rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 27 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

ÎNGRIJIREA persoanelor VÂRSTNICE la DOMICILIU prinde contur! Video

Adriana Câmpeanu, directorul executiv al Direcției Medico-Sociale din cadrul DGAS Constanța și Cristina Adamescu (manager de proiect) au fost prezente în studioul Replica de Constanța, joi, 9 decembrie. Discuția a fost axată pe un proiect inedit: ”Servicii sociale și socio-medicale pentru persoanele vârstnice din municipiul Constanța”.

”Este un proiect cu care am făcut cunoștință încă din mandatul trecut, am fost consilier local, și am îmbrățișat de atunci ideea existenței și înființării unui serviciu de îngrijire la domiciliu pentru persoanele în vârstă, lucru care, la acel moment, nu exista.

Oportunitatea a venit prin acest proiect, el a fost aprobat, însă, din păcate, am trecut printr-o perioadă dificilă pentru că pandemia a suspendat proiectul, activitățile nemaiputând să fie derulate o bună perioadă, iar în momentul în care am ajuns director executiv în cadrul Direcției Medico-Sociale am regăsit proiectul undeva uitat într-un sertar, însă cu ajutorul viceprimarului Ionuț Rusu, care a înțeles importanța acestui proiect, am reușit să îl reluăm. Proiectul se referă la recrutarea unui grup de 32 de îngrijitori, care sunt calificați în meseria de îngrijirea bătrânilor la domiciliu, iar apoi urmează să presteze servicii de îngrijiri la domiciliu pentru 160 de bunici din municipiul Constanța”, a spus Adriana Câmpeanu.

”Valoarea totală a proiectului este de 2,783.928 de lei, dintre care 2,336.339 lei este din finanțarea nerambursabilă și cofinanțarea beneficiarului este 417.589 de lei”, a adăugat Cristina Adamescu, managerul proiectului.

Adriana Câmpeanu

Cum va fi primit proiectul de către constănțeni?

”Proiectul deja a fost primit bine de către constănțeni. Cei 32 de îngrijitori au fost deja recrutați, iar undeva din luna ianuarie aceștia vor începe să realizeze la domiciliu îngrijirile. Nu pot să spun că proiectul a fost uitat, însă a existat o perioadă de tranziție și era vorba despre o decizie dacă se continuă sau nu proiectul. Trebuie menționat faptul că aceste servicii vor fi gratuite, prin urmare, la momentul acesta nu există nici un serviciu din municipiul Constanța care să ofere îngrijiri la domiciliu pentru persoanele vârstnice gratuite, există probabil câteva ONG-uri care fac servicii, însă contra cost. Persoanele vor fi alese în funcție de niște criterii, unul dintre acestea este să fie persoană vârstnică și să aibă peste 63 de ani, iar apoi mai sunt câteva criterii, spre exemplu, să aibă domiciliul în municipiul Constanța”, a spus Câmpeanu.

Cristina Adamescu

Cine poate apela la aceste servicii?

”Cei care simt că au nevoie de ajutorul nostru ne pot contacta, pot găsi contactul nostru pe site-ul Primăriei și pe site-ul DGAS, în secțiunea anunțuri. Persoana respectivă va fi introdusă în baza de date, urmând să fie efectuată o anchetă socială. Îngrijirile constau în activitățile de bază ale vieții zilnice, constând în ajutor pentru îmbrăcarea și dezbrăcarea persoanelor, în hrănire și hidratare, activitățile prioritare, cumpărături, prepararea hranei, se acordă ajutor în funcție de necesitățile sale. Avem 160 de grupuri țintă asta însemnând 160 de persoane vârstnice cărora le putem acorda aceste servicii. În momentul de față sunt incluși 20 de bătrâni, mai avem locuri, urmând ca în intervalul de luni până vineri, timp de 8 ore, îngrijitorii vor merge la cei nevoiași în funcție de necesitățile fiecăruia”, potrivit managerului proiectului, Cristina Adamescu.

Trecerea în revistă a activității Adrianei Câmpeanu la Direcția Medico-Socială din cadrul DGAS Constanța

Câmpeanu: Zilele acestea sunt într-o perioadă de bilanț, s-au făcut 6 luni de când ocup această funcție, realizările sunt o reorganizare a serviciului de medicină școlară, am suplimentat cu medici și asistente, să avem un cadrul mediu sanitar în fiecare unitate de școlară, acolo unde este nevoie. De asemenea, am reușit acest serviciu de îngrijire a bătrânilor să fie licențiat. În vară, am reușit să licențiem serviciul în cadrul centrului Sfânta Filoftea, care se adresează persoanelor fără domiciliu. Am participat la emisiuni și am încercat să creștem imaginea serviciilor pe care direcția le oferă. În luna noiembrie, am participat în Belgia la o conferință care a fost susținută de European Social Network și a fost prima dată când Direcția Generală de asistență Socială a avut 2 reprezentanţi la această conferinţă.

Adriana Câmpeanu, Cristina Adamescu

Întrebare de la urmăritori: De ce nu se fac testele de salivă în cabinete medicale din școli? Nu toți părinții sunt acasă pentru a face testul copiilor iar ei singuri nu-l pot face. Ce facem? Plecăm de la serviciu?

”Această decizie a fost luată din mai multe considerente. În primul rând, personalul medical din cabinetele personale este deficitar, în sensul în care există ba o asistentă sau 2, în cel mai bun sens, și un medic coordonator. Înainte, când se făceau testele doar atunci când existau simptome, acestea, da, se realizau în cadrul cabinetelor școlare și era mai simplu. Există școli cu aproximativ 800 de elevi, iar dacă medicul ar avea în atribuții și testarea elevilor, asta ar înseamna că ar avea toată ziua ocupată și nu ar mai reuși să-și facă atribuțiile din cabinet. Pot să vă spun că în alte state din Uniunea Europeană s-a decis ca aceste teste să fie făcute de fiecare profesor, la prima oră. Prin urmare, această decizie a fost luată de Ministerul Educației. Este complicat, dar vreau să vă spun că și eu am făcut copilașilor testele, este un efort pentru a prăbuși răspândirea virusului”, a răspuns Adriana Câmpeanu.

Un parteneriat cu medici oftalmologi care să vină în școli se poate face? Având în vedere că foarte mult timp au învățat online, mulți copii acuză probleme de vedere

”Este o idee la care ne-am gândit și municipalitatea lucrează la acest proiect. Este un proiect pilot care s-a mai desfășurat și la nivelul altor direcții, ne gândim, este o propunere despre care am discutat și cu viceprimarul Ionuț Rusu”, a spus Adriana Câmpeanu.

Testarea copiilor, stres pentru micuți?

”Stres dau testele nazale, dar la acest test nu e chiar atât de stresant și dificil, copilul trebuie doar să scuipe într-un pliculeț”, a precizat Câmpeanu.

”Eu cred că este o inițiativă bună pentru că doar așa putem preveni, așa că este bine să-i testăm, mai ales că nu e nimic invaziv”, a adăugat Cristina Adamescu.

”Din păcate, nu s-a luat decizia la momentul acela în septembrie să se continue cu vaccinarea în cabinele. Problema majoră cu care ne confruntăm este legată de lipsa personalului. Până când se va regândi importanța medicinei școlare la nivelul guvernaților, există deficitul acesta de personal cu care ne confruntăm la momentul acesta. În același timp, în toată perioada de când am intrat pe funcție, există un birou care trebuie să se ocupe de programele de sănătate. Până la acest moment, acest birou s-a ocupat de a realizat acest document, document care este aproape gata, suntem la momentul în care trebuie să găsim activitățile prioritare pentru următorii ani ca mai apoi să reușim să elaborăm proiecte. Este important să vedem cum vom face aceste proiecte, să vedem de unde reușim să găsim finanțarea pentru acestea”, a mai spus Adriana Câmpeanu.

Este bine să ne vaccinăm copiii?

”Este greu să sfătuiești pe cineva, mai ales când vine vorba despre sănătatea copiilor lor. Vă spun despre mine că am stat aproximativ 2 luni să mă gândesc dacă să îmi vaccinez fetița sau nu. În primă etapă, am spus să mai aștept, am trecut de acest virus care s-a dovedit a fi mai virulent, iar în urmă cu o săptămână am decis să o vaccinez pe fetiță, în condițiile în care apare și valul 5 și o nouă tulpină. A fost decizia mea să o vaccinez, de asemenea, copilul m-a tot rugat să o vaccinez. La momentul acesta, prevenția este foarte importantă”, a spus Adriana Câmpeanu.

”Eu am băiatul care se încadrează ca și vârstă. Sunt încă în etapa de a mă gândi dacă să-l vaccinez sau nu. El îmi tot spune că vrea să-l vaccinez, dar a trecut prin boală și are anticorpii necesari și am spus că mai aștept o perioadă”, potrivit Cristinei Adamescu.

Restricțiile de la Târgul de Crăciun

”Persoanele nevaccinate nu au voie să intre în zona de food-court, acolo unde se mănâncă, în rest nu există nicio limitare. Am fost la deschidere, dar nu am văzut nicio limitare din acest punct de vedere. Toate târgurile din Europa beneficiază de aceste restricții. Certificatul verde a fost introdus în Europa de câteva luni bune în domeniile esențiale, unde personalul venea în contact pe persoanele vulnerabile. Vorbim de creșe, spitale și altele. Sunt niște măsuri de prevenție”, a explicat Câmpeanu.

Iluminatul festiv pe… toate străduțele?

”Anul trecut s-a pus problema a nu fi iluminat festiv pe bani publici și s-a apelat la operatorii economici. Toată populația a fost revoltată din acest punct de vedere. Acum, cu toată pandemia, au fost alocați bani pentru iluminat, care niciodată și niciunde în lumea astea, nu sunt montate pe toate străduțele adiacente, ci doar pe marile bulevarde. Anul acesta sunt mai multe bulevarde decât în anii trecuți. Orice ai face nu poți să mulțumești pe toată lumea”, a explicat Adriana Câmpeanu.

”Am stat și m-am gândit dacă să intru în cadrul acestui proiect pentru că el are activitățile întârziate și din cauza pandemiei.La acest moment suntem în grafic cu etapele și activitățile. Am o experiență și într-un alt proiect și atunci mă ajută să implementez acest proiect.

Puteți urmări interviul aici:

Liliana IONIŢĂ

vineri, 10 decembrie 20214746
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
Joi, 27 ianuarie, interviu LIVE, începând cu ora 13.00, cu Cristian Cîrjaliu, primarul comunei Agigea
GANDUL.RO
S-au măcelărit într-o vilă de lux de la munte! Fiul unui afacerist, înjunghiat în cap
mai mult...Interviuri
25 ian 00:05InterviuriLiviu Brăiloiu: PSD a pierdut Primăria şi CJ pe motiv de Ciumă Roșie! Video

Liviu Brăiloiu, fost senator, prefect și ministru, în prezent important om de afaceri, a făcut un pas înapoi de pe...3985

14 ian 00:04InterviuriHoria Constantinescu: CHIŢAC are aşteptări MARI de la oameni foarte MICI! Video4387
22 ian 00:04InterviuriDr. Constantin Dina: E PĂCAT ca SPITALUL de BOLI INFECȚIOASE să nu REPORNEASCĂ, iar MEDICII să PLECE! Video3453
15 dec 18:31InterviuriStelian ION, în drum spre PRIMĂRIA Constanța: NU îmi e frică de CHIȚAC! VIDEO (II)

În partea a doua a interviului acordat ziarului Replica de fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, acesta a vorbit...3545

6 ian 20:24InterviuriTEO HIRA: A SCĂZUT INFRACȚIONALITATEA în Henri Coandă, de când am montat CAMERE de SUPRAVEGHERE. VIDEO3247
15 dec 20:43InterviuriȘi USR-iștii vor ca PORTUL TOMIS să TREACĂ la PRIMĂRIE! VIDEO!3650
15 ian 00:25InterviuriMihaela ANDREI, CONSILIER municipal PNL: Mă AȘTEPTAM ca lucrurile să se DERULEZE mai REPEDE în CONSTANȚA

Consilierul local municipal PNL, Mihaela Andrei, s-a aflat vineri, 14 ianuarie, în studioul REPLICA. Cu această...2680

8 ian 14:37InterviuriȚUȚUIANU: Dacă mi se PROPUNE, candidez la PRIMĂRIA Constanța! VIDEO4385
5 ian 00:16InterviuriCOȘA: Voi COLABORA foarte BINE cu Marilena DRAGNEA! VIDEO3725
21 dec 00:06InterviuriIulian SOCEANU: Până în primăvară GAZELE vor fi puse în FUNCȚIUNE! Video

Primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, s-a aflat în studioul Replica, luni, 20 decembrie, pentru discuta...5410

21 dec 00:06InterviuriCÎRJALIU, despre CIOBANU: Tu ești un MINCINOS și un zero BARAT! Video4234
14 dec 00:25InterviuriSTELIAN Ion: PREDOIU e LEGAT de mâini și de picioare, direcționat unde vor alți POLITICIENI! Video (I)3574
Vremea
0.4°0.4° - 1.5° joi, 27 ianuarie 2022
ConstanțaUmiditate: 61%
Vânt: 4.65 m/s
Presiune: 1024 milibari

Loto
6/4946293334026
5/403043171836
joker3514524232
Horoscop
mai mult...SPSportRT
27 ian 00:00SportHandbal feminin: Victorie categorică pentru CSM Bucureşti, în campionat

CSM Bucureşti a surclasat-o pe HC Zalău cu scorul de 34-18 (18-7), miercuri, în Sala Polivalentă ''Ioan...207

27 ian 00:00SportFR de Baschet anunță că doar jucătorii nevaccinați vor fi testați înaintea meciurilor

Federația Română de Baschet a anunţat, miercuri seară, în urma unei şedinţe a Consiliului Director al forului,...116

27 ian 00:00SportPremier League: În ce condiții pot cere cluburile amânarea unui meci

Cluburile din prima divizie a campionatului de fotbal englez pot solicita amânarea unui meci doar dacă au minimum...126

27 ian 00:00SportDaniil Medvedev, calificare spectaculoasă în semifinale - A fost condus cu 2-0 la seturi și a salvat și o minge de meci

Daniil Medvedev a fost condus cu 2-0 la seturi și a fost nevoit să salveze și o minge de meci împotriva lui Felix...214

Local
27 ian 23:44LocalCNCAV: 18.873 de persoane s-au vaccinat anti-COVID în ultimele 24 de ore

Un număr de 18.873 doze de vaccin Pfizer, Moderna şi Johnson & Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore,...234

27 ian 23:42LocalPoliția Română: Atenție la înșelăciunile prin metoda Accidentul

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității avertizează cetățenii să își ia măsuri de...359

27 ian 23:42LocalA început vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani, în Constanța

608

27 ian 23:43LocalAvarie RAJA: Apă cu presiuni scăzute, în mai multe zone din Constanța și Năvodari

În cursul dimineții de 26 ianuarie 2022, s-a înregistrat o avarie pe unul din firele de aducțiune cu diametrul de...1155

27 ian 23:44LocalMașină arsă intenționat pe o stradă din municipiul Tulcea

În cursul nopții de marți spre miercuri, 25 spre 26 ianuarie a.c., salvatorii Detașamentului de Pompieri Tulcea au...309

27 ian 00:02LocalGuvernul pregătește scutirea de impozit a firmelor din HoReCa pentru 180 de zile

781

Politică
27 ian 22:55PoliticăFlorin Cîţu, despre Marcel Boloş: 'Bizar, eu nu i-am propus să fie ministru'

Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, miercuri, despre anunţul lui Marcel Boloş că a acceptat să preia...388

27 ian 22:55PoliticăFlorin Cîţu răspunde dur PSD: 'Pot să stea în opoziţie din nou'

Preşedintele PNL Florin Cîţu a răspuns, miercuri, acuzaţiilor PSD la adresa guvernărilor liberale pe tema crizei...371

27 ian 22:53PoliticăDacian Cioloș a luat foc după decizia CCR în cazul Dragu

408

27 ian 22:54PoliticăCamera Deputaţilor cumpără servicii de transport aerian pe rute naţionale pentru deputaţi

Camera Deputaţilor achiziţionează servicii de transport aerian pentru deputaţi şi secretari generali, curse...209

27 ian 22:52PoliticăVasile Dîncu: Nu se pune problema unei intervenții militare a NATO în Ucraina

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus miercuri, înainte de ședința CSAT programată pentru ora 13.00, că "nu...237

27 ian 22:52PoliticăMircea Geoană dă alerta și acuză Rusia de politici agresive

356

Interviuri
15 ian 00:25InterviuriMihaela ANDREI, CONSILIER municipal PNL: Mă AȘTEPTAM ca lucrurile să se DERULEZE mai REPEDE în CONSTANȚA

Consilierul local municipal PNL, Mihaela Andrei, s-a aflat vineri, 14 ianuarie, în studioul REPLICA. Cu această...2680

8 ian 14:37InterviuriȚUȚUIANU: Dacă mi se PROPUNE, candidez la PRIMĂRIA Constanța! VIDEO

Deputatul PSD, Horia Țuțuianu, a fost prezent vineri, 7 ianuarie, în studioul Replica de Constanța, pentru o...4385

5 ian 00:16InterviuriCOȘA: Voi COLABORA foarte BINE cu Marilena DRAGNEA! VIDEO

3725

21 dec 00:06InterviuriIulian SOCEANU: Până în primăvară GAZELE vor fi puse în FUNCȚIUNE! Video

Primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, s-a aflat în studioul Replica, luni, 20 decembrie, pentru discuta...5410

21 dec 00:06InterviuriCÎRJALIU, despre CIOBANU: Tu ești un MINCINOS și un zero BARAT! Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a fost prezent în studioul Replica, luni, 20 decembrie, în cadrul emisiunii...4234

14 dec 00:25InterviuriSTELIAN Ion: PREDOIU e LEGAT de mâini și de picioare, direcționat unde vor alți POLITICIENI! Video (I)

3574

Monden
27 ian 01:47MondenJanet Jackson, dezvăluiri despre traumele din copilărie: „Michael îmi zicea scroafă!”

Janet Jackson a vorbit în premieră despre traumele din copilărie când fratele ei, Michael, îi spunea că e grasă...210

27 ian 00:00MondenBob Dylan a vândut grupului Sony întregul său catalog muzical înregistrat

Legendarul cântăreţ american Bob Dylan a vândut grupului Sony drepturile de autor aferente catalogului său muzical...147

27 ian 01:31MondenShilpa Shetty, achitată de acuzaţiile de obscenitate aduse după ce a fost sărutată de Richard Gere la o gală

185

27 ian 00:00MondenFiul lui Michael Madsen s-a sinucis la 26 de ani

Fiul actorului Michael Madsen, unul dintre actorii preferați ai regizorului Quentin Tarantino, s-a sinucis la 26 de...287

27 ian 00:00MondenMacalay Culkin s-a logodit în secret?

Au apărut zvonuri că Macalay Culkin s-a logodit în secret. Asta după ce iubita sa, Brenda Song, a fost surprinsă...179

27 ian 01:47MondenUnde s-a mutat Pamela Anderson după ce a divorțat de al cincilea soț

Pamela Anderson s-a mutat din Canada înapoi în California, SUA, după ce a dat divorț de al cincilea soț. Preferă...176

27 ian 00:00MondenDisneyland Paris sărbătoreşte 30 de ani de la inaugurare

Disneyland Paris sărbătoreşte anul acesta 30 de ani de la inaugurare şi, în plus faţă de noi spectacole şi...131

27 ian 00:00MondenCharlotte Casiraghi a deschis, călare, prezentarea pariziană a noii colecţii haute-couture a casei Chanel

Charlotte Casiraghi, membră a familiei princiare din Monaco, a deschis, călare, prezentarea noii colecţii...150

27 ian 00:03MondenElton John a fost testat pozitiv cu COVID-19

296

Mapamond
27 ian 01:18MapamondHackerii au atacat sistemul feroviar, pentru a împiedica Rusia să ajungă spre Ucraina

Un grup de hackeri pretinde că a perturbat transportul trupelor ruseşti spre Ucraina, prin Belarus, în urma...469

27 ian 01:19MapamondJoe Biden a cedat nervos și a înjurat un jurnalist

Preşedintele american Joe Biden a fost surprins insultând un reporter de la postul de televiziune Fox News la un...566

27 ian 01:16MapamondSUA au pregătit 8.500 de militari pentru a fi trimiși în Europa de Est

230

27 ian 01:16MapamondUE cere evitarea 'crizelor de nervi' în criza dintre Rusia şi Ucraina

Uniunea Europeană a cerut luni ''evitarea crizelor de nervi'' în criza dintre Rusia şi Ucraina şi a reacţiilor...322

27 ian 01:16MapamondPrimul semnal pozitiv de la Kiev. Ce se întâmplă cu personalul diplomatic al UE

Uniunea Europeană a anunţat, luni, menţinerea personalului diplomatic în Ucraina, distanţându-se de poziţiile...534

27 ian 01:17MapamondBoris Johnson, avertisment pentru Putin: 'Invadarea Ucrainei va fi dureroasă, violentă și sângeroasă'

502

Sănătate
27 ian 00:00SănătateDe ce testele antigen ies 'pozitive' la sucul de portocale, Coca Cola și Red Bull

Un videoclip în care o persoană toarnă suc dintr-o portocală pe un test antigen Covid-19, care apoi dă ceea ce pare...199

27 ian 00:00SănătateStudiu japonez: Omicron supravieţuieşte mai mult pe plastic şi pe piele decât variantele anterioare

Varianta Omicron a coronavirusului poate supravieţui mai mult decât versiunile anterioare pe suprafeţe de plastic şi...157

27 ian 00:00SănătateRafila anunță sfârșitul variantei Delta în România: „Va fi exclusiv Omicron“

154

27 ian 00:00SănătateDouă noi simptome Omicron "bizare" pe care le au cei mai ghinioniști infectați

Potrivit datelor strânse până acum de specialiști, Omicron provoacă o boală mai ușoară decât varianta Delta a...331

27 ian 00:00SănătateOMS: Lumea se află într-un moment critic al pandemiei de COVID

Lumea se află într-un „moment critic” al pandemiei de COVID-19, a afirmat directorul Organizaţiei Mondiale a...128

27 ian 00:00SănătateDate Euronews: Imunitatea naturală protejează mai eficient decât vaccinarea

Specialiștii au descoperit ceea ce antivacciniștii spuneau deja de luni bune. Imunitatea naturală protejează mai...165

27 ian 00:00SănătateRafila solicită prelungirea unui program româno-italian care permite operarea copiilor cu malformaţii cardiace

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a solicitat, marţi, prelungirea unui acord de cooperare româno-italian în...117

27 ian 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: Gradul de pozitivare a testelor COVID-19 este de 31,71%

Gradul de pozitivare a testelor COVID-19 efectuate este de 31,71%, a informat marţi Ministerul Sănătăţii. "Într-un...124

27 ian 20:06SănătateCoronavirus: Ministrul Rafila nu vede rostul unei a patra doze de vaccin

452

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT