REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.3° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Menstruaţiile abundente, adăugate pe lista efectelor secundare ale vaccinurilor ARNm împotriva COVID-19

Menstruaţiile abundente, adăugate pe lista efectelor secundare ale vaccinurilor ARNm împotriva COVID-19

A.F. 1 noiembrie 2022 | 00:00 246

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat adăugarea menstruaţiilor abundente la lista efectelor secundare ale vaccinurilor ARNm împotriva COVID-19 fabricate de Moderna, precum şi de Pfizer şi partenerul său, BioNTech, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Cazuri de menstruaţii abundente - sângerare caracterizată printr-un volum şi/sau o durată crescute care afectează calitatea vieţii - au fost raportate în timpul studiilor clinice, în viaţa reală şi în literatura medicală, a precizat EMA.

Cazurile - care au fost, în ce mai mare parte, puţin grave şi temporare - au fost raportate după prima, a doua şi după doze booster ale vaccinului Comirnaty, de la Pfizer-BioNTech, şi vaccinului Spikevax, al Moderna, mai spune Agenţia, citează stiripesurse.ro.

Autoritatea de reglementare a ajuns acum la concluzia că există cel puţin o ''posibilitate rezonabilă'' ca menstruaţiile abundente să aibă o asociere cauzală cu aceste vaccinuri.

Pfizer, BioNTech şi Moderna nu au fost disponibile imediat pentru a comenta informaţia.

EMA a mai precizat că nu există nicio dovadă care să sugereze că perturbările menstruale cu care se confruntă unele femei ar avea vreun impact asupra reproducerii şi fertilităţii.

Vaccinurile ARNm nu provoacă complicaţii ale sarcinii pentru mame sau făt şi sunt la fel de eficiente în reducerea riscului de spitalizare şi de deces în cazul gravidelor ca la restul populaţiei, potrivit unei analize realizate de Grupul operativ de urgenţă al EMA.

Per ansamblu, totalitatea datelor continuă să arate că beneficiile acestor vaccinuri prevalează cu mult asupra riscurilor, a reiterat Agenţia vineri.

Tulburările menstruale pot avea mai multe cauze printre care condiţii medicale preexistente, precum şi stres şi oboseală. Autorităţile sanitare au subliniat că astfel de cazuri au fost raportate şi după infecţia COVID-19.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272