REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
16.3° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Încă un partid politic, în curs de formare. Pe cine adună Fenechiu sub aripa sa

Încă un partid politic, în curs de formare. Pe cine adună Fenechiu sub aripa sa

Replica API 19 ianuarie 2015 | 00:08 161

Inflaţie de formaţiuni politice

Inflaţie de formaţiuni politice

Daniel Fenechiu

Marian Vanghelie şi Mircea Geoană, Monica Macovei, Bogdan Diaconu, Ioan Ghişe sau Călin Popescu Tăriceanu. Sunt doar câteva din numele politicii româneşti care pun pe picioare sau au anunţat că vor construi noi partide politice. Acestora li se alătură deputatul Daniel Fenechiu, care a anunţat că, începând cu această săptămână, începe strângerea de semnături pentru un nou partid politic. Dacă ceilalţi enumeraţi preferă un con de umbră pe denumirile formaţiunilor lor, Fenechiu a anunţat că viitorul său partid se va numi Partidul Naţional Democrat. Potrivit deputatului Bogdan Diaconu, care, la rândul său, lucrează la înregistrarea Partidului România Unită şi care îşi revendică doctrina de la naţional-democraţia istoricului Nicolae Iorga, Fenechiu este mai degrabă impresionat de titulatură, nu neapărat de ideologia în sine. „Doar dă o denumire, nu şi adoptă doctrina, din câte am văzut. Am văzut că ideologia, doctrina, anunţată, nu are nici o legătură cu naţional-democraţia. Şi-a ales un nume care i se pare lui că sună bine. (…) Greu de spus dacă va avea succes, dar eu îi urez succes, îl apreciez ca avocat. E un pic cam târziu ca şi timing să se apuce acum, ca şi în cazul celorlalte formaţiuni. Înseamnă că va dura aproape un an de zile şi, practic, se va apropia de anul electoral. Avem o inflaţie de anunţuri de partide, nu de partide şi avem o inflaţie de “ne vom apuca să facem, să strângem semnături”… Deocamdată, nu vedem decât nişte fundaţii care îşi au rolul lor, dar nu poţi să spui că se substituie unui partid politic înregistrat şi construit conform legilor partidelor politice”, a spus Diaconu, pentru „Replica”. De altfel, Fenechiu recunoaşte că, în zilele noastre, ideologia nu mai are o asemenea greutate cât ar trebui, însă garantează că viitorul partid va fi unul eminamente de centru-dreapta.

„În România zilelor de astăzi doctrinele sunt niște chestiuni care au ajuns mai mult subiecte de discuție, decât niște elemente de raportare ideologică. Vom fi un partid de centru-dreapta și, cu siguranță, doctrina noastră va fi de centru-dreapta. Îmi este greu să spun acum să spun dacă va prevala național-democrația lui Nicolae Iorga sau o să cobor spre zona națională a lui Eminescu. Ne vom adresa, în principal, oamenilor care văd singura șansă a României în dezvoltarea inițiativei, în dezvoltarea competiției și în respectul muncii. Evident, plus tot setul de valori de dreapta. Nu fac parte din zona noastră de adresabilitate cei care nu fac altceva decât să stea cu mâna întinsă către stat, iar constatările mele sunt că din ce în ce mai mulți români realizează că lucrurile trebuie să se schimbe, inclusiv din perspectiva abordării individuale, trebuie să trecem într-o nouă etapă de conduit, să zic așa”, a spus Fenechiu, pentru Replica.

Surprize pentru PNL

Printre „părinții fondatori” ai Partidului Național-Democrat al lui Fenechiu se regăsesc o serie de parlamentari din, deja, fostul PP-DD, printre care dr. Tudor Ciuhodaru. „ Spre deosebire de Mircea Geoană și de Marian Vanghelie, eu n-o să arunc în discuție 70 de parlamentari. Există un număr de parlamentari care și-au declarat dorința de a porni alături de mine. Probabil că, într-o zi sau două, va exista și comensurarea într-o manieră mai certă a lor, pentru că n-o să pot să spun că am acceptul a 20 de parlamentari, pentru că dacă 20 de parlamentari au zis că ar fi o chestie bună nu înseamnă că deja ar fi lângă mine. Cu siguranță, nu sunt singur. Dr. Tudor Ciuhodaru este, într-adevăr, unul din colegii cu care în ultimii doi ani am împărtășit multe valențe ale opoziției și avem și multe lucruri care ne unesc, motiv pentru care dr. Ciuhodaru să fie unul dintre cei care mi se va alătura. Parlamentari, din fostul meu partid, care în momentul de față sunt în grupul renegat de partid sau independenți se pot regăsi în această structură și probabil că mare parte dintre ei se vor regăsi”, ne-a mai spus Fenechiu.

Cu cine va colabora partidul lui Fenechiu? Recomandarea de centru-dreapta nu înseamnă neapărat și prietenia necondiționată. Avocatul susține că, teoretic, ar putea colabora, pe viitor, cu PNL, însă, având în vedere traiectoria partidului lui Klaus Iohannis, există posibilitatea producerii unor „surprize”.

„Dacă mă raportez la modul în care am înțeles eu să fac politică parlamentară și politică în general în ultimii doi ani de zile, cu siguranță da, vom colabora. Dacă este să analizăm modul cum începe să se comporte „marele” PNL, e posibil să existe surprize”, a concluzionat Fenechiu, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272