rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 26 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

ÎNGRIJIREA persoanelor VÂRSTNICE la DOMICILIU prinde contur! Video

Adriana Câmpeanu, directorul executiv al Direcției Medico-Sociale din cadrul DGAS Constanța și Cristina Adamescu (manager de proiect) au fost prezente în studioul Replica de Constanța, joi, 9 decembrie. Discuția a fost axată pe un proiect inedit: ”Servicii sociale și socio-medicale pentru persoanele vârstnice din municipiul Constanța”.

”Este un proiect cu care am făcut cunoștință încă din mandatul trecut, am fost consilier local, și am îmbrățișat de atunci ideea existenței și înființării unui serviciu de îngrijire la domiciliu pentru persoanele în vârstă, lucru care, la acel moment, nu exista.

Oportunitatea a venit prin acest proiect, el a fost aprobat, însă, din păcate, am trecut printr-o perioadă dificilă pentru că pandemia a suspendat proiectul, activitățile nemaiputând să fie derulate o bună perioadă, iar în momentul în care am ajuns director executiv în cadrul Direcției Medico-Sociale am regăsit proiectul undeva uitat într-un sertar, însă cu ajutorul viceprimarului Ionuț Rusu, care a înțeles importanța acestui proiect, am reușit să îl reluăm. Proiectul se referă la recrutarea unui grup de 32 de îngrijitori, care sunt calificați în meseria de îngrijirea bătrânilor la domiciliu, iar apoi urmează să presteze servicii de îngrijiri la domiciliu pentru 160 de bunici din municipiul Constanța”, a spus Adriana Câmpeanu.

”Valoarea totală a proiectului este de 2,783.928 de lei, dintre care 2,336.339 lei este din finanțarea nerambursabilă și cofinanțarea beneficiarului este 417.589 de lei”, a adăugat Cristina Adamescu, managerul proiectului.

Adriana Câmpeanu

Cum va fi primit proiectul de către constănțeni?

”Proiectul deja a fost primit bine de către constănțeni. Cei 32 de îngrijitori au fost deja recrutați, iar undeva din luna ianuarie aceștia vor începe să realizeze la domiciliu îngrijirile. Nu pot să spun că proiectul a fost uitat, însă a existat o perioadă de tranziție și era vorba despre o decizie dacă se continuă sau nu proiectul. Trebuie menționat faptul că aceste servicii vor fi gratuite, prin urmare, la momentul acesta nu există nici un serviciu din municipiul Constanța care să ofere îngrijiri la domiciliu pentru persoanele vârstnice gratuite, există probabil câteva ONG-uri care fac servicii, însă contra cost. Persoanele vor fi alese în funcție de niște criterii, unul dintre acestea este să fie persoană vârstnică și să aibă peste 63 de ani, iar apoi mai sunt câteva criterii, spre exemplu, să aibă domiciliul în municipiul Constanța”, a spus Câmpeanu.

Cristina Adamescu

Cine poate apela la aceste servicii?

”Cei care simt că au nevoie de ajutorul nostru ne pot contacta, pot găsi contactul nostru pe site-ul Primăriei și pe site-ul DGAS, în secțiunea anunțuri. Persoana respectivă va fi introdusă în baza de date, urmând să fie efectuată o anchetă socială. Îngrijirile constau în activitățile de bază ale vieții zilnice, constând în ajutor pentru îmbrăcarea și dezbrăcarea persoanelor, în hrănire și hidratare, activitățile prioritare, cumpărături, prepararea hranei, se acordă ajutor în funcție de necesitățile sale. Avem 160 de grupuri țintă asta însemnând 160 de persoane vârstnice cărora le putem acorda aceste servicii. În momentul de față sunt incluși 20 de bătrâni, mai avem locuri, urmând ca în intervalul de luni până vineri, timp de 8 ore, îngrijitorii vor merge la cei nevoiași în funcție de necesitățile fiecăruia”, potrivit managerului proiectului, Cristina Adamescu.

Trecerea în revistă a activității Adrianei Câmpeanu la Direcția Medico-Socială din cadrul DGAS Constanța

Câmpeanu: Zilele acestea sunt într-o perioadă de bilanț, s-au făcut 6 luni de când ocup această funcție, realizările sunt o reorganizare a serviciului de medicină școlară, am suplimentat cu medici și asistente, să avem un cadrul mediu sanitar în fiecare unitate de școlară, acolo unde este nevoie. De asemenea, am reușit acest serviciu de îngrijire a bătrânilor să fie licențiat. În vară, am reușit să licențiem serviciul în cadrul centrului Sfânta Filoftea, care se adresează persoanelor fără domiciliu. Am participat la emisiuni și am încercat să creștem imaginea serviciilor pe care direcția le oferă. În luna noiembrie, am participat în Belgia la o conferință care a fost susținută de European Social Network și a fost prima dată când Direcția Generală de asistență Socială a avut 2 reprezentanţi la această conferinţă.

Adriana Câmpeanu, Cristina Adamescu

Întrebare de la urmăritori: De ce nu se fac testele de salivă în cabinete medicale din școli? Nu toți părinții sunt acasă pentru a face testul copiilor iar ei singuri nu-l pot face. Ce facem? Plecăm de la serviciu?

”Această decizie a fost luată din mai multe considerente. În primul rând, personalul medical din cabinetele personale este deficitar, în sensul în care există ba o asistentă sau 2, în cel mai bun sens, și un medic coordonator. Înainte, când se făceau testele doar atunci când existau simptome, acestea, da, se realizau în cadrul cabinetelor școlare și era mai simplu. Există școli cu aproximativ 800 de elevi, iar dacă medicul ar avea în atribuții și testarea elevilor, asta ar înseamna că ar avea toată ziua ocupată și nu ar mai reuși să-și facă atribuțiile din cabinet. Pot să vă spun că în alte state din Uniunea Europeană s-a decis ca aceste teste să fie făcute de fiecare profesor, la prima oră. Prin urmare, această decizie a fost luată de Ministerul Educației. Este complicat, dar vreau să vă spun că și eu am făcut copilașilor testele, este un efort pentru a prăbuși răspândirea virusului”, a răspuns Adriana Câmpeanu.

Un parteneriat cu medici oftalmologi care să vină în școli se poate face? Având în vedere că foarte mult timp au învățat online, mulți copii acuză probleme de vedere

”Este o idee la care ne-am gândit și municipalitatea lucrează la acest proiect. Este un proiect pilot care s-a mai desfășurat și la nivelul altor direcții, ne gândim, este o propunere despre care am discutat și cu viceprimarul Ionuț Rusu”, a spus Adriana Câmpeanu.

Testarea copiilor, stres pentru micuți?

”Stres dau testele nazale, dar la acest test nu e chiar atât de stresant și dificil, copilul trebuie doar să scuipe într-un pliculeț”, a precizat Câmpeanu.

”Eu cred că este o inițiativă bună pentru că doar așa putem preveni, așa că este bine să-i testăm, mai ales că nu e nimic invaziv”, a adăugat Cristina Adamescu.

”Din păcate, nu s-a luat decizia la momentul acela în septembrie să se continue cu vaccinarea în cabinele. Problema majoră cu care ne confruntăm este legată de lipsa personalului. Până când se va regândi importanța medicinei școlare la nivelul guvernaților, există deficitul acesta de personal cu care ne confruntăm la momentul acesta. În același timp, în toată perioada de când am intrat pe funcție, există un birou care trebuie să se ocupe de programele de sănătate. Până la acest moment, acest birou s-a ocupat de a realizat acest document, document care este aproape gata, suntem la momentul în care trebuie să găsim activitățile prioritare pentru următorii ani ca mai apoi să reușim să elaborăm proiecte. Este important să vedem cum vom face aceste proiecte, să vedem de unde reușim să găsim finanțarea pentru acestea”, a mai spus Adriana Câmpeanu.

Este bine să ne vaccinăm copiii?

”Este greu să sfătuiești pe cineva, mai ales când vine vorba despre sănătatea copiilor lor. Vă spun despre mine că am stat aproximativ 2 luni să mă gândesc dacă să îmi vaccinez fetița sau nu. În primă etapă, am spus să mai aștept, am trecut de acest virus care s-a dovedit a fi mai virulent, iar în urmă cu o săptămână am decis să o vaccinez pe fetiță, în condițiile în care apare și valul 5 și o nouă tulpină. A fost decizia mea să o vaccinez, de asemenea, copilul m-a tot rugat să o vaccinez. La momentul acesta, prevenția este foarte importantă”, a spus Adriana Câmpeanu.

”Eu am băiatul care se încadrează ca și vârstă. Sunt încă în etapa de a mă gândi dacă să-l vaccinez sau nu. El îmi tot spune că vrea să-l vaccinez, dar a trecut prin boală și are anticorpii necesari și am spus că mai aștept o perioadă”, potrivit Cristinei Adamescu.

Restricțiile de la Târgul de Crăciun

”Persoanele nevaccinate nu au voie să intre în zona de food-court, acolo unde se mănâncă, în rest nu există nicio limitare. Am fost la deschidere, dar nu am văzut nicio limitare din acest punct de vedere. Toate târgurile din Europa beneficiază de aceste restricții. Certificatul verde a fost introdus în Europa de câteva luni bune în domeniile esențiale, unde personalul venea în contact pe persoanele vulnerabile. Vorbim de creșe, spitale și altele. Sunt niște măsuri de prevenție”, a explicat Câmpeanu.

Iluminatul festiv pe… toate străduțele?

”Anul trecut s-a pus problema a nu fi iluminat festiv pe bani publici și s-a apelat la operatorii economici. Toată populația a fost revoltată din acest punct de vedere. Acum, cu toată pandemia, au fost alocați bani pentru iluminat, care niciodată și niciunde în lumea astea, nu sunt montate pe toate străduțele adiacente, ci doar pe marile bulevarde. Anul acesta sunt mai multe bulevarde decât în anii trecuți. Orice ai face nu poți să mulțumești pe toată lumea”, a explicat Adriana Câmpeanu.

”Am stat și m-am gândit dacă să intru în cadrul acestui proiect pentru că el are activitățile întârziate și din cauza pandemiei.La acest moment suntem în grafic cu etapele și activitățile. Am o experiență și într-un alt proiect și atunci mă ajută să implementez acest proiect.

Puteți urmări interviul aici:

Liliana IONIŢĂ

vineri, 10 decembrie 20214735
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
IATĂ ce MĂSURI TREBUIE să RESPECTĂM!
GANDUL.RO
S-au măcelărit într-o vilă de lux de la munte! Fiul unui afacerist, înjunghiat în cap
mai mult...Interviuri
15 dec 18:31InterviuriStelian ION, în drum spre PRIMĂRIA Constanța: NU îmi e frică de CHIȚAC! VIDEO (II)

În partea a doua a interviului acordat ziarului Replica de fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, acesta a vorbit...3511

6 ian 20:24InterviuriTEO HIRA: A SCĂZUT INFRACȚIONALITATEA în Henri Coandă, de când am montat CAMERE de SUPRAVEGHERE. VIDEO3215
15 dec 20:43InterviuriȘi USR-iștii vor ca PORTUL TOMIS să TREACĂ la PRIMĂRIE! VIDEO!3625
25 ian 00:05InterviuriLiviu Brăiloiu: PSD a pierdut Primăria şi CJ pe motiv de Ciumă Roșie! Video

Liviu Brăiloiu, fost senator, prefect și ministru, în prezent important om de afaceri, a făcut un pas înapoi de pe...3736

15 ian 00:25InterviuriMihaela ANDREI, CONSILIER municipal PNL: Mă AȘTEPTAM ca lucrurile să se DERULEZE mai REPEDE în CONSTANȚA2642
14 ian 00:03InterviuriHoria Constantinescu: CHIŢAC are aşteptări MARI de la oameni foarte MICI! Video4345
8 ian 14:37InterviuriȚUȚUIANU: Dacă mi se PROPUNE, candidez la PRIMĂRIA Constanța! VIDEO

Deputatul PSD, Horia Țuțuianu, a fost prezent vineri, 7 ianuarie, în studioul Replica de Constanța, pentru o...4347

5 ian 00:16InterviuriCOȘA: Voi COLABORA foarte BINE cu Marilena DRAGNEA! VIDEO3695
21 dec 00:06InterviuriIulian SOCEANU: Până în primăvară GAZELE vor fi puse în FUNCȚIUNE! Video5379
21 dec 00:06InterviuriCÎRJALIU, despre CIOBANU: Tu ești un MINCINOS și un zero BARAT! Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a fost prezent în studioul Replica, luni, 20 decembrie, în cadrul emisiunii...4206

14 dec 00:25InterviuriSTELIAN Ion: PREDOIU e LEGAT de mâini și de picioare, direcționat unde vor alți POLITICIENI! Video (I)3560
11 dec 00:30InterviuriCHIȚAC: Nu pot să îmi imaginez PUZ-ul Peninsulei fără PORTUL TOMIS! VIDEO8606
Vremea
-2.6°-2.6° - 0.2° miercuri, 26 ianuarie 2022
ConstanțaUmiditate: 59%
Vânt: 7.56 m/s
Presiune: 1023 milibari

Loto
6/4946293334026
5/403043171836
joker3514524232
Horoscop
mai mult...SPSportRT
26 ian 00:00SportCupa Africii pe Națiuni: Malawi, antrenată de Mario Marinică, eliminată în optimi / Maroc și Senegal merg în sferturi

Maroc și Senegal s-au calificat în sferturile Cupei Africii pe Națiuni, după ce au trecut de Malawi, respectiv...152

26 ian 00:00SportPatronul clubului Dinamo Kiev neagă că Mircea Lucescu va fi înlocuit cu Andriy Shevchenko

Igor Surkis, patronul clubului Dinamo Kiev, a negat informaţiile apărute în presa ucraineană conform cărora ar...190

26 ian 00:00SportSimona Halep va participa la WTA Doha - Ashleigh Barty, singura absență din TOP 10

Simona Halep se află pe lista sportivelor care vor participa la turneul de categorie WTA 1000 de la Doha, programat în...246

26 ian 22:56SportFotbal: Ianis Hagi, accidentat la genunchi, nu va mai juca în acest sezon

Fotbalistul român Ianis Hagi nu va mai juca în acest sezon după ce s-a accidentat la genunchi într-un meci disputat...331

Local
26 ian 09:08LocalȘcolile și grădinițele, dotate de Primăria Constanța cu măști și dezinfectanți

După ce ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că România a intrat în valul 5 al pandemiei, iar șeful...240

26 ian 00:03LocalLovitură de teatru în cazul sutelor de milioane de euro plătite de Statul Român fraţilor Micula

În 2019, Guvernul condus de Ludovic Orban ( Ministru de Finante - Florin Citu) a plătit, către frații Micula,...2636

26 ian 22:46LocalRazii în Constanța! A curs cu amenzi!

307

26 ian 22:46LocalBărbat, condamnat pentru conducere fără permis, încarcerat la Poarta Albă

un bărbat, de 46 de ani, pe numele căruia Judecătoria Medgidia a emis un mandat de executare a pedepsei de 6 ani, 6...315

26 ian 00:04LocalBubuie cazurile de Covid! Incidența în Constanța se apropie de 15!

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 19.685 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID –...3099

26 ian 00:04LocalDirectoarea Liceului Callatis din Mangalia le cere elevilor bani de xerox

3600

Politică
26 ian 22:55PoliticăCiucă: sesizarea de plagiat la teza de doctorat a fost admisă de CNATDCU

Sesizarea făcută la CNADTCU – Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor...348

26 ian 22:50PoliticăUn deputat părăsește Forța Dreptei și se întoarce în PNL

La plecarea din PNL, Ludovic Orban a atras mai mulți deputați liberali și a format partidul Forța Dreptei. Liderul...524

26 ian 22:51PoliticăCîțu: Nu prea văd sensul ca după 1 aprilie, când intrăm în vară, să reglementăm piața de energie

222

26 ian 00:00PoliticăDe la 1 mai, PSD va renegocia creșterea pensiilor

Vicepreședintele PSD Lia Olguța Vasilescu a declarat marți, la Antena 3, că din luna mai vor avea loc negocieri cu...282

26 ian 00:10PoliticăCîţu vrea un cadru fiscal simplu şi clar pentru industria IT

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, consideră că industria IT necesită un cadru fiscal simplu şi clar, astfel...250

26 ian 22:54PoliticăAlți consilieri controversați ai lui Traian Băsescu au intrat în Guvern

Guvernul Nicolae Ciucă se umple de unii dintre cei mai controversați foști consilieri prezidențiali din mandatul lui...532

26 ian 22:51PoliticăGeorge Simion rupe tăcerea despre candidatura sa la alegerile prezidențiale

George Simion a admis, luni seară, la Sinteza zilei că AUR se află în plină precampanie pentru alegerile...382

26 ian 22:51PoliticăMihai Chirica îi ia apărarea lui George Simion, după atacul cu cerneală

Primarul Iașiului, Mihai Chirica (PNL), el însuși victima unui atac cu iaurt, spune că incidentul petrecut luni în...508

26 ian 22:52PoliticăGeorge Simion, vedetă pe Internet: val de glume după incidentul de la Iași

567

Interviuri
8 ian 14:37InterviuriȚUȚUIANU: Dacă mi se PROPUNE, candidez la PRIMĂRIA Constanța! VIDEO

Deputatul PSD, Horia Țuțuianu, a fost prezent vineri, 7 ianuarie, în studioul Replica de Constanța, pentru o...4347

5 ian 00:16InterviuriCOȘA: Voi COLABORA foarte BINE cu Marilena DRAGNEA! VIDEO

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, s-a aflat în studioul REPLICA, marți, 4 ianuarie a.c., pentru a discuta...3695

21 dec 00:06InterviuriIulian SOCEANU: Până în primăvară GAZELE vor fi puse în FUNCȚIUNE! Video

5379

21 dec 00:06InterviuriCÎRJALIU, despre CIOBANU: Tu ești un MINCINOS și un zero BARAT! Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a fost prezent în studioul Replica, luni, 20 decembrie, în cadrul emisiunii...4206

14 dec 00:25InterviuriSTELIAN Ion: PREDOIU e LEGAT de mâini și de picioare, direcționat unde vor alți POLITICIENI! Video (I)

Stelian Ion, fostul ministru constănțean al Justiției, a acordat un interviu cotidianului Replica, în care a vorbit...3560

11 dec 00:30InterviuriCHIȚAC: Nu pot să îmi imaginez PUZ-ul Peninsulei fără PORTUL TOMIS! VIDEO

8606

Monden
26 ian 00:00MondenVictoria Beckham devine deja bunică? Poza publicată de iubita lui Brooklyn

Victoria Beckham devine oare deja bunică s-a întrebat toată lumea după ce viitoarea ei noră, actrița Nicola Peltz,...183

26 ian 00:00MondenA mai rămas un pic și Jason Statham e iar tătic! Cum a pozat iubita lui?

Fotomodelul internațional Rosie Huntington-Whiteley, de 34 de ani, s-a îndrăgostit de Jason Statham, care e cu 20 de...237

26 ian 00:00Monden'Spider-Man' detronează 'Scream' din fruntea box-office-ului nord-american

134

26 ian 19:33MondenBianca Drăgușanu își topește buzele la propriu! Video cu schimbarea radicală, din timpul intervenției

Dacă v-ați întrebat măcar o dată cum ar arăta în prezent Bianca Drăgușanu fără buzele sale mărite în mod...1011

26 ian 01:22MondenDan Negru pleacă de la Antena 1 după 22 de ani

Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, Dan Negru a semnat deja cu un alt post de televiziune. El va fi realizator la...731

26 ian 01:20MondenA murit Thierry Mugler. Designerul francez avea 73 de ani

297

Mapamond
26 ian 01:21MapamondPreşedintele Roch Marc Christian Kaboré a fost arestat de armată şi închis într-o tabără militară

Preşedintele Burkina Faso Roch Marc Christian Kaboré ar fi fost arestat de către armată şi închis în tabăra...291

26 ian 01:22MapamondPreședintele Biden ia în calcul trimiterea a mii de soldați în Europa de Est și țările baltice

Președintele Joe Biden ia în considerare trimiterea câtorva mii de soldați americani în Europa de Est și țările...286

26 ian 01:23MapamondO turistă olandeză, arestată după ce a făcut un salut nazist la poarta Auschwitz

328

26 ian 01:23MapamondSUA îşi îndeamnă cetăţenii să nu călătorească în Rusia. Membrii ambasadei din Kiev vor fi evacuați

Statele Unite ale Americii au emis un ordin prin care solicită evacuarea diplomaţilor aflaţi la Kiev. Personalul...223

26 ian 01:19MapamondUn bărbat a călătorit din Africa de Sud în Olanda în compartimentul roților unui avion

Poliţia olandeză a anunţat că a găsit un pasager clandestin în viaţă în compartimentul roţilor unui avion care...435

26 ian 01:20MapamondResponsabil OMS: Varianta Omicron a coronavirsului ar putea aduce sfârşitul pandemiei în Europa

516

Sănătate
26 ian 00:00Sănătate11 plante și suplimente ce pot ameliora depresia

Depresia este o tulburare de dispoziție care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Tulburările depresive...128

26 ian 00:00SănătateCopilul tău nu doarme? 17 cauze posibile

Copiii mai mici sau mai mari nu dorm dintr-o mulțime de motive, printre care faptul că nu au o rutină a somnului bine...133

26 ian 00:00SănătateCum și cât poți slăbi, la modul sănătos, în trei luni?

171

26 ian 00:00SănătateSemnele unui cheag de sânge pe care nu trebuie să le ignori

Capacitatea de coagulare a sângelui, respectiv de formare de cheaguri de sânge, este esențială pentru organismul...221

26 ian 00:00SănătateStudiu: Rezultatele școlare slabe pot avea legătură cu boli ale ochiului

Unii dintre copiii care aveau rezultate slabe la învățătură și-au îmbunătățit performanețele după ce au...103

26 ian 00:00SănătatePneumonia la sugari şi riscul de astm

Ce legătură este între pneumonia la bebeluși și riscul de astm? Se pare că sugarii diagnosticați cu pneumonie au...102

26 ian 00:00SănătateMedicamentele și frumusețea: beneficii sau toxicitate?

Pe timpul iernii, femeile își pot îmbunătăți starea de sănătate și își pot stimula frumusețea prin diverse...123

26 ian 00:00SănătateProbioticele îţi întăresc sistemul imunitar?

Având în vedere că ne vom confrunta cu viitorul sezon de gripă, dar și cu alergiile sezoniere și pericolul...137

26 ian 00:00SănătateCe beneficii au îmbrățișările?

115

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT