rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

ÎNGRIJIREA persoanelor VÂRSTNICE la DOMICILIU prinde contur! Video

Adriana Câmpeanu, directorul executiv al Direcției Medico-Sociale din cadrul DGAS Constanța și Cristina Adamescu (manager de proiect) au fost prezente în studioul Replica de Constanța, joi, 9 decembrie. Discuția a fost axată pe un proiect inedit: ”Servicii sociale și socio-medicale pentru persoanele vârstnice din municipiul Constanța”.

”Este un proiect cu care am făcut cunoștință încă din mandatul trecut, am fost consilier local, și am îmbrățișat de atunci ideea existenței și înființării unui serviciu de îngrijire la domiciliu pentru persoanele în vârstă, lucru care, la acel moment, nu exista.

Oportunitatea a venit prin acest proiect, el a fost aprobat, însă, din păcate, am trecut printr-o perioadă dificilă pentru că pandemia a suspendat proiectul, activitățile nemaiputând să fie derulate o bună perioadă, iar în momentul în care am ajuns director executiv în cadrul Direcției Medico-Sociale am regăsit proiectul undeva uitat într-un sertar, însă cu ajutorul viceprimarului Ionuț Rusu, care a înțeles importanța acestui proiect, am reușit să îl reluăm. Proiectul se referă la recrutarea unui grup de 32 de îngrijitori, care sunt calificați în meseria de îngrijirea bătrânilor la domiciliu, iar apoi urmează să presteze servicii de îngrijiri la domiciliu pentru 160 de bunici din municipiul Constanța”, a spus Adriana Câmpeanu.

”Valoarea totală a proiectului este de 2,783.928 de lei, dintre care 2,336.339 lei este din finanțarea nerambursabilă și cofinanțarea beneficiarului este 417.589 de lei”, a adăugat Cristina Adamescu, managerul proiectului.

Adriana Câmpeanu

Cum va fi primit proiectul de către constănțeni?

”Proiectul deja a fost primit bine de către constănțeni. Cei 32 de îngrijitori au fost deja recrutați, iar undeva din luna ianuarie aceștia vor începe să realizeze la domiciliu îngrijirile. Nu pot să spun că proiectul a fost uitat, însă a existat o perioadă de tranziție și era vorba despre o decizie dacă se continuă sau nu proiectul. Trebuie menționat faptul că aceste servicii vor fi gratuite, prin urmare, la momentul acesta nu există nici un serviciu din municipiul Constanța care să ofere îngrijiri la domiciliu pentru persoanele vârstnice gratuite, există probabil câteva ONG-uri care fac servicii, însă contra cost. Persoanele vor fi alese în funcție de niște criterii, unul dintre acestea este să fie persoană vârstnică și să aibă peste 63 de ani, iar apoi mai sunt câteva criterii, spre exemplu, să aibă domiciliul în municipiul Constanța”, a spus Câmpeanu.

Cristina Adamescu

Cine poate apela la aceste servicii?

”Cei care simt că au nevoie de ajutorul nostru ne pot contacta, pot găsi contactul nostru pe site-ul Primăriei și pe site-ul DGAS, în secțiunea anunțuri. Persoana respectivă va fi introdusă în baza de date, urmând să fie efectuată o anchetă socială. Îngrijirile constau în activitățile de bază ale vieții zilnice, constând în ajutor pentru îmbrăcarea și dezbrăcarea persoanelor, în hrănire și hidratare, activitățile prioritare, cumpărături, prepararea hranei, se acordă ajutor în funcție de necesitățile sale. Avem 160 de grupuri țintă asta însemnând 160 de persoane vârstnice cărora le putem acorda aceste servicii. În momentul de față sunt incluși 20 de bătrâni, mai avem locuri, urmând ca în intervalul de luni până vineri, timp de 8 ore, îngrijitorii vor merge la cei nevoiași în funcție de necesitățile fiecăruia”, potrivit managerului proiectului, Cristina Adamescu.

Trecerea în revistă a activității Adrianei Câmpeanu la Direcția Medico-Socială din cadrul DGAS Constanța

Câmpeanu: Zilele acestea sunt într-o perioadă de bilanț, s-au făcut 6 luni de când ocup această funcție, realizările sunt o reorganizare a serviciului de medicină școlară, am suplimentat cu medici și asistente, să avem un cadrul mediu sanitar în fiecare unitate de școlară, acolo unde este nevoie. De asemenea, am reușit acest serviciu de îngrijire a bătrânilor să fie licențiat. În vară, am reușit să licențiem serviciul în cadrul centrului Sfânta Filoftea, care se adresează persoanelor fără domiciliu. Am participat la emisiuni și am încercat să creștem imaginea serviciilor pe care direcția le oferă. În luna noiembrie, am participat în Belgia la o conferință care a fost susținută de European Social Network și a fost prima dată când Direcția Generală de asistență Socială a avut 2 reprezentanţi la această conferinţă.

Adriana Câmpeanu, Cristina Adamescu

Întrebare de la urmăritori: De ce nu se fac testele de salivă în cabinete medicale din școli? Nu toți părinții sunt acasă pentru a face testul copiilor iar ei singuri nu-l pot face. Ce facem? Plecăm de la serviciu?

”Această decizie a fost luată din mai multe considerente. În primul rând, personalul medical din cabinetele personale este deficitar, în sensul în care există ba o asistentă sau 2, în cel mai bun sens, și un medic coordonator. Înainte, când se făceau testele doar atunci când existau simptome, acestea, da, se realizau în cadrul cabinetelor școlare și era mai simplu. Există școli cu aproximativ 800 de elevi, iar dacă medicul ar avea în atribuții și testarea elevilor, asta ar înseamna că ar avea toată ziua ocupată și nu ar mai reuși să-și facă atribuțiile din cabinet. Pot să vă spun că în alte state din Uniunea Europeană s-a decis ca aceste teste să fie făcute de fiecare profesor, la prima oră. Prin urmare, această decizie a fost luată de Ministerul Educației. Este complicat, dar vreau să vă spun că și eu am făcut copilașilor testele, este un efort pentru a prăbuși răspândirea virusului”, a răspuns Adriana Câmpeanu.

Un parteneriat cu medici oftalmologi care să vină în școli se poate face? Având în vedere că foarte mult timp au învățat online, mulți copii acuză probleme de vedere

”Este o idee la care ne-am gândit și municipalitatea lucrează la acest proiect. Este un proiect pilot care s-a mai desfășurat și la nivelul altor direcții, ne gândim, este o propunere despre care am discutat și cu viceprimarul Ionuț Rusu”, a spus Adriana Câmpeanu.

Testarea copiilor, stres pentru micuți?

”Stres dau testele nazale, dar la acest test nu e chiar atât de stresant și dificil, copilul trebuie doar să scuipe într-un pliculeț”, a precizat Câmpeanu.

”Eu cred că este o inițiativă bună pentru că doar așa putem preveni, așa că este bine să-i testăm, mai ales că nu e nimic invaziv”, a adăugat Cristina Adamescu.

”Din păcate, nu s-a luat decizia la momentul acela în septembrie să se continue cu vaccinarea în cabinele. Problema majoră cu care ne confruntăm este legată de lipsa personalului. Până când se va regândi importanța medicinei școlare la nivelul guvernaților, există deficitul acesta de personal cu care ne confruntăm la momentul acesta. În același timp, în toată perioada de când am intrat pe funcție, există un birou care trebuie să se ocupe de programele de sănătate. Până la acest moment, acest birou s-a ocupat de a realizat acest document, document care este aproape gata, suntem la momentul în care trebuie să găsim activitățile prioritare pentru următorii ani ca mai apoi să reușim să elaborăm proiecte. Este important să vedem cum vom face aceste proiecte, să vedem de unde reușim să găsim finanțarea pentru acestea”, a mai spus Adriana Câmpeanu.

Este bine să ne vaccinăm copiii?

”Este greu să sfătuiești pe cineva, mai ales când vine vorba despre sănătatea copiilor lor. Vă spun despre mine că am stat aproximativ 2 luni să mă gândesc dacă să îmi vaccinez fetița sau nu. În primă etapă, am spus să mai aștept, am trecut de acest virus care s-a dovedit a fi mai virulent, iar în urmă cu o săptămână am decis să o vaccinez pe fetiță, în condițiile în care apare și valul 5 și o nouă tulpină. A fost decizia mea să o vaccinez, de asemenea, copilul m-a tot rugat să o vaccinez. La momentul acesta, prevenția este foarte importantă”, a spus Adriana Câmpeanu.

”Eu am băiatul care se încadrează ca și vârstă. Sunt încă în etapa de a mă gândi dacă să-l vaccinez sau nu. El îmi tot spune că vrea să-l vaccinez, dar a trecut prin boală și are anticorpii necesari și am spus că mai aștept o perioadă”, potrivit Cristinei Adamescu.

Restricțiile de la Târgul de Crăciun

”Persoanele nevaccinate nu au voie să intre în zona de food-court, acolo unde se mănâncă, în rest nu există nicio limitare. Am fost la deschidere, dar nu am văzut nicio limitare din acest punct de vedere. Toate târgurile din Europa beneficiază de aceste restricții. Certificatul verde a fost introdus în Europa de câteva luni bune în domeniile esențiale, unde personalul venea în contact pe persoanele vulnerabile. Vorbim de creșe, spitale și altele. Sunt niște măsuri de prevenție”, a explicat Câmpeanu.

Iluminatul festiv pe… toate străduțele?

”Anul trecut s-a pus problema a nu fi iluminat festiv pe bani publici și s-a apelat la operatorii economici. Toată populația a fost revoltată din acest punct de vedere. Acum, cu toată pandemia, au fost alocați bani pentru iluminat, care niciodată și niciunde în lumea astea, nu sunt montate pe toate străduțele adiacente, ci doar pe marile bulevarde. Anul acesta sunt mai multe bulevarde decât în anii trecuți. Orice ai face nu poți să mulțumești pe toată lumea”, a explicat Adriana Câmpeanu.

”Am stat și m-am gândit dacă să intru în cadrul acestui proiect pentru că el are activitățile întârziate și din cauza pandemiei.La acest moment suntem în grafic cu etapele și activitățile. Am o experiență și într-un alt proiect și atunci mă ajută să implementez acest proiect.

Puteți urmări interviul aici:

Liliana IONIŢĂ

vineri, 10 decembrie 20215456
GANDUL.RO
Înșelătorie cu nunta lui George Simion! Cum sunt păcăliți românii
mai mult...Interviuri
10 aug 00:03InterviuriViceprimarul Ionuț Rusu: Vor fi agenți sub acoperire în taxiuri și licențele vor fi retrase! Video

Viceprimarul Constanţei, Ionuţ Rusu, a fost în studioul Replica, marţi, 9 august, pentru a discuta despre despre...3667

3 aug 00:23InterviuriCristina Dumitrache, deputat PSD: Terapia cu canabis este folosită în depresie, anxietăți, Parkinson! Video1847
28 iul 13:51InterviuriMircea Dobre, mesaj către Stroe: Dacă ești prea în vârstă și nu mai ai nervi de oțel, ieși la pensie și lasă-i pe alții. Video2894
23 iul 00:05InterviuriViceprimarul Constanței: Turiștii nu mai vin în Mamaia că, în afară de plajă, nu mai au ce să facă!

Viceprimarul Florin Cocargeanu (USR) a fost prezent în studioul Replica de Constanța, vineri, 22 iulie, unde a vorbit...3054

20 iul 00:07InterviuriPrefectul Silviu Coșa: Pandemic vorbind, suntem în valul 6 de Covid! Video1444
1 iul 00:10InterviuriZoom Beach a dat startul distracției: sporturi nautice, filme în aer liber și mega petreceri. Video4540
23 iun 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu circulă cu mașina electrică, ca să facă economie la combustibil. Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a revenit în studioul Replica pentru a dezbate subiecte de interes local și...3659

21 iun 00:08InterviuriEugen Teodorovici se pregătește pentru președinția României. Video2930
20 iun 00:03InterviuriBombă! Eugen Teodorovici: Spitalul Județean Constanța nu e sigur; la primul cutremur, pică! Video5057
24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video

A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...5424

20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video4232
19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO8549
Vremea
25.4°24.3° - 25.4° joi, 18 august 2022
ConstanțaUmiditate: 62%
Vânt: 3.82 m/s
Presiune: 1010 milibari

Loto
6/4916353727518
5/40262821243823
joker39265434019
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 aug 02:23SportSimona Halep s-a retras de la turneul de la Cincinnati

Simona Halep trebuia să joace cu Veronika Kudermetova în turul al doilea al turneului WTA 1000 de la Cincinnati, dar...947

18 aug 00:00SportSorana Cîrstea, eliminată în turul doi de la WTA Cincinnati

Sorana Cîrstea (40 WTA) a fost eliminată în turul secund al turneului de la Cincinnati, sportiva noastră fiind...266

18 aug 23:39SportNu va exista festivitate oficială la revenirea lui David Popovici în România. Motivul deciziei

David Popovici va reveni mâine în România, după Campionatele Europene de înot de la Roma, dar nu va exista o...1007

18 aug 23:39SportLovitură de teatru! David Popovici s-a retras din finala probei de 400 de metri liber

Antrenorul Adrian Rădulescu, împreună cu staff-ul tehnic, au decis să îl retragă pe David Popovici din finala de...1207

Local
18 aug 22:36LocalAți văzut această persoană? Sunați la 112!

La data de 16 august a.c., în jurul orei 15.00, polițiști din cadrul Postului de Poliție Agigea au fost sesizați cu...998

18 aug 22:38LocalAtenție, se oprește apa potabilă în mai multe zone din Constanța!

În vederea executării lucrărilor de sectorizare la nivelul rețelei de distribuție precum și remedierea avariei...4616

18 aug 22:38LocalAccident rutier cu victimă, la ieșire din Medgidia

715

18 aug 22:37LocalPlaja Tuzla va găzdui în acest weekend singurul festival de rock alternativ de la mare - Living Rock

Living Rock, singurul festival de rock alternativ de la mare, are loc între 19 și 21 august, pe una dintre cele mai...650

18 aug 22:37LocalEmigranți palestinieni, prinși în timp ce încercau să treacă granița fraudulos

Poliţiştii Secției 9 Poliție Rurală Topraisar au depistat, în localitatea Movila Verde, doi cetățeni...454

18 aug 22:36LocalMașini făcute praf, în urma unui accident rutier, în Tulcea

În cursul zilei de miercuri, 17 august a.c., jurul orei 10:40, prin apel la numărul unic de urgență 112, pompierii...758

18 aug 22:38LocalIncendiu la un tractor, lângă groapa de gunoi din Valu lui Traian

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină miercuri, 17 august, în Valu lui Traian, lângă...433

18 aug 22:34LocalUn șofer a plonjat cu mașina în lac, în Mamaia Nord!

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, miercuri, 17 august, în Mamaia Nord, vizavi de...1676

18 aug 22:40LocalGarda de Mediu a aplicat amenzi pe bandă rulantă, pe litoral

991

Politică
18 aug 00:00PoliticăAlina Gorghiu: Întotdeauna este loc de mai bine pentru copiii din centrele rezidenţiale

Preşedintele Comisiei de anchetă a Senatului privind investigarea abuzurilor împotriva minorilor din centrele aflate...244

18 aug 00:00PoliticăUSR cere abrogarea ordonanţei de plafonare şi compensare: Schemele de tip Caritas vor fi plătite tot de noi

USR a solicitat, miercuri, abrogarea "urgentă" a ordonanţei privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie,...256

18 aug 00:00PoliticăJoi - şedinţă de Guvern; rectificarea bugetară - pe ordinea de zi

231

18 aug 00:00PoliticăStudiu despre partidul AUR în prestigioasa revistă Nature

Doi cercetători români publică în prestigioasa revistă Nature un studiu despre partidul AUR, intitulat Discursul...341

18 aug 00:00PoliticăPSD: Să ajungi să îţi conteşti propriile măsuri, asta înseamnă să fii userist

Partidul Social Democrat a criticat, miercuri, USR, susţinând că acest partid "îşi contestă propriile măsuri" şi...358

18 aug 00:00PoliticăUSR, acuzații neverosimile la adresa lui Alexandru Rafila

475

Interviuri
23 iun 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu circulă cu mașina electrică, ca să facă economie la combustibil. Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a revenit în studioul Replica pentru a dezbate subiecte de interes local și...3659

21 iun 00:08InterviuriEugen Teodorovici se pregătește pentru președinția României. Video

Eugen Teodorovici a vorbit, în partea a doua a interviului acordat ziarului Replica, despre liberalizarea pieței...2930

20 iun 00:03InterviuriBombă! Eugen Teodorovici: Spitalul Județean Constanța nu e sigur; la primul cutremur, pică! Video

5057

24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video

A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...5424

20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video

Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...4232

19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO

8549

Monden
18 aug 00:00MondenSerialul turcesc Infidelul, difuzat de miercuri la Kanal D

Fanii serialelor turceşti vor putea urmări, de miercuri, „Infidelul” („Sadakatsiz”), la Kanal D, potrivit...310

18 aug 00:00MondenSuperstarul producției 'The Flash' se internează din cauza problemelor de sănătate mintală

Ezra Miller, starul peliculei „The Flash”, se internează din cauza problemelor mintale, după ce a comis o serie de...256

18 aug 00:00MondenNetflix a publicat primul vizual pentru serialul regizat de Tim Burton despre Familia Addams

207

18 aug 20:35MondenVerdictul FBI! Arma lui Alec Baldwin nu se putea descărca accidental

Raportul FBI, în cazul armei utilizate de Alec Baldwin pe platourile de filmare, indică faptul că actorul ar fi tras...340

18 aug 00:00MondenMadonna și-a făcut de cap! Artista s-a sărutat cu două femei și a distribuit imaginile fanilor

Madonna a împlinit 64 de ani pe 16 august și a sărbătorit așa cum știe ea cel mai bine! De la petrecere nu au...267

18 aug 00:00MondenFostul soț al lui Britney Spears, condamnat la închisoare!

Primul soț al lui Britney Spears a fost condamnat pentru intrare prin efracție și hărțuire, după ce a apărut...236

18 aug 00:00MondenShow-ul Tu urmezi!, prezentat de Dan Negru, va începe în curând la Kanal D

Filmările la show-ul „Tu urmezi!”, un format internaţional prezentat de Dan Negru, au intrat în linie dreaptă....254

18 aug 00:00MondenViola Davis va fi personajul negativ din prequelul The Hunger Games

Actriţa Viola Davis va fi doctor Volumnia Gaul în prequelul „The Hunger Games”, potrivit anunţului făcut pe...197

18 aug 00:00MondenRegizorul Wolfgang Petersen, cunoscut pentru filmele "Troy" şi "The NeverEnding Story", a murit la 81 de ani

198

Mapamond
18 aug 00:00MapamondCanada: Influentul cardinal Marc Ouellet, o vreme favorit pentru a deveni Papă, este acuzat de agresiuni sexuale

Influentul cardinal Marc Ouellet, citat o vreme printre favoriţi pentru a deveni Papă, este acuzat de agresiuni...225

18 aug 00:00MapamondLondra aplică restricţii privind utilizarea apei

O serie de măsuri de restricţie a consumului de apă vor fi aplicate la Londra începând din 24 august, din cauza...226

18 aug 00:00MapamondNoua rachetă NASA, pregătită pentru lansarea către Lună peste 12 zile

201

18 aug 00:00MapamondTaiwanul îşi prezintă cel mai avansat avion de luptă după manevrele chineze

Taiwanul şi-a prezentat miercuri cel mai avansat avion de luptă, F-16V, de fabricaţie americană şi echipat cu...285

18 aug 00:00MapamondUn prim caz de variola maimuţei, detectat în Iran

Un prim caz de variola maimuţei a fost detectat în Iran, la o femeie, a anunţat marţi Ministrul Sănătăţii,...193

18 aug 00:00MapamondRaport ONG: Internarea în spitale de psihiatrie, o practică larg răspândită în China pentru reprimarea disidenţilor

Internarea disidenţilor în spitale de psihiatrie fără nicio procedură legală rămâne o practică larg...191

18 aug 00:00MapamondRusia, sub presiune în Crimeea după două atacuri, care se presupune că ar fi fost efectuate de către ucraineni

Două atacuri care au vizat recent instalaţii militare ruseşti în Crimeea arată capacitatea Ucrainei de a lovi...222

18 aug 00:00MapamondNATO cere o inspecţie 'urgentă' a AIEA la centrala de la Zaporojie

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că este "urgent" ca o "inspecţie" a Agenţiei...185

18 aug 00:00MapamondFSB, operațiune în forță împotriva unei organizații islamiste: șase oameni săltați

247

Sănătate
18 aug 00:00SănătateStudiu unic în lume, referitor la sănătatea genunchiului şi recuperarea medicală prin practicarea Kangoo Jumps

Peste 80 de persoane s-au arătat dispuse să participe la un studiu unic în lume, referitor la sănătatea...239

18 aug 00:00SănătateAtenție unde călătoriți - un nou deces din cauza malariei, în Moldova

În R. Moldova a fost înregistrat un nou caz de deces provocat de malarie. Anunțul a fost făcut de Agenția...218

18 aug 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 274 de persoane cu COVID - internate la terapie intensivă;

186

18 aug 00:00SănătateCâtă sare trebuie să consumăm pe zi. Multă lume nu ştie şi greşește

Suntem preveniţi din toate sursele de pericolul la care ne supunem atunci când consumăm sare în exces. Din acest...282

18 aug 00:00SănătateAfacerile Antibiotice SA în primul semestru 2022 au depășit perioada similară a anului 2021

Afacerile companiei Antibiotice SA în primul semestru 2022 au depășit perioada similară a anului 2021. Antibiotice...204

18 aug 00:00SănătateProfesor universitar: Exercițiile fizice sunt la fel de eficiente împotriva coronavirusului ca vaccinurile

Medicul şi conferenţiarul universitar Bogdan-Alexandru Hagiu, de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a...221

18 aug 00:00SănătatePistol: Achiziţia de vaccin hexavalent a fost încheiată; livrarea în ţară, de săptămâna viitoare

Vaccinul hexavalent a fost achiziţionat şi va fi livrat în ţară începând de săptămâna viitoare, a anunţat,...220

18 aug 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 7.500 de cazuri noi de COVID-19

Un număr de 7.500 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu...207

18 aug 00:00SănătatePeste 3.400 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultima săptămână

193

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT