REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Ministrul OROȘ: Lacul TĂBĂCĂRIE va fi PREDAT către PRIMĂRIA Constanța! Video

Ministrul OROȘ: Lacul TĂBĂCĂRIE va fi PREDAT către PRIMĂRIA Constanța! Video

Replica API 2 aprilie 2021 | 23:58 2656

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oroș, a efectuat, joi, 1 aprilie, o vizită de lucru în Constanța. Cu această ocazie, oficialul s-a întâlnit cu primarul, Vergil Chițac, prefectul Silviu Coșa, președintele CJ Mihai Lupu, deputații constănțeni din partea PNL dar și cu reprezentanți ai agricultorilor. După această întâlnire, ministrul a susținut o conferință de presă, în fața Prefecturii Constanța, unde, printre altele, s-a discutat și despre unul din simbolurile municipiului Constanța, și anume lacul Tăbăcărie, ce este și la acest moment al... nimănui. Totodată, oficialul a prezentat mai multe detalii legate de fermieri, despăgubiri și planuri de viitor în domeniul agriculturii.

Lacul Tăbăcărie este încă al nimănui

Situația lacului Tăbăcărie este și la acest moment una incertă. Constănțenii au tot felul de cerințe referitoare la acest simbol al municipiului, însă nu știu faptul că acesta, în momentul de față, nu este administrat de nimeni, după ce a fost luat de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral. „Este primul pas. A fost un proces început în urmă cu mulți ani. ANPA (Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură) este gestionarul și singurul corespondent la UE în fondul piscicol. Punctual, lacul Tăbăcărie, cu siguranță o să îl dăm în administrarea Primăriei ca să îl pună în valoare. Lacul Tăbăcărie nu mai are nicio valoare piscicolă, la momentul în care noi discutăm. Am văzut cum arată, am văzut care este potențialul și eu cred ca are un potențial și mai mare pentru Primărie decât pentru ANPA. Este foarte greu să dai ceva ce nu e al tău. Este vorba de dare în administrare, nu de transfer de proprietate. Chiar astăzi am vorbit cu domnul primar. Când Curtea de Casație și Justiție ni-l va da nouă, noi, imediat îl dăm către Primărie. Tot al statului român rămâne, doar că trece în administrarea Primăriei Constanța. Nu estimăm un termen pentru că nu știm când vom primi decizia Înaltei Curți”, a declarat ministrul Adrian Oros.

Mai multe detalii despre acest subiect puteți citi aici:

DE CE lacul TĂBĂCĂRIE a RĂMAS fără ADMINISTRATOR

Primăria Constanța ia în ADMINISTRARE Lacul TĂBĂCĂRIE

Fermierii vor beneficia de o infrastructură de gestionare a apei pusă la punct

Tot la întâlnirea de joi, 1 aprilie, au fost dezbătute subiecte de interes pentru fermierii dobrogeni nemulțumiți față de neincluderea în bugetul anului 2021 a sumelor promise pentru despăgubirea culturilor de primăvară afectate de seceta din anul 2020 și față de alocările privind reabilitarea sistemului de irigații. Zona Dobrogea a fost și este cea mai calamitată la nivelul României, este zona care se confruntă cu un grad mare de ariditate, cu un risc extrem de ridicat de deșertificare și tocmai de aceea are nevoie de o strategie de dezvoltare durabilă cu soluții specifice și cu alocări financiare consistente pentru amenajarea stațiilor de pompare și a canalelor de irigații. ”Am avut o întâlnire cu Asociația Agricultorilor din Dobrogea unde am discutat mai multe aspecte, timp de trei ore. Aspecte legate de noul program național strategic, care vor fi măsurile finanțate în perioada 2021-2027, care sunt prioritățile și nevoile agriculturii românești, dar și de o problemă stringentă aici în sud-estul României, problema apei, problema secetei, o problemă foarte importantă. Toate statisticile ne arată că în ultimii 42 de ani seceta pedologică în această zonă a țării este din ce în ce mai accentuată. Apar ani tot mai secetoși, de la an la an”, a declarat ministrul.

930 milioane de lei alocate în 2020

„Bugetul ne-a permis să oferim despăgubiri în valoare de 19 milioane lei pentru pagubele produse de secetă. Ne canalizăm atenția pe acest program de reziliență. Vom încerca să finanțăm o bună parte din infrastructura de irigații. Prioritare vor fi județele cele mai afectate în mod constant. Fermierii din Dobrogea vor avea o infrastructură de gestionare a apei cât mai bine pusă la punct. Asta ne dorim să finanțăm prin Programul Național de Reziliență și Relansare. Din nefericire, în ultimii 30 de ani nu au fost alocate sume iar structura de irigații s-a depreciat în timp. Toate țările din Europa negociază acest program de reziliență. Nu știu câți bani vom primi. Cât mai mulți. În județul Constanța putem discuta de 420 de mii de hectare, aproximativ. Noi ne dorim cât mai mult din infrastructura principală să fie reabilitată în cele mai multe județe, și în general cele din sud-est.

Când vom avea suma finală negociată, o să ne reîntoarcem în fiecare județ, pentru a ne întâlni cu fermierii pentru a prioritiza fiecare proiect. Cea mai stringent problem sesizată de fermierii constănțeni a fost apa. Problema gestionării apei trebuie să rămână principal în tot ceea ce înseamnă guvernare de acum înainte. Majoritatea dintre agricultori sunt mulțumiți că anul acesta a început cu precipitații și de starea culturilor. Atunci când bugetul a permis, am oferit despăgubiri, când nu a mai permis nu am reușit să le dăm. Anul trecut s-au alocat 930 milioane de lei pentru despăgubiri, pentru toată țara”, a mai spus acesta.

Video:

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O pasarela care sa mearga de pe un mal pe altul de la parcul piticilor la Mamaia cu o terasa larga la mijloc ceva cum este prin America
0
0
Cum sa nu fie al nimanui din totdeauna lacul a fost atractia tuturor oamenilor din municipiul C-ta si nu numai dar cum oamenii de neaderthal s-au inmultot direct proportional cu trecerea timpul spre detrimentul celor cu bun simt ,lacul arata disgratios plin de gunoaiele. auruncate de neaderthalieni.
2
0
Cred ca ar fii timpul'''dar sa l faca pt plimbari amenajat ca de aia platim taxe 'cu bun simt...
2
0
De doi lei care minte cu nerusinare
0
3
Pe cind Marea Neagra?
2
0
Doamne fereste, ne ia primarul taxa de lux pentru plimbare pe lac, asa cum a facut cu parcarile!
3
4

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468