REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
16.4° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Martin avertizează: Atenţie la ofertele de turism mincinoase!

Martin avertizează: Atenţie la ofertele de turism mincinoase!

Replica API 19 aprilie 2012 | 00:00 215

25.000 de turişti, aşteptaţi pe litoral de 1 Mai

25.000 de turişti, aşteptaţi pe litoral de 1 Mai

Peste 25.000 de turişti români sunt aşteptaţi pe litoral în minivacanţa de 1 Mai, număr apropiat de cel înregistrat anul trecut, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Corina Martin. Cele mai căutate staţiuni vor fi Mamaia, Eforie Nord, Neptun şi Vama Veche. Potrivit Corinei Martin, sejurul mediu va fi de trei nopţi, iar tariful mediu de 60-70 de lei pe noapte, la un hotel de trei stele, cu mic dejun inclus. "Vom avea un număr nesemnificativ de turişti străini pe litoral în această perioadă, pentru că 1 Mai nu se promovează în străinătate", a arătat Martin. Ea a mai spus că, în acest an, din cauza vremii ploioase, numărul turiştilor care au ajuns de Paşte în staţiunile din România a scăzut cu 10% faţă de anul trecut. Deşi iniţial se anunţau mai mulţi turişti comparativ cu 2010, o parte dintre ei au renunţat la vacanţă cu câteva zile înainte, iar alţii au s-au întors acasă din staţiuni cu o zi sau două mai devreme.

Ofertele "culese" de pe Internet pot fi ţepe în toată regula

Peste 100 de site-uri vând vacanţe fără să deţină licenţă de turism, iar cele mai multe oferte, prezentate drept chilipiruri, sunt mincinoase, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Corina Martin. De altfel, aceasta susţine că de peste un an şi jumătate a înflorit numărul de site-uri care oferă tot felul de chilipiruri, vacanţe în Republica Dominicană cu 200 de euro, patru nopţi la Predeal cu 100 de lei. "Sunt firme care oferă servicii turistice, dar nu au licenţă de turism şi, în consecinţă, nu pot fi verificate sau amendate", a spus Martin. Ea a adăugat că foarte multe dintre ofertele prezentate de respectivele site-uri sunt "mincinoase". De exemplu, în cele mai multe cazuri dacă este vorba de un bilet de avion se comunică preţul fără taxe de aeroport sau fără bagaje. Unele portaluri încasează pentru servicii turistice suma integrală, pe care o trimit apoi către un hotelier sau agenţie de turism. "Încasarea unor sume de bani pentru servicii turistice înainte de încheierea contractului cu turistul şi fără a avea o asigurare de insolvenţă este ilegală", a afirmat preşedintele ANAT. Altă categorie de site-uri încasează o sumă de bani, pe cupon sau voucher, care odată achiziţionat deschide drumul spre o anumită ofertă turistică a unei agenţii de turism sau hotel, urmând ca plata şi contractul să se facă ulterior. "Acest lucru nu este altceva decât un comision încasat pe o vânzare şi nicidecum o taxă de publicitate, aşa cum încearcă ei să mascheze", a spus Corina Martin. ANAT consideră că ambele modalităţi de acţiune ale acelor site-uri sunt ilegale, aducând prejudicii grave agenţiilor de turism, dar şi clienţilor, care nu beneficiază de niciun fel de protecţie pentru serviciile turistice achiziţionate, sunt înşelaţi de cele mai multe ori şi nu beneficiază de asigurare de insolvenţă. ANAT cere MDRT ca, dacă în cazul unei agenţii care lucrează cu un hotel neclasificat i se retrage licenţa, să li se retragă dreptul de funcţionare şi acelor hoteluri care lucrează cu site-uri nelicenţiate. Totodată, asociaţia a anunţat că a exclus recent dintre membrii săi câteva agenţii de turism, respectiv Rex Travel, Big Travel, Premium Holidays, Sfara Tours, Ali Baba Tour, Universal Turism şi Aoyas International. "S-au adunat mai multe reclamaţii împotriva lor. Un turist, de exemplu, a reclamat că a ajuns la aeroport şi biletele cumpărate nu fuseseră emise, iar alţii s-au plâns că li s-au promis anumite servicii în cadrul pachetelor plătite, dar au primit unele inferioare", a conchis Martin.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212