REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Lăsat în BEZNĂ de Getica 95, Portul Constanța a CUMPĂRAT energie mai SCUMPĂ de la Tinmar Energy!

Lăsat în BEZNĂ de Getica 95, Portul Constanța a CUMPĂRAT energie mai SCUMPĂ de la Tinmar Energy!

Replica API 23 august 2021 | 23:58 3949

Portul Constanța a cumpărat în regim de urgență energie electrică de pe bursa de mărfuri, după ce furnizorul său Getica 95 a reziliat contractul odată cu intrarea în insolvență. Interesant este că portul a dat mult mai mulți bani decât se aștepta, asta în condițiile a refuzat un alt contract cu Getica 95 pe motiv că ar fi prea scump. Tinmar Energy este cel mai mare trader privat de energie electrică din România, cu afaceri anuale de peste jumătate de miliard de euro.

Florin Goidea, directorul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a încheiat pe 13 august 2021 un contract de cumpărare energie electrică timp de 3 luni cu Tinmar Energy SA București, în urma unor negocieri derulate pe Bursa Română de Mărfuri.

Valoarea finală a contractului este de 13.837.860,05 lei, fără TVA, în condițiile în care portul estima o valoare a achiziției mult mai mica, de 13.051.600 lei. Trecând peste circumstanțele speciale, create de situația de urgență care a limitat opțiunile companiei portuare, este interesant faptul că APC a renunțat la o renegociere a contractului cu Getica 95 pe motiv că aceasta cerea un preț mai mare, dar în cele din urmă tot a dat mai mulți bani apelând la alt furnizor.

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA, foto: ziare.com

Getica 95, cel mai mare furnizor de energie electrică de pe piața concurențială, a reziliat unilateral, cu începere de pe 16 august, contractul de 32 de milioane de lei încheiat cu Portul Constanța în aprilie pentru furnizarea de energie în porturile maritime.

Portul Constanța, pe timp de noapte

Getica 95 a fost obligată să recurgă la acest gest după ce a intrat în insolvență în luna iunie. Compania deținută de Viorel Tudose a propus portului un alt contract, cu un preț mai mare, de 450 lei/MWh, cât este prețul pieței, față de 269,20 lei MWh, cât era prețul agreat la semnarea contractului, înainte de insolvență.

Augustin Oancea, Tinmar Energy SA

Cel mai mare profit, dar și cele mai mari datorii de la înființare

Portul Constanța a refuzat și a dat Getica 95 în judecată, procesul având următorul termen pe 15 septembrie, la Tribunalul Buzău.

Între timp, compania portuară de stat s-a îndreptat din nou pe bursă, considerând că va găsit aici energie mai ieftină decât i-a propus Getica 95. A găsit-o însă mult mai scumpă decât se aștepta, cel puțin pentru următoarele 3 luni, cât durează contractul.

Portul Constanța pe timp de zi

Tinmar Energy SA a raportat pentru anul 2020 afaceri de 2,2 miliarde de lei și un profit net de peste 112 milioane lei, cel mai mare de la înființarea companiei, devenite între timp cel mai mare trader privat de energie din România. Firma are 90 de angajați, dar și datorii de 530 milioane lei, de asemenea cel mai ridicat nivel din istoria sa.

Tinmar Energy este controlată de Augustin Oancea, unul dintre cei mai discreți milionari din România, cu o avere estimate la peste 650 de milioane de euro.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
masinile electrice de la tinmar energy incarca moaka pe la penny. "cel mai mare furnizor privat de energie" sta pe moaka pe la penny unde se bate cu miliardarii gen Tanase Scatiul, cadastristul mokangiu
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272