REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
19.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Mircea Geoană: Situația pe care Rusia o creează în jurul și în interiorul Ucrainei este foarte preocupantă

Mircea Geoană: Situația pe care Rusia o creează în jurul și în interiorul Ucrainei este foarte preocupantă

Replica API 21 februarie 2022 | 20:36 594

Situația pe care Federația Rusă o creează în jurul și în interiorul Ucrainei este foarte preocupantă și provoacă îngrijorare suplimentară, iar zilele următoare vor fi probabil foarte importante pentru a vedea care e decizia președintelui Putin - dacă dorește să readucă războiul pe continentul european sau ar prefera masa discuțiilor, a declarat vineri seara la Digi24 Mircea Geoană, adjunct al secretarului general al NATO.

„Vedem anumite elemente care ne provoacă îngrijorare suplimentară. Observăm acțiuni destabilizatoare și provocatoare pe linia de demarcație din zona Donbasului, provocate de Federația Rusă. Observăm și declarații publice care nu sunt încurajatoare cu privire la răspunsul pe care Federația Rusă sperăm să-l dea Statelor Unite și nouă, către NATO. Observăm și alte elemente, care sunt mai puțin publice, care ne fac să fim mai îngrijorați”, a declarat oficialul NATO, întrebat dacă apreciază că situația este mai gravă decât era în urmă cu o săptămână.

„Am avut promisiuni de la președintele Putin, după discuții cu lideri europeni și cu liderul american, că vom asista la o dezescaladare din partea Federației Ruse. Observăm, din păcate, opusul acestei situații: forțe militare ruse masate pe trei laturi ale Ucrainei și acest lucru ne preocupă în mod deosebit. Spun acest lucru pentru că trebuie să facem ceea ce este obligația noastră să facem - să dăm dialogului politic și diplomației o șansă reală. Timpul pentru diplomație încă nu s-a încheiat. Este decizia Moscovei de a reveni la masa dialogului cu noi, în NATO, în plan bilateral cu Statele Unite sau în cadrul OSCE, dar zilele următoare vor fi probabil foarte importante pentru a vedea care e decizia pe care președintele Putin o va lua: va dori să aducă, după multe decenii, din nou război pe continentul european sau va prefera, așa cum dorim și noi, să avem o discuție serioasă, temeinică, cu privire la o situție de securitate europeană care poate fi rezolvată prin dialog și prin diplomație”, a punctat Mircea Geoană.

„Nu înseamnă că zarurile au fost aruncate, nu înseamnă că nu vom încerca tot ce depinde de noi pentru a restabili calea diplomației și dialogului”, a subliniat adjunctul șefului NATO. El a spus că „lucrurile rămân complexe și situația de securitate este severă” și tocmai de aceea Alianța este pregătită pentru dialog.

În egală măsură, „suntem pregătiți să luăm măsurile de prudență și de vigilență pentru a ne apăra interesele aliate”, a spus Geoană, enumerând în acest sens prezența militară suplimentară pe flancul estic al NATO, deciziile luate recent de NATO cu privire la întărirea prezenței militare la Marea Neagră, inclusiv în România.

„Deci, dialog și diplomație, apărare și descurajare este politica pe care NATO o aplică și în aceste momente”, a rezumat adjunctul secretarului general al NATO.

Ce se întâmplă în Donbas?

Întrebat dacă NATO are o evaluare asupra a ceea ce se întâmplă în ultimele zile în teritoriile separatiste din estul Ucrainei, adjunctul secretarului general al NATO a spus că scenariile pe care Alianța le analizează sunt „pe un spectru foarte larg”: atacuri cibernetice, campanii masive de dezinformare și intoxicare a opiniei publice din Ucraina, pregătiri pentru operațiuni de „drapel fals” - de a atribui părții ucrainene atacuri și provocări care de fapt aparțin părții ruse sau separatiștilor din Donbas -, legislația care este prezentată de către Duma de Stat cu privire la o eventuală recunoaștere a independenței republicilor așa-numitelor republici Luganțk și Donețk. „Acest spectru de acțiuni ostile la adresa Ucrainei ne fac să fim într-adevăr vigilenți și ne fac să încurajăm dialogul”, a spus Mircea Geoană.

În plus, informațiile de care dispune Alianța Nord-Atlantică nu confirmă afirmațiile Moscovei care pretinde că a început retragerea trupelor și armamentului de la granițele cu Ucraina, a precizat Mircea Geoană. „Sunt mici mutări de forțe în cadrul exercițiului pe care Rusia îl întreprinde în Belarus, dar sunt modificări minore, superficiale pe prezență militară. Dar pe ansamblu, și în zona Belarus, și în estul Ucrainei, și din sud, dinspre Peninsula Crimeea, vedem de fapt o mobilizare suplimentară de forțe, cu mult peste 100.000 de militari ruși și mai preocupant chiar decât numărul acestora este faptul că există măsurile de logistică, de comandă și control, care ne indică faptul că la un eventual ordin - politic, care sperăm să nu fie dat de la Kremlin -, executarea din punct de vedere militar al acestui ordin se poate realiza într-un timp destul de scurt”, a arătat Mircea Geoană.

El a avertizat că anunțurile pe care le face Moscova sunt propagandă, și nu măsuri cu adevărat de dezescaladare. În realitate, rușii întăresc prezența și presiunea la adresa Ucrainei, a punctat oficialul NATO.

Inspecții ruse la scutul antirachetă de la Deveselu?

Adjunctul secretarului general al NATO a fost întrebat și despre eventualitatea - invocată de mai multe ori de la începutul crizei dintre Occident și Rusia în legătură cu Ucraina - unor inspecții ale Rusiei la baza antirachetă de la Deveselu.

„Propunerile scrise pe care NATO le-a transmis Moscovei spun extrem de clar că suntem interesați de măsuri de transparență, de măsuri de reducere a riscurilor, de măsuri de a ne informa reciproc cu privire la exerciții militare, la politica nucleară a NATO și a Federației Ruse, inclusiv - nu în documentul NATO, ci în documentul bilateral SUA-Federația Rusă - ideea de a avea inspecții reciproce. Nu am sesizat din partea țărilor implicate, România și Polonia, ezitare cu privire la această propunere”, a răspuns nr. 2 din NATO.

Mircea Geoană a precizat însă că NATO încă așteaptă răspunsul Moscovei la aceste propuneri pe care Rusia le-a cerut în scris. „Sperăm în continuare să avem Rusia la masa dialogului cu noi”, a completat adjunctul secretarului general al NATO.

Securitatea europeană nu se rezolvă „cu pistolul la tâmplă”

„Nu aceasta este modalitatea în care îți aperi interesele și nevoia unei arhitecturi de securitate coerente în Europa, nu amenințând și punând pistolul la tâmpla unui stat suveran din Europa rezolvi problema, nu este o cale care să servească intereselor Federației Ruse. E o țară mare, o țară importantă, are preocupări legitime de securitate, dar pentru cele legitime suntem dispuși să discutăm serios și să ne dăm reciproc garanții mutuale de securitate. Dar în clipa în care tu vrei prin forță, prin ocupare armată, să ameninți țări indepedente din Europa, să ceri lucruri care sunt totalmente inacceptabile - și știau de la început: n-aveam cum să renunțăm la politica ușilor deschise, la dreptul NATO și al țărilor NATO, inclusiv al României, de a ne apăra, de a avea prezență militară NATO - am mai spus-o și cu alte ocazii: nu era nicio prezență militară NATO pe flancul estic înainte de 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea. Nimic! Astăzi avem mai multă prezență NATO, o să avem și mai multă prezență NATO, pentru că ceea ce face Federația Rusă este până la urmă o chestiune de simetrie, de echilibru strategic. Dacă Federația Rusă se decide să dezescaladeze, sunt convins că și noi vom lua măsuri similare”, a arătat Mircea Geoană.

Între timp, suntem solidari cu partenerii noștri din Ucraina, este un moment important pentru dânșii, a adăugat secretarul general adjunct al NATO.

El a subliniat că dacă a reușit ceva președintele Putin să realizeze este că a obținut exact opusul a ceea ce și-a propus: un NATO și un Occident democratic mai unit decât oricând altcândva în ultimele decenii. Putin a mizat pe un NATO divizat, o Europă fragmentată, un bloc democratic care să ezite cu privire la valorile noastre fundamentale, dar efectul este exact invers, a explicat Geoană.

„Suntem doritori de dialog, dar în același timp intransigenți cu lucrurile care sunt inacceptabile în Europa secolului XXI” - este mesajul transmis de Mircea Geoană, adjunct al secretarului general al NATO, conform digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Situatia a fost creeata de america , nato , si ue , toti astia la un loc, vor o noua vaca de muls , ucraina !
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272