REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.9° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Licitația pentru Restaurarea Edificiului Roman cu Mozaic, ANULATĂ din nou!

Licitația pentru Restaurarea Edificiului Roman cu Mozaic, ANULATĂ din nou!

Replica API 27 septembrie 2019 | 23:23 373

Consiliul Județean Constanța a organizat cea de-a doua licitație de achiziție a serviciilor pentru elaborarea documentaţiei tehnice (PT+DDE+CS+DTAC), asistenţa tehnică din partea proiectantului pe toată durata contractului de execuţie lucrări si execuţia lucrărilor aferente proiectului „Restaurarea, Conservarea, Amenajarea şi Punerea în Valoare a Edificiului Roman cu Mozaic”. Asta după ce, la începutul anului, a fost anulată prima licitație pentru că nu s-a prezentat nicio firmă. Nici la această licitație nu au existat firme interesate de contractul evaluat la aproximativ 10 milioane lei.

Contractul de finanțare pentru reabilitarea Edificiului roman cu mozaic a fost semnat în vara anului trecut, iar președintele Horia Țuțuianu spera, la acel moment, că lucrarea va fi finalizată anul acesta.

Lucrarea presupune restaurarea, protecția și conservarea mozaicurilor interioare și restaurarea plasticii fațadei și a acoperișului, dotarea monumentului cu instalații și echipamente pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranța la foc, antiefracție. Edificiul Roman cu Mozaic a fost construit în secolele II-IV d.Hr. și a reprezentat una dintre cele mai luxoase construcții ale cetății Tomis.

De pe corăbiile care poposeau la mică distanță de edificiu coborau negustorii din toată Europa și își găseau liniștea în acest ansamblu arhitectural foarte modern și opulent pentru acele vremuri. Frumusețea edificiului și a mozaicului era cunoscută în toată Europa, fapt pentru care complexului îi treceau pragul cei mai importanți politicieni și afaceriști din Antichitate. Pe parcursul a mai multor campanii arheologice, edificiul a fost cercetat exhaustiv, apoi a trecut prin operațiunile de restaurare-conservare, pentru ca în final să intre în circuitul de vizitare turistică.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu doreste nimeni proiecctul ptr ca nu se pricepe la lucrari de arta --Nu orce tantalau de zugrav poate efectua astfel de lucrare ---Min culturii trebuie sa de implice
1
0
Batrane Tomis nu a mai ramas nimic din tine dupa atatia ani de ocupatie pesedisto bolsevica
3
0
Aceeasi poveste ca si cu Cazinoul. In Cta nu se vrea sa se renoveze nimic ! O sleahta de afaceristi isi dau cu stangul in dreptul neinteresandu i decat castigurile proprii nicidecum imaginea orasului.
3
0
poate il colorati ca sau decolorat de tot pietrele mozaicului
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272