REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.7° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

ITM Constanța, despre supravegherea pieţei produselor industriale din domeniul muncii

ITM Constanța, despre supravegherea pieţei produselor industriale din domeniul muncii

Replica API 28 martie 2019 | 03:05 862

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a raportat, pentru ședința Colegiul prefectural, informații cu privire la supravegherea pieţei produselor industriale din domeniul de competenta al Inspectiei Muncii.

Astfel, potrivit ITM, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, având în vedere angajamentul de realizare a integrării în structurile europene, dar și poziția geografică –granița a Uniunii Europene, România trebuie să realizeze o monitorizare activă a produselor care circulă pe piață internă sau care intră în spațiul European.

Campania urmărește verificarea implementării prevederilor actelor normative prin care s-au transpus directivele europene referitoare la: echipamente individuale de protecție, echipamente electrice de joasă tensiune, echipamente utilizate în atmosfere potențial explozive, pentru articole pirotehnice, privind explozibili pentru uz civil.

Această acțiune unitară a Inspecției Muncii urmărește să se conștientizeze și să se verifice actorii implicați, asupra necesității cunoașterii și respectării actelor normative naționale prin care s-au transpus directivele europene .

Acțiunile de îndrumare și control se adresează producătorilor, importatorilor și distribuitorilor de produse acoperite de 8 ( opt) acte normative sectoriale din domeniul de competență al Inspecției Muncii și anume: mănuși de protecție chimică, corpuri de iluminat utilizate în mediu cu potențial exploziv, mașini de tăiat piatră, asfalt, beton,explozivi de uz civil , măști protecție respiratorie, articole pirotehnice, mașini agricole.

Controalele vor fi de 2 tipuri: pro-active, pe baza programului sectorial întocmit de grupul central de coordonare a acțiunii se vor verifică anumite tipuri de produse, funcție de directiva europeană implementată, respectiv controale reactive, că urmare a sesizărilor sau notificărilor sosite din partea operatorilor economici, ale Comisiei Europene sau altor State Membre.

Necesitatea elaborării programului sectorial este o cerință a regulamentului CE nr. 765/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerințelor de acreditare și de supraveghere a pieței în ceea ce privește comercializarea produselor.

Campanii similare s-au desfășurat începând cu anul 2014 și au avut că rezultate creșterea numărului de produse controlate și scăderea numărului de produse neconforme intrate pe piață românească-de la 3,1 % în 2014 la 2,7 % în 2018.

Monitorizarea rezultatelor și evaluarea eficienței campaniei s-a realizat permanent în sistem on-line utilizând baza de date proprie Inspecţiei Muncii destinată special activităţii de supraveghere a pieţei.

Acțiunile întreprinse au vizat :

- Creşterea gradului de conştientizare al producătorilor, importatorilor și distribuitorilor privind necesitatea respectării legislaţiei române în care s-au transpus directivele europene privind liberă circulăţie a mărfurilor.

- Sensibilizarea opiniei publice asupra necesităţii respectării prevederilor cu privire la liberă

circulăţie a mărfurilor.

-Evaluarea implementării prevederilor directivelor europene privind liberă circulăţie a mărfurilor.

- Creşterea capacităţii inspectorilor de muncă de a evalua produsele ce sunt reglementate de aceste directive şi promovarea pe piaţă a produselor sigure.

În trimestrul I/2019 au fost realizate un număr de 19 controale și verificate 82 de produse care cuprind sectorul mașini, echipamente individuale de protecție, zgomot și noxe și articole pirotehnice. Pentru neconformitățile constatate au fost aplicate sancțiuni contravenționale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cat timp la ITM este acest bola , nu se va schimba nimic in acest oras de prosti...
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272