REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.9° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
14.9° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Legile blânde dau mână liberă scandalagiilor să altoiască poliţişti

Legile blânde dau mână liberă scandalagiilor să altoiască poliţişti

Replica API 9 noiembrie 2011 | 00:00 180

Topul agresaţilor pe 2011

Topul agresaţilor pe 2011

Tot mai mulţi poliţişti constănţeni au ajuns să fie agresaţi de diferiţi indivizi certaţi cu legea, iar de cele mai multe ori incidentele de acest gen au loc atunci când oamenii legii intervin tocmai pentru aplanarea unor scandaluri. Practic, aceştia erau chemaţi pentru a preveni ca cineva să cadă victimă a vreunei agresiuni, dar atrăgeau asupra lor întreaga energie negativă. În continuare, vă prezentăm ultimele tendinţe ale "pieţei" de agresiuni din acest an împotriva uniformelor, cu tot cu accesorii.

Primul incident s-a produs pe 10 aprilie, în comuna Mihail Kogălniceanu, când doi poliţişti, Sunay Abdula şi un coleg de la Locală, s-au sesizat din oficiu şi au pornit în urmărirea unei maşini, condusă de un puşti care nu avea permis şi în care se aflau încă două persoane, suspectate de furt. Poliţiştii au folosit inclusiv armamentul din dotare pentru prinderea acestora, însă, ajungând acasă la aceştia, au fost întâmpinaţi cu bâte, topoare şi pietre de rudele celor trei. Gestul lui Sunay Abdula a fost ulterior umbrit de un incident independent de cel din luna aprilie: poliţistul a fost prins luând şpagă. Închidem această paranteză şi trecem la al doilea incident din galeria de oameni ai legii agresaţi. Agresiunea s-a produs în prima decadă a lunii iulie, când un cetăţean din Lumina, Iaşar Menzat, destul de turmentat pentru a se mai putea controla, a aruncat cu pietre în maşina patrulei de poliţie şi i-a aplicat "un croşeu de dreapta" poliţistului care a avut "tupeul" să-i ceară socoteală pentru gestul său, mai ales că, înainte de incident, Menzat reuşise să scoată afară tot cartierul. După exact o lună, mai precis pe 5 septembrie, poliţistul Ştefan Bucur, agent principal la Poliţia Murfatlar, a fost solicitat să intervină pentru calmarea unor petrecăreţi puşi pe harţă. Poliţistul a fost lovit prin surprindere cu pumnul în faţă de Tudor Robert, zis Marius, de 39 de ani, aflat în stare de ebrietate. La audieri, agresorul a precizat că nu ştia ce face, întrucât era sub influenţa alcoolului şi că, de fapt, pe altcineva vroia să lovească. O zi mai târziu, respectiv pe 6 septembrie, un alt om al legii a căzut victimă derbedeilor. Poliţistul Denis Memet, de la Poliţia Medgidia, solicitat să intervină pentru aplanarea unui scandal de proporţii, a fost atacat cu toporul şi lovit peste mână de Amet Ibazer, un individ cunoscut în zonă pentru fapte de "bună purtare", mai ales după ce, în urmă cu ceva timp, a încercat să le dea foc unor rude, folosind sticle incendiare, în apropierea unui spaţiu în care se comercializau butelii de aragaz. Un poliţist de la Poliţia Locală Constanţa s-a ales şi el cu vânătăi şi cu julituri, după ce a fost târât câteva zeci de metri de un taximetrist. I s-a întâmplat lui Cristian Teişan, de 30 de ani, pe data de 17 octombrie, la primele ore ale dimineţii, când a sesizat ceva în neregulă la un taximetru şi a vrut să verifice. Numai că, în momentul în care a cerut actele, şoferul a pornit maşina şi a demarat, cu poliţistul agăţat de portieră. Cel mai recent caz s-a înregistrat la Cumpăna unde, la fel ca şi în cazul celorlalte incidente, a fost solicitat prin 112 să intervină la un bar, unde mai multe persoane îşi împărţeau cu generozitate pumni şi picioare. Ajuns la faţa locului, poliţistul Andrei Ene a primit mai multe lovituri provocatoare de pagube materiale, mai ales că, pe lângă vânătăi, i-a fost şifonată şi haina de poliţist.

Poliţiştii nu au o lege care să-i apere

În fiecare caz în parte, autorii gesturilor necugetate, care au adus atingere integrităţii corporale ale oamenilor legii, au fost arestaţi preventiv, dosarele acestora fiind în curs de cercetare, cu excepţia taximetristului. Dacă am mai adăuga şi cele trei cazuri din timpul sezonului estival, în care poliţiştii de la Rutieră au fost spitalizaţi, după ce au fost implicaţi în accidente provocate de şoferi neexperimentaţi sau aroganţi în ale traficului, am putea face un top al poliţiştilor, pe 2011, cu experienţe tare neplăcute. Preşedintele SNPPC Constanţa, George Caraivan, susţine că s-a ajuns în această situaţie pentru că legea este permisivă. "Noi poliţiştii nu avem o lege care să ne apere, aşa cum au magistraţii. Noi facem munca cea mai grea şi tot noi suntem înjuraţi, bătuţi şi scuipaţi, pentru că aşa este legea făcută. Din câte cazuri au fost de poliţişti agresaţi, numai câteva dosare au ajuns în instanţă, restul s-au pierdut pe la Parchete", ne-a declarat Caraivan.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212