REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.3° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Mischie (HORA): Prin interzicerea deschiderii restaurantelor, Guvernul poartă responsabilitatea propagării virusului

Mischie (HORA): Prin interzicerea deschiderii restaurantelor, Guvernul poartă responsabilitatea propagării virusului

Replica API 19 august 2020 | 00:00 977

Guvernul poartă responsabilitatea răspândirii virusului Covid-19, prin prelungirea interdicţiei funcţionării restaurantelor la interior, întrucât clienţii recurg în a alege soluţii alternative reglementărilor, a declarat, miercuri, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie, scrie Agerpres.

Daniel Mischie, foto zf.ro

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România i-a îndemnat pe toţi angajaţii şi angajatorii din domeniul HoReCa să protesteze, miercuri după-amiază, în faţa unităţilor unde lucrează, faţă de reglementările guvernamentale care interzic deschiderea restaurantelor.

Una din lozincile pe care HORA le-a propus angajaţilor din domeniu să le afişeze în timpul protestului transmite Guvernului mesajul: "Aţi distrus industria pentru o iluzie!".

Preşedintele HORA, Daniel Mischie, a menţionat că iluzia la care mesajul face referire este faptul că turismul nu a răspândit coronavirusul.

"Iluzia este că turismul este principalul factor de răspândire a covidului. Oamenii care lucrează în turism - dacă vă uitaţi la mare - nu există focar între ospătar, bucătar, taximetrişti, cameriste. Deci virusul nu provine de la mare (din turismul de pe litoral, n.r.). Evident că poate proveni din transport, din supermarketuri la fel de mult ca şi din turism. Deci suntem o industrie ca toate celelalte. Cele mai mari focare de fapt sunt în instituţiile de stat locale sau în administraţia locală sau centrală, în spitale, acolo sunt focarele de infecţie. Nu cred că aţi auzit vreun restaurant sau vreun hotel care să fie complet închis şi 80% din angajaţi bolnavi de covid. Dar (virusul, n.r.) există în această industrie la fel ca în industria siderurgică şi aşa mai departe, nu suntem o industrie nemaipomenită. Deci asta e iluzia şi asta încearcă Guvernul să vândă, că industria turismului ar putea fi cea care propagă acest covid. Fals, complet fals! Interzicerea funcţionării: atunci practic Guvernul poartă responsabilitatea, că orice interdicţie - dacă vă duceţi la prohibiţie - a făcut de fapt ca alte lucruri se evolueze pe lângă", a explicat Daniel Mischie.

Liderul patronatului din hoteluri şi restaurante a făcut astfel referire la afirmaţiile anterioare ale purtătorului de cuvânt al Alianţei Pentru Turism - organizaţie-umbrelă a patronatelor din domeniul turistic, Dragoş Anastasiu, care a comentat miercuri într-o conferinţă de presă cazurile în care turiştii de pe litoral aglomerează terasele şi chiar plajele pentru a servi masa, în contextul în care restaurantele sunt închise prin decizia Guvernului.

"Era previzibil acest lucru. În loc să stea în zone cât de cât controlate, inclusiv cu amenzi, dacă e cazul, pentru că noi nu spunem că suntem perfecţi şi că toată lumea respectă regulile, nu spunem asta. Există buruieni peste tot. Şi noi şi statul avem o responsabilitate ca aceste buruieni să fie eliminate, dar în loc să eliminăm buruienile, noi radem tot câmpul de flori", a apreciat Dragoş Anastasiu.

La rândul său, preşedintele HORA, Daniel Mischie, a subliniat în conferinţa de presă că în industria turistică de pe litoral nu există cazuri de infectare.

"Ne-am uitat care sunt explicaţiile Guvernului sau a celor îndreptăţiţi să ia măsuri vizavi de piedica pusă restaurantelor, şi înţelegem că mare parte din aceste infecţii ar veni din turism. Şi ne-am uitat pe litoral, acolo există colegi de-ai noştri care sunt, începând cu luna mai, ospătari, cameriste, taximetrişti, directori de restaurant, directori de hoteluri, care nu sunt infectaţi. Deci în mod normal, dacă zona turistică ar fi un focar, ar trebui ca toţi cei care lucrează acolo şi care se întâlnesc cu toţi clienţii să fie şi ei la rândul lor infectaţi. Marile focare de infecţii vin din alte industrii şi din alte departamente, cu care evident suntem parteneri, dar trebuie să recunoaştem că în turism nu există o altfel de problemă", a adăugat Daniel Mischie.

Preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România a solicitat Guvernului să permită deschiderea restaurantelor la interior.

"Considerăm astăzi că Guvernul nu poate rezolva criza sanitară prin închiderea industria HoReCa. Nu putem salva astăzi această situaţie sanitară, acest impas, prin închiderea industriei HoReCa şi mai ales prin lipsa de predictibilitate pentru această industrie. Solicitările noastre către Guvern astăzi sunt în principal redeschiderea interioarelor de restaurant, cu un anumit protocol sanitar în care cele trei reguli de aur să fie respectate: distanţate fizică, purtatul măştii obligatoriu atunci când clientul tranzitează prin restaurant şi pentru cei care lucrează în restaurant şi o igienă corectă. Cerem Guvernului ca mănuşile să nu mai trebuiască să fie purtate în mod obligatoriu", a afirmat Daniel Mischie.

Preşedintele HORA a mai precizat că Guvernul ar trebui să acorde despăgubiri financiare domeniului HoReCa, în cazul în care nu permite redeschiderea restaurantelor.

Daniel Mischie a comentat astfel lozinca propusă participanţilor la protest care transmite mesajul: "Domnule Cîţu, vă jucaţi cu focul fără să ştiţi să gătiţi!"

"Noi astăzi avem nevoie de fluxuri financiare în industrie, suntem în impas cu primirea celor 41,5%, practic suportul pentru salarii, astăzi nu există. Înţelegem că a fost făcută rectificarea bugetară, dar să nu uităm că noi suntem o industrie care nu avem încasări, am plătit aceste sume la bugetul statului, le-am aşteptat înapoi şi ele nu vin. În acelaşi timp, noi nu avem fluxuri financiare în industrie, atât granturi europene, cât şi de la stat. Deci industria trebuie cumva despăgubită pentru acest lucru, prin granturile europene sau, evident, prin suport din partea statului. Noi ne facem datoria, avem investiţii, avem angajaţi, angajaţii vin la muncă, dar nu ne lasă să funcţionăm. Cumva trebuie să ne despăgubească pentru lucrul acesta. Nu vi se pare firesc, dacă eu am investit milioane în restaurantul ăsta, să pot să funcţionez? Iar dacă nu mă lasă să funcţionez şi vrea să rezolve problema sanitară, pe mine trebuie să mă despăgubească, aşa e normal", a încheiat preşedintele HORA.

Protestul reprezentanţilor din domeniul HoReCa are loc miercuri, între orele 17:00 - 18:00.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce nume urat ai, ca baronul ala local din Oltenia, Mischie! Voi propagati virusul mai Mischie, prin nerespectarea regulilor...sper ca ai vazut imaginile cu miile de inconstieni din cluburile din Mamaia nord....
1
0
Mmm hora! La munca, evazionistilor! Luati va servici!
1
0
Sectorul privat stie sa faca ceea ce face de 30 ani, evaziune la greu
2
0
Prin faptul ca esti retard ma-ta poarta responsabilitatea faptului ca nu a facut avort.
3
0
evaziunea? Mai treceti si la sapa!
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272