REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
17.1° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Macovei: Avem nevoie urgent de un Procuror Public European

Macovei: Avem nevoie urgent de un Procuror Public European

Replica API 1 mai 2015 | 07:38 248

Europarlamentarul Monica Macovei, comisar pentru Justiţie şi comisar pentu Buget, scrie într-un articol publicat în presa străină faptul că: "în fiecare an există riscul de a pierde sute de milioane de euro din bugetul UE din cauza fraudei, corupţiei şi a altor infracţiuni. Aceste infracţiuni subminează statul de drept, erodează încrederea cetăţenilor în instituţiile democratice şi iau din banii pentru dezvoltare economică și socială".

Bugetul UE are ca scop combaterea şomajului tinerilor, extinderea infrastructurii digitale sau sprijinirea cercetării ştiinţifice, notează Macovei. Atunci când fondurile UE ajung în buzunarele criminalilor, cetăţenii şi întreprinzătorii pierd, deoarece aceștia nu pot beneficia de programele Uniunii Europene. De aceea, autorităţile de aplicare a legii din toate statele membre trebuie să acţioneze ca un singur organism pentru combaterea fraudei din banii cetăţenilor şi să asigure o recuperare rapidă şi completă a fondurilor.

În prezent, Uniunea Europeană nu poate cerceta penal activităţi infracţionale împotriva propriului său buget. Anchetele și trimiterile în judecată rămân în întregime în mâinile statelor membre, iar eforturile depuse de autorităţile naţionale pentru a combate criminalitatea financiară împotriva bugetului UE variază considerabil de la un stat la altul, mai precizează Macovei. Diferențele dintre legile aplicabile în statele membre, cazurile transfrontaliere şi strângerea de probe în afara unui stat măresc complexitatea investigaţiilor pe teritoriul Uniunii Europene. Există, de asemenea, numeroase obstacole practice, din cauza lipsei de expertiză și resurse la nivel naţional pentru anchetele transfrontaliere.

"Dimensiunea problemei este europeană. Prin urmare, avem, de asemenea, nevoie de un răspuns european: un Procuror Public European cu o misiune clară, cu puteri de investigare oriunde în UE şi de a trimite în faţa judecătorilor cazurile penale împotriva bugetului Uniunii, împotriva banilor cetăţenilor noștri. Respectând în totalitate Carta Drepturilor Fundamentale în investigaţiile sale, Biroul Procurorului European va lucra în colaborare cu autoritaţile de aplicare a legii din statele membre și va trimite în judecată pe cei acuzați de fraudă, pentru a fi judecaţi de instanţele competente – cu respectarea deplină a legislaţiei statelor membre", explică Monica Macovei.

Autorităţile de aplicare a legii (procurorii) din statele membre nu vor fi înlocuiţi, ci sprijiniţi în anchetarea cazurilor de fraudă. Beneficiile sunt clare: anchete penale și trimiteri în judecată coerente la nivelul Uniunii, cumularea expertizei şi a resurselor necesare acestor investigaţii. Biroul Procurorului European va schimba rapid informaţii şi dovezi, fără procedurile lungi și uneori greoaie de asistență juridică reciprocă între statele membre.

Parlamentul European a susţinut ieri cu o majoritate covârşitoare iniţiativa Comisiei Europene pentru crearea Biroului Procurorului Public European. Negocierile cu statele membre sunt în curs de desfăşurare.

"Ceea ce ne dorim și avem nevoie este un Procuror European care aduce valoare adăugată reală. Pentru a lupta eficient împotriva infracţiunilor de fraudare a bugetului UE, Procurorul European are nevoie de competenţe de supraveghere clar definite și trebuie să fie complet independent. Acesta trebuie să fie capabil să efectueze investigații, liber de orice tip de interferenţe politice, şi trebuie să fie eficient, cu o structură flexibilă şi inteligentă. De asemenea, Procurorul European trebuie să respecte standardele ridicate ale UE de garantare a drepturilor procedurale pentru suspecţi în cadrul procedurilor penale. Suntem încrezători că Statele Membre sunt de acord cu aceste obiective care protejează banii cetățenilor şi cresc încrederea oamenilor în UE. De aceea, cerem guvernelor naţionale să accelereze negocierile fără a reduce Biroul Procurorului European la cel mai mic numitor comun. Vrem ca fondurile UE să fie utilizate în scopul pentru care s-au vrut finanţate iniţial, şi nu deturnate. Dorim ca Procurorul European să protejeze eficient banii contribuabililor", susţine Macovei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272