rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 1 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Strada unde s-au scris pagini importante din istoria Constanței, astăzi aproape în MIZERIE!

Una dintre cele mai vechi artere din Constanța, strada Nicolae Titulescu, trece, astăzi, aproape neobservată. Nici constănțenii nu cunosc prea multe despre cât de importantă a fost această stradă pentru urbea de la malul mării, darămite turiștii. Doar cei care apelează la serviciile unui ghid turistic ajung să se plimbe pe străduța ce pare a fi ascunsă, în spatele blocurilor comuniste, și să afle despre faptul că, în afară de celebra Casa cu Lei, pe această arteră a funcționat primul cabaret de varieteu din România, Cabaret Britania, despre fostul Palat al Navigației, unde a fost și sediul Companiei Embiricos, firmă navală ce a realizat prima cursă directă pe ruta Constanța – New York, despre faptul că aici își aveau locuințele unii dintre cei mai potenți comercianți ai urbei etc.

O străduță situată la aproximativ 200 de metri de Piața Ovidiu, ascunsă în spatele blocurilor comuniste, cu imobile vechi, multe dintre ei uitate în paragină. Turiștii ajung pe strada Nicolae Titulescu pentru a vedea celebra Casă cu Lei, opera arhitecturală a lui Ioan Berindei, cel care, după cum ne-a precizat Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța și fin cunoscutor al istoriei urbei tomitane, își punea „semnătura”, respectiv leii, pe toate operele sale (dintre care amintim sediul PSD București, dar și Palatul Culturii din Iași). Dar istoria străzii Nicolae Titulescu se îmbină cu istoria Constanței, iar clădirile care o străjuiesc, ridicate în diferite perioade, încă stau mărturie pentru trecutul ei încărcat.

„Este una dintre cele mai vechi străzi din Constanța, datorită faptului că era în vecinătatea portului. Iar portul, indiferent de epoca istorică, întreținea un anume comerț. Începând chiar din Antichitate și chiar și în perioada otomană.

Aici, pe strada Nicolae Titulescu, au existat diverse clădiri ridicate de Compania Engleză. Aceasta este compania care a realizat una dintre primele căi ferate din Imperiul Otoman, care lega Cernavodă de Constanța. Era o cale ferată foarte importantă, pentru că tocmai se declanșase criza alimentară din Irlanda, Scoția și începuse exodul către America. Compania a vrut o cale accesibilă pentru a aduce grâne din principate. Pe atunci, chiar eram grânarul Europei, cu adevărat.

Constanța începuse să fie privită ca un loc important în acest comerț, care se organiza după Războiul Crimeei, astfel că aici ajung foarte mulți englezi. Există mărturii de epocă foarte interesante, de exemplu, cum a venit Sir John Trevor Barklay, un investitor englez, acţionând în calitate de reprezentant al companiei, cum a fost inaugurată linia de cale ferată, cum au fost făcute angajările, cum trenul dădea mai mereu peste oi și era mereu plin de sânge.

Cei de la Compania Engleză s-au așezat în Zona Peninsulară. Constanța era foarte mică pe atunci, abia dacă se ajungea până la Muzeul de Artă de astăzi. De exemplu, înainte aici a fost școală, construită în 1891 – 1893 și era în afara orașului. Era o stradă foarte importantă, nu era nici blocul comunist care o obtura într-o parte”, a rememorat Doina Păuleanu referitor la istoricul străzii Nicolae Titulescu.

Prima clădire ce atrage atenția: Casa cu Lei

Prima clădire care atrage atenția este Casa cu Lei, devenită deja faimoasă datorită statuilor care străjuiesc, de sus, intrarea în imobil. Realizată în stilul neorenașterii italiene, a fost construită de un armean, Dicran Emirzian pentru familia lui, iar ulterior închiriată lui Lazăr Munteanu, fost președinte al Tribunalului Constanța. Magistratul era pasionat de artă, având expus la parterul casei o impresionantă colecție de artă, ce putea fi admirată din stradă. De altfel, așa este rememorat imobilul și de Zambaccian, care povestește în scrierile sale cum a remarcat colecția de artă prin geamurile deschise. De-a lungul anilor, aici a funcționat sediul unei bănci, locuință privată – aici ar fi locuit Bebi Emirzian, fiul lui Dicran Emirzian, apoi restaurant, până în primii ani de după Revoluția din 1989, când a fost închis. Astăzi, imobilul este proprietate privată.

Primul cabaret din România, inaugurat pe mica stradă din Peninsula Constanței

Vizavi de Casa cu lei, într-o clădire astăzi urâtă și lăsată în paragină, a funcționat, în perioada interbelică, primul cabaret din România: Cabaretul Britania. După cum se punctează în însemnările vremii și în memorii, aici se dădea tonul distracției, aici concertau trupe celebre din Europa și Statele Unite ale Americii, aici își făceau în mod obligatoriu prezența bucureștenii înstăriți, când poposeau la malul mării. De altfel, locuitorii din zonă, dar și însemnările vremii relatează că între Cabaretul Britania și Casa cu Lei a existat, la un moment dat, o relație directă, tinerele dansatoare de cabaret ducându-și clienții, după program, la etajul Casei cu Lei, de unde și zvonurile din zonă că acolo ar fi funcționat un bordel ascuns de ochii autorităților.

După 1941, când Cabaretul Britania a fost închis, imobilul a ajuns sediu pentru birourile Întreprinderii Miniere, pentru ca după Revoluție să ajungă în paragină. În prezent, nimic din aspectul exterior al clădirii nu amintește despre fastul, bogăția, exuberanța spectacolelor care s-au dat aici.

Legătura din hotel Intim și Cazinoul de pe faleza Constanței

Un alt imobil cu însemnătate este Hotel Intim, fostul hotel D`Angleterre. „Se știe despre hotelul care a precedat Intimul că se numea hotel D`Angleterre. Dar de ce așa? El ar fi trebuit să poarte numele de British Hotel. Eu am găsit scris că englezii au construit un hotel și nu puteau să-l construiască decât acolo. De altfel, puțin mai sus, fosta Direcție Minieră s-a numit Cabaret Britania, iar aici era zona unde s-au așezat englezii, aici și pe strada cu Casa de piatră, care s-a și numit, de altfel, strada Engleză.

Eu am avansat ideea că acest hotel D`Angleterre este numele franțuzit al British Hotel, după revenirea Dobrogei la țară, pentru că la noi limba nobilă era franceză. Aici a stat Eminescu, la mansardă, în vara lui 1882, și a scris scrisorile către Veronica Micle.

De asemenea, am descoperit că, în 1906, când a început construcția hotelului Intim, cel care există și astăzi, arhitect a fost Daniel Renard, cel care a proiectt și Cazinoul de pe faleza Constanței. Aceasta a fost o descoperire foarte importantă, pentru că Daniel Renard părea omul unei singure capodopere. Avea 32 de ani, concepe Cazinoul, apoi dispare în istorie. Dar nu a fost așa. Am găsit, în Constanța, câteva proiecte semnate de el, printre care și hotelul Intim. Daniel Renard a locuit la Constanța câțiva ani, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care a fost ales ca arhitect al Cazinoului, pentru că oficialitățile de atunci voiau ca arhitectul să supraveghere lucrările îndeaproape. A mai realizat și oieria din Palas și a girat construcția Prefecturii, a Palatului Regal, astăzi Cercul Militar, Tribunalul și Judecătoria Constanța”, a punctat Doina Păuleanu.

Casa Embiricos, a familiei care a inaugurat linia maritimă Constanța – New York, astăzi o ruină

Strada Nicolae Titulescu, numărul 13. În prezent, o clădire ce stă să se dărăme, împrejmuită neglijent cu un gard de sârmă. La ferestrele de la etaj se poate constata fără dubiu că aici și-au făcut sălaș oamenii străzii. O plapumă flutură într-o ferestră, la mansardă încă se văd urmele unui incendiu. Din clădirea impunătoare de altădată nu au mai rămas decât niște rămășite. O ruină. Cine ar mai crede, în prezent, că aici s-a scris una dintre paginile importante din istoria Constanței? Imobilul a fost ridicat în 1922 de familia Embiricos, una dintre cele mai bogate familii grecești, deținătoare a unei firme navale cu același nume și cei care, în 1914, inaugurau prima cursă transatlantică dintre Marea Neagră, cu plecare din Constanța, și New York. La acea vreme, Casa Embiricos era una dintre cele mai înalte și mai încăpătoare imobile din Constanța. Ulterior, aici și-a desfășurat activitatea Comandamentul Flotei Navale, clădirea fiind denumită Palatul Navigației; apoi a ajuns bloc de locuințe, în perioada comunistă, pentru ca în ultimii ani să ajungă adăpost pentru oamenii străzii.

În urmă cu doi ani, se discuta despre reabilitarea imobilului și transformarea lui într-un centru al societății civile. Rămâne de văzut, însă, dacă planurile vor fi puse în aplicare.

Casa Laskaridis, pusă în vânzare pentru aproximativ 900.000 de euro

La numărul 24, Casa Laskaridis impresionează prin coloanele sale și aspectul clădirii pe care trecerea anilor și-a pus amprenta. La această oră este pusă în vânzare, la un preț estimativ între 800.000 și 900.000 de euro, prin Artmark Historical Estate.

„Casa Laskaridis ne introduce în scrierea istoriei modernității Constanței, fiind omonimă cu una dintre importantele familii grecești ce au contribuit la evoluția culturală și economică a orașului-port. Comunitatea elenă din Dobrogea și în special cea din Constanța era recunoscută nu doar prin mărime (considerabilă în perioada interbelică), ci poate mai ales prin importanța ei în toate domeniile publice ale unei urbe cu tendințe cosmopolite.

Școala grecească, Biserica, teatrul și micile afaceri portuare sau comerciale din centrul (istoric) al Constanței au reprezentat edificii culturale și economice ce au înrădăcinat comunitatea elenă în monografia orașului, reprezentanții ei fiind deseori enumerați printre înaintașii modernității constănțene.

Imobilul de pe strada Nicolae Titulescu, așadar chiar în peninsulă, în centru administrativ și economic al orașului, era ridicat în 1924, în imediata vecinătate a celebrului Hotel "Regina" (Intim), pentru ca, după 1937, să se regăsească și vis-a-vis de Biserica Romano Catolică "Sf. Anton de Padova". Proprietari ai parcelei de pământ dintre străzile Nicolae Titulescu ( fostă Lascăr Catargiu) și Ovidiu au fost diverși membrii ai familiei Laskaridis. Primii doi, frații Iancu și Lascăr, comercianți de țesături, sunt consemnați drept primii proprietari.

Cel mai probabil Lascăr Laskaridis, menționat în monografiile orașului, cu afaceri și magazine în centrul Constanței, este același Lascăr Laskaridis ce era la 1897-1898 președinte al comunității elene. Imobilul avea să fie păstrat în familia Laskaridis prin diverse succesiuni și moșteniri, actele imobilului consemnând proprietari ca Dumitru Laskaridis, Spiru (Spiridon) Laskaridis, Ștefan și Ianis Șt. Laskaridis, ultimul posesor înainte de naționalizarea din 1950”, este prezentarea realizată de reprezentanții Artmark Historical Estate.

Biserica Catolică și căminul Seminarului Teologic

Imobilul de la numărul 32 este, în prezent, sediul Centrului de excelență în turism și servicii Tomis, fiind reabilitat de Consiliul Județean Constanța. Clădirea a aparținut, pentru câțiva ani, Arhiepiscopiei Tomisului, dar pentru a fost lăsată în paragină, CJC a luat-o înapoi, a reabilitat-o și i-a schimbat destinația. Imobilul a fost construit în 1908, având diverse destinații, de la cămin pentru Seminarul Teologic, la orfelinat.

Tot pe strada Nicolae Titulescu, la numărul 34, mai întâlnim și Casa Tache Manicatide, pe care o regăsim enumerată și pe pagina web a comunității elene, la capitolul „case grecești”. Despre Tache Manicatide aflăm că a fost comerciant și membru marcant al Partidului Conservator.

Pe aceeași stradă se mai găsesc, în prezent, Biserica Catolică „Sf. Anton”, dar și căminul Seminarului Teologic, la numărul 17.

Scenă pentru un film american

În concluzie, când vreți să faceți o incursiune în trecutul urbei tomitane, un prim popas ar trebui să-l faceți pe această străduță. De altfel, aceasta a fost locația aleasă pentru filmări și de regizorii filmului american „What Happend to Monday”. Filmările au adus în România staruri de primă mână de la Hollywood, precum Glenn Close, Noomi Rapace şi Willem Dafoe. Pelicula este un thriller SF care prezintă drama unei familii din viitor, cu șapte fete gemene, care trebuie să se supună politicii guvernului ce impune ca o familie să aibă un singur copil. Pentru a le salva pe toate, părinţii decid ca gemenele să trăiască sub aceeaşi identitate.

Florentina BOZÎNTAN

luni, 12 februarie 20184469
Comentarii

117andrei(12 feb 11:00)
Dati ciorile afara din cladirile de patrimoniu cultural! Cea mai frumoasa zona a constantei este locuita 90% de boraturile subumane care n-au nici o treaba cu intretinerea. Le distrug mai rau decat trecerea timpului.
017Dan.(12 feb 09:33)
Adevarat. Cu bolsevicii la putere - si nu numai cu ei - aceste cladiri de o inestimabila valoare, adevarate ceasloave de istorie a Constantei, ajung in paragina sau pe mana tiganilor. Acum, tigani sunt destui si in primarie. Clovnul de Madagascar le-a dat mana libera unor nimicuri ale societatii, exact in mijlocul orasului, dupa care morcovu' a devenit tot mai mare si mascariciul si-a facut valiza. Aferim, Replicaonline pentru acest articol.
116Dar casa lui Mazare(12 feb 08:52)
Dar casele lui Mazare,casele lui Nicusor ,ale burghezului rosu Fagadau,ale imbuibatilor rosii sunt in picioare ? Ei bine ,asta conteaza.Cat timp PSD este in floare,nici in fund nu va doare de istoria Constantei.
mai mult...Replica
1 iun 14:39ReplicaSCANDAL în Valu lui Traian din cauza unui teren: implicat şi un POLIŢIST LOCAL! VIDEO

Localitatea Valu lui Traian s-a aflat zilele trecute în centrul unui scandal de amploare între două familii. Totul a...1322

1 iun 16:28ReplicaINTERVIU Costin Avătavului: Nu aş fi vrut să văd o Românie condusă de Dăncilă în plină pandemie301
1 iun 14:40ReplicaFLAGRANT și PERCHEZIȚII la Constanța! Șapte persoane ARESTATE! VIDEO1754
1 iun 14:44ReplicaA apărut DOVADA mazilirii lui MITICĂ de la LIGĂ, în 2013, de echipa Ponta-Dragnea

Fostul președinte al LPF Dumitru Dragomir a explodat după apariția unei fotografii din 2013, făcute în 2013,...1843

1 iun 00:12ReplicaFăgădău a găsit salvamari! Cine a pus mâna pe contract?1958
1 iun 00:00ReplicaMastodontul de lângă hotelul Ibis se modifică din nou1796
1 iun 00:21ReplicaPiţipoancele forţează începerea sezonului estival, în chiloţi

Nici nu s-a dat startul sezonului estival, că pițipoancele au început să-și etaleze bucile. Este de înțeles, mai...4732

1 iun 00:00ReplicaATENŢIE! De mâine, încep CONTROALELE la terase1102
1 iun 00:02ReplicaTermenul pentru contestarea amenzilor din perioada stării de urgență se apropie de sfârșit445
1 iun 23:42ReplicaConstantin Dina a redevenit conferenţiar universitar, după ce a fost retrogradat de Rugină

Constantin Dina, fostul șef al Direcției de Sănătate Publică Constanța, în prezent director general adjunct al...1302

1 iun 00:00ReplicaMohammad Murat, ofertat de Viorel Cataramă pentru a candida la Primăria Capitalei996
1 iun 00:24ReplicaAu venit moldovenii, oleacă, la mare, cu maşinile din dotare!1783
Vremea
19.2°19.1° - 19.2° luni, 1 iunie 2020
ConstanțaUmiditate: 55%
Vânt: 0.77 m/s
Presiune: 1009 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
1 iun 00:00SportBorussia Moenchengladbach a revenit pe podium în Bundesliga după victoria clară în faţa lui Union Berlin

Echipa Borussia Moenchengladbach a revenit pe podium în Bundesliga, după victoria clară, cu 4-1, obţinută pe teren...275

1 iun 00:00SportBorussia Dortmund a învins cu 6-1 ultima clasată în Bundesliga, Paderborn. Jadon Sancho a marcat trei goluri

Formaţia Borussia Dortmund a învins, duminică seară, în deplasare, cu scorul de 6-1, echipa Paderborn, într-un...266

1 iun 00:00SportFotbalul şi viaţa nu vor mai fi la fel, spune Messi

Vedeta echipei FC Barcelona, atacantul argentinian Lionel Messi, spune că nici fotbalul, nici viaţa nu vor mai fi la...299

1 iun 23:42SportJucătorul lui Juventus, Cristiano Ronaldo, exersează șuturile la poartă: Mă simt puternic

Jucătorul lui Juventus, Cristiano Ronaldo, a postat pe site-urile de socializare un clip video în care arată cum...267

Local
1 iun 00:19LocalAccident rutier în Medgidia: Victima este un motociclist

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină duminică, 31 mai, în Medgidia, pe strada...1422

1 iun 00:35LocalCondamnat la închisoare după ce şi-a lovit vecinul cu o cazma

Un banal scandal între vecini se putea termina tragic. După un conflict spontan între două femei, în plină...1260

1 iun 00:25Local10.000 de rezervări, făcute de turişti pe litoral pentru prima săptămână din iunie

1558

1 iun 00:27LocalPrimăria Corbu extinde rețeaua de iluminat public

Primăria Corbu extinde rețeaua de iluminat public din comună. Lucrările se vor desfășura pe strada Mării și în...451

1 iun 00:27LocalPlatforme pentru persoane cu dizabilități locomotorii, achiziţionate de Primăria Cernavodă

Administrația Publică Locală din Cernavodă vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități locomotorii/greu...455

1 iun 00:26LocalZona Pod IPMC din Constanța lăsată fără apă caldă

Ca urmare a apariției unei avarii pe infrastructura de transport a agentului termic preluată în administrare de...395

1 iun 00:35LocalCoronavirus în Constanța: Oamenii legii au aplicat 12 sancțiuni

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...4979

1 iun 00:24LocalDoar 17 constănțeni infectați cu Coronavirus!

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 279 de persoane...2602

1 iun 00:37LocalProiectil exploziv de calibrul 75 milimetri, provenind din timpul conflictelor militare, la Tulcea

1067

Politică
1 iun 00:00PoliticăFlorin Cîțu dezvăluie suma totală cheltuită de Guvern pentru criza provocată de Covid-19

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, susține că de la începutul pandemiei, Guvernul a alocat plăți de 3,02...344

1 iun 00:00PoliticăPNL îl somează pe Ciolacu să își ceară scuze Uniunii Europene pentru atacurile PSD din ultimii ani

Dacă actuala conducere PSD își dorește să se îndepărteze de imaginea de partid problemă de la nivelul UE, atunci...290

1 iun 00:00PoliticăMAE: 32 de cetățeni români aflați în Liban și Republica Arabă Siriană s-au întors în țară

232

Interviuri
20 mai 00:46InterviuriInterviu EXPLOZIV cu Robert Turcescu: Nu am dialog cu Palaz. Relația dintre noi nu există! VIDEO

România a trecut de starea de urgență și a intrat în cea de alertă, iar numărul infectărilor cu noul coronavirus...5354

16 mai 00:50InterviuriEugen Teodorovici: Eu sunt, de fapt, preşedintele PSD

România a intrat într-o nouă etapă din data de 15 mai. Starea de alertă a fost instituită oficial de către...3743

16 mai 13:45InterviuriVictor Ponta: Am înțeles, cu mintea mea de social-democrat, că nu sunt bani pentru măsuri sociale dacă nu merge economia privată

3335

13 mai 00:12InterviuriVIDEO! Babu este un laș dacă a avut curajul să lovească o femeie!

Maria Obreja, comisar în cadrul Protecției Consumatorului (CJPC), care-l acuză pe viceprimarul Dumitru Babu că a...5342

8 mai 23:16InterviuriCabinetele stomatologice sunt obligate să mărească prețurile după 15 mai VIDEO

După două luni în care au fost închise din cauza epidemiei și a stării de urgență, cabinetele stomatologice se...7428

6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

3372

Monden
1 iun 00:00MondenHeidi Klum face plajă în curte, în pielea goală. Ce priveliște minunată au vecinii ei

Fotomodelul german Heidi Klum, de 46 de ani, stă închis în vila închiriată din Los Angeles de la începutul...474

1 iun 00:00MondenUma Thurman: „Nu suportam ideea de a fi păpuşa gonflabilă pe platourile de filmare”

Asta spune vedeta de 1,80 metri înălţime la vârsta de 50 de ani. Cum priveşte înapoi, peste aceşti ani frumoşi,...339

1 iun 00:00MondenCare sunt cele mai ciudate preferinţe culinare are Reginei Elisabeta şi ce preparat este interzis la cinele regale

327

1 iun 00:00MondenSilvia Dumitrescu suferă de o boală incurabilă. „Trebuie să o duc până la capătul vieții”

Silvia Dumitrescu, 60 de ani, suferă de o boală a tiroidei care nu are leac. Anunțul a fost făcut chiar de către...363

1 iun 19:44MondenRadu Palaniță a câștigat „Românii au talent“, sezonul 10

Radu Palaniță a câștigat marele premiu de 120.000 de euro la „Românii au talent“, sezonul 10. Cei 10...314

1 iun 00:00MondenFostul soţ al lui Catrinel Menghia s-a logodit. Cine e noua lui cucerire

Povestea de dragoste dintre Catrinel şi fostul fotbalist italian, Massimo Brambati, a fost îndelung comentată. Cei...335

1 iun 00:00MondenCum arată vila din Beverly Hills, pe care Ashton Kutcher şi Mila Kunis cer 14 milioane dolari

Actorii Ashton Kutcher şi Mila Kunis au scos la vânzare proprietarea pe care o deţin în Beverly Hill şi cer 14...326

1 iun 00:00MondenVedeta de televiziune Kylie Jenner nu este miliardară, a rectificat revista Forbes

Revista Forbes, care în luna martie a anunţat că Kylie Jenner, vedeta unor emisiuni de tipul reality show, a devenit...270

1 iun 00:00MondenMuzicianul Igor Levit va cânta la pian 20 de ore pentru a trage un semnal de alarmă asupra situaţiei artiştilor

249

Mapamond
1 iun 00:00MapamondMalta a confiscat 1,1 miliarde de dolari în monedă libiană falsă tipărită în Rusia

Autorităţile malteze au confiscat bancnote libiene false în sumă echivalentă cu 1,1 miliarde de dolari, tipărite...286

1 iun 00:00MapamondMoartea a 39 de migranţi vietnamezi într-un camion-frigorific: Cele 13 persoane arestate în Franţa, inculpate

Cele 13 persoane arestate marţi în Franţa în ancheta deschisă după ce 39 de migranţi vietnamezi au fost...239

1 iun 00:00MapamondMoscheile din Turcia au fost redeschise pentru rugăciuni colective

226

1 iun 00:00MapamondPeste 50 de tone de cocaină confiscate în operaţiuni coordonate de Columbia

Peste 50 de tone de cocaină au fost confiscate într-o lună şi jumătate, în timpul operaţiunilor comune...256

1 iun 00:00MapamondMoartea lui George Floyd: Sute de manifestanţi au protestat la Washington, în faţa Casei Albe

Sute de persoane au demonstrat în faţa Casei Albe pentru a-şi exprima furia după ce George Floyd, un afro-american...272

1 iun 00:00MapamondCoronavirus: Brazilia urcă pe locul al cincilea în privinţa deceselor, devansând Spania

232

Sănătate
1 iun 00:00SănătateTulburare bipolară: Învață să gestionezi episoadele de criză

Tulburarea bipolară este o afecțiune mentală cronică, care se manifestă prin schimbări extreme de dispoziție, de...258

1 iun 00:00SănătateCelulele stem, utile în tratarea leziunilor corneei?

Leziunile corneene pot fi rezultatul mai multor circumstanțe, cum ar fi infecțiile, inflamațiile, traumele, anumite...245

1 iun 00:00SănătateAtac de panică vs atac de anxietate - asemănări și deosebiri. Cum pot fi combătute

279

1 iun 00:00SănătateZonele corpului pe care mereu uiți să le protejezi de soare

Protecția solară este esențială pentru prevenirea ridurilor, a deshidratării pielii, a apariției pistruilor,...228

1 iun 00:00SănătateDormitul fără pernă are beneficii?

Unele persoane pot constata că dormitul fără pernă are beneficii, dar nu este o idee bună pentru toată lumea să...269

1 iun 00:00SănătateCâte calorii ar trebui să consumi pe zi?

261

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT