rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 25 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Strada unde s-au scris pagini importante din istoria Constanței, astăzi aproape în MIZERIE!

Una dintre cele mai vechi artere din Constanța, strada Nicolae Titulescu, trece, astăzi, aproape neobservată. Nici constănțenii nu cunosc prea multe despre cât de importantă a fost această stradă pentru urbea de la malul mării, darămite turiștii. Doar cei care apelează la serviciile unui ghid turistic ajung să se plimbe pe străduța ce pare a fi ascunsă, în spatele blocurilor comuniste, și să afle despre faptul că, în afară de celebra Casa cu Lei, pe această arteră a funcționat primul cabaret de varieteu din România, Cabaret Britania, despre fostul Palat al Navigației, unde a fost și sediul Companiei Embiricos, firmă navală ce a realizat prima cursă directă pe ruta Constanța – New York, despre faptul că aici își aveau locuințele unii dintre cei mai potenți comercianți ai urbei etc.

O străduță situată la aproximativ 200 de metri de Piața Ovidiu, ascunsă în spatele blocurilor comuniste, cu imobile vechi, multe dintre ei uitate în paragină. Turiștii ajung pe strada Nicolae Titulescu pentru a vedea celebra Casă cu Lei, opera arhitecturală a lui Ioan Berindei, cel care, după cum ne-a precizat Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța și fin cunoscutor al istoriei urbei tomitane, își punea „semnătura”, respectiv leii, pe toate operele sale (dintre care amintim sediul PSD București, dar și Palatul Culturii din Iași). Dar istoria străzii Nicolae Titulescu se îmbină cu istoria Constanței, iar clădirile care o străjuiesc, ridicate în diferite perioade, încă stau mărturie pentru trecutul ei încărcat.

„Este una dintre cele mai vechi străzi din Constanța, datorită faptului că era în vecinătatea portului. Iar portul, indiferent de epoca istorică, întreținea un anume comerț. Începând chiar din Antichitate și chiar și în perioada otomană.

Aici, pe strada Nicolae Titulescu, au existat diverse clădiri ridicate de Compania Engleză. Aceasta este compania care a realizat una dintre primele căi ferate din Imperiul Otoman, care lega Cernavodă de Constanța. Era o cale ferată foarte importantă, pentru că tocmai se declanșase criza alimentară din Irlanda, Scoția și începuse exodul către America. Compania a vrut o cale accesibilă pentru a aduce grâne din principate. Pe atunci, chiar eram grânarul Europei, cu adevărat.

Constanța începuse să fie privită ca un loc important în acest comerț, care se organiza după Războiul Crimeei, astfel că aici ajung foarte mulți englezi. Există mărturii de epocă foarte interesante, de exemplu, cum a venit Sir John Trevor Barklay, un investitor englez, acţionând în calitate de reprezentant al companiei, cum a fost inaugurată linia de cale ferată, cum au fost făcute angajările, cum trenul dădea mai mereu peste oi și era mereu plin de sânge.

Cei de la Compania Engleză s-au așezat în Zona Peninsulară. Constanța era foarte mică pe atunci, abia dacă se ajungea până la Muzeul de Artă de astăzi. De exemplu, înainte aici a fost școală, construită în 1891 – 1893 și era în afara orașului. Era o stradă foarte importantă, nu era nici blocul comunist care o obtura într-o parte”, a rememorat Doina Păuleanu referitor la istoricul străzii Nicolae Titulescu.

Prima clădire ce atrage atenția: Casa cu Lei

Prima clădire care atrage atenția este Casa cu Lei, devenită deja faimoasă datorită statuilor care străjuiesc, de sus, intrarea în imobil. Realizată în stilul neorenașterii italiene, a fost construită de un armean, Dicran Emirzian pentru familia lui, iar ulterior închiriată lui Lazăr Munteanu, fost președinte al Tribunalului Constanța. Magistratul era pasionat de artă, având expus la parterul casei o impresionantă colecție de artă, ce putea fi admirată din stradă. De altfel, așa este rememorat imobilul și de Zambaccian, care povestește în scrierile sale cum a remarcat colecția de artă prin geamurile deschise. De-a lungul anilor, aici a funcționat sediul unei bănci, locuință privată – aici ar fi locuit Bebi Emirzian, fiul lui Dicran Emirzian, apoi restaurant, până în primii ani de după Revoluția din 1989, când a fost închis. Astăzi, imobilul este proprietate privată.

Primul cabaret din România, inaugurat pe mica stradă din Peninsula Constanței

Vizavi de Casa cu lei, într-o clădire astăzi urâtă și lăsată în paragină, a funcționat, în perioada interbelică, primul cabaret din România: Cabaretul Britania. După cum se punctează în însemnările vremii și în memorii, aici se dădea tonul distracției, aici concertau trupe celebre din Europa și Statele Unite ale Americii, aici își făceau în mod obligatoriu prezența bucureștenii înstăriți, când poposeau la malul mării. De altfel, locuitorii din zonă, dar și însemnările vremii relatează că între Cabaretul Britania și Casa cu Lei a existat, la un moment dat, o relație directă, tinerele dansatoare de cabaret ducându-și clienții, după program, la etajul Casei cu Lei, de unde și zvonurile din zonă că acolo ar fi funcționat un bordel ascuns de ochii autorităților.

După 1941, când Cabaretul Britania a fost închis, imobilul a ajuns sediu pentru birourile Întreprinderii Miniere, pentru ca după Revoluție să ajungă în paragină. În prezent, nimic din aspectul exterior al clădirii nu amintește despre fastul, bogăția, exuberanța spectacolelor care s-au dat aici.

Legătura din hotel Intim și Cazinoul de pe faleza Constanței

Un alt imobil cu însemnătate este Hotel Intim, fostul hotel D`Angleterre. „Se știe despre hotelul care a precedat Intimul că se numea hotel D`Angleterre. Dar de ce așa? El ar fi trebuit să poarte numele de British Hotel. Eu am găsit scris că englezii au construit un hotel și nu puteau să-l construiască decât acolo. De altfel, puțin mai sus, fosta Direcție Minieră s-a numit Cabaret Britania, iar aici era zona unde s-au așezat englezii, aici și pe strada cu Casa de piatră, care s-a și numit, de altfel, strada Engleză.

Eu am avansat ideea că acest hotel D`Angleterre este numele franțuzit al British Hotel, după revenirea Dobrogei la țară, pentru că la noi limba nobilă era franceză. Aici a stat Eminescu, la mansardă, în vara lui 1882, și a scris scrisorile către Veronica Micle.

De asemenea, am descoperit că, în 1906, când a început construcția hotelului Intim, cel care există și astăzi, arhitect a fost Daniel Renard, cel care a proiectt și Cazinoul de pe faleza Constanței. Aceasta a fost o descoperire foarte importantă, pentru că Daniel Renard părea omul unei singure capodopere. Avea 32 de ani, concepe Cazinoul, apoi dispare în istorie. Dar nu a fost așa. Am găsit, în Constanța, câteva proiecte semnate de el, printre care și hotelul Intim. Daniel Renard a locuit la Constanța câțiva ani, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care a fost ales ca arhitect al Cazinoului, pentru că oficialitățile de atunci voiau ca arhitectul să supraveghere lucrările îndeaproape. A mai realizat și oieria din Palas și a girat construcția Prefecturii, a Palatului Regal, astăzi Cercul Militar, Tribunalul și Judecătoria Constanța”, a punctat Doina Păuleanu.

Casa Embiricos, a familiei care a inaugurat linia maritimă Constanța – New York, astăzi o ruină

Strada Nicolae Titulescu, numărul 13. În prezent, o clădire ce stă să se dărăme, împrejmuită neglijent cu un gard de sârmă. La ferestrele de la etaj se poate constata fără dubiu că aici și-au făcut sălaș oamenii străzii. O plapumă flutură într-o ferestră, la mansardă încă se văd urmele unui incendiu. Din clădirea impunătoare de altădată nu au mai rămas decât niște rămășite. O ruină. Cine ar mai crede, în prezent, că aici s-a scris una dintre paginile importante din istoria Constanței? Imobilul a fost ridicat în 1922 de familia Embiricos, una dintre cele mai bogate familii grecești, deținătoare a unei firme navale cu același nume și cei care, în 1914, inaugurau prima cursă transatlantică dintre Marea Neagră, cu plecare din Constanța, și New York. La acea vreme, Casa Embiricos era una dintre cele mai înalte și mai încăpătoare imobile din Constanța. Ulterior, aici și-a desfășurat activitatea Comandamentul Flotei Navale, clădirea fiind denumită Palatul Navigației; apoi a ajuns bloc de locuințe, în perioada comunistă, pentru ca în ultimii ani să ajungă adăpost pentru oamenii străzii.

În urmă cu doi ani, se discuta despre reabilitarea imobilului și transformarea lui într-un centru al societății civile. Rămâne de văzut, însă, dacă planurile vor fi puse în aplicare.

Casa Laskaridis, pusă în vânzare pentru aproximativ 900.000 de euro

La numărul 24, Casa Laskaridis impresionează prin coloanele sale și aspectul clădirii pe care trecerea anilor și-a pus amprenta. La această oră este pusă în vânzare, la un preț estimativ între 800.000 și 900.000 de euro, prin Artmark Historical Estate.

„Casa Laskaridis ne introduce în scrierea istoriei modernității Constanței, fiind omonimă cu una dintre importantele familii grecești ce au contribuit la evoluția culturală și economică a orașului-port. Comunitatea elenă din Dobrogea și în special cea din Constanța era recunoscută nu doar prin mărime (considerabilă în perioada interbelică), ci poate mai ales prin importanța ei în toate domeniile publice ale unei urbe cu tendințe cosmopolite.

Școala grecească, Biserica, teatrul și micile afaceri portuare sau comerciale din centrul (istoric) al Constanței au reprezentat edificii culturale și economice ce au înrădăcinat comunitatea elenă în monografia orașului, reprezentanții ei fiind deseori enumerați printre înaintașii modernității constănțene.

Imobilul de pe strada Nicolae Titulescu, așadar chiar în peninsulă, în centru administrativ și economic al orașului, era ridicat în 1924, în imediata vecinătate a celebrului Hotel "Regina" (Intim), pentru ca, după 1937, să se regăsească și vis-a-vis de Biserica Romano Catolică "Sf. Anton de Padova". Proprietari ai parcelei de pământ dintre străzile Nicolae Titulescu ( fostă Lascăr Catargiu) și Ovidiu au fost diverși membrii ai familiei Laskaridis. Primii doi, frații Iancu și Lascăr, comercianți de țesături, sunt consemnați drept primii proprietari.

Cel mai probabil Lascăr Laskaridis, menționat în monografiile orașului, cu afaceri și magazine în centrul Constanței, este același Lascăr Laskaridis ce era la 1897-1898 președinte al comunității elene. Imobilul avea să fie păstrat în familia Laskaridis prin diverse succesiuni și moșteniri, actele imobilului consemnând proprietari ca Dumitru Laskaridis, Spiru (Spiridon) Laskaridis, Ștefan și Ianis Șt. Laskaridis, ultimul posesor înainte de naționalizarea din 1950”, este prezentarea realizată de reprezentanții Artmark Historical Estate.

Biserica Catolică și căminul Seminarului Teologic

Imobilul de la numărul 32 este, în prezent, sediul Centrului de excelență în turism și servicii Tomis, fiind reabilitat de Consiliul Județean Constanța. Clădirea a aparținut, pentru câțiva ani, Arhiepiscopiei Tomisului, dar pentru a fost lăsată în paragină, CJC a luat-o înapoi, a reabilitat-o și i-a schimbat destinația. Imobilul a fost construit în 1908, având diverse destinații, de la cămin pentru Seminarul Teologic, la orfelinat.

Tot pe strada Nicolae Titulescu, la numărul 34, mai întâlnim și Casa Tache Manicatide, pe care o regăsim enumerată și pe pagina web a comunității elene, la capitolul „case grecești”. Despre Tache Manicatide aflăm că a fost comerciant și membru marcant al Partidului Conservator.

Pe aceeași stradă se mai găsesc, în prezent, Biserica Catolică „Sf. Anton”, dar și căminul Seminarului Teologic, la numărul 17.

Scenă pentru un film american

În concluzie, când vreți să faceți o incursiune în trecutul urbei tomitane, un prim popas ar trebui să-l faceți pe această străduță. De altfel, aceasta a fost locația aleasă pentru filmări și de regizorii filmului american „What Happend to Monday”. Filmările au adus în România staruri de primă mână de la Hollywood, precum Glenn Close, Noomi Rapace şi Willem Dafoe. Pelicula este un thriller SF care prezintă drama unei familii din viitor, cu șapte fete gemene, care trebuie să se supună politicii guvernului ce impune ca o familie să aibă un singur copil. Pentru a le salva pe toate, părinţii decid ca gemenele să trăiască sub aceeaşi identitate.

Florentina BOZÎNTAN

luni, 12 februarie 20183641
Comentarii

117andrei(12 feb 11:00)
Dati ciorile afara din cladirile de patrimoniu cultural! Cea mai frumoasa zona a constantei este locuita 90% de boraturile subumane care n-au nici o treaba cu intretinerea. Le distrug mai rau decat trecerea timpului.
017Dan.(12 feb 09:33)
Adevarat. Cu bolsevicii la putere - si nu numai cu ei - aceste cladiri de o inestimabila valoare, adevarate ceasloave de istorie a Constantei, ajung in paragina sau pe mana tiganilor. Acum, tigani sunt destui si in primarie. Clovnul de Madagascar le-a dat mana libera unor nimicuri ale societatii, exact in mijlocul orasului, dupa care morcovu' a devenit tot mai mare si mascariciul si-a facut valiza. Aferim, Replicaonline pentru acest articol.
116Dar casa lui Mazare(12 feb 08:52)
Dar casele lui Mazare,casele lui Nicusor ,ale burghezului rosu Fagadau,ale imbuibatilor rosii sunt in picioare ? Ei bine ,asta conteaza.Cat timp PSD este in floare,nici in fund nu va doare de istoria Constantei.
mai mult...Replica
25 apr 16:41ReplicaURLETE într-un apartament din Mamaia: in interior, un tânăr GOL PUȘCĂ!

Un tânăr și-a băgat în sperieți vecinii, care au alertat agenții de pază și Poliția. Acesta s-a drogat, s-a...422

25 apr 14:10ReplicaÎncep lucrările la reţeua de gaze în Limanu, 2 Mai şi Vama Veche!728
25 apr 16:42ReplicaBugetul Constanței a trecut la vot, după ce Făgădău i-a certat pe cei care uită că el este primar, nu Marcela Frigioiu!1267
25 apr 11:35ReplicaSerie de accidente rutiere în Constanța, în Joia Mare!

...1559

25 apr 15:43ReplicaACCIDENT RUTIER pe A2: 4 PERSOANE au ajuns la SPITAL! VIDEO1795
25 apr 09:01ReplicaAccident rutier la Midia din pricina unui șofer care avea AMEȚELI!3060
24 apr 09:05ReplicaEXPLOZIE într-un imobil din Constanţa: un bărbat a ajuns la spital

O explozie a avut loc miercuri, 24 aprilie, într-un mobil, în urma unor acumulări de gaze de la o butelie. Teribilul...3029

25 apr 00:00ReplicaINCREDIBIL ce dosar a mai ‘colecţionat’ afaceristul Dimoftache, cel cu măcelăria clandestină: s-a ajuns la CCR!1764
25 apr 00:00ReplicaDETALII din dosarul agentului de pază care a FURAT o maşină de la locul de muncă și a condus-o BEAT!897
25 apr 14:16ReplicaStradă din Constanţa ASFALTATĂ PE... JUMĂTATE! FOTO.

Constănțenii din cartierul Baba Novac reclamă faptul că angajații municipalității au asfaltat doar o jumătate de...1466

25 apr 09:46ReplicaBiserica Sf. Gheorghe din Mangalia, reabilitată cu fonduri europene: iată FIRMELE care au câştigat super-contractul!883
25 apr 00:00ReplicaS-a REJUDECAT DOSARUL poliţistului de la Serviciul Operaţiuni Speciale, care vorbea cu INTERLOPII!1762
Vremea
14.4°8.2° - 14.4° joi, 25 aprilie 2019
cer fragmentatUmiditate: 47%
Vânt: 6.26 m/s din SE
Presiune: 1026.11 milibari

Loto
6/49212324263547
5/4042632333414
joker13163339448
Horoscop
mai mult...SPSportRT
25 apr 00:00SportAstra - CFR 2-2. Giurgiuvenii se califică în finala Cupei României, prima din cariera lui Enache

Astra a remizat cu CFR Cluj, scor 2-2, în returul semifinalelor Cupei României și s-a calificat în ultimul act care...280

25 apr 00:00SportSimona Halep a revenit în România, s-a supărat și a plecat în timpul interviului de pe aeroportul Otopeni

...934

25 apr 00:00SportSpălare de bani la transferurile lui Stanciu și Chipciu de la FCSB? 30 de polițiști au descins în birourile lui Anderlecht

Anderlecht e în centrul unui scandal uriaș în Belgia. Clubul e suspectat de spălare de bani în cadrul...446

25 apr 00:00SportPamela Anderson, supărată după ce fundaţia clubului Olympique Marseille a strâns 100.000 de euro pentru Notre-Dame, deși evenimentul era dedicat copiilor săraci

Pamela Anderson a părăsit marţi gala fundaţiei clubului Olympique Marseille împreună cu prietenul său Adil Rami,...382

Local
25 apr 03:32LocalUn constănțean a furat dintr-o sucursală bancară din Brăila

Poliţişti din cadrul Poliţiei Oraşului Făurei, Brăila, la data de 23 aprilie a.c., l-au identificat pe un tânăr,...538

25 apr 03:33LocalMesajul ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la sărbătoarea Învierii

În noaptea de Înviere, Arhiepiscopul Tomisului va aduce Sfânta Lumină din largul mării, în zona Cazinoului din...364

25 apr 03:30LocalO mașină s-a RĂSTURNAT la Mihai Viteazu

Un accident rutier a avut loc miercuri, 24 aprilie, în drum spre Tulcea, între Mihai Viteazu și Baia. Se pare că un...1589

25 apr 03:29LocalCondamnat pentru că a condus un autovehicul neînmatriculat

Polițiști din cadrul Postului de Poliție Oltina, la data de 23 aprilie a.c., au depistat un bărbat, în vârstă de...458

25 apr 03:28LocalSucevean acuzat de tentativă de omor, prins în Constanța

Polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale al IPJ Constanța, la data de 23 aprilie a.c., au depistat un...751

25 apr 00:30LocalPERICOL pentru PARTICIPANȚII la TRAFIC! ȘICANĂRI pe SOVEJA

Doi șoferi au ales să-și rezolve problemele în mijocul străzii, fără să le pese că au pus în pericol...3429

25 apr 00:31LocalVIDEO. Florin Spătaru, director în cadrul Şantierului Naval Mangalia: Nu aducem străini la Şantierul Damen

Șantierul Naval Damen își propune să se dezvolte în ceea ce privește construirea navelor prototip, fie de...2763

25 apr 00:34LocalConstanța: a intrat cu mașina pe trotuar și s-a oprit în gard!

Un accident rutier a avut loc în dimineața de miercuri, 24 aprilie, la intersecția străzii Nicolae Iorga cu...1356

25 apr 00:29LocalJAF ca-n FILME în Constanța! Casier LEGAT de un individ cu cască de motociclist pe cap

Un individ cu cască de motociclist pe cap a pătruns, în dimineața de miercuri, 24 aprilie, în jurul orei 5.00,...4168

25 apr 00:30LocalAccident rutier la Mihail Kogălniceanu

Cadrele medicale ale Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța au fost solicitate să intervină, miercuri,...3897

Politică
25 apr 03:36PoliticăComisia Europeană ameninţă România după votul din Parlament: 'Dacă preocupările nu sunt abordate, Comisia Europeană va trebui să acţioneze rapid'

Comisia Europeană anunță că va analiza decizia luată miecuri în Parlament cu privire la codurile penale, după...307

25 apr 03:35PoliticăConsilierii din Eforie au aprobat taxele şi impozitele aferente anului 2020

...600

25 apr 03:32PoliticăProgramul Primăriei Constanța, în perioada sărbătorilor

Primăria Municipiului Constanța anunță că în perioada 26 aprilie – 1 mai a.c., activitatea instituției va fi...337

25 apr 03:31PoliticăCamera Deputaţilor a adoptat proiectul de modificare a Codului penal

...526

25 apr 03:31PoliticăFostul şef al AEP Daniel Barbu - urmărit penal de DNA în dosarul trezorierului PSD Mircea Drăghici

Fostul şef al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Daniel Barbu, este urmărit penal în dosarul în care a fost...326

25 apr 03:30PoliticăCJC închiriază spaţiile din cadrul Centrului de Excelenţă în Turism şi Servicii Tomis

Consiliul Judeţean Constanţa organizează licitaţie publică deschisă cu strigare (în baza H.C.J.C...399

25 apr 03:30PoliticăDragnea despre Codurile penale: Nu s-a produs nici o modificare, nici măcar o virgulă deasupra deciziilor CCR

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a declarat miercuri, referitor la proiectele de...352

25 apr 00:35PoliticăPrimăria Constanţa anunţă pregătiri pentru sezonul estival în staţiunea Mamaia

Angajații Serviciului Igienă Publică din cadrul Primăriei Municipiului Constanța continuă să curețe rigolele de...400

25 apr 00:34PoliticăÎngrijitorii copiilor cu dizabilități au fost CONCEDIAȚI. Ministrul Muncii: Nu înțeleg cum s-a întâmplat asta!

În mai multe localități din țară, îngrijitorii copiior cu dizabilități, care în cele mai multe cazuri sunt...485

25 apr 00:55PoliticăIlie Năstase, gest lipsit de fair-play filmat în Piața Victoriei: cum a ales să se răzbune pe Traian Băsescu, rival la alegerile europarlamentare

Ilie Năstase (72 de ani), candidat la alegerile europarlamentare din partea UNPR, partidul condus de Gabi Oprea, a fost...326

Monden
25 apr 00:00MondenAdevăratul motiv pentru care Laurette trebuie să-şi scoată silicoanele! "Nu am avut minte"

S-a dus vremea când Laurette Attindehou (35 de ani) defila mândră cu silicoanele la vedere pe podiumurile de modă....305

25 apr 00:00MondenCum arată Tamara Buciuceanu la aproape 90 de ani? Doi ani nu a ieşit din casă şi a slăbit enorm

Este una dintre cele mai mari actriţe pe care le-a dat România, cu o carieră de peste 65 de ani, fiind sărbătorită...487

25 apr 00:00MondenIuliana Tudor a rămas fără emisiunea „Vedeta populară“

Emisiunea „Vedeta populară”, realizată şi prezentată de Iuliana Tudor (42 de ani) din anul 2017, a fost...263

25 apr 00:00MondenRoxana Ionescu e însărcinată. Ea şi iubitul ei vor deveni părinţi anul acesta

Mama Natură şi Tinu Vidaicu trăiesc o frumoasă poveste de dragoste, de mai bine de 5 ani. Cei doi se iubesc la...258

25 apr 00:00MondenBritney Spears a făcut lămuriri despre internarea ei la ospiciu

Britney Spears a făcut pentru prima oară lămuriri despre internarea ei la ospiciu. Cântăreaţa a postat pe Internet...217

25 apr 18:25MondenO persoană transexuală a ajuns pe covorul roșu cu sânii la vedere și a șocat pe toată lumea

Indya Moore a fot senzația serii la un eveniment de pe covorul roșu. A furat lumina reflectoarelor pe covorul roșu,...309

25 apr 00:00MondenBecky G şi Maluma au lansat piesa „La respuesta“

Cântăreaţa americană Becky G a lansat un nou single, ''La respuesta'', în colaborare cu solistul columbian Maluma,...145

25 apr 00:00MondenEmma Thompson interpretează rolul unei politiciene fără scrupule în serialul BBC ''Years and Years''

Emma Thompson interpretează rolul unei politiciene fără scrupule în serialul ''Years And Years'', după un scenariu...169

25 apr 00:00MondenSteve Golin, producător recompensat cu Oscar, a decedat la 64 de ani

Producătorul de film Steve Golin, recompensat cu premiul Oscar şi al cărui ochi ager de vânător de talente a...171

25 apr 00:00MondenPremiile Oscar - Categoria „cel mai bun film străin“ şi-a schimbat denumirea

Categoria "cel mai bun film străin" de la gala premiilor Oscar şi-a schimbat denumirea oficială şi se va numi...182

Mapamond
25 apr 17:54MapamondDonald Trump trimite „soldaţi înarmaţi“ la frontiera cu Mexicul, după un incident cu militari mexicani

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri trimiterea de ''soldaţi înarmaţi'' la frontiera cu Mexicul,...177

25 apr 00:00MapamondRepublica Moldova: UE va coopera cu orice guvern de la Chişinău în baza Acordului de asociere

Uniunea Europeană va continua cooperarea cu guvernul care va rezulta în urma actualul proces politic, în baza...164

25 apr 00:00MapamondRusia lansează la apă în cadru festiv un submarin nuclear, denumit „monstrul marin“

Rusia a lansat la apă primul submarin nuclear, destinat să transporte drone subacvatice 'Poseidon', un fel de torpile...195

25 apr 00:00MapamondSri Lanka: Explozie controlată în apropiere de un cinematograf în Colombo; bilanţul atentatelor de duminică a ajuns la 359 de morţi

Poliţia din Sri Lanka a anunţat miercuri că a procedat la o explozie controlată a unui scuter suspect parcat în...162

25 apr 00:00MapamondPreşedintele Mexicului doreşte să limiteze fluxul de migranţi care traversează ţara

Preşedintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, a afirmat marţi că doreşte să frâneze fluxul de migranţi...148

25 apr 00:00MapamondJaponia: Parlamentul adoptă o lege privind despăgubirea victimelor sterilizării forţate

Parlamentul japonez a adoptat miercuri o lege privind acordarea de despăgubiri zecilor de mii de persoane sterilizate,...167

25 apr 00:00MapamondSri Lanka: Oficiali de rang înalt ar fi ascuns deliberat informaţii secrete despre posibile atacuri teroriste

Oficiali srilankezi de rang înalt au ascuns în mod deliberat informaţii secrete despre posibile atacuri teroriste în...164

25 apr 00:00MapamondItalia: Matteo Salvini ordonă supravegherea mai atentă a musulmanilor după un incident presupus pe temei religios

Ministrul de interne al Italiei, Matteo Salvini, a ordonat poliţiei să supravegheze mai îndeaproape centrele...160

25 apr 00:00MapamondNetanyahu vrea ca o nouă colonie israeliană din Înălţimile Golan să poarte numele lui Trump

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat marţi că vrea ca o nouă colonie israeliană din Înălţimile Golan...159

25 apr 00:00MapamondLavrov: Niciun fel de declaraţii ale SUA, UE şi NATO nu vor schimba situaţia "reunirii Crimeei cu Rusia"

Problema "reunirii Crimeei cu Rusia" a fost închisă definitiv şi niciun fel de declaraţii ale SUA, UE sau NATO nu...188

Sănătate
24 apr 03:34SănătateGuvernul adoptă coplata serviciilor medicale la privat

Guvernul va adopta, în şedinţa de miercuri, un proiect de act normativ care prevede că asiguraţii care optează...375

22 apr 00:47SănătateMinistrul Sănătăţii: Vom relua campania de vaccinare antirujeolă săptămâna viitoare

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat luni, la Bistriţa, că săptămâna viitoare va fi reluată campania...344

19 apr 00:19SănătatePacienta cu arsuri grave, transferată în Belgia, va avea nevoie de mai multe operații. „Dacă mai stătea 2 zile în România nu mai avea șanse!”

Tânăra Mădălina Neculai, din Tulcea, care a fost transferată la un spital din Belgia, după ce a suferit arsuri...1784

17 apr 01:37SănătateSpitalul Judeţean Constanţa a fost decorat de Klaus Iohannis

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, Președintele României, Klaus Iohannis, a conferit Spitalului Clinic...1461

17 apr 04:05SănătateREVOLTĂTOR! Pacientă cu arsuri grave, din Tulcea, plimbată între spitalele din Constanța și Timișoara!

O tânără de 25 de ani din Tulcea, aflată în stare gravă, fiind intubată, după ce a suferit arsuri pe 40% din...996

13 apr 01:48SănătateProiect benefic pentru comunitate: cursuri de asistente medicale în Hârșova!

Sistemul sanitar din orașul constănțean Hârșova se dezvoltă. Astfel, în Spitalul Orășenesc Hârșova vor fi...1621

13 apr 17:54SănătateAsistenta șefă de la Neurologie, schimbată din funcție după controlul ministrului Sănătății! Atenționare pentru directorul de Îngrijiri!

S-a încheiat ancheta internă desfășurată de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei”...4196

13 apr 00:29SănătateReacția SANITAS după controlul de la Spitalul Județean Constanța: „Personalul este insuficient, merită să fie tratat cu respect!”

Referitor la recenta vizită a Ministrului Sănătății, Sorina Pintea, la Spitalul Clinic Județean de Urgență...2500

12 apr 00:50SănătatePacienții vin la Constanța să se trateze, dar ministrul Sorina Pintea LAUDĂ spitalul din Tulcea pentru... curățenie!

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, continuă controalele în spitalele din țară. În noaptea de miercuri spre...7476

11 apr 00:35SănătateSpitalul Județean Constanța, decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Sanitar”

În vreme ce ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a vorbit despre „dezastrul” pe care l-a găsit pe secțiile...3259