REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.9° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Iusuf Murat rămâne şeful Cultului Musulman din România

Iusuf Murat rămâne şeful Cultului Musulman din România

Replica API 28 aprilie 2015 | 00:05 200

Contracandidatul contestă rezultatul alegerilor!

Contracandidatul contestă rezultatul alegerilor!

Iusuf Murat

Cu acuze de-o parte şi de alta, cu acţiuni în instanţă prin intermediul cărora se contestă Consiliul Sinodal, concursul pentru ocuparea funcţiei de Muftiu şi-a urmat cursul. Cei doi candidaţi, Iusuf Murat şi Ozghin Nurla, s-au zbătut pentru a pune mâna pe mandatul de şef al Cultului Musulman din România. Însă, doar unul a reuşit, în persoana celui care a condus 10 ani comunitatea, Iusuf Murat. Văzându-se învins, Nurla spune că alegerile... nu sunt statutare!

„S-a analizat plângerea pe care a depus-o Ozghin Nurla, iar Sinodul, ca organ decizional, a decis că plângerea lui nu e fondată şi că alegerile trebuie să aibă loc. În urma voturilor exprimate, am obţinut 24 de voturi din 24 prezenţi”, a spus, pentru „Replica”, Muftiul Iusuf Murat.

„Mulţumesc pentru sprijinul acordat. Aşa cum am slujit această comunitate timp de 10 ani, o voi sluji în continuare”, a mai completat Muftiul. „Prioritatea principală este ca, într-un timp cât mai scurt şi, bineînţeles, cu sprijinul autorităţilor centrale, să reabilităm Moscheea Regală Carol 1. A doua prioritate pe care o am este acel cadrul legislativ cu privire la reglementarea foarte clară a obiectivelor care le au organizaţiile neguvernamentale. Pentru că, potrivit legislaţiei în vigoare, singurele instituţii abilitate să desfăşoare activităţi religioase, sunt cultele recunoscute.

Iar Muftiatul e singura instituţie recunoscută de către Guvernul României“, a precizat Iusuf Murat. Reamintim că, în urmă cu ceva timp, Ozghin Nurla, contracandidatul lui Murat, a depus o acţiune la Tribunalul Constanţa, prin intermediul căreia solicită suspendarea/ executarea actului administrativ, cât şi anularea acestuia, respectiv a documentului care atestă noul Consiliului Sinodal (Şura-i Islam), ales pe 19 martie a.c. Referitor la această acţiune, Muftiul a declarat: „Am încredere în instanţele de judecată. Sunt acuzat că m-am schimbat, dintr-o dată.

Niciodată n-am susţinut şi nu voi susţine o promovare a fundamentalismului religios şi, de când am venit, cei care mă cunosc ştiu că am militat de a nu avea în componenţa clericilor oameni care au alte orientări decât cele pe care le-au avut înaintaşii noştri. Imamul, cel care slujeşte, trebuie să slujească conform tradiţiei, conform proceselor religioase, nu prin alte orientări, prin traduceri de cărţi”.

După înfrângere, în cadrul unei conferinţe de presă, Ozghin Nurla a declarat că... alegerile nu sunt statutare. „Un membru din Şura-i Islam, care nu a fost prezent la alegeri, Abduraman Taner, nu are diplomă teologică echivalată de statul român. Prin urmare, alegerile nu sunt statutare.

Eu nu am primit nici o înştiinţare că azi (luni - n.r.) ar avea loc alegerile. Nu recunosc aceste alegeri. Acestea trebuiau suspendate şi să se aştepte decizia instanţei. Mi se pare suspect ceea ce s-a întâmplat azi. Era de bun simţ să se aştepte decizia instanţelor. Eu nu fac parte din nici un partid, nici o fundaţie religioasă, nici o organizaţie”, a comentat învinsul.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272