REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.5° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
16.5° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Ministerul Muncii propune un contingent de lucrători străini non-UE de 30.000 de persoane anul viitor

Ministerul Muncii propune un contingent de lucrători străini non-UE de 30.000 de persoane anul viitor

Replica API 25 octombrie 2019 | 00:00 415

Ministerul Muncii propune suplimentarea contingentului de lucrători străini non-UE cu 30.000 de persoane anul viitor, arată un proiect de Hotărâre de Guvern publicat de instituţie.

Măsura este determinată, potrivit iniţiatorilor, de necesitatea de a asigura forţa de muncă cerută în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români sau cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene.

"În temeiul prevederilor art. 29 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, aprobată prin Legea nr. 14/2016, cu modificările şi completările ulterioare şi având în vedere: dinamica eliberării avizelor de angajare/detaşare, care a înregistrat o creştere semnificativă faţă de anul 2018, necesitatea de a asigura forţa de muncă cerută în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români sau cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor membre ale Spaţiului Economic European sau ai Elveţiei, prevenirea situaţiilor în care străinii lucrează în România fără forme legale, propunem stabilirea pentru anul 2020 a unui contingent de 30.000 de lucrători străini nou - admişi pe piaţa forţei de muncă din România", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Potrivit Ministerului Muncii, străinii care ar putea fi încadraţi în muncă sau detaşaţi în România la un singur angajator, în baza avizelor de angajare/detaşare, ar reprezenta aproximativ 0,6% din efectivul de salariaţi din economie la nivelul lunii august, care era, conform datelor publicate de Institutului Naţional de Statistică, de 4.979.200 persoane.

"Prin promovarea migraţiei legale în beneficiul societăţii româneşti precum şi în beneficiul imigranţilor şi al statelor lor de origine, obiectivul principal al autorităţilor române este de a maximiza efectele pozitive şi de a limita efectele negative ale migraţiei în scop de muncă. De asemenea, prin prezentul act normativ se asigură un control al numărului străinilor care intră în teritoriul României şi se limitează numărul lucrătorilor străini detaşaţi, pentru care se plătesc contribuţii de asigurări sociale în statul de origine", se mai arată în documentul citat.

De asemenea, autorităţile de profil arată că eliberarea avizelor de angajare/detaşare pentru lucrători nou - admişi pe piaţa forţei de muncă din România aduce venituri la bugetul de stat, având în vedere că angajatorul/beneficiarul prestării de servicii plăteşte un tarif în lei, echivalent a 100 euro raportat la cursul oficial al Băncii Naţionale a României la data efectuării plăţii iar pentru eliberarea avizului de angajare pentru lucrători sezonieri angajatorul plăteşte un tarif în lei, echivalent a 25 euro raportat la cursul oficial al Băncii Naţionale a României la data efectuării plăţii.

Totodată, pentru lucrătorii permanenţi sau asimilaţi lucrătorilor permanenţi, angajatorii vor plăti taxele, impozitele şi alte contribuţii prevăzute de legislaţia română în vigoare.

Potrivit datelor Ministerului Muncii, în anul 2018 contingentul total de lucrători străini a fost de 15.000 persoane iar în 2019 de 30.000 persoane.

"Raportat la ultimele date transmise de către Inspectoratul General pentru Imigrări, numărul avizelor de angajare/detaşare emise cetăţeni străini în perioada 01.01 - 30.09.2019 a fost de 21.366, aproximativ dublu faţă de perioada corespondentă din anul 2018. La data de 30.09.2019, la Inspectoratul General pentru Imigrări se aflau în curs de soluţionare 1.577 de solicitări de eliberare a avizelor pentru angajarea/detaşarea cetăţenilor străini. În acest context, Inspectoratul General pentru Imigrări estimează un necesar de 30.000 avize de muncă/detaşare pentru anul 2020", se mai menţionează în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Ministerul Muncii citează, în context, datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, conform cărora, în perioada ianuarie - august 2019, 97.003 de locuri de muncă au fost declarate de către angajatori, în mod repetat, ca fiind vacante, reprezentând o medie lunară de 12.125. Pentru aceeaşi perioadă din anul 2018, 63.819 de locuri de muncă au fost declarate de către angajatori, în mod repetat, ca fiind vacante, reprezentând o medie lunară de 7.977. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
la care ministru a-l muncii va referiti?, cel fost?- nulitatea aceea absoluta care , zilnic, mai da banuti- firfirici asistatilor sociali, mai maresc salarii- jegurilor ordinare si ceausescu dadea si a primit executarea-de acelasi tratament meritati si voi sa aveti parte, si veti avea- nu ganditi ca bucatareasa de videle, nimicul absolut poate visa la cea mai inalta functie in stat- multe tigle ii lipsesc de pev casa iar voua toate
0
0
sa se convinga si patronii hulpavi ca aia ca aia care accepta 200 euro salariu sunt niste puturosi si habar n-au de nimic iar aia care mai stiu sa faca ceva sunt deja plecati in tari unde se plateste mai bine ca si romanii de altfel!
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212