REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
11.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Legea prin care se acordă zile libere pentru părinți când se închid școlile, publicată în Monitorul Oficial

Legea prin care se acordă zile libere pentru părinți când se închid școlile, publicată în Monitorul Oficial

Replica API 15 martie 2020 | 17:03 2666

Legea privind acordarea unor zile libere părinților, pentru a-și supraveghea copiii atunci când se închid școlile în situații extreme, a fost publicată sâmbătă seară în Monitorul Oficial.

Legea, promulgată tot sâmbătă de președintele Klaus Iohannis, intră în vigoare la trei zile după publicare, adică pe 17 martie, după cum a notat pe Facebook Liviu Marian Pop, președintele Comisiei de învățământ din Senat.

Legea acordă zile libere unuia dintre părinți, pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a școlilor unde aceștia sunt închscriși, din cauza condițiilor meteo sau a altor situații extreme. Se aplică părinților care au copii cu vârste de până la 12 ani, înscriși la unități de învățământ, sau care au copii cu dizabilități cu vârstă de până la 18 ani, înscriși în unități de învățământ. Părinții pot apela la aceste zile libere dacă locul de muncă nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Zilele libere plătite pot fi luate pe toată durata în care autoritățile competente decid închiderea școlilor respective.

Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul. Pentru angajații din mai multe domenii (energie, sectorul nuclear, unități sanitare, telecom, SRR și SRTv etc.) este nevoie de acordul angajatorului.

Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și e în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75$ din câștigul salarial mediu brut. Sumele se decontează din fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale.

Prevederile legii se aplică tuturor angajaților din mediul public și privat.

Legea a fost adoptată în condițiile în care autoritățile au decis închiderea școlilor până la sfîrșitul săptămânii viitoare și au anunțat că cel mai probabil măsura va fi prelungită, ca parte a acțiunilor de combatere a noului coronavirus, informează bugetul.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Da, sunt parinti care de exemplu sunt navigatori,nu lucreaza in companii din tara sau stau acasa nu lucreaza si sunt trecuti la deduceri la celalalt nu trebuie sa li se acorde zile libere celui care este salariat atat cat unul este acasa.
1
0
Eu vreau sa frec pula la schi.non stop
2
1
Dar pentru familiile monoparentale cu copii intre 2 si 4 ani de ce nu se aplica legea. ? Daca se imbolnaveste PARINTELE ce face copilul? Nuceste suficient ca face un SACRFICIU sa mearga in conditii normale de munca la servici dar acum in STARE INCERTA sub amenintarea epidemiei ? De ce se face DISCRIMINARE Noi in cazul acesta pentru a ne proteja copiii trebuie sa ne LUAM INEVITABIL concediu fara plata.
3
1
Daca intr un colectiv jumatate are copii pana in 12 ani ,ce se intampla cu cealalta jumatate,acopera turele pentru toata lumea?Nu este corect,mult idintre acei copii au frati mai mari care ar putea sa i supravegheze ,ca doar toate scolile si facultatile sunt inchise.Unii mai au si bunici sau vecini care ar putea sta cu ei.Ar trebui sa se faca un triaj mai amanuntit al acestor persoane care ,normal vor sa stea la adapost in aceasta perioada.Asta i discriminare,la placinte inainte ,la razboi inapoi.iCopilii sunt responsabilitatea parintilor in totalitate,fiecare sa se descurce cum poate.
6
1
Si parintii care nu au inscris copilul la gradinita si nu au cu cine sa- l lase pt ca bunica are peste 65 ani, ce fac?
2
4

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272