REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
14.2° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Legumele din Carrefour, Lidl, Mega Image, Kaufland, pline de pesticide

Legumele din Carrefour, Lidl, Mega Image, Kaufland, pline de pesticide

Mirela PASCAL 14 aprilie 2024 | 00:00 17047

Nici măcar fructele și legumele nu mai sunt alimente sigure! În spatele mirajului că ar fi o sursă de vitamine, minerale și nutrienți esențiali, se ascund pesticidele pe care producătorii le aruncă peste recolte. Specialiștii recomandă să le spălăm înainte să le consumăm, dar multe dintre ele au o cantitate de substanțe dăunătoare mai mare decât limitele admise.

Legumele din Carrefour, Lidl, Mega Image, Kaufland, pline de pesticide

Orice nutriționist ne va îndemna să mâncăm sănătos. În fiecare dietă de slăbit sunt fructe și legume, mai puțin carne. În urmă cu ani buni, chiar erau alimente care să aducă un beneficiu major, dar până și agricultorii le stropesc, pentru a nu-și strica recoltele. Nu mai luăm în calcul și celelalte substanțe pe care le injectează, pentru mărfurile care călătoresc zile în șir, poate chiar săptămâni, până când ajung pe mesele românilor.

Autoritatea Națională Fitosanitară a analizat 389 de probe de legume și verdețuri, chiar zilele acestea. Au cumpărat  de la Carrefour, Lidl, Mega Image, Kaufland sau alte supermarketuri, dar și direct de la agricultori. În aceste condiții, se așteptau ca măcar cele „naturale”, românești, să fie ferite de pesticide. Rezultatele i-au dezamăgit.

Legumele din Carrefour, Lidl, Mega Image, Kaufland, pline de pesticide
 

Ce au găsit specialiștii în legumele romanești

În 11 dintre cele 389 de probe, specialiștii de la Autoritatea Națională Fitosanitară au găsit conținut de reziduuri de pesticide care erau peste limita admisă. Cele mai mari probleme erau chiar la verdețurile pe care multe românce le folosesc la supe și ciorbe.

În urma descoperirii, s-au luat și măsuri imediate. Loturile din care proveneau produsele au fost retrase de pe piață. De asemenea, fermierii care le vindeau au intrat într-un proces de verificare. Problema este destul de mare pentru că cei care consumă astfel de alimente pot ajunge să facă alergii. Mai mult de atât, pot chiar să facă infecții din cauza substanțelor la cote alarmant de mari.

În acest context, Vasile Stoleru, profesor Universitatea de Științele Vieții Iași, a transmis că problema ar porni de la lipsa de studii a celor care cultivă legumele: „Foarte mulți legumicultori, cel puțin în zona noastră, nu au cunoștințe foarte multe de specialitate. În sensul că 99 din 100 nu au nici cunoștințe liceale, adică să cunoască pesticidele, substanța activă. A utiliza pesticide probabil este ultimul pas, în care nu mai poți controla”, a spus Vasile Stoleru pentru Știrile PRO TV.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asi și..... Ne otrăvește după ne spun și după ne rad in fata că nu avem ce face.........hmmmmmmm agricultorii r*mânii sunt obligați să stropească cu ce le da uniunea europeană adică pesticide puternice făcute tot de ei.....
1
0
Pai daca cei platitzi de catre statul Roman cu bani grei pentru ca sa controleze ce se vinde sunt complici la inshelaciune cu comerciantzi care urmaresc doar profitul asta se intampla, aici unde traiesc eu nu exista asha ceva pentru ca organele de control ishi fac treaba,fara controale adevarate comerciantul te fura indiferent in ce tzara traieshti,defapt exemplu cel mai clar sunt supermarketurile astea care in tzarile lor nu vand ce vand in Romania pentru ca la ei acasa daca sunt prinsi cu asha ceva nici nu se gandesc sa mituiasca controlorul caci intra la inca o infactziune,la noi cei care ar trebui sa controleze trec pe la agentzi comerciali sa ishi primeasca partea lor,la fel ca interlopi care itzi ia bani,taxa de protectzie cica.
5
0
Inspectorii de la directiile agricole au obligatia sa faca controale si sa recolteze probe. De fe nu fac? Miniserul agriculturii a investit multi bani in niste truse speciale. De ce sunt platiti daca nu isi fac treaba?
5
0
Astea gasiti
3
0
anpc nu are nici un laborator doar Autoritatea Națională Fitosanitară are 2 laboratoare unul in bucuresti si unul la tg mures milioane de tone de fructe, legume si zarzavaturi ajung in piete si supermarketuri si sunt vandute fara nici un control ptr ca cele 2 laboratore au o capacitate infima de analize si nici nu se prea omoara cu munca se vorbeste de infiintarea intr-un viitor nedeterminat a altor 3 - 4 laboratore nici unul in dobrogea scapa cine poate
8
1
La fel cum fac ei ,așa sa le facem ai noi .Injectări cu pesticide peste limita admisă .și apoi pe scaun electric .
7
1
Exista vreo lege pentru pedepsirea lor?
9
0
Sa fie arestați cei ce ne otrăvesc cu aceste pesticide altfel se va continua cu îmbolnăvirea în masa a noastră consumatorilor
7
0
Cand ajungi in sectorul de legume si fructe , te izbeste un miros puternic de pesticide . Imi aduc aminte cum odata am intrat intr-un depozit unde se aflau depozitati saci cu pesticide . La fel se simntea mirosul cum se simnte acum in toate aceste magazine . Cine sa-i mai controleze cand statul roman prin reprezentanti iei sunt corupti . Presa din cand in cand scrie cate un articol si cam atat , fara efect . Si cativa ca noi care mai lasam cate un comentariu , fara efect
16
0
De urlau ca marfa din turcia e toxica ca marfa din spania e toxica samd???? Na luati manca mi ati pl ca si romanu nostru tot metehne occidentale si orientale are. Din dorinta de a face bani repede normal ca pun chimicale sa creasca mai repede sa aive culturi mari si frumoase si foloseste pesticide si ce mm de chimicale.unde s aia luati romanesti cumparati romanesti?aceaisi mizerie.puneti ba mana si mutati va la tara si da la sapa si mananca tu din curtea ta.arunca balegar in fievare toamna inainte sa ari/sapi curtea si ingrasa natural pamantul si o sa iti creasca n curtea ta ce vrei tu NATURAL. NU CUMPARA SEMINTE PI SA TE AMERICANE SI OCCIDENTALE TINE TI SAMANTA TA SI FACI TREABA.PT CONSUMU TAU
9
3
Fără erbicide nu se face nicio legumă,dacă vreți sa aveți legume pe Piețe și supermarketuri trebuie sa să folosim erbicidee
4
10
Cea mai mare vina a avut-o Horia Constantinescu! Ce a făcut OPC? Nu trebuia împreună cu DSV sa oprească comercializarea lor? Și vrea primar sa fie. Doamne ferește! Trebuie marginalizat. Dacă nu este mediatizat se pierde în multime!
10
3
Păi și ANPC-ul doarme așteaptă ziua de salariu și să-l amendeze pe cel de la taraba . De ce nu ia măsuri să nu ajungă în supermarket ? După ce ajung și sunt consumate facem anunțul
11
1
Va rog sa controlati alimentele inainte de a ajunge pe rafturi in magazine, altfel inseamna ca sunteti complici la atentatul la sanatatea cetatenilor. Ce rost are sa ne informati dupa ce produsele au fost vandute si consumate? In bataie de joc? Verificati produsele la intrarea in tara, nu mai lasati sa intre in tara otrava la preturi atat de mari. Si pedepsiti-i pe producatorii care folosesc pesticide in cantitati mai mari decat cele permise de lege. Am aflat la stiri despre producatorii de rosii din Buzau, altceva nu am vazut. Daca nu sunt controlati si pedepsiti asa vor face in continuare.
20
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272