REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
8.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

MUNCA din spatele unei ANCHETE, aparent BANALĂ: CUM a fost adus la AUDIERI un INCULPAT

MUNCA din spatele unei ANCHETE, aparent BANALĂ: CUM a fost adus la AUDIERI un INCULPAT

Replica API 28 mai 2021 | 16:31 1787

Un tânăr care lucra ca asistent medical în Italia, cunoscut ca Trofo, a pus oamenii legii din Constanța pe jar. Acesta era cercetat pentru trafic de droguri, fiind depistat în plină acțiune la un festival. O anchetă aparent banală, însă, de fapt, construită în baza multor săpături. Adrese la penitenciare, în străinătate, la trecerile de frontieră – sunt doar câteva dintre exemple.

foto: zf.ro

Trofo a fost condamnat la 3 ani și 7 luni pentru trafic de droguri, el fiind depistat în plină acțiune la un festival din Mamaia. Decizia nu a fost definitivă, iar apelul se va judeca pe 4.11.2021, la Curtea de Apel Constanța.

Date despre inculpat

Tânărul are 29 de ani, e absolvent de școală postliceală și de facultate, nu este căsătorit și nu are copii în întreținere. Era angajat ca asistent medical la Spitalul „San Camilo” din Lido (Veneția, Italia). Audiat în dosarul de față, inculpatul a abordat o postură cooperantă și sinceră, recunoscând faptele imputate. De precizat însă că – pe fondul stabilirii inculpatului în Italia, dar și al declanșării pandemiei de COVID-19 – întru aducerea la audieri și stabilirea situației juridice a inculpatului au fost necesare demersuri multiple.

Astfel: s-a interogat în mod repetat baza de date aferentă D.E.P.A.B.D., rezultând că tânărul figurează în evidențe cu aceeași adresă de domiciliu ca la momentul săvârșirii infracțiunilor. Apoi, pe 1.04.2020 s-a emis citație pe numele lui, în calitate de suspect. Pe 15.05.2020 a fost emis de către procuror mandat de aducere pe numele suspectului. În scopul punerii în executare a mandatului, un ofițer din cadrul B.C.C.O. Constanța – Serviciul Antidrog a procedat la apelarea telefonului de contact indicat de inculpat în actul de prindere în flagrant, prilej cu care s-a constatat că menționatul post este inactiv. La data de 2.07.2020 a fost emis de către procuror mandat de aducere pe numele inculpatului. Pentru punerea în executare a mandatului, un agent din cadrul Poliției Municipiului Râmnicu-Vâlcea (unde avea domiciliul) s-a deplasat pe 10.07.2020 la domiciliul inculpatului. Nu a fost găsită nici o persoană la adresă, iar din investigațiile făcute în rândul locatarilor a rezultat că el și mama lui plecaseră de două săptămâni în Italia. Tot pe 2.07.2020 s-a emis adresă către Administrația Națională a Penitenciarelor, pentru a se verifica dacă se află cumva în stare de detenție ori arest preventiv pe teritoriul național. Răspunsul a fost că nu figurează încarcerat în unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor. Tot pe 2.07.2020 s-a emis adresă către I.P.J. Constanța– Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, pentru a se verifica dacă inculpatul se află cumva reținut ori arestat preventiv în țară. Răspunsul a fost că nu figurează încarcerat în rețeaua centrelor de reținere și arestare preventivă din structura M.A.I..

În aceeași zi, adică pe 2 iulie 2020, s-a emis adresă către Inspectoratul Teritorial de Muncă, pentru a se afla dacă inculpatul are vreun loc de muncă în țară și care ar fi adresa angajatorului. Cu adresa nr. 8401/14.07.2020, instituția solicitată a răspuns că inculpatul nu figurează în evidențe cu vreun contract individual de muncă în derulare;

Ulterior s-a emis adresă către I.G.P.R. – Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, pentru a se verifica dacă se află cumva privat de libertate în Italia ori într-un alt stat sau dacă apare cu vreo reședință declarată în străinătate. La adresă nu s-a primit răspuns până la data redactării actului de sesizare a instanței.

S-a emis adresă către I.G.P.F. – Centrul Operațional de Coordonare, solicitându-se structurii menționate ca, în baza prevederilor Legii nr. 141/2010 și ale H.G. nr. 966/2010, să procedeze la introducerea în SINS și SIS a unei semnalări vizându-l pe inculpat. Răspunsul a fost că nu deține date privitoare la adresa de reședință din Italia a sus-numitului și nici informații legate de eventuala sa încarcerare. Apoi, Poliția de frontieră ne-a transmis că, pe 30.10.2020, orele 11:05, la P.T.F. Nădlac II s-a prezentat inculpatul, pe sensul de intrare în țară. Avându-se în vedere semnalarea existentă pe numele său, lucrătorii de la Sectorul Poliției de Frontieră Nădlac, după contactarea telefonică a procurorului de caz, au întocmit proces-verbal, prin care i-au pus în vedere inculpatului să se prezinte pe 02.11.2020, orele 14:00, la B.C.C.O. Constanța, pentru audiere. Audierea s-a realizat pe 31.10.2020.

Totodată, a fost emisă adresă și către Ministerul Afacerilor Externe, pentru efectuarea unor demersuri în vederea verificării ipotezei dacă se află cumva privat de libertate în Italia ori într-un alt stat în care România are reprezentanțe diplomatice sau dacă figurează cu reședință cunoscută în străinătate. Răspunsul a fost că nu figurează nici în bazele de date proprii, nici în evidențele oficiilor consulare ori ale misiunilor diplomatice române externe.

Tot pe 2.07.2020 inculpatul a fost citat și prin afișare la sediul unității de parchet. Pe 27.07.2020 a fost emis de către procuror un nou mandat de aducere pe numele inculpatului. Pentru punerea în executare a mandatului, un ofițer din cadrul B.C.C.O. Constanța– Serviciul Antidrog l-a contactat în 09.09.2020 pe inculpat și a confirmat că se află în Veneția, Italia, unde are un loc de muncă și, totodată, și-a luat angajamentul de a reveni în România la sfârșitul lui octombrie 2020. În fața instanței acesta a avut o atitudine extrem de cooperantă recunoscând faptele necondiționat , contribuind în aceeași măsură și la aflarea adevărului în cauză.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Adicatelea sa nu-i mai injuram pe bietii militieni ca nu-si fac treaba si iau spaga pentru orice, ca de fapt ei muncesc din greu.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212