REPLICA ONLINE CONSTANTA

12° Constanța Joi, 9 Mai 2024
Anul XX Nr. 6724
12° Constanța Joi, 9 Mai 2024 Anul XX Nr. 6724
 

Liderii statelor UE vor reconfirma sprijinul pentru o perspectivă europeană a ţărilor din Balcani

Liderii statelor UE vor reconfirma sprijinul pentru o perspectivă europeană a ţărilor din Balcani

Replica API 6 octombrie 2021 | 00:01 902

Liderii statelor din Uniunea Europeană îşi vor putea reafirma miercuri angajamentul faţă de viitoarea integrare a şase ţări din Balcani, cu ocazia unui summit găzduit de Slovenia, după ce ambasadorii ţărilor membre au depăşit divergenţele, au declarat luni două oficialităţi europene, citate de Reuters.

După săptămâni de dezacorduri asupra tonului declaraţiei summitului ce va reuni miercuri liderii statelor UE şi ai celor din Balcani, ambasadorii Celor 27 au ajuns la un acord privind ''reconfirmarea sprijinului fără echivoc pentru o perspectivă europeană'', potrivit unui diplomat european.

Reuters a relatat în 28 septembrie că impasul legat de declaraţia summitului este văzut ca o imagine a lipsei de entuziasm în capitalele statelor membre faţă de aducerea Serbiei, Muntenegrului, Bosniei, Albaniei, Macedoniei de Nord şi Kosovo în interiorul blocului comunitar.

Un alt diplomat UE a spus că deşi există un acord asupra declaraţiei summitului, strategia UE de extindere către sud-est întâmpină obstacole, chiar dacă în mod oficial uşa este deschisă pentru ţările care îndeplinesc criteriile de aderare.

''Nu pot spune că totul este bine'', a declarat el, amintind de reticenţa printre unele state membre de a vedea continuată extinderea blocului comunitar european. ''Evident, există multe chestiuni, dar de asemenea nu poţi spune că uşa este închisă'', a precizat el.

Statele UE au evitat să-şi dezvăluie poziţiile asupra negocierilor privind declaraţia summitului, deşi Slovenia, care asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, doreşte să includă în document angajamentul că Uniunea Europeană va include cele şase state din Balcani în 2030, potrivit unui draft consultat de Reuters.

Ţările membre bogate din nord se tem de o repetare a scenariului aderării pripite a României şi a Bulgariei în 2007, dar şi a situaţiei migraţiei prost gestionate a lucrătorilor est-europeni către Marea Britanie, ceea ce i-a făcut pe mulţi britanici să devină eurosceptici.

Bulgaria se opune aderării Macedoniei de Nord la UE din cauza unei dispute lingvistice, fapt care îi face sceptici pe diplomaţii europeni chiar dacă va fi adoptată declaraţia summitului, scrie agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212