REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
17.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Ludovic Orban, despre legea care permite interceptarea discuțiilor pe Whatsapp

Ludovic Orban, despre legea care permite interceptarea discuțiilor pe Whatsapp

Replica API 17 decembrie 2021 | 23:06 1768

Fostul lider PNL Ludovic Orban a declarat miercuri, la Realitatea PLUS, că s-a abținut la vot la proiectul de lege care permite interceptarea de către autoritățile statului a conversațiilor cetățenilor pe Whatsapp, Messenger sau Skype, proiect care a stârnit controverse în spațiul public.

Ludovic Orban

„Eu m-am abținut la vot. A fost folosită că pretext această reglementare de transpunere (a legislației europene pentru a demara licitațiile 5G) pentru a baga niște șopârle. Va aduc aminte că în 2014, în liniștea de după victoria lui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale, Parlamentul a adoptat legea securității cibernetice, pe care grupul parlamentar PNL din Camera Deputaților a atacat-o la CCR. Eu eram lider de grup atunci. Legea permitea cam același lucru, fără mandat de la judecător permitea ofițerilor de informații să aibă acces la orice informații. A fost declarată (de CCR) neconstituțională în integralitate. Acum nu am avut cu cine să o atacăm la Curtea Constituțională. S-a constituit majoritatea asta care înghite orice, pe nemestecate”, a declarat Ludovic Orban, scrie stiripesurse.ro.

Guvernul Cîțu a adoptat cu numai trei zile înainte să fie demis un proiect de lege care permite autorităților să intercepteze și „conţinutul comunicaţiilor criptate”, precum conversațiile din rețelele sociale Skype, WhatsApp, Facebook Messenger. Proiectul a fost ulterior adoptat de Camera Deputaților și a ajuns în Senat, cameră decizională.

„Un nou articol (apărut din senin într-o lege care trebuia să reglementeze cu totul altceva) lărgeşte în mod nejustificat domeniul şi spectrul interceptării comunicaţiilor electronice, inclusiv a accesului la datele de trafic, date de conţinut şi la 'conţinutul comunicaţiilor criptate tranzitate''”, susţine Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (APTI), pe site-ul propriu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu mai folositi whatsapp si facebook,sunt destule aplicatii alternative
2
0
Unde ati vazut dictatura in care poti avea viata privata? Incet, incet ne acomodam cu dictatura...
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272