REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.3° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
23.3° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Incident în Marea Neagră: Ucraina a reţinut un petrolier rusesc, despre care susţine că a blocat accesul în strâmtoarea Kerci

Incident în Marea Neagră: Ucraina a reţinut un petrolier rusesc, despre care susţine că a blocat accesul în strâmtoarea Kerci

Replica API 26 iulie 2019 | 00:00 359

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat joi că, împreună cu Parchetul militar a reţinut în portul ucrainean Izmail de la Marea Neagră un petrolier rusesc pentru presupusa sa implicare într-un incident petrecut în noiembrie trecut la intrarea în strâmtoarea Kerci (care face legătura dintre Marea Neagră şi Marea Azov), în urma căruia Rusia a sechestrat trei nave militare ale marinei ucrainene, informează Reuters, EFE şi Ukrinform.

'Serviciul de Securitate al Ucrainei, împreună cu Parchetul militar, a reţinut petrolierul rusesc Neyma, care a blocat navele militare ale Ucrainei în strâmtoarea Kerci. În cursul unei anchete preliminare s-a stabilit că, la ordinul direct al înaltei conduceri a FSB al Federaţiei Ruse, reprezentanţii Serviciului de graniţă al Rusiei (instituţie subordonată FSB) au comis un act de agresiune armată împotriva navelor militare ucrainene - Nikopol, Berdiansk şi Yana Kapu în strâmtoarea Kerci', menţionează SBU într-un comunicat, citat de Ukrinform.

Contrar normelor dreptului maritim internaţional, militarii Serviciului rusesc de graniţă, în mod ilegal, făcând uz de arme, au blocat accesul navelor ucrainene în timpul traversării strâmtorii Kerci cu ajutorul petrolierului Neyma, potrivit aceluiaşi text.

În timpul acelui incident, Gărzile de coastă ruse au capturat navele ucrainene cu tot cu echipaje (24 de membri), pe motiv că au încălcat apele teritoriale ruseşti.

SBU indică într-un comunicat că petrolierul, denumit acum Nika Spirit şi care se numea anterior Neyma, a intrat joi în portul Izmail (regiunea Odesa), unde a fost identificat şi reţinut.

Potrivit comunicatului SBU, echipajul petrolierului rusesc, care a blocat în noiembrie 2018 trecerea prin strâmtoarea Kerci, a fost interogat.

În cazul blocării trecerii în strâmtoarea Kerci de petrolierul rusesc Neyma, anchetatorii SBU şi Parchetul militar ucrainean desfăşoară o cercetare penală.

Conform Parchetului militar de la Kiev şi SBU, 15 înalţi responsabili de la vârful armatei ruse, între care un contramiral, doi viceamirali şi un general-colonel sunt suspectaţi de implicare în incidentul de anul trecut în Marea Neagră.

Diplomaţia rusă a avertizat joi Ucraina cu posibile 'consecinţe' după ce un petrolier rusesc a fost reţinut de către SBU într-un port ucrainean.

'Suntem pe cale de a stabili toate circumstanţele a ceea ce s-a întâmplat pentru a lua măsuri adecvate', a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova. 'Dacă se va dovedi că este o luare de ostatici ruşi, aceasta va fi considerată o încălcare gravă a dreptului internaţional şi consecinţele nu se vor lăsa aşteptate', a avertizat el.

În acelaşi timp, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din cadrul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), Vladimir Djabarov, a calificat drept 'absolut ilegală' reţinerea petrolierului Neyma, fapt care, în opinia sa, va agrava în mod semnificativ perspectivele de îmbunătăţire a relaţiilor ruso-ucrainene, potrivit Reuters şi RIA Novosti.

'Această reţinere este absolut ilegală, ea se putea face numai printr-o hotărâre judecătorească', a spus Djabarov, îndemnând Kievul să elibereze imediat nava rusă dacă doreşte să-şi îmbunătăţească relaţia cu Rusia 'măcar un pic'.

Rusia a susţinut constant că a reţinut cele trei nave ucrainene la intrare în strâmtoarea Kerci pe motiv că acestea încălcaseră apele sale teritoriale, în timp ce Kievul insistă că incidentul s-a produs în apele internaţionale. La ora actuală, cei 24 de marinari ucraineni se află încarceraţi la Moscova, urmând să fie judecaţi pentru presupusa încălcare a frontierei ruse. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212