REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Memorandum confidenţial pe 6,4 miliarde de euro: Guvernul negociază în secret cu chinezii soarta reactoarelor nucleare 3 şi 4

Memorandum confidenţial pe 6,4 miliarde de euro: Guvernul negociază în secret cu chinezii soarta reactoarelor nucleare 3 şi 4

Replica API 18 iulie 2018 | 00:00 313

Ultima etapă a procedurii de selecţie

Ultima etapă a procedurii de selecţie

Guvernul României a încheiat un Memorandum confidențial cu partea chineză privind construirea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă, iar în acest moment negocierile finale cu China General Nuclear Power Corporation (CGN) sunt practic secrete. Reamintim că realizarea celor două unități nucleare necesită investiții estimate la peste 6 miliarde de euro. Oficialii Nuclearelectrica, companie de stat deținută de Ministerul Energiei, spun doar că negocierile se află la final, iar proiectul va fi demarat cât de curând. În ce condiții pentru România? Secret.

Administratorii Nuclearelectrica SA au convocat pentru 22 august o Adunare Generală Extraordinară a Acționarilor, pentru aprobarea unor hotărâri vitale cu privire la realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, după semnarea de către Guvern a unui Memorandum confidențial cu partea chineză.

”Decizia Consiliului de Administrație de convocare a AGEA a fost luată ca urmare a primirii în data de 25.06.2018 de la acționarul majoritar, Ministerul Energiei, prin adresa nr. 261387, a unei informări cu privire la aprobarea de către Guvernul României în data de 21.06.2018, la secțiunea confidențial, a Memorandumului cu tema “Aprobarea unor măsuri necesare pentru asigurarea continuității Proiectului Unitățile 3 și 4 de la CNE Cernavodă și finalizarea negocierilor cu investitorul selectat” și a solicitării acționarului majoritar, Ministerul Energiei de a întreprinde demersurile necesare pentru implementarea prevederilor memorandumului de guvern”, se arată în decizia administratorilor.

Se negociază acordul cu investitorul chinez

”Reamintim că Strategia de continuare a Proiectului Unităților 3 și 4 a fost lansată de Guvernul României în anul 2014 și aprobată de AGA SNN în data de 22 august 2014 și prevedea organizarea unei proceduri de selecție de investitori. Strategia de continuare a Proiectului Unităților 3 și 4 stabilea, de asemenea, înființarea unei companii de proiect între SNN și investitorul privat selectat, cu o durată de 2 ani, în vederea reverificării fezabilității proiectului, determinării structurii de finanțare și adoptării deciziei finale de investiții.

Conform Strategiei, noua companie de proiect este premergătoare unei societăți de tip IPP (producător independent de energie) al cărei scop este implementarea proiectului. Procedura de selecție a investitorilor lansată în anul 2014 a fost derulată de cele două comisii înființate, Comisia de negociere, numită prin ordin al ministrului energiei în data de 22 august 2014, și Comisia Interministerială, numită prin decizia Prim-ministrului României din data de 21 august 2014.

Ca urmare a inițierii și derulării procedurii de selecție și îndeplinirii criteriilor enunțate de SNN, conform etapelor stabilite, China General Nuclear Power Corporation (CGN) a fost declarat investitor selectat. În prezent, se derulează ultima etapă a acestei proceduri de selecție, și anume negocierea cu CGN a Acordului Investitorilor și Actului Constitutiv ale noii companii de proiect, finalizarea acestei etape, implicit a întregii proceduri de selecție, fiind reprezentată de semnarea Documentelor Investiției menționate anterior”, se mai arată în documentelor șefilor Nuclearelectrica.

Decizie bizară a guvernanților români. De ce ezită chinezii

Decizia Executivului de a ţine la secret condiţiile realizării unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă este cel puţin bizară. Asta în condițiile în care costurile pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă sunt de circa 6,4 miliarde de euro.

Iar suma colosală nu e nimic pe lângă faptul că vorbim totuși despre o centrală nucleară și securitatea energetică a României pentru următoarele decenii. Negocierile cu CGN durează de patru ani, timp în care a tot fost amânată semnarea unui acord concret. Reticenţa chinezilor este alimentată de faptul că energia pe care o vor produce cele două reactoare nucleare ar urma să fie mai scumpă decât preţul pieţei, potrivit unor calcule preliminare.

În condiţiile în care chinezii urmăresc să-şi recupereze, cu profit, banii pe care îi vor investi la Cernavodă, cineva, adică statul român, ar trebui să suporte diferenţele de preţ. Acest lucru s-ar putea face prin impunerea unui tarif mai mare la electricitate pentru consumatori, măsură care ar avea însă nevoie şi de acordul Comisiei Europene. Reactoarele 3 şi 4 ar asigura 18% din necesarul de energie al României.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fira tio ai dracului de ordinari care negociati de rahat criminalilor! Impuscati toti care impiedica orice proiect in Romania cu paraindarat!
1
0
nu chinezii dau inapoi ca s-ar apuca si maine de ea dar NU PICA nimic la politicienii nostri ca chinezii nu dau bacsis ca-i asteapta acasa un glont fierbinte astea-s conditiile lor, ei aduc absolut tot materiale, ciment, aparatura dar mai ales oameni nici macar la paza nu vor romani ca-s lenesi furaciosi si vor numai drepturi la ei sclav daca vrei daca nu mori de foame si daca e nevoie au la dispozitie milioane de oameni sa aduca in cateva saptamani nu se complica cu birocratia si scarbele de bugetari, marcam banu se livreaza produsul asa se fac afecerile bune
2
0
De ce sa fie mai scumpa, cu cat vand energia cei de la unitatea 1 si 2? In cat timp se amortizeaza investitiile de la Unitatea 1 sau 2 si in cat timp vor sa amortizeze chinezii?
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367