REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 17 Mai 2024
Anul XX Nr. 6732
14.4° Constanța Vineri, 17 Mai 2024 Anul XX Nr. 6732
 

MAE salută marcarea Zilei Justiţiei Penale Internaţionale

MAE salută marcarea Zilei Justiţiei Penale Internaţionale

Victor ROTARU 18 iulie 2023 | 00:00 247

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, luni, 17 iulie, a Zilei Justiţiei Penale Internaţionale şi împlinirea a 25 de ani de la adoptarea Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, reafirmând cu acest prilej susţinerea fermă a României pentru activitatea CPI.

MAE saluta marcarea Zilei Justitiei Penale Internationale

Potrivit unui comunicat al MAE, adoptarea Statutului de la Roma reprezintă un moment istoric în dezvoltarea justiţiei penale internaţionale. Curtea Penală Internaţională a devenit o parte esenţială a sistemului de justiţie internaţională, reprezentând atât un garant al accesului la justiţie pentru miile de victime ale celor mai grave infracţiuni aflate sub jurisdicţia sa, cât şi un catalizator al consolidării sistemelor judiciare naţionale.

"Cu acest prilej, România reafirmă susţinerea fermă pentru activitatea CPI şi rolul său în lupta împotriva impunităţii pentru cele mai grave crime care preocupă comunitatea internaţională în ansamblul său. România evidenţiază importanţa cooperării depline cu această instanţă penală internaţională, inclusiv în ceea ce priveşte mandatele de arestare emise de CPI", se arată în comunicat.

Totodată, România subliniază importanţa apărării acestei instanţe împotriva oricărei încercări de subminare a activităţii sale şi a oricăror ameninţări la adresa acesteia şi a personalului său.

România va continua să susţină eforturile menite să contribuie la sprijinirea CPI pentru îndeplinirea mandatului său şi la protejarea independenţei acestei instanţei internaţionale, precizează sursa citată.

Curtea Penală Internaţională (CPI) este prima şi, totodată, singura instanţă penală internaţională permanentă, conform comunicatului.

"CPI a fost înfiinţată prin Statutul de la Roma, adoptat la data de 17 iulie 1998, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2002. În prezent, 123 de state sunt părţi la Statutul CPI. România a semnat Statutul CPI la data de 7 iulie 1999 şi l-a ratificat prin Legea nr. 111 din 28 martie 2002.CPI are competenţa asupra infracţiunii de genocid, crimelor împotriva umanităţii, crimelor de război şi crimei de agresiune, jurisdicţia Curţii fiind complementară jurisdicţiilor naţionale", menţionează MAE.

România s-a implicat, încă din perioada interbelică, în dezvoltarea dreptului internaţional penal, fiind unul dintre principalii promotori ai înfiinţării unei curţi penale internaţionale permanente, prin activitatea prodigioasă a diplomatului şi juristului Vespasian Pella, evidenţiază agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Taiati pensiile speciale la magistrati si judecatori, reduceti salariile de 20.000 lei si pensionati-i la 65 de ani. Sunt niste profitori ordinari care judeca stramb si iti trantesc o sentinta prin care maresc nedreptatea facuta de institutiile statului. De asa dreptate sa aveti si voi parte toata viata. Dupa ce ca muncim noi ca sa va imbuibati voi, mai va bateti joc cu sentintele pe care ni la dati. Sunteti inamovibili nu ?
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468