rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 26 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Strada unde s-au scris pagini importante din istoria Constanței, astăzi aproape în MIZERIE!

Una dintre cele mai vechi artere din Constanța, strada Nicolae Titulescu, trece, astăzi, aproape neobservată. Nici constănțenii nu cunosc prea multe despre cât de importantă a fost această stradă pentru urbea de la malul mării, darămite turiștii. Doar cei care apelează la serviciile unui ghid turistic ajung să se plimbe pe străduța ce pare a fi ascunsă, în spatele blocurilor comuniste, și să afle despre faptul că, în afară de celebra Casa cu Lei, pe această arteră a funcționat primul cabaret de varieteu din România, Cabaret Britania, despre fostul Palat al Navigației, unde a fost și sediul Companiei Embiricos, firmă navală ce a realizat prima cursă directă pe ruta Constanța – New York, despre faptul că aici își aveau locuințele unii dintre cei mai potenți comercianți ai urbei etc.

O străduță situată la aproximativ 200 de metri de Piața Ovidiu, ascunsă în spatele blocurilor comuniste, cu imobile vechi, multe dintre ei uitate în paragină. Turiștii ajung pe strada Nicolae Titulescu pentru a vedea celebra Casă cu Lei, opera arhitecturală a lui Ioan Berindei, cel care, după cum ne-a precizat Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța și fin cunoscutor al istoriei urbei tomitane, își punea „semnătura”, respectiv leii, pe toate operele sale (dintre care amintim sediul PSD București, dar și Palatul Culturii din Iași). Dar istoria străzii Nicolae Titulescu se îmbină cu istoria Constanței, iar clădirile care o străjuiesc, ridicate în diferite perioade, încă stau mărturie pentru trecutul ei încărcat.

„Este una dintre cele mai vechi străzi din Constanța, datorită faptului că era în vecinătatea portului. Iar portul, indiferent de epoca istorică, întreținea un anume comerț. Începând chiar din Antichitate și chiar și în perioada otomană.

Aici, pe strada Nicolae Titulescu, au existat diverse clădiri ridicate de Compania Engleză. Aceasta este compania care a realizat una dintre primele căi ferate din Imperiul Otoman, care lega Cernavodă de Constanța. Era o cale ferată foarte importantă, pentru că tocmai se declanșase criza alimentară din Irlanda, Scoția și începuse exodul către America. Compania a vrut o cale accesibilă pentru a aduce grâne din principate. Pe atunci, chiar eram grânarul Europei, cu adevărat.

Constanța începuse să fie privită ca un loc important în acest comerț, care se organiza după Războiul Crimeei, astfel că aici ajung foarte mulți englezi. Există mărturii de epocă foarte interesante, de exemplu, cum a venit Sir John Trevor Barklay, un investitor englez, acţionând în calitate de reprezentant al companiei, cum a fost inaugurată linia de cale ferată, cum au fost făcute angajările, cum trenul dădea mai mereu peste oi și era mereu plin de sânge.

Cei de la Compania Engleză s-au așezat în Zona Peninsulară. Constanța era foarte mică pe atunci, abia dacă se ajungea până la Muzeul de Artă de astăzi. De exemplu, înainte aici a fost școală, construită în 1891 – 1893 și era în afara orașului. Era o stradă foarte importantă, nu era nici blocul comunist care o obtura într-o parte”, a rememorat Doina Păuleanu referitor la istoricul străzii Nicolae Titulescu.

Prima clădire ce atrage atenția: Casa cu Lei

Prima clădire care atrage atenția este Casa cu Lei, devenită deja faimoasă datorită statuilor care străjuiesc, de sus, intrarea în imobil. Realizată în stilul neorenașterii italiene, a fost construită de un armean, Dicran Emirzian pentru familia lui, iar ulterior închiriată lui Lazăr Munteanu, fost președinte al Tribunalului Constanța. Magistratul era pasionat de artă, având expus la parterul casei o impresionantă colecție de artă, ce putea fi admirată din stradă. De altfel, așa este rememorat imobilul și de Zambaccian, care povestește în scrierile sale cum a remarcat colecția de artă prin geamurile deschise. De-a lungul anilor, aici a funcționat sediul unei bănci, locuință privată – aici ar fi locuit Bebi Emirzian, fiul lui Dicran Emirzian, apoi restaurant, până în primii ani de după Revoluția din 1989, când a fost închis. Astăzi, imobilul este proprietate privată.

Primul cabaret din România, inaugurat pe mica stradă din Peninsula Constanței

Vizavi de Casa cu lei, într-o clădire astăzi urâtă și lăsată în paragină, a funcționat, în perioada interbelică, primul cabaret din România: Cabaretul Britania. După cum se punctează în însemnările vremii și în memorii, aici se dădea tonul distracției, aici concertau trupe celebre din Europa și Statele Unite ale Americii, aici își făceau în mod obligatoriu prezența bucureștenii înstăriți, când poposeau la malul mării. De altfel, locuitorii din zonă, dar și însemnările vremii relatează că între Cabaretul Britania și Casa cu Lei a existat, la un moment dat, o relație directă, tinerele dansatoare de cabaret ducându-și clienții, după program, la etajul Casei cu Lei, de unde și zvonurile din zonă că acolo ar fi funcționat un bordel ascuns de ochii autorităților.

După 1941, când Cabaretul Britania a fost închis, imobilul a ajuns sediu pentru birourile Întreprinderii Miniere, pentru ca după Revoluție să ajungă în paragină. În prezent, nimic din aspectul exterior al clădirii nu amintește despre fastul, bogăția, exuberanța spectacolelor care s-au dat aici.

Legătura din hotel Intim și Cazinoul de pe faleza Constanței

Un alt imobil cu însemnătate este Hotel Intim, fostul hotel D`Angleterre. „Se știe despre hotelul care a precedat Intimul că se numea hotel D`Angleterre. Dar de ce așa? El ar fi trebuit să poarte numele de British Hotel. Eu am găsit scris că englezii au construit un hotel și nu puteau să-l construiască decât acolo. De altfel, puțin mai sus, fosta Direcție Minieră s-a numit Cabaret Britania, iar aici era zona unde s-au așezat englezii, aici și pe strada cu Casa de piatră, care s-a și numit, de altfel, strada Engleză.

Eu am avansat ideea că acest hotel D`Angleterre este numele franțuzit al British Hotel, după revenirea Dobrogei la țară, pentru că la noi limba nobilă era franceză. Aici a stat Eminescu, la mansardă, în vara lui 1882, și a scris scrisorile către Veronica Micle.

De asemenea, am descoperit că, în 1906, când a început construcția hotelului Intim, cel care există și astăzi, arhitect a fost Daniel Renard, cel care a proiectt și Cazinoul de pe faleza Constanței. Aceasta a fost o descoperire foarte importantă, pentru că Daniel Renard părea omul unei singure capodopere. Avea 32 de ani, concepe Cazinoul, apoi dispare în istorie. Dar nu a fost așa. Am găsit, în Constanța, câteva proiecte semnate de el, printre care și hotelul Intim. Daniel Renard a locuit la Constanța câțiva ani, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care a fost ales ca arhitect al Cazinoului, pentru că oficialitățile de atunci voiau ca arhitectul să supraveghere lucrările îndeaproape. A mai realizat și oieria din Palas și a girat construcția Prefecturii, a Palatului Regal, astăzi Cercul Militar, Tribunalul și Judecătoria Constanța”, a punctat Doina Păuleanu.

Casa Embiricos, a familiei care a inaugurat linia maritimă Constanța – New York, astăzi o ruină

Strada Nicolae Titulescu, numărul 13. În prezent, o clădire ce stă să se dărăme, împrejmuită neglijent cu un gard de sârmă. La ferestrele de la etaj se poate constata fără dubiu că aici și-au făcut sălaș oamenii străzii. O plapumă flutură într-o ferestră, la mansardă încă se văd urmele unui incendiu. Din clădirea impunătoare de altădată nu au mai rămas decât niște rămășite. O ruină. Cine ar mai crede, în prezent, că aici s-a scris una dintre paginile importante din istoria Constanței? Imobilul a fost ridicat în 1922 de familia Embiricos, una dintre cele mai bogate familii grecești, deținătoare a unei firme navale cu același nume și cei care, în 1914, inaugurau prima cursă transatlantică dintre Marea Neagră, cu plecare din Constanța, și New York. La acea vreme, Casa Embiricos era una dintre cele mai înalte și mai încăpătoare imobile din Constanța. Ulterior, aici și-a desfășurat activitatea Comandamentul Flotei Navale, clădirea fiind denumită Palatul Navigației; apoi a ajuns bloc de locuințe, în perioada comunistă, pentru ca în ultimii ani să ajungă adăpost pentru oamenii străzii.

În urmă cu doi ani, se discuta despre reabilitarea imobilului și transformarea lui într-un centru al societății civile. Rămâne de văzut, însă, dacă planurile vor fi puse în aplicare.

Casa Laskaridis, pusă în vânzare pentru aproximativ 900.000 de euro

La numărul 24, Casa Laskaridis impresionează prin coloanele sale și aspectul clădirii pe care trecerea anilor și-a pus amprenta. La această oră este pusă în vânzare, la un preț estimativ între 800.000 și 900.000 de euro, prin Artmark Historical Estate.

„Casa Laskaridis ne introduce în scrierea istoriei modernității Constanței, fiind omonimă cu una dintre importantele familii grecești ce au contribuit la evoluția culturală și economică a orașului-port. Comunitatea elenă din Dobrogea și în special cea din Constanța era recunoscută nu doar prin mărime (considerabilă în perioada interbelică), ci poate mai ales prin importanța ei în toate domeniile publice ale unei urbe cu tendințe cosmopolite.

Școala grecească, Biserica, teatrul și micile afaceri portuare sau comerciale din centrul (istoric) al Constanței au reprezentat edificii culturale și economice ce au înrădăcinat comunitatea elenă în monografia orașului, reprezentanții ei fiind deseori enumerați printre înaintașii modernității constănțene.

Imobilul de pe strada Nicolae Titulescu, așadar chiar în peninsulă, în centru administrativ și economic al orașului, era ridicat în 1924, în imediata vecinătate a celebrului Hotel "Regina" (Intim), pentru ca, după 1937, să se regăsească și vis-a-vis de Biserica Romano Catolică "Sf. Anton de Padova". Proprietari ai parcelei de pământ dintre străzile Nicolae Titulescu ( fostă Lascăr Catargiu) și Ovidiu au fost diverși membrii ai familiei Laskaridis. Primii doi, frații Iancu și Lascăr, comercianți de țesături, sunt consemnați drept primii proprietari.

Cel mai probabil Lascăr Laskaridis, menționat în monografiile orașului, cu afaceri și magazine în centrul Constanței, este același Lascăr Laskaridis ce era la 1897-1898 președinte al comunității elene. Imobilul avea să fie păstrat în familia Laskaridis prin diverse succesiuni și moșteniri, actele imobilului consemnând proprietari ca Dumitru Laskaridis, Spiru (Spiridon) Laskaridis, Ștefan și Ianis Șt. Laskaridis, ultimul posesor înainte de naționalizarea din 1950”, este prezentarea realizată de reprezentanții Artmark Historical Estate.

Biserica Catolică și căminul Seminarului Teologic

Imobilul de la numărul 32 este, în prezent, sediul Centrului de excelență în turism și servicii Tomis, fiind reabilitat de Consiliul Județean Constanța. Clădirea a aparținut, pentru câțiva ani, Arhiepiscopiei Tomisului, dar pentru a fost lăsată în paragină, CJC a luat-o înapoi, a reabilitat-o și i-a schimbat destinația. Imobilul a fost construit în 1908, având diverse destinații, de la cămin pentru Seminarul Teologic, la orfelinat.

Tot pe strada Nicolae Titulescu, la numărul 34, mai întâlnim și Casa Tache Manicatide, pe care o regăsim enumerată și pe pagina web a comunității elene, la capitolul „case grecești”. Despre Tache Manicatide aflăm că a fost comerciant și membru marcant al Partidului Conservator.

Pe aceeași stradă se mai găsesc, în prezent, Biserica Catolică „Sf. Anton”, dar și căminul Seminarului Teologic, la numărul 17.

Scenă pentru un film american

În concluzie, când vreți să faceți o incursiune în trecutul urbei tomitane, un prim popas ar trebui să-l faceți pe această străduță. De altfel, aceasta a fost locația aleasă pentru filmări și de regizorii filmului american „What Happend to Monday”. Filmările au adus în România staruri de primă mână de la Hollywood, precum Glenn Close, Noomi Rapace şi Willem Dafoe. Pelicula este un thriller SF care prezintă drama unei familii din viitor, cu șapte fete gemene, care trebuie să se supună politicii guvernului ce impune ca o familie să aibă un singur copil. Pentru a le salva pe toate, părinţii decid ca gemenele să trăiască sub aceeaşi identitate.

Florentina BOZÎNTAN

luni, 12 februarie 20181321
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
Mihai Bădescu, răpus de COVID. Reputatul jurnalist din Argeș avea 52 de ani
Comentarii

117andrei(12 feb 11:00)
Dati ciorile afara din cladirile de patrimoniu cultural! Cea mai frumoasa zona a constantei este locuita 90% de boraturile subumane care n-au nici o treaba cu intretinerea. Le distrug mai rau decat trecerea timpului.
017Dan.(12 feb 09:33)
Adevarat. Cu bolsevicii la putere - si nu numai cu ei - aceste cladiri de o inestimabila valoare, adevarate ceasloave de istorie a Constantei, ajung in paragina sau pe mana tiganilor. Acum, tigani sunt destui si in primarie. Clovnul de Madagascar le-a dat mana libera unor nimicuri ale societatii, exact in mijlocul orasului, dupa care morcovu' a devenit tot mai mare si mascariciul si-a facut valiza. Aferim, Replicaonline pentru acest articol.
117Dar casa lui Mazare(12 feb 08:52)
Dar casele lui Mazare,casele lui Nicusor ,ale burghezului rosu Fagadau,ale imbuibatilor rosii sunt in picioare ? Ei bine ,asta conteaza.Cat timp PSD este in floare,nici in fund nu va doare de istoria Constantei.
mai mult...Replica
26 oct 23:35Replica2 MILIOANE de EURO pentru NAȘA lui BĂDĂLĂU, de la PRIMĂRIA MANGALIA!

Paula Cușa, nora lui Gheorghe Cuşa, supranumit regele asfaltului în Giurgiu, a prins mega contract de peste 2...355

26 oct 00:36ReplicaConsilierul PSD Mihăilescu pune pe PRIMUL loc AFACERILE, pe locul doi ORAȘUL!265
26 oct 00:35ReplicaPartenerul MAFIEI italiene a ajuns să se JUDECE pentru 80.000 de lei!264
26 oct 00:34ReplicaSPITALUL de BOLI INFECȚIOASE s-a dotat cu INSTALAȚIA de AVERTIZARE la INCENDIU!

Sistemul de detecție a unui incendiu, prin identificarea diferitelor forme de manifestare ale acestuia, constituie...141

26 oct 23:39ReplicaAdrian BÎLBĂ speră să TERMINE Acvariul și DELFINARIUL până în 2023! VIDEO146
26 oct 23:29ReplicaHOTEL LAGUNA, AMENDAT după ce a AMENAJAT un SPAȚIU VERDE fără AUTORIZAȚIE!207
26 oct 23:26ReplicaPROCUROR constănțean, cercetat DISCIPLINAR de CSM pentru exercitarea funcției cu rea credință!

Secția pentru procurori în materie de disciplină, din cadrul CSM, îl are în atenție pe procurorul Parchetului...203

26 oct 00:26ReplicaCE se ASCUNDE în spatele intrării în CARANTINĂ a localității AGIGEA?225
26 oct 23:20ReplicaȘi-a lăsat MAȘINA în INTERSECȚIE, la TECHIRGHIOL, că are VALOARE!161
26 oct 00:15ReplicaDETALII în cazul CRIMEI din CONSTANȚA: Ea tăiată, el cu un CUȚIT în INIMĂ!

Anchetă la Constanța! Două persoane, o femeie și un bărbat, concubini, au fost găsiți morți în casă, ambii...3941

26 oct 23:17ReplicaCÂND se vor distribui VOUCHERELE pentru cei VACCINAȚI277
26 oct 00:19ReplicaPĂRINȚII ar putea primi BANI de la STAT pentru VACANȚA forțată a elevilor112
Vremea
3.4°3.4° - 9.3° luni, 25 octombrie 2021
ConstanțaUmiditate: 63%
Vânt: 3.55 m/s
Presiune: 1031 milibari

Loto
6/4933512271624
5/40315362217
joker64523221713
Horoscop
mai mult...SPSportRT
26 oct 18:03SportHandbal masculin: CSA Steaua a câştigat derby-ul cu CSM Bucureşti, în Liga Naţională

CSA Steaua Bucureşti a câştigat la limită derby-ul local cu CSM Bucureşti, cu 29-28 (12-14), luni, în Sala Rapid,...40

26 oct 00:00SportFotbal: Tătăruşanu "se bucură de încrederea noastră", spune antrenorul lui AC Milan

Ciprian Tătăruşanu "se bucură de încrederea noastră", a declarat luni antrenorul lui AC Milan, Stefano Pioli, care...38

26 oct 00:00SportFotbal: Incidentele de la meciul Olympique Marseille - PSG s-au soldat cu 21 de arestări

Incidentele de la meciul de duminică seara din Ligue 1, de pe Stade Velodrome, dintre Olympique Marseille şi PSG...42

26 oct 00:00SportCiclism: Olandezul Harrie Lavreysen, medaliat cu aur în proba de sprint la Mondialele de velodrom de la Roubaix

Ciclistul olandez Harrie Lavreysen a dominat proba de sprint, regina Campionatelor Mondiale de velodrom, impunându-se...37

Local
26 oct 00:20LocalACCIDENT RUTIER în MANGALIA: Implicată și o MOTOCICLETĂ

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați, luni, 25 octombrie, să intervină la un accident rutier ce a...954

26 oct 00:22LocalAPROAPE de COMĂ ALCOOLICĂ, pe STRĂZILE din NĂVODARI

La data de 24 octombrie a.c., în jurul orei 17.30, polițiști din cadrul Poliției orașului Năvodari au identificat...451

26 oct 00:20LocalMODALITĂȚILE ALTERNATIVE prin care CONSTĂNȚENII pot beneficia de SERVICIILE PRIMĂRIEI

415

26 oct 00:22LocalSANCȚIUNI pe BANDĂ RULANTĂ, pentru nerespectarea regulilor privind sortarea DEȘEURILOR

În municipiul Constanța, ridicarea deşeurilor în zona cartierelor de case se face săptămânal conform unui grafic...240

26 oct 00:21LocalGardienii din penitenciare vor sporuri speciale: Motivul este unul uluitor

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a transmis, luni, că există câţiva...318

26 oct 00:21LocalAproape 1.500 de persoane s-au vaccinat la Năvodari în ultimele zile

356

Politică
26 oct 19:01PoliticăKlaus Iohannis, la ceremonia de Ziua Armatei: ”Aduc un omagiu din inimă veteranilor de război”

Președintele Klaus Iohannis a dat declarații la ceremonia de Ziua Armatei Române, organizată în parcul ”Carol...187

26 oct 19:00PoliticăFlorin Cîțu nu mai vrea șefia Senatului, iar UDMR mai primește un minister

Guvernul Ciucă nu va mai ajunge în Parlament joi, ci, cel mai probabil, vineri, susțin surse citate de Realitatea...414

26 oct 19:00PoliticăMarcel Ciolacu, despre intrarea PSD la guvernare alături de PNL: ”Cîțu spune lucruri trăsnite”

258

26 oct 18:58PoliticăFlorin Cîţu îi pune beţe în roate premierului desemnat Nicolae Ciucă

Discuţiile dintre PNL şi PSD s-au terminat, duminică, fără niciun rezultat din cauza atitudinii complet la offside...505

26 oct 18:58PoliticăAdrian Năstase, despre criza politică: "Suntem într-un moment grav"

Fostul premier Adrian Năstase spune că ne aflăm într-un impas acum, analizând situaţia de pe scena politică, şi...328

26 oct 18:58PoliticăMinistrul Vîlceanu anunţă că se închid şi şcolile private: „A fost o scăpare“

440

Interviuri
16 oct 00:08InterviuriDr. Constantin DINA: VACCINUL pe bază de ARN Mesager oferă cea mai mare PROTECȚIE! Video

Medicul Constantin Dina, consilierul personal al președintelui Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor,...7562

16 oct 00:08InterviuriBOURCEANU, PNL: Am avut un primar Mazăre care se ocupa de Mamaia și un Făgădău care se BARICADA în BIROU! VIDEO

Septimiu Bourceanu, senator și președintele Organizației Municipale a PNL Constanța, este dezamăgit de ceea ce se...2761

8 oct 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Constanța va intra în CARANTINĂ de NOAPTE deocamdată, nu în LOCKDOWN! Video

8576

7 oct 00:07InterviuriLucian LUNGOCI, un posibil CANDIDAT la Primăria Constanța. VIDEO

Moțiunea de cenzură depusă de PSD, pentru dărâmarea Guvernului Cîțu a trecut, așa că premierul și miniștrii...2120

24 sep 23:56InterviuriCÎRJALIU: Ciobanu a CUMPĂRAT un SUV cu 3.000 de lei și l-a vândut cu 65.000 de lei! Video

Primarul din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, a fost prezent în studioul Replica, unde a discutat, în cadrul unui...4653

22 sep 00:03InterviuriDETALII INTERESANTE din CARIERA PROCURORULUI CRIMINALIST Zafer SADÎC! Video

4403

Monden
26 oct 00:00MondenSuperproducţia 'Dune' se instalează pe prima poziţie a box-office-ului nord-american

''Dune'', una dintre cele mai aşteptate superproducţii de la Hollywood, a intrat pe primul loc în box-office-ul...39

26 oct 13:32MondenA MURIT Gunther din serialul Friends

James Michael Tyler, actor îndrăgit pentru interpretarea lui Gunther în serialul „Friends”, a murit la vârsta de...504

26 oct 13:32MondenCântărețul britanic Ed Sheeran a fost testat pozitiv cu coronavirus

251

26 oct 00:00MondenRegizorul rănit de Alec Baldwin i-a adus un omagiu directoarei de imagine care a murit pe platoul de filmare

Joel Souza, regizorul lungmetrajului "Rust", rănit de un foc de armă atunci când actorul Alec Baldwin a împuşcat-o...51

26 oct 00:00MondenDuran Duran lansează un nou album cu prilejul aniversării a 40 de ani de la debut

Trupa britanică Duran Duran lansează vineri cel de-al 15-lea album de studio, intitulat ''Future Past'', care...42

26 oct 00:00MondenABBA a lansat melodia 'Just A Notion'

Trupa suedeză ABBA a lansat melodia "Just A Notion", al treilea single de pe mult aşteptatul lor album "Voyage",...50

26 oct 13:32MondenAngela Similea este în doliu, după ce fostul ei soţ a murit de COVID

Angela Similea este în doliu, după ce fostul ei soţ Jan Hilgen a murit de COVID, pe patul de spital. Olandezul Jan...714

26 oct 13:30MondenAlec Baldwin și-ar fi anunțat apropiații că se retrage din viața publică, după moartea Halynei Hutchins

Alec Baldwin își „anulează alte proiecte” în urma tragediei de pe platoul de filmare al westernului Rust, când...458

26 oct 13:31MondenDave Halls, asistentul care i-a dat lui Alec Baldwin arma mortală, implicat și în alte incidente de siguranță la filmări

386

Mapamond
26 oct 00:00MapamondPatriarhul Ecumenic al Constantinopolului internat în spital în cursul vizitei în SUA

Arhiepiscopul şi Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, a fost internat în spital în timpul vizitei...40

26 oct 00:00MapamondUn caz de virus Zika, depistat în nordul Indiei

Un nou caz de virus Zika a fost depistat duminică în statul Uttar Pradesh din nordul Indiei, a relatat Press Trust of...39

26 oct 00:00MapamondMilioane de afgani, între care copii, în pericol să moară de foame, avertizează ONU

37

26 oct 13:15MapamondPreşedintele Xi Jinping: China va susţine întotdeauna pacea mondială

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat luni că ţara sa va susţine întotdeauna pacea mondială şi regulile...130

26 oct 13:13MapamondGaze toxice degajate în urma unui incendiu la bordul unei nave de containere în largul coastelor Canadei

Gărzile de coastă canadiene au evacuat 16 persoane de pe o navă purtătoare de containere cuprinsă de flăcări,...678

26 oct 00:04MapamondAvertisment pentru Mexic: Uraganul Rick va crește rapid în intensitate și va deveni puternic

276

Sănătate
26 oct 12:55SănătateGheorghiţă: Sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă până la sfârşitul anului

Preşedintele Comitetului naţional de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că ţinta...588

26 oct 12:53SănătateRomânia a primit medicamente pentru bolnavii de Covid, din partea Franței

Un ajutor oferit de Franţa - ce constă în medicamente necesare tratării pacienţilor bolnavi de COVID din secţiile...318

26 oct 12:53SănătatePremieră: Cum a salvat o dronă viața unui pacient care aștepta un transplant de plămâni

211

26 oct 12:56SănătateO nouă tranșă de vaccin de la Pfizer ajunge în România: Unde vor fi distribuite dozele

O nouă tranşă de vaccin de la compania Pfizer/BioNTech, care constă în 304.200 doze, soseşte în ţară luni, a...174

26 oct 12:54SănătateCoronavirus: A pune capăt pandemiei este o "alegere", afirmă şeful OMS

Pandemia de COVID-19 va lua sfârşit "când lumea va alege să-i pună capăt" căci "toate instrumentele" sunt de acum...332

26 oct 12:54SănătateNorvegia oprește vaccinarea cu doza rapel la copii: Risc mai mare de inflamații ale inimii

Autoritățile din Norvegia au decis oprirea campaniei de vaccinare cu a doua doză anti-Covid a copiilor de 12-15 ani,...2128

26 oct 00:27SănătateStudiu: Mai mult de o treime din pacienții cu COVID-19 pot prezenta simptome pe termen lung

Un studiu recent al cercetătorilor de la Oxford a evaluat incidența simptomelor de COVID-19 pe termen lung și a...251

26 oct 12:52SănătateCoronavirus: Numărul infectărilor din Europa de Est se apropie de 20 de milioane

Numărul cazurilor de coronavirus din Europa de Est va depăşi în curând pragul de 20 de milioane, potrivit unui...193

26 oct 00:04SănătateAdrian Streinu-Cercel: Să începem să testăm la fiecare scară de bloc

204

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT