REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
16.3° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Istoricul Mark Galeotti: Putin e lucid și conștient de dezastrul provocat Ucrainei

Istoricul Mark Galeotti: Putin e lucid și conștient de dezastrul provocat Ucrainei

Replica API 24 mai 2022 | 22:47 846

Vladimir Putin e lucid și perfect conștient de dezastrul pe care îl provoacă Ucrainei, dar el nu este un mare maestru de șah geopolitic, care controlează lumea. Incapabil să înțeleagă secolul în care trăiește, el este influențat de propriile prejudecăți și își distruge propriul sistem, spune, într-un interviu pentru Digi24, istoricul Mark Galeotti, unul dintre cei mai buni cunoscători ai spațiului ex-sovietic și ai regimului Putin. Expertul crede că războiul din Ucraina va mai continua cel puțin până anul viitor, iar septembrie va fi o lună-cheie. În ceea ce-i privește pe potențialii „moștenitori” ai lui Putin, aceștia vor urmări un singur obiectiv: banii.

Oana Zamfir: Domnule profesor Mark Galeotti, în cartea dumneavoastră „Hai să vorbim despre Putin! Ce nu înțelege Occidentul” spuneți că el nu este un geniu și că Vestul crede, în mod greșit, că este un om puternic și periculos. Încă mai credeți acest lucru, după invazia din Ucraina?

Mark Galeotti: Bineînțeles, a demonstrat clar că este periculos pentru ucraineni, dar cred că invazia Ucrainei demonstrează, de fapt, limitările gândirii lui Putin. Vreau să spun că acesta este un om care nu înțelege, cu adevărat, secolul al XXI-lea. El nu înțelege faptul că, acum, puterea nu constă în câte trupe poți trimite în cadrul unei parade din piața mare a orașului. A exagerat mult prin încercarea de a invada Ucraina și a făcut acest lucru bazându-se în întregime pe absoluta sa incapacitate de a înțelege Ucraina. Amintiți-vă, acesta este un om care nu crede că Ucraina este o țară reală, care nu crede că ucrainenii sunt un popor adevărat și, astfel, a crezut că va ocupa țara cu ușurință, cel puțin partea de est a Ucrainei, Kiev și totul de pe malul de est a râului Nipru. În această privință, a greșit în totalitate. Cred că acest lucru scoate în evidență faptul că Putin nu este un mare maestru de șah geopolitic, care controlează lumea. Acesta este un om care, pur și simplu, este influențat de propriile prejudecăți și care, prin urmare, își distruge propriul sistem.

Cum este „ noul Putin”

Oana Zamfir: Sunteți aici, în România, pentru a participa la o conferință numită „Trebuie să vorbim despre noul Putin”. Cum este acest nou Putin?

Mark Galeotti: În unele privințe, aș spune că acest Putin este ca cel vechi, ba chiar mai mult. La fel ca mulți lideri autoritari, despre care și România știe, a devenit o caricatură a lui însuși de-a lungul timpului.

Și cred că am mai văzut înainte multe dintre trendurile sale negative, precum refuzul lui de a înțelege că nu există conspirații împotriva Rusiei, refuzul lui de a asculta puncte de vedere alternative sau a lăsa pe alții să-l contrazică, credința lui că este o persoană indispensabilă, unicul om care poate consolida statul rus. Toate acestea au devenit realitate în Ucraina.

În mod evident, există mulți oameni în sistemul rus care au înțeles cât de mult a greșit în privința Ucrainei, dar niciunul dintre ei nu i-a putut spune. A creat un sistem în care treaba tuturor este să-i spună că are dreptate, să-i flateze prejudecățile și să-i confirme presupunerile. De aceea, Rusia a ajuns în această situație.

Oana Zamfir: În primele zile ale invaziei din Ucraina, a apărut următoarea întrebare: Este Putin nebun? Ce credeți?

Mark Galeotti: Nu cred că este nebun. Cred că are în minte lucruri nebunești. Până la urmă, este un individ rațional, deși cred că este mai puțin în control și mai puțin rațional decât în trecut. Nu știm dacă este din cauza vârstei sau dacă este, într-adevăr, grav bolnav, după cum spun unii oameni. În esență, el încă este o persoană rațională. Însă problema este că până și persoanele raționale pot lua decizii periculoase și stupide, dacă au informații greșite. Eu cred că aceasta este problema adevărată. Modul în care Putin vede lumea este complet în contradicție cu felul în care lumea este, cu adevărat. Prin urmare, ia deciziile ca și cum perspectiva lui asupra lumii este cea corectă, scrie digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272