REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
10.9° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Mircea Dobre, despre abrogarea pensiilor speciale: E un joc politic fals

Mircea Dobre, despre abrogarea pensiilor speciale: E un joc politic fals

Replica API 1 februarie 2020 | 00:00 425

Mircea Dobre

Camera Deputaţilor a adoptat, marți, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, cu 247 voturi pentru, niciun vot contra şi 21 abţineri. Astfel, proiectul prevede eliminarea tuturor pensiile speciale, cu excepţia pensiilor militarilor şi poliţiştilor. Despre abrogarea acestor pensii de serviciu, Mircea Dobre, deputatul Pro România, spune că este un joc politic fals, că parlamentarii știu că această lege va fi respinsă de CCR și vor rămâne cu pensiile speciale intacte . Și explică de ce.

Din datele făcute publice de parlamentarul Pro România, Mircea Dobre, impactul bugetar din fondul pensiilor speciale este următorul: parlamentarii-0,34%; judecătorii și procurorii-8,4% (3929 de persoane, la ora actuală înscriși pentru a primi pensie), foștii președinții-impact bugetar de 0,01%; membrii Curții de Conturi-impact bugetar de 0,3% ; președinții de consilii județene, vicepreședinții, primarii, viceprimarii, judecătorii Curții Constituționale, avocatul poporului,; funcționarii publici parlamentari -0,27 % din fondul pensiilor speciale; corpul diplomatic-consulat, un impact bugetar de 0, 34%; personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor -0,6 %; personalul care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertiză Criminalistică și personalul aeronautic civil și profesionist din Aviația Civilă cu un impact de 1,38%.

Despre abrogarea acestor pensii de serviciu, Mircea Dobre are propria opinie pe care și-a întărit-o, mai mult, în momentul în care a propus ca parlamentarii să semneze la secretariatul general al Camerei Deputaților, respectiv Senatului, că renunță la pensiile de serviciu. Și, nu s-a îngrămădit niciunul. Spune că este un joc politic fals, că parlamentarii știu că această lege va fi respinsă de CCR și vor rămâne cu pensiile speciale intacte . ” Noi am spus foarte clar: cine vrea să renunțe la pensia specială să facă a adresă la secretariatul general și renunță la această pensie. Nu au vrut s-o facă. Ne dăm seamă că e un joc politic fals, ei știau că această lege va fi respinsă de CCR și vor rămâne cu pensiile speciale parlamentare”, a spus Mircea Dobre, precizând, totodată că, din 2005 până în prezent, un fost magistrat a încasat 1000 de pensii minime, adică 2 milioane de euro. ”Am ajuns în situația în care un fost magistrat care, la un moment dat, a fost director de penitenciar, încasează o pensie de 74.000 lei. În 2005 lua 34.000 lei. De atunci, sunt 2 milioane de euro încasate de acest cetățean, adică 1000 de pensii minime în plată la ora actuală. Ia 1000 de pensii pe lună”, a mărturisit parlamentarul în cadrul unei conferințe de presă organizată vineri, 31 ianuarie. ”Nu putem să rămânem în această situație, trebuie să venim cu soluții. Cea mai simplă care o aveau la îndemână cele două partide care s-au bătut cu pumnul în piept că au abrogat legile pensiilor: trebuia să întoarcă legea la comisiile de specialitate săptămâna trecută, respectiv la Comisia de Muncă, și să meargă pe o impozitare suplimentară a acestor pensii. Nu au vrut s-o facă. Au mers pe varianta că e mai bine să avem un populism penibil”, a mai completat Dobre.

Parlamentarul a mai precizat că este foarte probabil ca legea să nu treacă de Curtea Constituțională. ”Dacă legea va fi promulgată și va trece de Curtea Constituțională, dar nu cred, rămân în plată 178.168 de pensii speciale. Legea nu va trece de CCR pentru că avem o decizie din 2010 care spune foarte clar că nu se poate aplica această măsură pentru magistrați”, a încheiat candidatul Pro România la Primăria Constanța. Mai mult, deputatul a precizat că toate dosarele ce vizează pensiile speciale trebuie luate la mână, reanalizate.

Dobre a vorbit și despre votul în două tururi, despre care spune că această schimbarea legii electorale nu va trecere la CCR. ”Există o decizie a CCR care spune că orice schimbare a legii electorale nu se poate realiza cu mai puțin de șase luni. Deci va pica, nu vom avea alegeri în două tururi, Aceste două partide mari, PNL și PSD, nu vor concurență, ar avea de câștigat partidele mici, Pro România și USR”, este de părere Dobre.

Mircea Dobre: Falimentăm serviciul public de sănătate?

Modificarea Legii Sănătății, prin ordonanță de guvern, liberalizează accesul spitalelor și clinicilor private la fondurile pentru programele naționale de sănătate. Furnizorii privați vor putea să intre în competiție cu cei de stat pentru fondurile programelor naționale de sănătate, pacienții vor putea să-și aleagă clinica sau spitalul public sau privat în care vor să primească serviciile medicale, prevăzute în programul național în care sunt incluși, și pot să schimbe furnizorul dacă sunt nemulțumiți de modul în care au fost tratați, în mod gratuit. Mircea Dobre, candidatul Pro România la Primăria Constanța este de părere că o astfel de ordonanță, dacă va intra în vigoare, va conduce la falimentarea serviciului public de sănătate.

”Acest Guvern PNL are o boală, se numește șmecherie, lucru subliniat inclusiv de ministrul Sănătății, de Victor Costache, și de subalternul Horațiu Moldovan, secretar de stat. Cei de la PNL vor să privatizeze Fondurile Naționale. Îți iei banii de la stat și de la privat în mod gratuit, contra unor servicii medicale. Dar ce se va întâmpla cu spitalele, care sunt ale statului? Se duc în faliment? Falimentăm serviciul public de sănătate? Vor avea acces la programele de sănătate doar bogații?”, se întreabă Dobre. ”Dacă cineva crede că ministrul Sănătății lucrează pentru noi, ei bine, nu, lucrează doar pentru ei. Credeți că Orban și PNL care l-a susțin pe Costache și Moldovan lucrează în interesul dumneavoastră? Nu, exclus, lucrează doar în interesul dumnealor”, a mai completat deputatul aducând, în discuție, un moment de pe vremea când se afla la conducerea Ministerului Turismului și a primit o propunerea din partea unor oameni importanți din PNL. ”Vreau să le aduc aminte de ce s-a întâmplat în trecut, când eram ministrul Turismului, în 2017, când niște membri ai PNL au propus ca Fondurile de la Ministerul Turismului să se transfere către un ONG, care să fie gestionat de privați din turism, iar despre fondurile de promovare și dezvoltare, inclusiv pe partea de strategie de turism, să nu mai aibă nimic de spus ministerul Turismului, în speță statul. Am spus că nu se poate așa ceva. E un lucru de o gravitate mare ceea ce vor să facă acești ziși guvernanți”, a conchis Dobre.

Și Răzvan Filipescu, secretarul general adjunct al Pro România Regiune Sud Est și candidatul la șefia Consiliului Județean Constanța, a vorbit în cadrul conferinței. Acesta a anunțat că a mers, până la această dată, în toate localitățile din județ pentru a discuta cu oamenii, dar și pentru a consolida organizațiile locale ale Pro România.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Falcutza este un prost simpatic si total inofensiv, lasati-l si pe el sa se alinte un pic.
6
0
Fara PSD, fara Fagadau, fara Babu! Doar asa o sa evoluam
7
0
analfabet si muist !!! Muie cu cacat !!!
4
1
Baiatu lu tata scuipa unde lingea odata.
8
1
Nu vreau sa platesc pensiile speciale trantorilor, din salariul meu. Nu vreau sa platesc pensii speciale judecatorilor care m-au judecat stramb. Sa fie anulate toate pensiile speciale.
9
2
daa stim ca te ai certat cu babu pe care chiar tu l ai pus in functie nasol , ti ai luat o
9
1
Vorbea onorabilul Dobre intr-un alt articol din numarul de azi, unde comentariile au fost interzise, despre noua generatie de politicieni, care vin cu alte mentalitati pentru a se putea realiza ceva, ca in ultimii 30 de ani nu s-a facut nimic. Astia chiar ne cred prosti? Cine sunt noii politicieni? Pro geni turile vechilor! Cei care timp de 30 de ani nu numai ca n-au facut nimic, dar au distrus si ce era facut dinainte. Ciuma rosie nu moare, ea se transforma!
13
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212