REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Medicii specialiști: Vâscul, planta care aduce noroc de Crăciun are efecte vindecătoare

Medicii specialiști: Vâscul, planta care aduce noroc de Crăciun are efecte vindecătoare

Replica API 19 decembrie 2019 | 00:00 805

Planta care aduce noroc și belșug în casă de Crăciun. Vâscul întărește sistemul imunitar, scade tensiunea arterială, reglează tulburările cardiace și este eficient în dereglările hormonale. Vâscul mai are proprietatea de a inhiba creșterea tumorilor canceroase, transmit medicii specialiști.

Conform specialiștilor, există câțiva compuși activi care îi conferă vascului proprietăți medicinale: viscotoxinele, beta amirina și derivați ai acidului oleanolic, evercetina, acidul viscic (cu puternică acțiune antitumorală), derivațîi de colină și alcaloizii. Primele cercetări asupra vascului au scos la iveală că această plantă poate diminua simptomele hipertensiunii arteriale: senzația de amețeală, vâjâitul în urechi, tulburările de vedere, tahicardiile. Ulterior, s-a constatat că vascul poate scădea și nivelul tensiunii arteriale. Alte cercetări au arătat că extractul de vâsc stimulează secreția de insulină și reglează valorile glicemiei la paciențîi cu diabet. O serie de studii efectuate în Germania au demonstrate că injecțiile subcutanate cu extract de vâsc stimulează sistemul imunitar și îi ajută pe bolnavii de cancer.

Indicații pentru consumul vâscului

Un consum zilnic a 2 căni de ceai de vâsc (500 ml) întărește inima, alungă moleșeală și vertijul și crește poftă de muncă. Ceaiul se prepară adăugând o lingură de frunze mărunțite (5 grame), la 250 ml de apă fiartă. Se lasă la infuzat 5- 10 minute. Intern, vâscul se mai administrează și sub formă de macerat: se pun 2-4 lingurițe de plantă mărunțită (10-20 de grame) în 200 ml apă rece; se lasă 6-8 ore la macerat, se strecoară și se îndulcește cu miere. Nu se fierbe. Se pot bea 3-4 cești pe zi, din care una seară la culcare. Tratamentul se poate face și cu frunză de vâsc, mărunțită sub formă de pulbere, din care se iau 4 vârfuri de cuțit pe zi.

Toxicitatea vâscului

Fitoterapeutii spun că vâscul de pe plop, salcie, tei, nuc, frasin, arțar, paltin și salcâm este foarte toxic, fiind contraindicată utilizarea lui internă. În schimb, vâscul de pe măr, prun, gutui, par, măr pădureț, pin și brad are o toxicitate mult mai redusă, de aceea el se recomandă că adjuvant în diverse afecțiuni. Pentru tratamentele externe, poate fi folosit orice fel de vâsc.

Semnele intoxicatiei cu vâsc sunt următoarele: scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune), rărirea ritmului cardiac, apariția de frisoane, tulburările nervoase cu paralizie și pierderea sensibilității. Pentru a avea un control mai bun asupra cantității de vâsc recomandate în diverse boli, fitoterapeutii ne recomandă să cumpărăm vâscul din farmacie sau plafar și nu de la negustorii din piețe. Plantă este contraindicată hipotensivilor și persoanelor cu anghină pectorală.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272