REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
11.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Investigația care îți poate salva viața în cazul unui infarct miocardic

Investigația care îți poate salva viața în cazul unui infarct miocardic

Replica API 10 ianuarie 2022 | 16:22 860

Inima este irigată cu sânge prin trei artere coronare, iar îngustarea oricăreia dintre aceste artere prin depunerea plăcilor de aterom conduce la reducerea treptată a fluxului sanguin către inimă și ulterior la degradarea miocardului. Astfel se instalează simptomele de insuficiență cardiacă (scăderea toleranței la efort, apariția durerilor precordiale, respirație dificilă) cu riscul iminent de instalare a infarctului miocardic acut, scrie stiripesurse.ro

Semnele și simptomele infarctului miocardic includ durerea retrosternală, care adesea iradiază la nivelul spatelui, mandibulei și membrului superior stâng, agitație și anxietate, dispnee, greață și vărsături. Infarctul miocardic reprezintă o urgență medicală imediată și trebuie tratat ca atare, riscul major al infarctului miocardic fiind decesul.

Coronarografia este o procedură radiologică minim invazivă care permite evaluarea detaliată a anatomiei inimii, a arterelor coronare și a calității fluxului coronarian. Coronarografia este singura investigație cu ajutorul căreia medicul poate depista existența îngustărilor arterelor coronare (stenoze) și severitatea lor, pentru o diagnosticare cu precizie a bolilor coronariene.

Coronarografia este o procedură endovasculară de cardiologie intervențională, care se efectuează în laboratorul de cateterism cardiac cu ajutorul unui echipament sofisticat numit angiograf. Calea de abord poate fi artera radială, femurală sau brahială, în funcție de particularitățile anatomice ale pacientului. Prin locul de abord cardiologul intervenționist introduce un cateter cu care avansează până la nivelul arterelor coronare sub ghidaj radiologic, ulterior injectând substanța de contrast care va evidenția arterele coronare și stenozele prezente la acest nivel.

În cazurile grave, dacă există îngustări arteriale mai mari de 50–70% pe anumite segmente, se poate recomanda angioplastia coronariană, adică dilatarea acestora cu ajutorul unui balon și a unui stent – un dispozitiv care se introduce în vasele de sânge afectate pentru lărgirea acestora, astfel asigurând fluxul necesar de sânge care circulă spre inimă. Montarea stentului se poate realiza atât programat, cât și în situații de urgență, în cazul unui infarct miocardic acut, când inima trebuie repermeabilizată rapid pentru a salva țesutul miocardic.

La Spitalul Clinic SANADOR, coronarografia se efectuează cu echipamentele cele mai avansate, de către medici cu experiență vastă în domeniu. Departamentului de Cardiologie Intervențională este dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7, care permit și susțin performanțe medicale avansate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272