IRIDEX Group continuă JOACA de-a GROAPA de GUNOI, la Costinești
IRIDEX Group continuă JOACA de-a GROAPA de GUNOI, la Costinești
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestUn fost senator PC, apropiat al lui Dan Voiculescu, a devenit un veritabil mogul al gunoaielor, după ce firma sa a ajuns să se ocupe de salubrizarea a jumătate din judeţul Constanţa, în portofoliul său intrând aproape 30 de oraşe şi comune, precum şi cele trei porturi maritime, dar şi plajele Mării Negre.
Iridex Group Import Export Bucureşti Filiala Costineşti SRL, compania controlată de fostul senator PC de Buzău Corneliu Pascu, reprezintă calvarul locuitorilor din Costinești de ani de zile. Aici este lapte și miere pentru autorități, acesta fiind și motivul supraviețuirii acestei gropi. Deși cetățenii au formulat sute de sesizări cu privire la disconfortul olfactiv creat de mirosurile provenite de la depozitul de deșeuri resimțit în toată stațiunea, solicitând primăriei să facă demersuri pentru suspendarea autorizația de funcționare până respectarea normelor ecologice, depozitul de deșeuri continuă să funcționeze. În urmă cu câteva zile, Iridex a fost amendată, din nou, de Garda de Mediu, amendă pe care, cel mai probabil, o va contestat în instanță, așa cum a procedat și cu procesele contravenționale anterioare.
De câteva zile, mirosul ce vine de la groapa de gunoi a împânzit stațiunea Costinești. N-ar fi prima oară, însă cetățenii nu se pot obișnui cu ideea că respiră aer ”bolnav” și infect și se tem pentru sănătatea lor. Oamenii au ajuns la capătul puterii, iar cei care au unități de cazare își pierd turiștii, care preferă să aleagă zone sănătoase. Au făcut zeci de demersuri, însă, pare că societatea fostului senator are mai multă putere decât autoritățile care ar trebui să închidă depozitul.
Iridex Costinești, amendată de Garda de Mediu
Garda de Mediu a amendat societatea, în urmă cu câteva zile, după ce locuitorii au formulat sesizare pe 7 iulie. ”Urmarea sesizării înregistrată la Garda de Mediu sub numărul 230S/7.7.2020, cu privire la disconfortul olfactiv creat de mirosurile provenite de la depozitul de deșeuri Costinești, resimțit în localitatea Costinești, vă facem cunoscut că, pentru neconformitățile constatate, a fost sancționată contravențional, conform prevederilor Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, art 79, alin 2, lit. B”, se arată într-o adresă transmisă de Garda de Mediu Constanța.
În Port, societatea a funcționat fără autorizație
Și în Portul Constanța sunt probleme. Iridex Group a avut autorizație emisă pe 23 iunie 2008, pentru desfășurarea activității în incinta Portului Constanța, pentru o perioadă de 10 ani. În martie 2018, cu 90 de zile înainte de expirarea acestei autorizații, a depus cererea nr. 982 de înnoire a acesteia, la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța. Deși nu a primit răspuns de la autoritatea competentă, societatea a considerat că sunt aplicabile dispozițiile privind procedura aprobării tacite a cererii, așa că a continuat desfășurarea activității.
Garda de Mediu a dispus, anul trecut, sistarea activității în Portul Constanța. A contestat procesul verbal în instanță și a pierdut, definitiv
În august 2019, în cadrul unui control efectuat de Garda de Mediu la depozitul de deșeuri menajere, stradale și industriale asimilate acestora din incinta Portului Constanța, s-a constatat că societatea desfășoară activități fără a deține autorizație integrată de mediu, ultima autorizație expirând pe 24 iunie 2018, fiind amendată contravențional. Totodată, s-a dispus sistarea activității desfășurate la depozitul de deșeuri menajere. Decizia a fost contestată în instanță, iar, pe fond, Iridex a câștigat: ”Admite în parte plângerea contravenţională formulată, împotriva procesului-verbal seria GNM nr. 2490 din 20.08.2018, emis de intimat. Anulează sancţiunea complementară a sistării activităţii petentei la depozitul de deşeuri menajere, stradale şi industriale asimilate acestora din incinta Portului Constanţa”.
Dan Voiculescu
Nu și la apel. Tribunalul a decis, pe 24 iunie a.c., să schimbe sentinţa pronunţată de instanța de fond, respectiv Judecătoria Constanţa. dispunând : ”Respinge ca neîntemeiată plângerea contravențională formulată de petentul Iridex Group în contradictoriu cu intimatul Ministerul Mediului prin Garda Naţională de Mediu, împotriva procesului verbal de contravenție seria GNM nr. 2490/20.08.2019. Definitivă”. Între timp, societatea a obținut avizul.
Corneliu Pascu, apropiat al lui Dan Voiculescu
Corneliu Pascu este un fost senator român în legislatura 2004 – 2008, ales în județul Buzău pe listele partidului PC. Corneliu Pascu deține grupul Iridex, înființat imediat după 1989. Cu o avere estimată la 34 de milioane de euro, senatorul a fost pus la zid de Coaliția pentru un Parlament Curat din cauza datoriilor la bugetul de stat care au dus la executarea silită. În anul 2005, Corneliu Pascu era vicepreședinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România.
Firma fosului senator a primit contracte și de la Administraţia Bazinală de Ape Dobrogea Litoral (ABADL). Practic, într-un singur an, Iridex a primit contracte de peste 50 de milioane de lei numai în Constanța. În total, mogulul gunoaielor Pascu a încasat, de-a lungul anilor, peste 100 de milioane de euro din diverse înțelegeri semnate cu instituții ale statului, din toată țara. Iridex Group Salubrizare SRL a declarat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 22.855.364 lei și un profit net de 2.873.512, cu 245 de angajați, dar și datorii de 12.374.654 lei.
Societatea apare cu datorii, în 2019, de 59.123.560 lei. Cifra de afaceri a fost de 64.365. 822 lei în 2019.
Mirela PASCAL
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News