rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 28 februarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

MAREA DEGRADARE din Piața Ovidiu: Bani europeni, soluții românești!

În anul 2008, edilii oraşului Constanţa lansau un concurs de soluţii pentru reamenajarea urbanistică si arhitecturală a Pieţei Ovidiu din zona peninsulară. Prin acest proiect se dorea sporirea atractivităţii zonei peninsulare atât din punct de vedere turistic cât şi cultural. Astfel, la sfârşitul anului 2012, începeau lucrările la proiectul denumit destul de sugestiv „Restaurarea şi reamenajarea integrată a zonei istorice Piaţa Ovidiu”. Proiectul avea să fie finanţat atât din fonduri europene, dar şi de la bugetul de stat.

Lucrările au fost atribuite unei firme, perioada de execuţie fiind de 12 luni. În data de 10 decembrie 2013, chiar dacă proiectul nu era totalmente terminat, s-a inaugurat finaizarea acestuia, pentru a nu fi traşi la răspundere de UE. La 7 ani de la finalizarea lucrărilor, pavajul a început să cedeze, stâlpii de susţinere şi cei de iluminat au ruginit, în concluzie proiectul dovedindu-se a fi un adevărat fiasco.

Iniţial denumită, ca majoritatea pieţelor din România, Piaţa Independenţei, piaţa Ovidiu a reprezentat dintotdeauna „inima oraşului”, locul de întâlnire ale celor mai importante localuri, săli de teatru şi cinema, spaţiu de promenadă şi întâlniri de afaceri, politice, literare şi boeme. Numele actual avea să îl dobândească în anul 1887, în momentul amplasării statuii bardului latin Publius Ovidius Naso, cel exilat în polisul grecesc Tomis. Un episod ce a întrerupt povestea liniştită a acestei statui s-a petrecut odată cu intrarea trupelor bulgaro-germane în Dobrogea. Ocupată la 23 octombrie 1916 de trupele străine, Piața Ovidiu a fost devastată. În anul 1921, în Piața Ovidiu este înălțată construcția noului sediu al Primăriei, conceput într-un excepţional stil neoromânesc, clădire care avea să devină Muzeul de Istorie şi Arheologie în anul 1957 când s-au aniversat 2000 de ani de la naşterea lui Ovidius.

Dacă prima jumătate a secolului XX a fost una destul de înfloritoare pentru piaţa Ovidiu, municipalitatea ocupându-se îndeaproape de aceasta, în schimb în „epoca de aur” de sub conducerea Partidului Comunist Român, piaţa a cunoscut o degradare vizibilă, edilii neconsiderând-o un punct de atracţie. Delăsarea şi nepăsarea a continuat şi după revoluţia din 1989, nici unul dintre primarii constănțeni neconsiderând piața un punct turistic îndeajuns de profitabil pentru a o restaura.

An electoral, an prielnic proiectelor grandioase

Renovarea și înfrumusețarea pieței nu a ajuns pe agenda municipalității decât în 2008 (an electoral), când Primăria Oraşului Constanţa a lansat un concurs de soluţii pentru reamenajarea urbanistică şi arhitecturală a Pieţei Ovidiu şi a zonei Peninsulare a oraşului Constanţa. Ca o coincidenţă, lucrările pentru renovarea pieţei Ovidiu aveau să înceapă tot într-un an electoral, 2012, proiectul având denumirea de „Restaurarea și reamenajarea integrată a zonei istorice Piața Ovidiu”. Cu o durată de implementare de 19 luni, proiectul avea o valoare totală de 14.863.355,95 lei, dintre care 11.921.207,20 lei au fost valoarea eligibilă pentru finanţare prin POR. Contribuţia financiară a Uniunii Europene din Fondul European pentru Dezvoltare Regională a fost de 9.578.689,99 lei, iar suma alocată de la Bugetul Stat - de 2.104.093,06 lei. Cofinanţarea din partea Municipiului Constanţa era de 330.666,95 lei. Banii veneau din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 1: „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere“, Domeniu major de intervenţie 1.1: „Planuri integrate de dezvoltare urbană“, Subdomeniul: „Poli de creştere“. Contractul de finanţare era semnat între Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanţa – în calitate de beneficiar, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – în calitate de Autoritate de Management şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est – în calitate de Organism Intermediar.

Bani europeni, soluții românești

Perioada de execuţie a lucrărilor era planificată la 12 luni, proiectul având ca termen de finalizare luna decembrie 2013, însă în februarie 2014 piaţa era încă in şantier. Ca să declare lucrarea încheiată în faţa Uniunii Europene la 10 decembrie 2013, municipalitatea a lăsat în primă fază piaţa fără modelul decorativ planificat (un pătrat format din plăci gri şi roşii), apoi a început din nou să lucreze la înlocuirea plăcilor gri (ce erau în plus) cu unele roşii. La încheierea socotelilor cu UE se apelase astfel la „butaforie“: muncitorii puseseră plăcile gri pe un strat de nisip, ca să le scoată uşor, iar şapa o turnau abia acum, sub plăcile roşii. În aprilie 2014, Piaţa Ovidiu a fost inaugurată, restul străzilor adiacente rămânând însă impracticabile până la finalizarea lucrărilor din peninsulă, lucru care a nemulţumit locuitorii. La nici 12 luni de la inaugurarea proiectului, semne de degradare vizibilă începuseră deja să se arate. Balustradele aveau semne evidente de rugină la îmbinarea cu pilonii verticali. La fel stâlpii de iluminat, stâlpii de susţinere, coşurile de gunoi şi scrumierele. Plăcile erau deja ciobite sau sparte, iar rosturile acestora erau defectuoase.

Acum, după 6 ani, piața continuă să se degradeze, clădirile arată deplorabil, municipalitatea nedând nici un semn că ar dori să rezolve în vreun fel aceste anomalii. În concluzie, cu toate că iniţiativa de a renova zona peninsulară a Constanţei, şi de a o include în circuitul turistic, a fost una salutară, ducerea ei la îndeplinire a fost cu sincope, dovedindu-se a fi un fiasco, nu doar pentru că această renovare trebuia să însemne şi reabilitarea clădirilor istorice dar şi pentru că proiectul a fost realizat (ca mai toate proiectele care implică bani mulţi) de mântuială, efectele văzându-se în degradarea vizibilă a zonelor renovate, într-un timp relativ scurt.

Poate că cei indrituiți ar trebui să arunce un ochi și la alte orașe din România unde renovările s-au facut cu succes. Astfel, în orașe ca București, Sibiu sau Craiova amenajările acestor puncte de atracție au avut mare succes, numărul turiștilor mărindu-se de la an la an.

Virgil STOIAN

miercuri, 29 ianuarie 20201722
Comentarii

00sa toarne dracu(29 ian 17:34)
asfalt peste tot, iar banii pe proiect sa-i dea inapoi la UE in solidar mazare, fatalau si costea.
04Ciuma rosie(29 ian 14:59)
Muie golanului pesedist Babu
03Lupoaica(29 ian 13:31)
La lupaica au distrus tot au distrus istoria
08Escu pt.Moinescu(29 ian 10:50)
Fii atent ma ca prin ce spui"pavelele au fost o prosta inspiratie"adica o greseala caci pentru greseli nu se face puscarie deci acoperi hoti,nu ma Moisescule nu au fost o greseala ci inainte de executie s-a pus intrebarea:ce facem ma?,ceva bun si durabil sau ceva pe care sa il tot reparam adica sa furam bani legal un timp mai lung,caci daca nu era asa executantul refacea imediat lucrarea asa cum este in toate tarile civilizate unde se lucreaza cu bani publici si unde executantul da garantie pentru lucrare.
012fani(29 ian 09:58)
De fapt doar o mare golanie,FURT sub nasul DNA
110mazare(29 ian 09:12)
Mai sunt si ziaristi la Replica se pare! bravo, bun articolul.
38@Dan(29 ian 09:09)
Pentru un trafic pietonal nu este buna piatra cubica, isi rup femeile tocurile in ea, copiii se impiedica cand alearga. Daca a fost pusa acum in milion de ani o poti pastra dar nu este indicat si modern sa pui piatra cubica la un proiect nou. In Piata Ovidiu nu pavelele din granit sunt problema ci executia de proasta calitate dar si faptul ca a fost permis traficul auto.
63MARIN(29 ian 09:03)
Nu sunt pavele este pavat cu granit dar nu de calitate China,cand C.L.Constanta a zis stop circulatiei s-au ridicat marii avocati ai urbei ca nu-si mai pot dezvolta bisnisul cu cereal in buricul pietii ,iar judecatorii I-au dat drepatate si asa se intra cu tirul ,pavajul nu este proiectat pentru acest gen de traffic greu si uitati ce se intampla.
213cta(29 ian 08:39)
oare se va mai intampla ceva frumos in orasul asta vreodata sau plecam toti si lasam machedonimea sa se fure si insele intre ei?
213Pai cu abece val(29 ian 08:34)
firma de casa a hotului fagadau de la care suge si curvoiul de hoata gaju faceti treaba ??? Oare cat mai dureaza hotiile ??? Muie fagadau cu mult cacat !!!
016MOINESCU(29 ian 08:17)
Pavelele pe stazile circulate de masini au fost o proasta inspiratie. S-au denivelat, au iesit din amplasament, au disparut, creand un disconfort si un aspect foarte urat.
017anonimus(29 ian 07:47)
Piata Ovidiu arata ca dupa bombardament. Pe strazile cu pavele se merge cu masina ca pe o ulita de la tara.S-a facut cumva receptia lucrarii si nu stim noi?
120Adevarul(29 ian 07:27)
Spuneti ce firma a reabilitat pta Ovidiu ! E vorba de ABC Val.
114Marius(29 ian 07:08)
Foarte bun articolul; un alt exemplu de proasta gestionare a fondurilor este reabilitarea parcului de la primarie; sper sa abordati si acest fiasco
328doru(29 ian 05:25)
Solutii romanesti au fost pana in 90. Acum sunt solutii mafiote makidonesti
419Mierda de Constanta(29 ian 01:24)
Torocale facute de marele Mascarici Mazare, aveti ce ati votat, da-va-n sloboz de fraieri si nu va mai vaitati, traiti in porcie ca asta va place.
331Dan(29 ian 00:52)
Terasamentul din Peninsula e varza. De ce , simplu ! Cu bani multi s-au cumparat si montat pavele care nu rezizta nici sa treaca o bicicleta peste ele, ca se sparg. Acolo trebuia montata piatra cubica, granit, cum era odata si gata. O 100 de ani nu mai aveam treaba. Aranjata frumos si cu modele integrate, piatra cubica ar fi aratat bestial . Cat despre reziztenta, ce sa mai discutam, doar e granit. In felup asta insa, golanii nu mai puteau fura an de an , luna de luna cu reparatiile si inlocuirile sau cu fel si fel de regulamente de acces. Bataie de joc pe banii nostrii!
mai mult...Replica
28 feb 21:35ReplicaSorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, SĂLTATĂ de procurorii DNA

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condusă vineri de procurorii DNA. Anchetatorii au indicii...1641

28 feb 17:16ReplicaGheorghe Hagi: Pentru Viitorul începe un nou CAMPIONAT!576
28 feb 16:15ReplicaDouă noi cazuri de coronavirus confirmate în România919
28 feb 16:06ReplicaBOMBĂ: VERGIL CHIȚAC, CANDIDATUL PNL la Primăria Constanța; Decebal Făgădău e TERMINAT!

Ludovic Orban, liderul PNL, este așteptat vineri, 28 februarie, la Constanța pentru a se întâlni cu conducerea...3548

28 feb 14:06ReplicaFăgădău VREA să fluidizeze TRAFICUL în zona Delfinariu2935
28 feb 12:49ReplicaUNITĂȚI ȘCOLARE ÎNCHISE PARȚIAL la Constanța!1850
28 feb 19:29ReplicaDIICOT Constanța și polițiștii BCCO, FLAGRANT și PERCHEZIȚII: 2 persoane ARESTATE PREVENTIV

Polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - S.T....3370

28 feb 12:45ReplicaAdevăratul motiv pentru care s-a amânat Congresul PSD! Un membru PSD rupe tăcerea1832
28 feb 11:43ReplicaALERTĂ la Pescărie! Studente ale Universității Ovidius, aflate în IZOLARE în camera de cămin4310
28 feb 23:33ReplicaALERTĂ la GRANIȚA NEGRU VODĂ! Personal medical NEINSTRUIT face selectarea persoanelor în MIZERIE!

Epidemia provocată de noul coronavirus, izbucnită în China, la finalul anului trecut, este un subiect de interes...2410

28 feb 00:00ReplicaDROGURI pe INTERNET: `Și CULTIVATORII începători pot produce MARIJUANA de cea mai bună CALITATE!`2406
28 feb 00:00ReplicaGigi Chiru își pregătește REVENIREA pe SCENA POLITICĂ3058
Vremea
5.2°5.2° - 5.5° sâmbătă, 29 februarie 2020
ConstanțaUmiditate: 86%
Vânt: 3.04 m/s
Presiune: 1011 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
28 feb 00:00SportEuropa League: Arsenal și Ajax, eliminate / Getafe, Șahtior, Copenhaga, Inter și Manchester United, în optimi

Formaţiile Getafe, Şahtior Doneţk, FC Copenhaga, Inter Milano şi Manchester United s-au calificat, joi seară, în...378

28 feb 00:00SportEuropa League: AS Roma, Basel, Bayer Leverkusen, Istanbul BB, LASK Linz, Wolfsburg și Wolverhampton s-au calificat în optimi

Formațiile AS Roma, Basel, Bayer Leverkusen, LASK Linz, Wolfsburg, Wolverhampton și Istanbul Bașakșehir s-au...422

28 feb 00:00SportDjokovic, calificare facilă în semifinale la Dubai! Novak nu mai poate fi detronat în clasament

...412

28 feb 00:00SportJaqueline Cristian s-a calificat în sferturile de finală ale turneului ITF de la Macon

Jucătoarea Jaqueline Cristian, cap de serie numărul 7, s-a calificat, joi, în sferturile de finală ale turneului ITF...389

Local
28 feb 00:00LocalSe reabilitează carosabilul pe străzile din cartierul Faleză Nord

După ce anul trecut Primăria Muncipiului Constanța a desfășurat un amplu program de modernizare a zonei pietonale...375

28 feb 00:00LocalÎncă 30 de zile de arest la domicilu pentru bătăușul din Mangalia!

Judecătorii din cadrul Tribunalului Constanța au admis propunerea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă...754

28 feb 15:38LocalFestivitate de premiere a concursului pe meserii din învățământul profesional

După ce sâmbătă au susținut proba scrisă, cei 28 de elevi de clasa a XI-a au demonstrat miercuri, 26 februarie,...344

28 feb 00:00LocalAnvelope contrafăcute din Thailanda, în Portul Constanţa!

Poliţiştii de la transporturi maritime au ridicat peste 190 de anvelope susceptibile a fi contrafăcute, în valoare...413

28 feb 00:00LocalMărţişoare handmade în faţa Muzeului de Artă Populară!

Muzeul de Artă Populară Constanța îi invită pe cei pasionați de tradiții la Târgul de Mărțișoare, ediția a...289

28 feb 12:33LocalDosar penal, după ce a condus un moped neînmatriculat. Conducătorul nu avea permis

La data de 26 februarie a.c., în jurul orei 20.10, polițiști din cadrul Postului de Poliție Comana au identificat un...323

28 feb 00:00LocalUn bărbat din Lanurile a distrus bunurile din propria locuință

La data de 26 februarie a.c., în jurul orei 17.30, polițiști din cadrul Secției 9 Rurală Topraisar au fost...305

28 feb 00:00LocalȘcolile din Eforie Nord și Sud, vizitate de polițiștii constănțeni

Poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfășurat în data de 26 februarie a.c.,...276

28 feb 00:00LocalRezultate deosebite obţinute de elevii Colegiului Economic Mangalia la Concursul pe meserii, etapa judeţeană

Miercuri, 26 februarie 2020, s-a desfăşurat Concursul pe meserii pentru ȋnvăţământul profesional, etapa...276

28 feb 00:00LocalNepoții au adus primăvara în sufletele bunicilor

Anotimpul bucuriei a sosit mai devreme la Căminul pentru Persoane Vârstnice. Gărgărițe, flori colorate, materiale...321

Politică
28 feb 00:00PoliticăPNL susţine candidatura lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei

Partidul Naţional Liberal susţine candidatura lui Nicuşor Dan la funcţia de primar general al Capitalei, în...273

28 feb 00:00PoliticăCodrin Ştefănescu, citat la DIICOT Caraş-Severin în calitate de suspect

Fostul secretar general al PSD Codrin Ştefănescu a declarat joi că a primit o citaţie pentru vineri de la DIICOT...391

28 feb 00:00PoliticăNumărul asistaților social a scăzut cu peste 20.000, anunță Florin Roman

Florin Roman afirmă că, printr-un amendament depus anul trecut, a fost corectată o "anomalie", numărul...282

28 feb 00:00PoliticăCoronavirus - Orban: Putem plafona 3 până la 6 luni preţul materialelor, echipamentelor care se vând către populaţie

Premierul interimar, Ludovic Orban, a transmis joi, în cadrul şedinţei de guvern, că a agreat cu preşedintele...254

28 feb 00:00PoliticăCostache afirmă că a fost creat un grup de 12 comunicatori pe teme medicale. Vor vorbi la televiziuni şi în online despre coronavirus

Ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a declarat joi că a fost creat un grup de 12 comunicatori pe...239

28 feb 00:00PoliticăRadu Ioanid, acreditat ambasador al României în Israel

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind acreditarea lui Radu Ioanid în calitate de ambasador al...299

28 feb 00:00PoliticăMAE: Românul care a murit în atacul armat din Hanau a fost repatriat

Românul care a murit în atacul armat din Hanau, Germania, a fost repatriat joi, informează un comunicat al...251

28 feb 00:00PoliticăAEP a lansat în dezbatere publică Ghidul finanţării campaniei electorale pentru alegerile locale

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat în dezbatere publică Ghidul finanţării campaniei electorale...241

28 feb 00:00PoliticăBăsescu: Cîţu nu va reuşi să pună cap la cap o construcţie politică pentru a da României un guvern stabil

Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că Florin Cîţu "nu are nicio şansă să facă o majoritate în...295

28 feb 00:00PoliticăTeodorovici: Prin desemnarea lui Cîţu, Iohannis a încălcat Constituţia; se poate începe procedura de suspendare a preşedintelui

Senatorul PSD Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanţe, a declarat miercuri că prin desemnarea lui Florin Cîţu ca...464

Monden
28 feb 00:00MondenMădălina Pamfile a născut. Ce nume frumos a ales pentru cea de-a doua fetiță!

Mădălina Pamfile și-a anunțat fanii de pe rețelele sociale că a devenit mamă pentru doua oară. Fosta asistentă...552

28 feb 00:00MondenLoredana Chivu și Bianca Drăgușanu au ieșit la piscină. Costumele de baie abia le-au acoperit sânii

Fostele asistente tv Loredana Chivu (30 de ani) și Bianca Drăgușanu (37 de ani) sunt, de departe, cele mai sexy...511

28 feb 20:37MondenCum arătau înainte să-și repare dantura. Poze pe care vedetele le-ar șterge de pe Internet

Bianca Drăgușanu, Mihaela Rădulescu, Raluca Bădulescu, Loredana Groza, Andra, Inna, Claudia Pavel au investit cel...656

28 feb 00:00MondenJorge a rămas fără toți banii de pe card în Republica Dominicană. Metoda prin care a fost „curățat“ de 16.000 de lei

Împătimit al vacanţelor exotice, solistul George Papagheorghe (37 de ani), cunoscut sub numele de scenă Jorge, a...561

28 feb 00:00MondenMadonna a ajuns în baston. Ce se întâmplă cu diva pop

Madonna se recuperează după intervenţia chirurgicală suferită la genuchi. Artista a părăsit Hotelul Crillon din...390

28 feb 00:00MondenCum arată astăzi fiul cel mic al lui Michael Jackson. Blanket a împlinit 18 ani

Cel mai mic dintre copiii lui Michael Jackson, Prince Michael Jackson ll a împlinit 18 ani. Blanket şi-a sărbătorit...508

28 feb 00:00MondenMacaulay Culkin va juca în viitorul sezon al seriei de televiziune „American Horror Story“

Macaulay Culkin, cunoscut din filmele "Home Alone", se va alătura distribuţiei sezonului 10 al seriei de televiziune...285

28 feb 00:00MondenJohnny Depp, apariţie surpriză la procesul său pentru defăimare desfăşurat la Londra

Johnny Depp a suscitat o amplă surpriză miercuri, prezentându-se personal la procesul său pentru defăimare...342

28 feb 00:00MondenActriţa Lori Loughlin va apărea în instanţă în octombrie în scandalul admiterii frauduloase în universităţi americane

Un judecător federal a anunţat joi că actriţa Lori Loughlin se va afla printre cei opt părinţi care vor apărea...280

28 feb 00:00MondenSteven Spielberg renunţă, pentru prima dată, să regizeze noul film din seria ''Indiana Jones''

Cineastul Steven Spielberg a renunţat să mai regizeze noul film din seria "Indiana Jones", pentru prima oară în 39...263

Mapamond
28 feb 00:00MapamondMarea Britanie a prezentat un mandat dur de negociere pentru discuţiile cu Uniunea Europeană

Marea Britanie a prezentat joi un mandat dur de negociere pentru discuţiile cu Uniunea Europeană, evidenţiindu-şi...274

28 feb 00:00MapamondÎnaltul comisar al ONU pentru drepturile omului critică politicile lui Trump privind mediul şi migraţia

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului Michelle Bachelet a acuzat joi administraţia preşedintelui american...262

28 feb 00:00MapamondUngaria alocă 30 de miliarde de forinţi pentru reducerea supraaglomerării în închisori

Guvernul de la Budapesta a alocat ministerului de interne 30 de miliarde de forinţi (circa 88,4 milioane de euro)...235

28 feb 00:00MapamondConsiliul Europei, extrem de îngrijorat de multiplicarea actelor rasiste în Europa

Consiliul Europei este extrem de îngrijorat de multiplicarea actelor rasiste şi banalizarea discursurilor rasiste în...231

28 feb 00:00MapamondFranţa: Cinci morţi şi şapte răniţi într-un incendiu la Strasbourg

Trei bărbaţi şi două femei şi-au pierdut viaţa într-un incendiu izbucnit într-un imobil datând din anii 1970...245

28 feb 00:00MapamondCoronavirus: China a anunţat 29 de noi decese, cel mai scăzut nivel în aproape o lună

China a anunţat joi 29 de noi decese cauzate de noul coronavirus, fiind cel mai scăzut număr înregistrat zilnic în...275

28 feb 00:00MapamondCinci persoane, ucise de un ''asasin oribil'' într-un incident armat la Milwaukee

Cinci persoane au fost ucise de ''un asasin oribil'' într-un atac armat care a avut loc miercuri în incinta unei...264

28 feb 00:00MapamondCoronavirus: Oraşul chinez Qianjiang le oferă o recompensă de 1.400 de dolari locuitorilor testaţi voluntar şi cu diagnostic confirmat

Un oraş din provincia chineză Hubei, epicentrul epidemiei globale de coronavirus, le va plăti câte 10.000 de yuani...261

28 feb 00:00MapamondGoogle şi alte reţele private au dreptul de cenzură în SUA

Giganţii tehnologici precum Google au toată libertatea să elimine materiale de pe platformele lor de internet, fără...245

28 feb 00:00MapamondSUA: Mai mulţi răniţi într-un incident armat în statul Wisconsin

Mai multe persoane au fost rănite miercuri într-un incident armat comis într-o berărie din statul Wisconsin, în...246

Sănătate
28 feb 00:00Sănătate47 de persoane au murit din cauza gripei, anunţă Institutul de Sănătate Publică

Numărul persoanelor care au murit până în prezent din cauza gripei a ajuns la 47, a anunţat, joi, Centrul Naţional...243

28 feb 00:00SănătateProducătorii de medicamente: Nu există goluri de aprovizionare pentru medicamentele fabricate în România, nici pericol de scumpire

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) face o serie de precizări în contextul...237

28 feb 00:00SănătateDescoperire a unor cercetători americani: Tomografiile unor pacienţi infectaţi de COVID-19 ar putea duce la un diagnostic mai rapid

O echipă de cercetători din Mount Sinai, New York, prima din SUA care analizează scanările tomografiilor...275

28 feb 00:00SănătateNelu Tătaru face apel la calm în ceea ce priveşte conoravirusul şi îndeamnă la prevenţie, nu la panică

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru a făcut, joi, un apel la calm în ceea ce priveşte...242

28 feb 00:00SănătateAlis Grasu (SABIF): Ambulanţele, dezinfectate o dată la 12 ore

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, Alis Grasu, a precizat joi, în cadrul unui comandament...230

27 feb 00:00SănătateAlimente cu efect detoxifiant pentru ficat

Ficatul este unul dintre cele mai complexe și solicitate organe din corpul nostru, având numeroase atribuții...614

27 feb 00:00SănătateZece alimente care „ard” grăsimile văzând cu ochii

Din fericire, trăim într-o perioadă în care se fac o mulțime de studii cu privire la proprietățile pe care le au...636

27 feb 19:36SănătateCopiii tăi dorm suficient? Un nou test de sânge ar putea deține răspunsul [studiu]

Printr-un simplu test de sânge, părinții ar putea afla dacă copiii lor dorm suficient, potrivit unei noi...405

27 feb 00:00SănătateCinci sfaturi pentru a nu crește în greutate atunci când iei anticoncepționale

Multe femei spun că se îngrașă din cauza contraceptivelor orale. Medicii le contrazic și spun că de vină pentru...389

27 feb 00:00SănătateDureri musculare la copil? Ar putea fi miozita, o complicație a gripei

Miozita este termenul medical care descrie inflamația musculară. Deși miozita poate provoca dureri musculare și...458