REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
14.4° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

În colaps financiar? Primarii comunelor și ai orașelor mici cer ajutor financiar

În colaps financiar? Primarii comunelor și ai orașelor mici cer ajutor financiar

Replica API 13 aprilie 2020 | 09:24 3373

Primarii micilor orașe, dar și cei din mediul rural se tem că în curând ar putea intra într-un faliment financiar și instutuțional din cauza crizei provocate de Covid-19. Reprezentanții comunităților locale i-au transmis în această săptămână, în timpul videoconferinței de joi, 9 aprilie, premierului Ludovic Orban faptul că în comunitățile locale nu mai sunt bani, nu sunt dotări și nici echipamente şi materiale sanitare. Comunele și orașele care nu sunt municipii din Tulcea, Constanța, Călărăși, Bacău, Galați, Alba, Satu Mare, Ialomița, Sălaj, Suceava, Neamț sau Botoșani sunt la limita colapsului financiar.

Toate comunele din județul Constanța s-au alăturat acestei inițiative

Prim-vicepreședintele Asociației Comunelor din România și primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, spune că a semnalat toate aceste probleme alături de Asociația Municipiilor, Asociația Orașelor și Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România și că, în acest moment, situația este complicată pentru administrațiile publice locale, din cauza lipsei banilor veniți din taxe și impozite. „Noi am semnalat că, din cauza lipsei încasărilor din taxe și impozitele locale, a plății pe care administrația publică locală trebuie să o facă din bugetul propriu pentru salariul însoțiitorilor pentru persoane cu dizabilități, administrația publică locală nu poate să își mai achite cheltuielile de funcționare: alimentarea cu apă, energie electrică, gaze, etc. Asociația Comunelor din România, Asociația Municipilor,Asociația Orașelor și Uniunea Națională a Consiliilor Județene au avut întâlnire cu premierul, Ludovic Orban, cu președintele ministerului Lucrărilor Publice și Administrației, ministerul Finanțelor Publice și vicepremierul, unde s-au semnalat aceste probleme și au fost făcute și propuneri în acest sens. Toate comunele din județul Constanța s-au alăturat acestui demers”, a declarat Mariana Gâju.

Nu mai încasăm niciun ban

La nivelul județului Constanța, pare că aproape toate comunele s-au alăturat acestui demers. Primarul comunei, Vulturu, Berbec Eugen Marius, spune că nu s-a mai încasat niciun ban din plata taxelor și impozitelor, deoarece casieria primăriei este închisă de pe data de 16 martie, când a fost decretată starea de urgență.

„Este adevărat. Sperăm să fie o chestiune generală și să se facă finanțările de la bugetul de stat în limita funcționării. Să se împartă în funcție de numărul de locuitori,de problemele existente în fiecare localitate. Cea mai mare problemă în acest moment, în afară de COVID-19, în mediul rural este seceta. Toată lumea a oprit accesul publicului în instituție (primărie), astfel încât să se evite transmiterea virusului. La noi, acest lucru s-a întâmplat, începând cu data de 16 martie. La casieria unității nu s-a mai plătit niciun ban. Președintele filialei din județul Constanța al Asociaței Comunelor din România, Mariana Gâju, a ținut legătura cu cei de la Guvern. Sperăm acum să se găsească soluții cât mai rapide la aceste probleme cu care se confruntă spațiul rural”, spune primarul din Vulturu.

Se profită de această situație să se mai ceară niște bani

Primarul, Sava Gigel, din comuna constănțeană, Horia, nu este de acord cu această situație și o contrazice astfel în mod indirect pe Mariana Gâju, care spunea că toate comunele din județ s-au alăturat acestei cauze.

„Părerea mea este că cine spune acest lucru nu știe să se gospodărească. Comuna Horia nu a avut datorii niciodată. Dacă știi să te gospodărești, o faci și pe un buzunar mare și pe unul mic. Acum se profită de faptul că există COVID-19 și toată lumea spune că nu are bani. Eu nu cred acest lucru. Eu am avut un excedent de 61.000 de lei la sfârșitul anului trecut, pe care acum îl folosesc pentru combaterea acestui virus. Am cumpărat materiale de protecție, am împărțit pachete la 200 de persoane de peste 65 de ani. Întotdeauna la sfârșitul anului, eu îmi păstrez o rezervă. Am apelat la această rezervă acum. Părerea mea este că se profită de această situație ca să se ceară niște bani”, a spus primarul comunei Horia.

Cerințele primarilor de la Guvern

În cadrul videoconferinței cu premierul Ludovic Orban, primarii orașelor au propus prim-ministrului o serie de măsuri care ar ajuta localitățile. Acestea ar fi:

– Ministerul de Finanțe să asigure sume pe modelul de calcul prevăzut de Legea 5/2020, cu asigurarea unui minim de 830 lei/locuitor/an pentru fiecare comună oraş şi municipiu sunt grav afectate şi a unui buget minim de 2.000 mii lei/comună/an, 5.000 mii lei/oraş/an şi 10.000 mii lei/municipiu/an;

– Ministerul de Finanțe să asigure sume suplimentare între 200 şi 400 lei/locuitor/an, în mărimea și specificul fiecărei localități;

– Guvernul să asigure sume necesare pentru susţinerea unui program de tichete/vouchere sociale acordate de autorităţile administraţiei publice locale, pentru familiile și persoanele singure aflate în nevoie de sprijin cu hrană şi materiale igienico-sanitare, în perioada situaţiei de urgenţă şi un timp rezonabil după această perioadă;

– Guvernul să furnizeze sumele necesare cofinanţării cheltuielilor eligibile şi a celor neeligibile pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile şi stabilirea unui mecanism de atribuire a acestor sume către unităţile administrativ-teritoriale.

– Autorităţile admministraţiei publice locale vor pune umărul la depăşirea acestei situaţii dificile prin implicarea în colectarea într-un grad cât mai ridicat a impozitelor şi taxelor locale şi la gestionarea raţională a cheltuielilor suplimentare, cauzate de criza generată de pandemia de covid-19

Primarii de oraşe i-au transmis premierului următoarele propuneri privind programul angajaţilor din administraţia publică locală, care ar putea fi valabile şi pentru administraţia centrală:

– efectuarea concediului la zi pentru persoanele care nu mai au activitate sau care au activitate redusă;

– acceptarea şomajului tehnic şi în cazul administraţiei publice;

– schimbarea temporară a locului de muncă, în condiţiile legii, din compartimentele care au o activitate redusă în compartimentele cu activitate intensă;

– reducerea programului de lucru de la 5 la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a veniturilor, astfel încât să se asigure funcţionarea sdministraţiei publice zi de zi.

Petruţ IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Taiati din salarii domnilor bugetari
1
0
Nu ai ragusit? Tot o tii langa cu taiatul. Ce nu te ai facut macelar? Sustine ridicarea nivelului de trai, bunastarea populatiei, dublarea salariilor, pensiilor,scaderea contributiilor la stat ca si procent din salariul brut. De unde bani? Impozitatea multinationalelor la cifra de afaceri. Dar deja ati iesit ca prostii in strada sa va impotriviti. Meritati sa fiti calcati cu tancurile, atunci v ati vandut tara pe 2 bani. Cat de inteligent poti fi sa sustii un zvon, doar ca pt tine suna cool, vrei sa iesi in evidenta, dar tu nu ai notiuni de baza nici ca sa calculezi bugetul propriei familii?
3
2
taiati-va din salariile nesimtite pe care vi le-ati acordat cu atata usurinta si dati-i afara pe toti incompetentii si pilosii angajati aiurea!
2
0
Mareano muzica si circ . Ce fata de drojdie are .... Huo fi miar scarba secaturi
2
0
Taiati odata pensiile speciale si toate celelalte indemnizatii date aiurea revolutionarilor, deportatilor, sportivilor, etc. Nu o mai lungiti atata. Veti ramane fara electorat. Taiati salariile si pensiile foarte mari. Plafonati tarifele notarilor, avocatilor, arhitectilor, cadastristilor care in prezent pur si simplu ne jefuiesc.
4
0
aveti bani in panselutze,trotuare,petreceri si concerte de zilele satului,salarii imense date unor analfabeti!
7
0
Faceti reorganizarea administrativ teritoriala .Desfiintati 1600 primarii din celd 3200 existente si vreo 15 regiuni cate ies si uite cum economisiti 4 mld euro la buget.Si asa mai scapam si de multe nulitati.
7
0
Bila alba pentru doamna primar, datorita ei multi copii din satele din Ardeal au vazut marea. Ar trebui si viceversa.
1
3
.Mai oameni buni scadeti ssalarile nesimtite si banu public cheltuic cu grije.
5
1
mari si munca ioc, a-ti tinut o intr-un joc,cantec mult si voie buna, stati acum pe batatura!
7
0
ce frumoase erau serbarile de pe stadion cu plati catre cantareti din banii prostilor din Cumpana...
15
1
mananca banii degeaba
11
2
Pe la Olguta si pe la Dragnea sa ceri si se rezolva,sau nu?hahaha
11
3
Cand ai rupt banii primariei nu te ai gandit?Stai la mana intinsa cum ai stat toata viata!La tine acasa ai fost om gospodar,ai strans,ai facut nunta mare,cu 1000 de invitati! La primarie de ce nu te ai gospodarit?
17
1
Desfiintati politia locala,dati afara pensionarii,renuntati la salariile mari,nu va mai faceti propaganda electorala pe banii nostril si veti vedea ca se poate
17
2
sunteti varza. Toto primarii PSD. sau invatat la robinetul guvernului PSD deschis la maxim. Fondurile europene nu erau de voi. A fost mai simplu pentru voi sa trageti langa robinet, fara efort. Mai sunt exemplare de " asa nu se mai poate". Vezi primaria Limanu, primar PSD, zero fonduri europene. Ba mai mult, superprimarul din Limanu a apelat si la imprumuturi gigantice, inglodand comuna in datorii. Daca este bine sau rau vom vedea la numaratul voturilor.
16
4
Ce glume de cacat au ai dracu...ati pus 10 randuri de borduri si pavaje acum nu mai aveti bani ! Luati-o la nai hotilor !
10
2
Intai sa mai taie din salarii. Legea nu limiteaza salariile la primarii si fiecare face ce vrea. Jumatate din buget se duce pe salarii, un sfert pe petreceri campenesti, un sfert pe ajutoare sociale si ce ramana pe investitii
13
2
Dar nu vor primari mai intai sa declare numarul angajatilor si salariile pentru fiecare dupa care sa prezinte si celelalte cheltuieli pe care lu-au facut anul trecut?,doar asa pot justifica cererile pe care au.
15
3
Primarii lui peste,cersetorii Romaniei cer sa li se "deie" salarii mari si pensii nesimtite.
12
1
Pana acu'ceva vreme primarita de la Cumpana se lauda ca face si drege ,acum ca toata tara este la ananghie a ramas fara fonduri de la guvern,?Sa ia din bani care ia sifonat pana acum.
12
3
Ce fata are....cam oare a fi beata
13
2
Bah nu va e rusine? Chiar vreti sa explodeze mamaliga? De salariile nesimtite si organigramele umflate ati stiut sa faceti. Acum se cerne, care a fost gospodar si care ciorditor. Sa va fie rusine.
13
4
Renuntati la pensiile speciale si la salariile foarte mari profitorilor. Nu vedeti ca tara nu mai are bani ? Nu va este rusine sa beneficiati lunar de atatia bani ?
16
3
Dar pensie speciala vrei jigodie, mai taie din salariile alea nesimtite ale angajatilor de la primaria Cumpana
20
3
Ce ma bucur!!! V-ati facut mega salarii si acum dati din colt in colt!!! Dar nu-i nimic, stati in casa si totul va fi bine!!! Deci o sa strangeti cureaua ca noi ceilalti si o sa faceti ciocul mic bai jegurilor!
20
1
Majoritatea primarilor din acest judet sunt habarnagii cu acte in regula. Sunt niste roboti fara creier pe care partidul i a plantat in functie. Si in aceste vremuri sunt deconectati de la aparatul de gandit de aceea sunt total debusolati. Cam asa e cu toata tara asta, noroc cu virusul asta, pentru ca multi habarnagii vor disparea odata cu durata situatiei, undeva intre 5 si 12 luni..
11
0
Fura si tanti Gaju de rupe .Ai kerge ei gura dar si mana de bgat in buzunar. Isi face treaba cu prostii.
17
3
dar cand era deja inceput de pandemie Gaju facea campanie electorala de 8 martie. Si acum se plange ca nu are bani si vrea de la un guvern PNL
18
3
V-ati facut salariile cat a vrut muschiul primarului, al aparatului din primarie? Acum taiati-le! Ce e asa greu? Ati tocat si banii de investitii, deci unde e problema? Orice invat, are si dezvat.
24
4
Firesc ca cei de la stat nu pot face evaziune: tehnic vorbind, ei nu produc nimic. Consuma doar din banii produsi de cei din privat. Plecand de la salaraii, mergand prin amenajare si intretinere, sfarsind cu consumabile. Pana si cafeaua pe care si-o beau la munca este platita de stat, adica de privat.
27
4
Privatii, care au strans milioane sa fie taxati 90 la suta. In plus, bugetarii nu pot face evaziune cum fac privatii. Diasporezii sa plateasca taxe daca vor sa voteze, treaba este simpla.
12
29
Un gardian public a ajuns sa aiba salariu de 5000 de lei, desi sunt analfabeti in majoritatea lor. Au angajat fara limite si cu salarii care s-au dublat in fiecare an... Sa dea afara din personal, asta e solutia.
34
6
Taiati-va salariile talharilor!
35
4

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212