REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 9 Mai 2024
Anul XX Nr. 6724
11.4° Constanța Joi, 9 Mai 2024 Anul XX Nr. 6724
 

Lipidele sangvine: ce sunt, de câte tipuri sunt, ce roluri au în dislipidemie

Lipidele sangvine: ce sunt, de câte tipuri sunt, ce roluri au în dislipidemie

Replica API 7 decembrie 2020 | 11:48 1032

Tulburările lipidice sunt importante, în primul rând, datorită relației acestora cu boala vasculară aterosclerotică și, în special, cu boala coronariană.

Principalele tipuri de lipide sanguine sunt colesterolul și trigliceridele

Colesterolul și trigliceridele sunt transportate prin intermediul lipoproteinelor. Colesterolul este o componentă esențială a membranelor celulare, intră în componentă hormonilor steroizi și a acizilor biliari, iar trigliceridele au rol în transferul energetic dinspre alimente spre celule, scrie doc.ro.

Lipoproteinele sunt clasificate pe baza densității pe care o prezintă

Particulele cu densitatea cea mai mică (chilomicronii) sunt prezente în sânge doar după consumul unor alimente cu conținut gras. Densitatea cea mai mare o au lipoproteinele cu densitate mare (colesterolul HDL). Mai puțin dense sunt lipoproteinele cu densitate mică (colesterolul LDL). Densitatea cea mai mică o au lipoproteinele cu densitate foarte mică (VLDL), care conțin, în special, trigliceride.

Colesterolul LDL este acea fracțiune cunoscută sub numele de "colesterol rău", deoarece transporta grăsimile din ficat și le depune pe pereții arterelor, contribuind la formarea plăcilor de aterom. HDL este denumit "colesterolul bun", deoarece recuperează colesterolul din țesuturile în care se găsește în cantități ridicate (țesut adipos, mușchi) și îl transporta spre ficat, de unde este eliminat.

Studiile epidemiologice au stabilit că riscul de apariție a bolii cardiace aterosclerotice crește proporțional cu creșterea nivelului de colesterol LDL; invers, cu cât nivelul de colesterol HDL este mai mare, cu atât scade riscul producerii cardiopatiei ischemice.

Deoarece cea mai mare parte a colesterolului seric este reprezentată de LDL, nivelurile crescute ale colesterolului total se asociază cu un risc crescut de boală coronariană. Fiecare creștere de 10% a colesterolului sau a colesterolului LDL , iar fiecare creștere cu 5% a colesterolului HDL reduce riscul cu aproximativ 10%.

Creșterea colesterolului total și a lipoproteinelor cu greutate moleculară mică (colesterol LDL) sunt considerate principalele ținte de urmărit, din cauza că aceste valori pot fi modificate prin schimbarea stilului de viață și prin terapii medicamentoase. Multiple studii clinice randomizate au arătat că reducerea colesterolului total și a colesterolului LDL poate să prevină boală cardiovasculară.

Lipidele sangvine au funcții specifice

Lipoproteinele din sânge îndeplinesc anumite roluri, iar în funcție de relevanță lor, acestea sunt:

• Chilomicronii - acestea sunt particule mari care transporta grăsimile alimentare din intestin, prin sistemul circulator. În mușchi și în țesutul adipos, există o enzima care va îndepărta o parte mare din trigliceridele din chilomicroni, prin ardere, pentru a obține energie în mușchi, sau prin depozitare, că energie, în țesutul adipos (grăsime). Rămășițele chilomicronilor sunt luate de ficat.

• Lipoproteine cu densitate foarte mică sau VLDL (very-low-density lipoprotein) - acestea sunt similare cu chilomicronii, în sensul că sunt bogate în conținutul de trigliceride. Între mese, "alimentarea" cu trigliceride a organelor este realizată de aceste lipoproteine, iar rămășițele sale (proteinele cu densitate intermediară sau IDL) sunt, de asemenea, reciclate către ficat. Aici, o fracțiune a colesterolului VLDL își pierde mult mai multe trigliceride și devine colesterol LDL.

• LDL - această este o lipoproteină bogată în colesterol, care transporta colesterolul către țesuturi, acolo unde este folosit de celulele ce se dezvoltă și care au nevoie de colesterol. Alternativ, el poate fi depozitat în artere când se găsește în exces și este depășită capacitatea de eliminare a să din organism. Acest LDL și-a câștigat renumele de colesterol "rău".

• HDL - această este o lipoproteină bogată în colesterol, care este cunoscută și drept colesterolul "bun", deoarece principala să funcție este să elimine colesterolul din celule și țesuturi și să îl transporte înapoi la ficat, pentru excreție.

Valorile recomandate ale lipoproteinelor și ale trigliceridelor

Colesterolul HDL (bun) - valoarea optimă: mai mare de 40 mg/dl (la bărbați) și mai mare de 50 mg/dl (la femei).

Colesterolul LDL (rău): ideal ar fi să fie o valoare mai mică de 100 mg/dl.

Trigliceride: valoarea optimă ar fi că acestea să aibă sub 100 mg/dl.

Ce probleme apar din cauza hiperlipidemiei

Hiperlipidemia este un tip de dislipidemie. Colesterolul mare poate duce la depunerile de plăci de aterom pe pereții vaselor tale de sânge, ceea ce îți poate bloca arterele și poate cauza hipertensiune arterială, un accident vascular cerebral, o boală cardiacă sau un infarct miocardic. Trigliceridele mărite cresc riscul de a dezvoltă sindrom metabolic, care, la rândul sau, îți crește riscul de boli de inima și de alte afecțiuni, precum diabetul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212