REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
16.2° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Marinar român, ucis în primul său voiaj: avea doar 24 de ani şi naviga alături de tatăl său

Marinar român, ucis în primul său voiaj: avea doar 24 de ani şi naviga alături de tatăl său

Replica API 6 ianuarie 2015 | 00:02 736

Tragedie în Marea Mediterană: un petrolier a fost atacat de un avion de vânătoare libian!

Tragedie în Marea Mediterană: un petrolier a fost atacat de un avion de vânătoare libian!

Eduard Curduman

Un petrolier grecesc care are la bord inclusiv doi marinari români a fost atacat duminică seara de un avion de vânătoare, în timp ce era ancorat în portul Derna, din estul Libiei, controlat de miliţiile islamiste. Unul dintre marinarii români şi-a pierdut viaţa în timpul atacului, conform Ministerului Afacerilor Externe. Acesta era fiul celuilalt român aflat la bord, ambii fiind din Galaţi.

O rachetă lansată de către un avion de vânătoare a explodat, duminică, la bordul unei nave aflată în portul libian Derna din Libia, incidentul soldându-se cu decesul a doi membri ai echipajului, un cetăţean român şi un cetăţean grec, precum şi cu rănirea altor doi membri, cetăţeni filipinezi, care ulterior au fost transportaţi la ţărm pentru îngrijiri medicale, a precizat MAE. Cei doi români aflaţi pe navă erau originari din Galaţi, tată şi fiu. „El (cel decedat – n.r.) se numea Eduard şi avea 24 de ani. Tatăl, probabil, în jur de 50. Amândoi au fost ambarcaţi în martie, anul trecut. Eduard era marinar, tatăl fitter”, a spus preşedintele Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu. Românul, Eduard Curduman, avea 24 de ani şi era la primul său voiaj îndeplinind „funcţia de OS (marinar)”. Tânărul terminase de curând studiile la Universitatea Maritimă din Constanţa. Tatăl lui Eduard, Ilie Curduman, de 56 ani, marinar şi el pe acelaşi petrolier, a supravieţuit atacului.

Armata libiană recunoaşte că a atacat petrolierul

Potrivit MAE, după incident, nava şi-a continuat cursul către Tobruk, cu destinaţia portul Pireu. „Reprezentanţii misiunii diplomatice a României la Tripoli, relocată la Tunis, cât şi cei ai Ambasadei României la Atena sunt deja sesizaţi în legătură cu incidentul. (...) După incident, nava şi-a continuat cursul către Tobruk, cu destinaţia portul Pireu. Când nava va ajunge în portul Pireu, reprezentanţii Ambasadei României la Atena vor acorda asistenţa consulară ce se impune în asemenea situaţii tatălui cetăţeanului român decedat, în vederea repatrierii trupului neînsufleţit al fiului său”, a mai adăugat MAE. Totodată, se subliniază că reprezentanţii celor două misiuni diplomatice s-au aflat pe tot parcursul nopţii în contact cu autorităţile locale competente. MAE anunţă că va monitoriza în continuare evoluţia cazului „inclusiv din perspectiva circumstanţelor în care s-a produs acest grav incident”. De menţionat că armata libiană a anunţat, luni, că avionul care a atacat petrolierul îi aparţine. Petrolierul urma să ajungă la o centrală electrică, dar a ales o rută diferită, intrând într-o zonă de conflict, a explicat un purtător de cuvânt al armatei libiene, citat de BBC News online. S-a presupus, în acest context, că pe navă s-ar afla terorişti.

Marius Florian VASILE, Rocsana CIRSTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272