REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Vin., 10 Mai 2024
Anul XX Nr. 6725
11.2° Constanța Vineri, 10 Mai 2024 Anul XX Nr. 6725
 

Legătura dintre aportul excesiv de vitamina B și cancerul pulmonar

Legătura dintre aportul excesiv de vitamina B și cancerul pulmonar

Replica API 5 martie 2021 | 18:53 1555

Oamenii de știință au reușit să confirme legătura dintre dozele mari de vitamina B administrate pe perioade îndelungate și riscul crescut de cancer pulmonar.

Sursă foto: Shutterstock

Vitamina B este unul dintre cele mai populare suplimente alimentare, fiind luată adesea fără prescripție medicală. Un studiu făcut recent însă scoate la iveală un fapt îngrijorător: consumul excesiv de vitamina B6 sau vitamina B12 crește în mod considerabil riscul de cancer pulmonar în rândul bărbaților, mai ales dacă aceștia sunt fumători, scrie doc.ro.

Vitaminele B6 și B12 sunt promovate adesea că fiind vitamine care redau energia persoanelor care se simt mereu obosite și lipsite de energie. De aceea, foarte mulți oameni iau aceste suplimente fără să se consulte cu un medic specialist, ba chiar au tendința de a exagera în ceea ce privește perioada de administrare a acestora, convinși fiind de faptul că sunt benefice pentru sănătate.

Riscul crescut se regăsește la bărbații fumători care consumă o doză mai mare de 20 g de vitamina B6 sau mai mare de 66 micrograme de vitamina B12 zilnic, timp de 10 ani. Bărbații fumători care iau această doză de vitamina B6 zilnic au de trei ori mai multe șanse de a dezvoltă cancer la plămâni, comparativ cu fumătorii care nu iau asemenea suplimente dietetice. În ceea ce ii privește pe bărbații care iau 66 micrograme de B12 zilnic, riscul este chiar de patru ori mai mare decât al unui bărbat fumător care nu ia vitamine.

Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că în trecut, aceste vitamine erau recomandate chiar pentru protejarea organismului împotriva cancerului.

Excesul de suplimente de vitamina B este asociat cu cancerul pulmonar, nu cauzează acest tip de cancer

Este foarte important să se știe că aceste suplimente nu cauzează cancer la plămâni, ci pot doar să contribuie la dezvoltarea acestuia, în asociere cu alți factori de risc.

Specialiștii în nutriție, la fel că și oncologii, ne recomandă să adoptăm o dietă sănătoasă și echilibrată, care să ne ofere o gama largă de nutrienți. Astfel, nu vom avea nevoie de suplimente alimentare pentru a spori aportul de vitamine și minerale zilnic. Mai mult decât atât, vitaminele provenite din alimentație nu pot avea efecte negative asupra noastră, indiferent de cantitatea în care le consumăm.

Surse naturale de vitamina B6 sunt: carnea de pui, peștele, ficatul, carnea de porc, ouăle, soia, cerealele integrale, alunele și nucile. Un consum ridicat de vitamina B6 din alimentație poate chiar să reducă riscul de cancer.

Vitamina B12, de asemenea, se regăsește în carne, ouă, lapte sau brânză. Persoanele vegane ar trebui să folosească suplimente alimentare pe baza de vitamina B12, însă numai la recomandarea medicului.

Suplimentele de vitamina B12 mai sunt necesare și în caz de anemie. De pildă, în caz de anemie pernicioasă, denumită și anemie Addison-Biermer, pacientul va avea nevoie de vitamina B12 pe cale injectabilă întrucât deficitul este extrem de sever.

Persoanele vârstnice, în special cele care au probleme cu aciditatea stomacului, pot avea și ele nevoie de suplimente alimentare pe baza de vitamina B12.

Indiferent de suplimentul pe care îți dorești să îl iei, este recomandat să te consulți în prealabil cu medicul tău, pentru a te asigura că nu vei avea parte de neplăceri.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
194341463540
5/49
302723465
joker
2345344389