REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.9° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
14.9° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Legătura dintre endometrioză și alimentație: ce diete sunt recomandate

Legătura dintre endometrioză și alimentație: ce diete sunt recomandate

Replica API 10 decembrie 2020 | 00:00 1164

Endometrioza este o afecțiune în care țesutul care are trăsături asemănătoare celor pe care le are mucoasa uterină se dezvoltă în afară uterului, provocând pacientelor simptome dureroase.

Urmând o dietă specială, vei descoperi că anumite alimente te pot ajută să reduci simptomele, deși în anumite privințe este nevoie de mai multe studii.

Evitarea alimentelor și băuturilor care provoacă inflamație te-ar putea ajută să combați acele simptome dureroase ale endometriozei, așa că azi îți vom arată ce legătură există între această boală și dietă, ce alimente e bine să mănânci și ce alimente ar trebui să eviți.

Relația dintre endometrioză și alimentație

Puține cercetări au investigat relația dintre dietă și simptomele endometriozei. Cu toate acestea, unele paciente au descoperit că, dacă au consumat anumite alimente, acestea tind să le declanșeze sau să le calmeze simptomele.

Un studiu din 2013 sugerează că femeile care au mâncat mai multe legume și mai multe alimente bogate în acizi grași Omega-3 au fost mai protejate contra simptomelor endometriozei, pe când femeile care au consumat carne roșie, grăsimi trans și cafea au experimentat efectul opus. Chiar și așa, aceste rezultate nu sunt consistente și nu se regăsesc pe parcursul tuturor studiilor, astfel că sunt necesare cercetări mai amănunțite.

O analiză din 2015 publicată în Brazilia sugerează că, adoptând o dietă sănătoasă, femeile ar putea împiedică dezvoltarea endometriozei și poate chiar agravarea bolii. Alimentele incluse în această dietă sunt:

fructele,

legumele,

cerealele integrale,

acizii grași Omega-3.

O femeie nu poate să prevină endometrioză, însă potrivit Office on Women's Health, femeile și-ar putea reduce riscul de a dezvoltă această boală prin evitarea alimentelor și substanțelor chimice care cresc producția de estrogen. Printre aceste substanțe se numără și cofeină și alcoolul.

Este important, însă, să recunoaștem că modificările pe care le facem în alimentație și în stilul de viață nu vor vindecă endometrioză, însă ar putea ajută la calmarea simptomelor.

Pentru a observă dacă un aliment are sau nu efect asupra simptomelor ei, o femeie cu endometrioză ar putea să țînă un jurnal alimentar. În acest jurnal este esențial că pacienta să își noteze tot ceea ce mănâncă pe parcursul zilei, precum și simptomele pe care le are.

Dieta pentru femeile cu endometrioză

O pacienta cu endometrioză trebuie să ia în considerare să reducă aportul de alimente care îi provoacă inflamația în corp sau care îi cresc nivelurile de estrogen. Ambii factori ar putea contribui la boală sau la simptomele acesteia.

Dacă suferi de endometrioză, ai putea beneficia de pe urmă faptului că mănânci multe fructe, legume, cereale integrale. Proteinele de origine vegetală, carnea slabă și grăsimile sănătoase te-ar putea ajută, la rândul lor.

Grăsimile sănătoase se găsesc în multe alimente, cum ar fi:

• avocado

• uleiul de măsline

• măslinele

• nucile

• somonul

• alte tipuri de peste gras

Totodată, dacă ai această boală, ar trebui să reduci consumul de alcool și de cofeină, pentru că acestea sporesc nivelurile de estrogen.

Dacă nu consumi peste des, este posibil să introduci acizii grași Omega-3 în dietă ta, folosind suplimentele nutritive, pe care le poți cumpără de la farmacie sau online.

Totodată, îți poți crește aportul de fibre dietetice. Fibrele sunt o parte esențială a unei diete sănătoase și te pot ajută să reduci producția de estrogen. Pe lângă faptul că îți asigura necesarul de multe vitamine și minerale, faptul că mănânci surse proaspete de fibre îți poate oferi și o serie de antioxidanți, care pot reduce inflamatia.

Diete speciale care ar putea ajuta femeile cu endometrioză

Printre aceste diete se numără și:

Dieta fără gluten

Un studiu din 2012 sugerează că 75% dintre 156 de femei care au luat parte la această cercetare au raportat o reducere a simptomelor dureroase după ce au urmat o dietă fără gluten timp de 12 luni, scrie medicalnewstoday.com, citat de doc.ro.

Dieta FODMAP

Cu dietă FODMAP despre care doc.ro a scris aici, o persoană elimina anumiți carbohidrați din dietă să, pentru a reduce aportul de alimente posibil iritante. Obiectivul este că dietă să îi permită sistemului gastrointestinal să se vindece singur.

După ce persoană elimina aceste alimente, unele dintre ele pot fi treptat reintroduse în alimentație, pentru a vedea cum le tolerează organismul. Acest tip de dietă poate fi greu de respectat, deoarece implică eliminarea unui număr mare de alimente:

produsele lactate

glutenul

alimentele procesate

adaosurile de zahăr.

O idee bună ar fi să îți urmărești simptomele pe care le ai, notandu-le într-un jurnal alimentar, pentru a vedea dacă starea ta se îmbunătățește după ce ai renunțat la anumite alimente sau dacă simptomele tale se agravează după ce ai reintrodus un produs.

Un medic sau un nutriționist te poate ajută să planifici dietă FODMAP prin eliminare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212