Mandatul lui Florin Mitroi, de președinte al Consiliului Județean Constanța, validat de Tribunal
Mandatul lui Florin Mitroi, de președinte al Consiliului Județean Constanța, validat de Tribunal
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestAlegerile locale, în 2024, au loc mai devreme de patru ani de la precedentul scrutin, care a fost pe 27 septembrie 2020. În acest context, a apărut și întrebarea ”când își încep primarii și consilierii locali mandatele, după alegerile din 9 iunie”? Ei bine, pe 1 noiembrie, aleșii locali vor prelua mandatele și își vor începe activitatea. Iar câștigătorii scrutinului din 9 iunie au început, deja, să facă demersuri în vederea validării mandatelor. Primul ”validat” din județ este chiar șeful județului, Florin Mitroi. Tribunalul Constanța i-a validat miercuri, 2 octombrie, mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean pentru candidatul PNL.
”Admite cererea formulata de petentul MITROI FLORIN. Validează mandatul de Preşedinte al Consiliului Judeţean Constanta obţinut de domnul Mitroi Florin, candidat din partea Partidului Naţional Liberal, la alegerile locale din data de 09.06.2024. Prezenta hotărâre se comunică de îndată Instituţiei Prefectului judeţului Constanta şi Secretarului General al Judeţului Constanta, acesta din urmă având obligaţia aducerii la cunoştinţă publică prin afişarea acesteia la sediul Consiliului Judeţean Constanta, în termen de cel mult 24 de ore de la comunicare. Cu drept de apel în termen de 2 zile de la afişarea prezentei încheieri la sediul Consiliului Judeţean Constanţa”, se arată în hotărârea Tribunalului, pronunțată miercuri, 2 octombrie.
Reamintim că Florin Mitroi a câştigat funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanța cu 38,9%, la o diferență de 15 procente față de Cătălin Grasa (PSD), care a obținut 23,72% dintre voturi. În ceea ce privește consilierii județeni, PNL a obținut 36,22%, iar PSD 23,99 %, pe locul 3 e AUR, care a obținut 15,85 %, ADU-12,93%, SOS-4,45%, PUSL-4,55%
Au intrat în Consiliul Județean 4 partide: PSD,PNL, AUR și ADU. PNL are 15 consilieri, PSD are 10, AUR 6 iar ADU 5.
Care vor fi consilierii județeni
PNL: Ioan-Alexandru Picu, Răzvan Filipescu, Alexandru Pintilie, Adnan Mustafa, Mihai Butnaru, Gianina-Ionele Topolov, Dana-Mariana Constantinescu, Cristina-Elena Ciobanu, Andreea Gheorghe, Stelian Gima, Enache Bucovală, Liviu Popa, Stere Guteanu, Alexandru Grăniceru, Andrei Gurgu.
PSD: Ionel Bucur, Ivașcu Marinela-Gela, Stere Bușu, Pîndichi Cornelia, Niță George, Stan Daniela, Surdu Marian, Learciu Dumitru Daniel, Malciu Ana Maria, Marius Stamate.Dumitr
AUR: Saioc Maria, Vlahu Nicolae, Hristu Cosmin, Istrate lulian-Sorin, Morar Andra-Diana, Liță Marinel. Menționăm că Morar Andra-Diana și Liță iau locul lui Mohammad Murad și Mateescu Sorin, care sunt puși pe listele de candidați la parlamentare.
ADU: Lazăr Gilda-Valentina, Mirea Cristian, Babă Theodor-Ionuț, Palaz Claudiu-Iorga, Enciu Petre.Petre
Când preia mandatul?!
Alegerile locale din 2020 au fost organizate în luna septembrie, și nu în luna iunie sau în preajma acestei perioade, din cauza pandemiei COVID-19. Din acest motiv, în iunie 2020, mandatele aleșilor locali au fost prelungite până la data de 1 noiembrie 2020, pentru a permite organizarea scrutinului, ducerea până la capăt a mandatelor și preluarea funcțiilor de către noii aleși. Codul administrativ aflat în prezent în vigoare precizează că ”mandatul primarului, consilierului local, preşedintelui consiliului judeţean şi al consilierului judeţean este de 4 ani şi se exercită în condiţiile legii”. Astfel, în absența oricărei alte modificări legislative, mandatele primarilor și consilierilor locali aleși pe 9 iunie vor începe la data de 1 noiembrie 2024.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News