Mai multe PRIMĂRII ar putea intra în FALIMENT din cauza EOLIENELOR
Mai multe PRIMĂRII ar putea intra în FALIMENT din cauza EOLIENELOR
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestAducerea eolienelor în România a reprezentat o gură de aer proaspăt pentru comunele din Constanța, aducând venituri nesperate la bugetul acestora. Dar iată că această inițiativă se dovedește a fi una cu două tăișuri, eolienele putând aduce comunele din Constanța la faliment. Lucrul acesta se poate întâmpla deoarece primăriile comunelor unde există eoliene ar putea fi obligate să plătească operatorilor impozitul plătit pe stâlpii de susținere ai eolienelor. Ministerul Finanțelor Publice hotărâse că stâlpii de susținere ai turbinelor eoliene reprezintă clădiri în sens fiscal, pentru care este datorat impozit local primăriilor cu toate că dezvoltatorii plăteau deja, cum o fac și în prezent, impozit pe construcții speciale la bugetul central de stat pentru instalațiile lor, așa-numita "taxă de stâlp".
click pe foto
Potrivit Marianei Gâju, primarul comunei Cumpăna, respectiv președinte al Consiliului director al filialei județene Constanța a Asociației Comunelor din România (ACOR), sunt 16 comune, din totalul de 59, care se află în această situație de a restitui impozitul plătit de dezvoltatorii de eoliene primăriilor în perioada 2012-2016, pe stâlpii turbine eoliene. Sumele de restituit sunt foarte mari, ajungând până la ordinul zecilor de milioane de lei, bugetele comunelor fiind incapabile să dea înapoi aceste sume. Aceasta spune că primăriile ar putea intra în faliment din cauza eoliene, dacă statul nu vine cu o soluție. Replica de Constanța a luat legătura cu 3 primari din comunele în cauză pentru a afla cum gestionează această situație.
Nicoleta Vrabie: Sperăm să se rezolve această situație
”Sperăm ca această situație să se rezolve cât mai repede, poate să ne ajute și guvernul în această problemă. Noi avem angajat un avocat pentru această speță, și cu ajutoru ACOR sperăm să nu trebuiască să plătim acei bani, pentru că este o sumă foarte mare pentru bugetul comunei” a declarat pentru ziarul Replica, Nicoleta Vrabie, primarul comunei Peștera.
Ion Adrian Roșu, primarul din Fântânele, nu a dorit să comenteze pe baza acestui aspect deoarece încă nu s-a dat o decizie definitivă și nu ar vrea să vorbească în legătură cu acest litigiu.
George Ionașcu
George Ionașcu: Primăria din Mircea Vodă ar trebui să plătească 900 000 de lei
”Primăria din Mircea Vodă ar trebui să plătească 900 000 de lei, o sumă considerabilă, și cred că ar trebui să se ajungă la o înțelegere în așa fel încât să putem face o compensare sau ceva de genul cu taxele pe care le au de plătit în continuare dezvoltatorii de eoliene, cu toate că și asta ar însemna o pierdere pentru bugetul comunei.” a declarat George Ionașcu, primarul din Mircea Vodă, pentru ziarul Replica de Constanța.
Virgil STOIAN
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News