REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.3° Constanța Joi, 9 Mai 2024
Anul XX Nr. 6724
11.3° Constanța Joi, 9 Mai 2024 Anul XX Nr. 6724
 

Muzeul de Artă a obținut a doua autorizație pentru a construi soclul statuii ‘bustul Reginei Maria’

Muzeul de Artă a obținut a doua autorizație pentru a construi soclul statuii ‘bustul Reginei Maria’

Replica API 28 octombrie 2019 | 00:00 361

Bustul Reginei Maria, statuie din bronz de dimensiuni considerabile, urmează să fie amplasat în fața Muzeului de Artă Constanța. Statuia, „uitată” în depozitul muzeului, a fost scoasă la lumină de Doina Păuleanu, directorul instituției culturale. Muzeul a primit autorizația de construire pentru „Realizare soclu pentru bustul Reginei Maria” însă conducerea instituției nu are speranțe că lucrările vor începe prea curând.

Iubitorii de cultură așteaptă de mult să vadă bustul Reginei Maria expus. Muzeu de Artă a obținut autorizația de construire pentru realizarea soclului pe care va fi amplasat, însă din pricina vremii lucrările vor începe abia în primăvară, precizeză directorul Muzeului de Artă din Constanța. „Da, am obținut autorizația de construire. Aceasta este a doua pe care am obținut-o pentru că cea de anul trecut a expirat, însă de data aceasta, proiectul va fi realizat. Vă pot spune că ridicarea postamentului și amplasarea bustului vor avea loc, cel mai devreme în primăvară, pentru că acum vremea este neprielnică și poate că până atunci vom face rost și de bani pentru realizarea acestuia”.

Această operă monumentală a fost realizată de marele sculptor Oscar Han în anul 1932. Bustul din bronz a fost amplasat pe un postament înalt, din calcar alb specific dealurilor înalte din regiunea Balcicului, chiar la capătul din centru al actualei străzi Cerno More (Marea Neagră), cea mai importantă din oraşul vechi. După semnarea Tratatului de la Craiova, în 7 septembrie 1940, prin care România pierdea judeţele dobrogene Durostor şi Caliacra, statuia Reginei Maria, la fel ca şi inima suveranei, aflată într-o casetă de argint îngropată în firida de la intrarea în bisericuţa „Stella Maris”, de pe domeniul Palatului Regal, au fost transportate de la Balcic la Constanța, pe o navă militară. Inima a plecat mai departe, la castelul Bran, în păstrarea Principesei Ileana. Bustul conceput de Oscar Han a rămas la Constanţa, depozitat prin subsolurile clădirilor ce au găzduit muzeele Constanței de-a lungul veacului, potrivit Wikipedia.org.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Felicitati, orasul Constanta este sarac in statui. Sper sa o faceti cu raspundere si dimensiuni pe masura.
0
0
Pe spatiul fostului hotel Continental,unde zace oroarea aia metalica ....
1
0
sa o amplaseze tot aiurea precum cea a reginei Elisabeta, statuia reginei Elisabeta a fost amplasata chiar langa scari si toti mizerabilii se suie pe ea, foarte urat, acea statuie trebuie mutata undeva mai in centrul spatiului verde unde sa nu aibe acces nimeni sa se mai catere pe ea. Sa speram ca statuia reginei Maria sa nu fie amplasata tot asa aiurea.
1
0
pe ziariista o supara adevarul?De ce taie adevarul?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212