REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

ÎNCĂ O EMBLEMĂ A CONSTANȚEI, SUFOCATĂ DE GUNOAIE!

ÎNCĂ O EMBLEMĂ A CONSTANȚEI, SUFOCATĂ DE GUNOAIE!

Replica API 7 martie 2019 | 07:01 644

Sursă foto: Historys Historys – Constanța Veche, Facebook

„Clădire emblematică a Constanței, aflată astăzi în suferință” – astfel caracteriza primarul Decebal Făgădău Casa Embiricos, cum este cunoscut imobilul impunător, de șase etaje, amplasat pe strada Nicolae Titulescu, numărul 13, Zona Peninsulară.

Caracterizarea a fost făcută în urmă cu aproximativ un an, când anunța planul municipalității de a realiza în respectiva locație un „Incubator de afaceri”. Planul este în derulare, dar mai durează până când vor începe efectiv lucrările. Până atunci, clădirea se înfățișează ca o imensă „groapă de gunoi”, după cum se poate vedea din fotografiile realizate în interior, în urmă cu câteva zile.

Strada Nicolae Titulescu, numărul 13. Un imobil impunător, de șase etaje, în care s-a scris una din paginile importnte din istoria Constanței. Este vorba despre imobilul cunoscut drept Casa Embiricos, după numele familiei care a finanțat construirea ei, în 1922. Familia Embiricos, una dintre cele mai bogate familii grecești, a deținut firma navale cu același nume iar în 1914 a inaugurat prima cursă transatlantică dintre Marea Neagră, cu plecare din Constanța, și New York.

La acea vreme, Casa Embiricos era una dintre cele mai înalte și mai încăpătoare imobile din Constanța. Ulterior, aici și-a desfășurat activitatea Comandamentul Flotei Navale, clădirea fiind denumită Palatul Navigației; apoi a ajuns bloc de locuințe, în perioada comunistă.

Astăzi, clădirea este o ruină, dar în interior se măresc grămezile de gunoaie. Cei care i-au trecut pragul în ultimii ani, oameni ai străzii, fără căpătâi, și-au bătut joc de ea, după cum se poate vedea și din fotografiile realizate în urmă cu câteva zile. „Până când va fi reabilitat, imobilul trebuie de urgență igienizat, iar mai apoi închis, trebuie zidite temporar toate căile de acces”, semnalează cel care s-a încumetat să îi treacă pragul pentru realizarea fotografiilor.

Planurile pentru reabilitarea clădirii, anunțate de primarul Decebal Făgădău încă din iulie 2018, înaintează. În acest imobil ar urma să funcționeze un „Incubator de afaceri”, după cum afirma edilul local.

În prezent, după cum ne-au precizat reprezentanții Primăriei Constanța, se fac pregătiri pentru semnarea contractului de finanțare, pe fonduri europene, urmând apoi procedura de achiziție a proiectului tehnic și ulterior a lucrărilor.

Dar demersurile sunt de durată, iar până la demararea lor, clădirea se deteriorează pe zi ce trece și, la fel de alarmant, se transformă într-o veritabilă groapă de gunoi. De altfel, tot potrivit celor care i-au trecut pragul, subsolul clădirii este o reală „bombă toxică” din cauza gunoaielor care s-au strâns aici în ultimii ani.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: ‘Schimbarea la faţă’ a Zonei Peninsulare: CASA EMBIRICOS intră în reabilitare!

Strada unde s-au scris pagini importante din istoria Constanței, astăzi aproape în MIZERIE!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cine a preluat cladirea in mod legal,are sau nu interes sa o puna la punct. Ca si Cazinoul. O facilitate creata pentru cei bogati care sa-si piarda timpul si banii munciti de altii,a fost nationalizata si apoi cine dracu a luat-o in primire,sa faca ceva cu ea,dar sa nu pretinda bani tot de la cei saraci,adica din bugetul constituit din taxele amaratilor si asa impovarati. Cine castiga,sa investeasca! Vrajelile astea cu ,,vai,ca e simbolul curului'' sa se termine ! Daca era vorba de o mie de oameni calificati dar fara loc de munca,nu se facea tam-tam. Construiti naibii ceva nou si frumos !
1
1
toat orasul arata ca o groapa de gunoi.multumesc
9
0
asa o sa moara tot, si cladiri, si afaceri, si populatie. au astia, recte primar grija sa nu mai treaca mult timp. votati prostilor oameni de la partide si ajungeti in groapa repede
7
0
angajatii primariei lucreaza in mol. nu izolati in peninsula
4
0
Indignare pe net, in realitate nu intereseaza aproape pe nimeni, Constanta moare si pe limba locuitorilor ei. Primaria Constanta este o adunatura de oameni slabi pregatiti, fara viziune sau macar un minim de bun gust, niste manelisti
10
1
Toate cladirile din zona ar putea fi luate de municipalitate, refacute si utilizate in scop administrativ. Astfel cetatenii ar avea motiv sa ajunga in zona, ar putea aprecia si istoria locului si eforturile edililor si chiar ar ajuta la sustinerea unitatilor comerciale din zona - astfel cred ca toata lumea ar avea de castigat.
8
0
Casiane, unde esti sa comentezi si aici ca tot hashtag-istii si soros-istii sunt de vina? Scuze, l-am uitat pe Basescu, Iohannis si Emil Boc.
2
1
Toata zona e plina de tigani. Aia nu pleaca din cladiri pina nu cad pe ei. Distrug totul, mai ceva ca hunii.
11
0
Suferinta orasului e ca primaria e plina de derbedei,spagari si puturosi condusi de hotul fagadau !!! Muie fagadau, muie dragnea, muie pesede !!!
8
3
Asta spune multe despre oamenii care traiesc in acest oras si despre cei care ii conduc!
12
1
Ce primar grijuliu!Vezi ca este si Cazinoul prin zona,n-ai miscat un deget pt.el nici cand ai fost viceprimar!Esti de ani buni in administratia locala,de ce nu s-au luat masuri pana acum?Nu mai aveti ce retroceda si incercati sa impuneti niste masuri prin care anumiti smecheri sa puna mana pe cladirile din zona peninsulara!Japca!
8
0
Prostii chiar il cred pe tzaranul asta primar cu fatza si freza de sofer de basculanta... Asta nu e prost doar in functia sa ales de toti analfabetii din oras , dar gura lumii zice ca si nevasta-sa si-o pune cu alt barbat , chiar daca prostanacul de fatalau stie si accepta acest fapt , pentru ca nici macar nu stie ce-si doreste muierea...
6
2
Eeeeeee! Momentan e bine! Sa va faceti griji cand o sa arate tot oraselul asta mort asa
19
2
DACA TOATE CIORILE INFRACTOARE DIN PIATA OVIDIU CARE TRAG DE PE CARDURI SI SE DROGHEAZA IN ZONA E NORMAL SA ARATE ASA
18
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218