rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Strada unde s-au scris pagini importante din istoria Constanței, astăzi aproape în MIZERIE!

Una dintre cele mai vechi artere din Constanța, strada Nicolae Titulescu, trece, astăzi, aproape neobservată. Nici constănțenii nu cunosc prea multe despre cât de importantă a fost această stradă pentru urbea de la malul mării, darămite turiștii. Doar cei care apelează la serviciile unui ghid turistic ajung să se plimbe pe străduța ce pare a fi ascunsă, în spatele blocurilor comuniste, și să afle despre faptul că, în afară de celebra Casa cu Lei, pe această arteră a funcționat primul cabaret de varieteu din România, Cabaret Britania, despre fostul Palat al Navigației, unde a fost și sediul Companiei Embiricos, firmă navală ce a realizat prima cursă directă pe ruta Constanța – New York, despre faptul că aici își aveau locuințele unii dintre cei mai potenți comercianți ai urbei etc.

O străduță situată la aproximativ 200 de metri de Piața Ovidiu, ascunsă în spatele blocurilor comuniste, cu imobile vechi, multe dintre ei uitate în paragină. Turiștii ajung pe strada Nicolae Titulescu pentru a vedea celebra Casă cu Lei, opera arhitecturală a lui Ioan Berindei, cel care, după cum ne-a precizat Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța și fin cunoscutor al istoriei urbei tomitane, își punea „semnătura”, respectiv leii, pe toate operele sale (dintre care amintim sediul PSD București, dar și Palatul Culturii din Iași). Dar istoria străzii Nicolae Titulescu se îmbină cu istoria Constanței, iar clădirile care o străjuiesc, ridicate în diferite perioade, încă stau mărturie pentru trecutul ei încărcat.

„Este una dintre cele mai vechi străzi din Constanța, datorită faptului că era în vecinătatea portului. Iar portul, indiferent de epoca istorică, întreținea un anume comerț. Începând chiar din Antichitate și chiar și în perioada otomană.

Aici, pe strada Nicolae Titulescu, au existat diverse clădiri ridicate de Compania Engleză. Aceasta este compania care a realizat una dintre primele căi ferate din Imperiul Otoman, care lega Cernavodă de Constanța. Era o cale ferată foarte importantă, pentru că tocmai se declanșase criza alimentară din Irlanda, Scoția și începuse exodul către America. Compania a vrut o cale accesibilă pentru a aduce grâne din principate. Pe atunci, chiar eram grânarul Europei, cu adevărat.

Constanța începuse să fie privită ca un loc important în acest comerț, care se organiza după Războiul Crimeei, astfel că aici ajung foarte mulți englezi. Există mărturii de epocă foarte interesante, de exemplu, cum a venit Sir John Trevor Barklay, un investitor englez, acţionând în calitate de reprezentant al companiei, cum a fost inaugurată linia de cale ferată, cum au fost făcute angajările, cum trenul dădea mai mereu peste oi și era mereu plin de sânge.

Cei de la Compania Engleză s-au așezat în Zona Peninsulară. Constanța era foarte mică pe atunci, abia dacă se ajungea până la Muzeul de Artă de astăzi. De exemplu, înainte aici a fost școală, construită în 1891 – 1893 și era în afara orașului. Era o stradă foarte importantă, nu era nici blocul comunist care o obtura într-o parte”, a rememorat Doina Păuleanu referitor la istoricul străzii Nicolae Titulescu.

Prima clădire ce atrage atenția: Casa cu Lei

Prima clădire care atrage atenția este Casa cu Lei, devenită deja faimoasă datorită statuilor care străjuiesc, de sus, intrarea în imobil. Realizată în stilul neorenașterii italiene, a fost construită de un armean, Dicran Emirzian pentru familia lui, iar ulterior închiriată lui Lazăr Munteanu, fost președinte al Tribunalului Constanța. Magistratul era pasionat de artă, având expus la parterul casei o impresionantă colecție de artă, ce putea fi admirată din stradă. De altfel, așa este rememorat imobilul și de Zambaccian, care povestește în scrierile sale cum a remarcat colecția de artă prin geamurile deschise. De-a lungul anilor, aici a funcționat sediul unei bănci, locuință privată – aici ar fi locuit Bebi Emirzian, fiul lui Dicran Emirzian, apoi restaurant, până în primii ani de după Revoluția din 1989, când a fost închis. Astăzi, imobilul este proprietate privată.

Primul cabaret din România, inaugurat pe mica stradă din Peninsula Constanței

Vizavi de Casa cu lei, într-o clădire astăzi urâtă și lăsată în paragină, a funcționat, în perioada interbelică, primul cabaret din România: Cabaretul Britania. După cum se punctează în însemnările vremii și în memorii, aici se dădea tonul distracției, aici concertau trupe celebre din Europa și Statele Unite ale Americii, aici își făceau în mod obligatoriu prezența bucureștenii înstăriți, când poposeau la malul mării. De altfel, locuitorii din zonă, dar și însemnările vremii relatează că între Cabaretul Britania și Casa cu Lei a existat, la un moment dat, o relație directă, tinerele dansatoare de cabaret ducându-și clienții, după program, la etajul Casei cu Lei, de unde și zvonurile din zonă că acolo ar fi funcționat un bordel ascuns de ochii autorităților.

După 1941, când Cabaretul Britania a fost închis, imobilul a ajuns sediu pentru birourile Întreprinderii Miniere, pentru ca după Revoluție să ajungă în paragină. În prezent, nimic din aspectul exterior al clădirii nu amintește despre fastul, bogăția, exuberanța spectacolelor care s-au dat aici.

Legătura din hotel Intim și Cazinoul de pe faleza Constanței

Un alt imobil cu însemnătate este Hotel Intim, fostul hotel D`Angleterre. „Se știe despre hotelul care a precedat Intimul că se numea hotel D`Angleterre. Dar de ce așa? El ar fi trebuit să poarte numele de British Hotel. Eu am găsit scris că englezii au construit un hotel și nu puteau să-l construiască decât acolo. De altfel, puțin mai sus, fosta Direcție Minieră s-a numit Cabaret Britania, iar aici era zona unde s-au așezat englezii, aici și pe strada cu Casa de piatră, care s-a și numit, de altfel, strada Engleză.

Eu am avansat ideea că acest hotel D`Angleterre este numele franțuzit al British Hotel, după revenirea Dobrogei la țară, pentru că la noi limba nobilă era franceză. Aici a stat Eminescu, la mansardă, în vara lui 1882, și a scris scrisorile către Veronica Micle.

De asemenea, am descoperit că, în 1906, când a început construcția hotelului Intim, cel care există și astăzi, arhitect a fost Daniel Renard, cel care a proiectt și Cazinoul de pe faleza Constanței. Aceasta a fost o descoperire foarte importantă, pentru că Daniel Renard părea omul unei singure capodopere. Avea 32 de ani, concepe Cazinoul, apoi dispare în istorie. Dar nu a fost așa. Am găsit, în Constanța, câteva proiecte semnate de el, printre care și hotelul Intim. Daniel Renard a locuit la Constanța câțiva ani, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care a fost ales ca arhitect al Cazinoului, pentru că oficialitățile de atunci voiau ca arhitectul să supraveghere lucrările îndeaproape. A mai realizat și oieria din Palas și a girat construcția Prefecturii, a Palatului Regal, astăzi Cercul Militar, Tribunalul și Judecătoria Constanța”, a punctat Doina Păuleanu.

Casa Embiricos, a familiei care a inaugurat linia maritimă Constanța – New York, astăzi o ruină

Strada Nicolae Titulescu, numărul 13. În prezent, o clădire ce stă să se dărăme, împrejmuită neglijent cu un gard de sârmă. La ferestrele de la etaj se poate constata fără dubiu că aici și-au făcut sălaș oamenii străzii. O plapumă flutură într-o ferestră, la mansardă încă se văd urmele unui incendiu. Din clădirea impunătoare de altădată nu au mai rămas decât niște rămășite. O ruină. Cine ar mai crede, în prezent, că aici s-a scris una dintre paginile importante din istoria Constanței? Imobilul a fost ridicat în 1922 de familia Embiricos, una dintre cele mai bogate familii grecești, deținătoare a unei firme navale cu același nume și cei care, în 1914, inaugurau prima cursă transatlantică dintre Marea Neagră, cu plecare din Constanța, și New York. La acea vreme, Casa Embiricos era una dintre cele mai înalte și mai încăpătoare imobile din Constanța. Ulterior, aici și-a desfășurat activitatea Comandamentul Flotei Navale, clădirea fiind denumită Palatul Navigației; apoi a ajuns bloc de locuințe, în perioada comunistă, pentru ca în ultimii ani să ajungă adăpost pentru oamenii străzii.

În urmă cu doi ani, se discuta despre reabilitarea imobilului și transformarea lui într-un centru al societății civile. Rămâne de văzut, însă, dacă planurile vor fi puse în aplicare.

Casa Laskaridis, pusă în vânzare pentru aproximativ 900.000 de euro

La numărul 24, Casa Laskaridis impresionează prin coloanele sale și aspectul clădirii pe care trecerea anilor și-a pus amprenta. La această oră este pusă în vânzare, la un preț estimativ între 800.000 și 900.000 de euro, prin Artmark Historical Estate.

„Casa Laskaridis ne introduce în scrierea istoriei modernității Constanței, fiind omonimă cu una dintre importantele familii grecești ce au contribuit la evoluția culturală și economică a orașului-port. Comunitatea elenă din Dobrogea și în special cea din Constanța era recunoscută nu doar prin mărime (considerabilă în perioada interbelică), ci poate mai ales prin importanța ei în toate domeniile publice ale unei urbe cu tendințe cosmopolite.

Școala grecească, Biserica, teatrul și micile afaceri portuare sau comerciale din centrul (istoric) al Constanței au reprezentat edificii culturale și economice ce au înrădăcinat comunitatea elenă în monografia orașului, reprezentanții ei fiind deseori enumerați printre înaintașii modernității constănțene.

Imobilul de pe strada Nicolae Titulescu, așadar chiar în peninsulă, în centru administrativ și economic al orașului, era ridicat în 1924, în imediata vecinătate a celebrului Hotel "Regina" (Intim), pentru ca, după 1937, să se regăsească și vis-a-vis de Biserica Romano Catolică "Sf. Anton de Padova". Proprietari ai parcelei de pământ dintre străzile Nicolae Titulescu ( fostă Lascăr Catargiu) și Ovidiu au fost diverși membrii ai familiei Laskaridis. Primii doi, frații Iancu și Lascăr, comercianți de țesături, sunt consemnați drept primii proprietari.

Cel mai probabil Lascăr Laskaridis, menționat în monografiile orașului, cu afaceri și magazine în centrul Constanței, este același Lascăr Laskaridis ce era la 1897-1898 președinte al comunității elene. Imobilul avea să fie păstrat în familia Laskaridis prin diverse succesiuni și moșteniri, actele imobilului consemnând proprietari ca Dumitru Laskaridis, Spiru (Spiridon) Laskaridis, Ștefan și Ianis Șt. Laskaridis, ultimul posesor înainte de naționalizarea din 1950”, este prezentarea realizată de reprezentanții Artmark Historical Estate.

Biserica Catolică și căminul Seminarului Teologic

Imobilul de la numărul 32 este, în prezent, sediul Centrului de excelență în turism și servicii Tomis, fiind reabilitat de Consiliul Județean Constanța. Clădirea a aparținut, pentru câțiva ani, Arhiepiscopiei Tomisului, dar pentru a fost lăsată în paragină, CJC a luat-o înapoi, a reabilitat-o și i-a schimbat destinația. Imobilul a fost construit în 1908, având diverse destinații, de la cămin pentru Seminarul Teologic, la orfelinat.

Tot pe strada Nicolae Titulescu, la numărul 34, mai întâlnim și Casa Tache Manicatide, pe care o regăsim enumerată și pe pagina web a comunității elene, la capitolul „case grecești”. Despre Tache Manicatide aflăm că a fost comerciant și membru marcant al Partidului Conservator.

Pe aceeași stradă se mai găsesc, în prezent, Biserica Catolică „Sf. Anton”, dar și căminul Seminarului Teologic, la numărul 17.

Scenă pentru un film american

În concluzie, când vreți să faceți o incursiune în trecutul urbei tomitane, un prim popas ar trebui să-l faceți pe această străduță. De altfel, aceasta a fost locația aleasă pentru filmări și de regizorii filmului american „What Happend to Monday”. Filmările au adus în România staruri de primă mână de la Hollywood, precum Glenn Close, Noomi Rapace şi Willem Dafoe. Pelicula este un thriller SF care prezintă drama unei familii din viitor, cu șapte fete gemene, care trebuie să se supună politicii guvernului ce impune ca o familie să aibă un singur copil. Pentru a le salva pe toate, părinţii decid ca gemenele să trăiască sub aceeaşi identitate.

Florentina BOZÎNTAN

luni, 12 februarie 20183802
Comentarii

117andrei(12 feb 11:00)
Dati ciorile afara din cladirile de patrimoniu cultural! Cea mai frumoasa zona a constantei este locuita 90% de boraturile subumane care n-au nici o treaba cu intretinerea. Le distrug mai rau decat trecerea timpului.
017Dan.(12 feb 09:33)
Adevarat. Cu bolsevicii la putere - si nu numai cu ei - aceste cladiri de o inestimabila valoare, adevarate ceasloave de istorie a Constantei, ajung in paragina sau pe mana tiganilor. Acum, tigani sunt destui si in primarie. Clovnul de Madagascar le-a dat mana libera unor nimicuri ale societatii, exact in mijlocul orasului, dupa care morcovu' a devenit tot mai mare si mascariciul si-a facut valiza. Aferim, Replicaonline pentru acest articol.
116Dar casa lui Mazare(12 feb 08:52)
Dar casele lui Mazare,casele lui Nicusor ,ale burghezului rosu Fagadau,ale imbuibatilor rosii sunt in picioare ? Ei bine ,asta conteaza.Cat timp PSD este in floare,nici in fund nu va doare de istoria Constantei.
mai mult...Replica
20 iul 21:45ReplicaSimona Halep, primită ca o adevărată campioană la Constanţa!

Simona Halep a sosit acasă, la Constanţa, unde a fost primită ca o adevărată campioană! Simona a prezentat trofeul...1875

20 iul 12:27ReplicaEroul zilei: un agent de poliție l-a găsit pe bărbatul care dispăruse împreună cu fiica minoră a concubinei4760
20 iul 00:00ReplicaINCREDIBIL! Demolarea garajelor din Mangalia, SUSPENDATĂ de instanţă2540
20 iul 00:00ReplicaDETALII DIN DOSARUL CARNAGIULUI DE LA OVIDIU: CU CE VITEZĂ RULA VEHICULUL

...5842

20 iul 01:05ReplicaSE PUNE LACĂTUL PE CINEMA CITYPLEX din Tomis Mall?3533
20 iul 23:15ReplicaMarilena Dragnea renunţă la şefia Mamaia SA, după un SCANDAL MONSTRU la partid2572
20 iul 00:00ReplicaAzi ești proprietar, mâine nu: un fost consilier din cadrul Ministerului Finanțelor, în război cu primăria după ce a rămas fără un teren

Strigător la cer! Cum s-a trezit un constănțean fără un teren de 200 mp! Mai bine de 20 de ani a plătit taxe și...1535

20 iul 00:00ReplicaSCENARIUL unui TÂNĂR care susținea că nu are bani de mâncare APLICAT într-un local din Năvodari!2331
20 iul 00:00ReplicaCertificat de urbanism pentru restaurarea Edificiului Roman cu Mozaic441
20 iul 01:23ReplicaConstructorii înscriși în cursa pentru reabilitarea Cazinoului Constanța: probleme penale și legături cu serviciile

O bună parte din cele 12 firme înscrise în cursa pentru reabilitarea Cazinoului Constanța au grave probleme penale,...1331

20 iul 00:28ReplicaALERTĂ în Mihail Kogălniceanu: INCENDIU LA O BISERICĂ!3135
20 iul 00:29ReplicaNUNTĂ CU SALAM în cartierul Compozitori! A venit și Poliția; până la urmă a 'picat' curentul!7147
Vremea
20.8°18.8° - 20.8° sâmbătă, 20 iulie 2019
cer seninUmiditate: 69%
Vânt: 3.47 m/s din SSE
Presiune: 1018.5 milibari

Loto
6/4941624273741
5/4061920263028
joker151231449
Horoscop
mai mult...SPSportRT
20 iul 00:00SportSimona Halep și Toni Iuruc, noul ei iubit, surprinși ținându-se de mână: cine e partenerul campioanei de la Wimbledon

Simona Halep (27 de ani, 7 WTA) a revenit recent în țară după două săptămâni magice petrecute la Londra, la...1517

20 iul 00:00SportGigi Becali îl compara pe Ianis Hagi cu Joao Felix și crede că FCSB este mai tare decât Benfica

Patronul de la FCSB a făcut o paralelă cu transferul lui Joao Felix (19 ani), de la Benfica la Atletico Madrid, și a...370

20 iul 00:00SportSimona Halep despre credință: „Fără Dumnezeu nu aș fi putut să ajung aici. Maica Domnului e mereu în gândul meu!”

Simona Halep a primit cea mai înaltă distincție din partea Patriarhiei Române - „Crucea Patriarhală” pentru...382

20 iul 00:00SportDan Petrescu a mitraliat pe toată lumea: „Mă pufnește râsul. N-am făcut nimic bun în ultimii ani. Adversarul e mort, slab și blat când câștigăm”

Dan Petrescu, 51 de ani, s-a dezlănțuit în conferința de presă de vineri, punând din nou tunurile pe cei care au...374

Local
20 iul 01:34LocalDoi șoferi trași pe dreapta de către polițiștii rutieri: unul era sub influența alcoolului, altul fără permis!

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Constanța, la data de 18 iulie a.c., în jurul orei 17.00, au depistat un...454

20 iul 01:35LocalPrins de polițiști la scurt timp de la comiterea unui furt în Cernavodă

Polițiști din cadrul Secției 6 Rurală Cernavodă, la data de 18 iulie a.c., au observat un bărbat care alerga pe o...839

20 iul 01:33LocalAnchetă în cazul unui tâlhar aflat în arest: i s-a mai probat o faptă

În urma cercetărilor în cazul săvârșirii unei infracțiuni de tâlhărie, polițiști din cadrul Biroului...421

20 iul 01:20LocalDoi agenți de la penitenciarul Tulcea, 'vizitați' de DIICOT: introduceau telefoane și etnobotanice

Ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție...1351

20 iul 01:33LocalIPJ Tulcea a primit un aparat care depistează prezența substanțelor interzise

Serviciul Rutier Tulcea a fost dotat cu un aparat care depistează prezența substanțelor interzise, în corpul...737

20 iul 01:40LocalNuclearelectrica sprijină BookLand, pentru dezvoltarea tinerilor

În România numărul elevilor a scăzut cu peste 30% de la Revoluție încoace, 50,000 copii renunțând anual la...308

20 iul 01:24LocalAplicația de prim ajutor a salvamarilor, LANSATĂ la Constanța: informații despre pericole și statistici!

Plaja Zoom Beach a găzduit vineri, 19 iulie a.c., începând cu ora 11:00, lansarea oficială a Sea Status, prima...1094

20 iul 01:31LocalBunuri contrafăcute confiscate în Portul Constanţa Sud Agigea

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în luna iunie, împreună cu lucrătorii vamali din cadrul...322

20 iul 01:27LocalALERTĂ la Constanța: un bărbat a DISPĂRUT cu copilul concubinei!

Un bărbat din Constanța a dispărut la data de 15 iulie împreună cu un copil minor (al concubinei). Anunțul a fost...2129

20 iul 01:30LocalExerciţii militare la Capu Midia. Militarii au simulat un atac terestru asupra aparatelor de zbor

Militarii Escadrilei 572 Elicoptere din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu s-au antrenat în Poligonul Complex de...316

Politică
20 iul 00:00PoliticăOlguţa Vasilescu, realeasă preşedinte al PSD Craiova

Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii, a fost realeasă, sâmbătă, în funcţia de preşedinte al PSD Craiova...91

20 iul 01:38PoliticăViorica Dăncilă: „Gabriela Firea nu şi-a anunţat dorinţa de a candida“

Viorica Dăncilă vrea să candideze pentru funcția supremă în stat și să schimbe Palatele: să plece de la...294

20 iul 01:39PoliticăKlaus Iohannis anunță că Emmanuel Macron i-a spus că o susține pe Laura Codruța Kovesi la șefia Parchetului European și că Franța își retrage candidatul

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri, 19 iulie a.c., o convorbire telefonică cu Președintele...286

20 iul 01:39PoliticăPMP îşi va anunţa candidatul la prezidenţiale până pe 10 august

PMP îşi va desemna candidatul la alegerile prezidenţiale până pe 10 august, a anunţat, vineri, preşedintele...271

20 iul 01:38PoliticăCCR: Problemele constatate nu sunt de natură să determine consecinţe asupra validării/confirmării referendumului

Curtea Constituţională a României arată, în motivarea hotărârii prin care a validat rezultatul referendumului...301

20 iul 01:37PoliticăPintea: Salariile personalului medical au ajuns la un nivel decent, nu mai este nevoie ca pacienţii să le completeze veniturile

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat vineri că salariile personalului medical au ajuns la un nivel decent...434

20 iul 01:36PoliticăDan Barna a fost desemnat candidatul comun la prezidențiale al Alianței 2020 USR PLUS. Dacian Cioloș va fi candidatul la funcția de prim-ministru

Președintele USR, Dan Barna, a fost desemnat vineri candidatul comun al Alianței 2020 la alegerile prezidențiale din...284

20 iul 01:28PoliticăSchimbări în conducerea ALDE Constanţa, după analiza rezultatului de la alegerile europarlamentare

În urma analizei efectuate de către Biroul Politic Central al ALDE în baza rezultatelor obţinute la alegerile...965

20 iul 01:34PoliticăTobogane readuse la viaţă şi desene educative pe asfalt, în parcul din Poarta 6

Parcul din Poarta 6 a fost scena pe care zeci de copii de toate vârstele au ținut să-și etaleze talentul în...408

20 iul 01:30PoliticăVicepreședintele ALDE, atac la președinte: 'Zecile de milioane euro cheltuite pentru referendum, le va da înapoi Klaus Iohannis din banii de meditații'

Vicepreședintele ALDE Marian Cucșa a declarat că PNL și USR, prin reacțiile la decizia CCR, încearcă o manipulare...429

Monden
20 iul 00:00MondenRăsturnare de situație în cazul prințesei Dubaiului, care a fugit de șeicul Mohammed. Pentru ce se luptă Haya Al Hussein

Prințesa Dubaiului a șocat o lume întreagă, atunci când l-a părăsit pe soțul ei și a fugit cu 39 de milioane de...416

20 iul 00:00MondenAndreea Raicu, tot singură și la 42 de ani. A iubit bărbați celebri și recunoaște ce greșeli a făcut cu ei

Relațiile Andreei Raicu au reprezentat mereu un subiect tabu pentru presă. Vedeta a fost dintotdeauna o persoană...335

20 iul 00:00MondenTotul despre pretențiile mireselor Adelina Pestrițu, Andreea Bălan și Catrinel Sandu

Sezonul nunţilor şi al botezurilor e în plină desfăşurare. Trei vedete de la noi sunt deja în febra pregătirilor...202

20 iul 00:00MondenPaula Seling, victima hackerilor: „Un atac menit să mă discrediteze. Aş vrea să nu mai treacă nimeni prin aşa ceva“

Paula Seling a mărturisit că pagina de Facebook a ei a fost spartă și furată, iar acest lucru a fost realizat...225

20 iul 00:00MondenFiul lui Pavel Stratan a revenit în muzică. Cezar cântă cu Eva, fiica lui Radu Sîrbu ex-O-Zone

Fiul lui Pavel Stratan s-a întors în muzică şi vrea să dea lovitura, la fel ca sora lui mai mare, Cleopatra (16...213

20 iul 00:00MondenLady Gaga s-a instalat deja în casa lui Bradley Cooper din New York?

O asistentă a actorului Bradley Cooper susţine că Lady Gaga s-a instalat deja în secret în apartamentul lui din New...242

20 iul 00:00MondenMichelle Pfeiffer, doborâtă de operaţiile estetice. Cum arată actriţa la 61 de ani

Michelle Pfeiffer a fost înfrântă de botox. Actriţa renumită cândva pentru naturaleţea pe care o afişa îşi...319

20 iul 20:14MondenBran din „Urzeala Tronurilor“, asaltat de fani la terasă în Bucureşti

Actorul britanic de 20 de ani, Isaac Hempstead Wright a fost principala atracţie din centrul capitalei României....237

20 iul 00:00MondenTom Cruise a prezentat imagini din viitorul film ''Top Gun: Maverick'' la Comic-Con de la San Diego

Actorul Tom Cruise a surprins joi publicul prezent la salonul internaţional al benzilor desenate Comic-Con,...187

20 iul 00:00Monden''Lion King'' revine pe marile ecrane într-o nouă formă

Iubitele personaje din "Lion King", una dintre animaţiile celebre scoase de studiourile Disney, revin la viaţă...189

Mapamond
20 iul 00:00MapamondIranul susţine că SUA şi-ar fi doborât, 'din greşeală', una din propriile sale drone

SUA puteau să doboare 'una din propriile' lor drone deasupra strâmtorii Ormuz, a declarat vineri ministrul adjunct de...201

20 iul 00:00MapamondAngela Merkel, îngrijorată de susţinerea Moscovei pentru partidele populiste europene

Susţinerea Moscovei pentru partidele populiste este un ''motiv de îngrijorare'', a declarat vineri Angela Merkel, în...195

20 iul 00:00MapamondUcraina propune Moscovei să-l dea la schimb pe regizorul Oleg Senţov pentru jurnalistul Kiril Vâşinski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a propus vineri Moscovei să-l dea la schimb pe cineastul ucrainean Oleg...182

20 iul 00:00MapamondArmata iraniană declară că toate dronele sale s-au întors la bază în siguranţă

Purtătorul de cuvânt al forţelor armate iraniene a declarat vineri că toate dronele ţării s-au întors în...206

20 iul 00:00MapamondVon der Leyen avertizează împotriva aplicării unui tratament inechitabil statelor din Estul Europei

Noul preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a atras atenţia asupra singularizării statelor UE din...201

20 iul 00:00MapamondPreşedintele Trump asigură că SUA nu au în vedere sancţiuni împotriva Turciei

Preşedintele Donald Trump a declarat joi că Statele Unite nu au în vedere sancţiuni împotriva Turciei, după ce...203

20 iul 00:00MapamondFinlanda a reușit să reducă cu 40% numărul persoanelor fără adăpost

Pe străzile din Helsinki nu vei găsi cutiile de carton, sacii de dormit şi corturile care semnalează prezenţa...187

20 iul 00:00MapamondGermania: Trei bărbaţi reţinuţi, suspectaţi de plănuirea unui atac

Trei suspecţi au rămas vineri în custodia poliţiei după raiduri efectuate în landul Renania de Nord-Westfalia...199

20 iul 00:00MapamondPanică la bordul unui avion pe un aeroport din Moscova: Opt răniţi în timpul evacuării

Opt pasageri au fost răniţi în timpul evacuării de urgenţă din cauza fumului care a umplut cabina unui avion...198

20 iul 00:00MapamondChina: Doi morţi, 18 răniţi şi 12 dispăruţi după o explozie puternică într-o uzină de gaz

Cel puţin doi oameni au murit, 18 au fost răniţi şi 12 sunt daţi dispăruţi în urma unei explozii foarte...182

Sănătate
18 iul 00:17SănătateCabinete medicale noi, la Spitalul Municipal Mangalia

La unitatea sanitară din Mangalia s-au înființat, recent, mai multe cabinete medicale și săli de tratament în...666

17 iul 00:24SănătateSpitalul de Boli Infecțioase Constanța așteaptă fonduri europene pentru REPARAȚII CAPITALE!

Un compartiment de terapie intensivă dat în folosință de anul trecut, paturi noi în tot spitalul, un laborator de...1133

17 iul 00:19SănătateÎNGRIJORĂTOR! CREȘTE numărul constănțenilor infectați cu HIV/SIDA!

Numărul constănțenilor diagnosticați cu infecția HIV/SIDA este în creștere. Aceasta este constatarea medicilor de...1799

17 iul 00:19SănătateToxiinfecţiile alimentare au 'umplut' Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa

Atenție mare la alimentele pe care le consumați, spălați-le bine înainte, la fel și mâinile, pentru a reduce...1361

15 iul 01:48SănătateProdusele alimentare pentru bebeluşi disponibile în comerţ au un conţinut ridicat de zahăr, avertizează OMS

Produsele alimentare pentru bebeluşi disponibile în comerţ conţin deseori prea multe zaharuri, iar informaţiile de...502

15 iul 22:47SănătateMalformații cardiace și congenitale, operate la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”

O echipă de chirurgi cardiologi se va afla, în perioada 21 – 28 septembrie a.c. la Spitalul Clinic de Urgență...411

12 iul 00:35SănătateBătaie de joc: medic NEPLĂTIT din 2015! Spitalul CF RECUNOAŞTE, dar zice că NU are bani

Spitalul Universitar Constanţa nu o mai scoate la liman cu datoriile! Pe de o parte, se confruntă cu popririle pe...2633

11 iul 02:07SănătatePlatforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este indisponibilă

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este indisponibilă, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul Casei...550

9 iul 01:28SănătateCentrul de Sănătate Năvodari este preluat de Spitalul Județean Constanța

Centrul de Sănătate Multifuncțională Năvodari este preluat, luni, 8 iulie a.c., de Spitalul Clinic Județean de...1413

8 iul 00:00SănătateTESTARE GRATUITĂ pentru BOALA CELIACĂ la Constanța!

Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten lansează prima Caravană Națională „România fără gluten”,...1098