REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.5° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

‘NE-AM SĂTURAT! Locuiesc în Constanţa, oraş european, cu caleaşca şi balega în faţa blocului!’

‘NE-AM SĂTURAT! Locuiesc în Constanţa, oraş european, cu caleaşca şi balega în faţa blocului!’

Replica API 4 aprilie 2018 | 00:00 829

Revolta unor constănţeni:

Revolta unor constănţeni:

Locuitorii blocului 50A, de pe strada Dionisie cel Mic, au ajuns la disperare. Oamenii spun că s-au săturat să trăiască înconjurați de mizeria făcută de rromii care s-au aciuat în zonă. Sacii cu PET-uri adunați de prin gunoaie „tronează” în vecinătatea blocului, lângă căruțele trase pe dreapta, sub ferestrele celor de la parterul imobilului, până la venirea verii. Dacă acum doar mizeria este deranjantă, de cum vor da firul ierbii și căldura, vor începe petrecerile care se continuă până dimineață.

„Ne-am săturat!”. Astfel și-a început mesajul un constănțean care locuiește pe strada Dionisie cel Mic, în blocul 50A. De decenii buni, în vecinătatea blocului respectiv se aciuează familii de rromi, în cocioabe ridicate pe terenul viran din spatele imobilului. De curând terenul a fost curățat, rromii găsiți au fost identificați și alungați, iar terenul împrejmuit. Nu a durat prea mult și s-au întors.

Astăzi, își fac loc printr-o deschizătură în gard și își văd în continuare de existența lor, în cele patru barăci ridicate. În jurul lor, mizeria este din nou la ea acasă. Mai mult, aceeași mizerie este și în imediata vecinătate a scării D a blocului, unde de câteva decenii locuiește o familie de romi. Căruțele pe care le vor folosi, la vară, pentru plimbarea turiștilor prin stațiunea Mamaia, sunt trase pe dreapta, sub ferestrele vecinilor. Sacii cu PET-uri adunați de prin gunoaie sunt și ei prezenți.

Vine vara, încep nunțile și petrecerile!

„În fața scării blocului nostru locuiește o familie de romi. Numeroasă, ce-i drept, dar deh, asta e treaba lor! Poate ar fi și treaba primăriei să-i întrebe de cele trei case construite în curtea vechii case, căci eu, dacă aș fi construit fără autorizație, deja îmi săreau în cap cu buldozerul, să mă demoleze. Vorbim despre discriminare?

De cum dau firul ierbii și căldura afară, încep nunțile și petrecerile, bineînțeles cu muzica la maximum. Fără exagerare, o nuntă sau o aniversare în fiecare săptămână! De curând, l-am întrebat pe bulibașă și zice că nu toate sunt ale lor, că mai găzduiesc și petrecerile familiilor de pe strada Portiței, că așa avem noi „noroc”, cu parcarea mare de lângă centrala termică de pe Dionisie cel Mic.

Eh, hai că închidem ferestrele, noi amărâții de la scara D și sperăm să nu se prelungească petrecerea mai mult de ora două dimineață.

Acum, că s-a terminat la 2,00 dimineața, hai să deschidem și noi ferestrele să aerisim, căci e căldură mare... Un puternic miros de balegă ne izbește, de care nu scăpam toată ziua, mai ales vara, când e cald și se încinge asfaltul!

Cu caleașca și balega la scara blocului...

Balegă și căcăreze din belșug! Au romii în spatele casei, construit tot abuziv, un ditamai grajdul, mânăncă sănătos animalele, nu ca noi. Behăie oile dimineața, caprele la unison, iar cei patru cai frumoși priponiți în spatele blocului, exact lângă scară, fertilizează și ei la greu, la trei metri de intrarea în scara de bloc!

Când ajung acasă de la muncă, un roi imens de muște verzi de balegă mă întâmpină. Oare am închis fereastra la balcon?

Bine că tot primăria i-a încurajat să-și cumpere calești să plimbe turiștii în Mamaia. Romantic, nu? Așa că ei și-au luat patru bucăți caleașcă, vopsite frumos cu alb și roșu, și patru cai frumoși. Dar, bineînțeles, primăria nu-și bate capul și cu întrebarea: unde sunt ținuți acești cai frumosi?

Avem și noi copii, plătim și noi taxe și nu cred că merităm un așa „tratament”, mai ales că vine și vara. Mă gândesc cu groază că încep petrecerile și cei amețiți de licoarea lui Bachus vor rămâne până dimineață lângă scară.

Acum, unitatea militară, care avea o parte din teren, în spatele blocurilor, s-a săturat de romii stabiliți cu corturi, abuziv, și a înțeles că trebuie să-și îngrădească terenul. Din păcate, asta i-a împins pe romi, grămadă, cu cai și măgari, în spatele blocului nostru.

De foarte multe ori am contactat, de-a lungul anilor, Primăria Constanța, Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică Constanța. Până am tăcut și ne-am resemnat. Mai răbufnim din când în când...

Ce putem face? Să ne certăm cu ei? Păi, ce, noi nu avem mașini? Le cosmetizează imediat! Nimeni și nimic nu a făcut vreo schimbare. Să ne fie rușine, dacă mai există!

P.S. A, am uitat...au toaleta în curte, adică tot în fața scării noastre de bloc. Vă dați seama cum este la nunți? Trebuie să-ți ții respirația când intri și ieși din bloc!” - a semnalat un locatar al blocului 50A, vecin cu mizeria și gălăgia romilor.

Reamintim că, de-a lungul anilor, echipe ale Primăriei Constanța, ale Poliției Locale, Inspectoratului Județean de Poliție Constanța și Direcției de Sănătate Publică Constanța au „descins” în zonă, pentru a o igieniza și pentru a-i alunga pe cei care ocupau zona abuziv. Însă, în ciuda măsurilor luate de-a lungul timpului, problema tot nu a fost soluționată.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Am avut probleme asemenea iar cu o sticla de benzina i-am speriat. Ii udam in fiecare seara si trageam cu chibrituri.
2
1
Sa vezi tranzit de carute pe str Energiei, zi si noapte, pol. com. doarme in Duster!
9
1
Constanta nu e oras european....e pasalac turcesc,tiganesc etc.
12
1
iar pentru pt tine: MWIE de la machidoni, fara Zyklon.
7
4
Constanta oras moldo- ghiftu . Trage apa dupa ei .
9
3
Cel mai imputit oras din Romania!o sa vina Fagadau sa adune balega, si asa ii place sa i se faca reclama!
13
0
...ma bucur ca nu am ,,radacini romanesti'' .Tiganii despre care se face vorbire sunt rromani needucati,marginalizati,urmasii celor care de veacuri au fost sclavi.Ei nu s-au putut integra in societate ca ceilalti tigani care astazi traiesc civilizat si pe care nu-i greu sa-i recunosti.Trasaturile specifice ii dau de gol.Retelele de socializare vorbesc de la sine.Strainii stiu mai multe...
3
4
VINE VARA, INCEP PETRECERILE. PROSTII MUNCESC SI TIGANII CHEFUIESC
12
1
constanta a fost oras european doar pe vremea regilor. a avut o sansa si pe vremea lu nea nicu...din anii 89-90 constanta este un oras blestemat, mizer, loc de infractori si manelisti. totul e deplorabil aici, joburi de cacat, spatii verzi lipsa, constructii anapoda si locuitori inculti, delasatori, arunca totul pe strazi!!
17
0
nu exista lege cand vin e psd la guvernare, tigani coruptie hotie jaf abuzuri mita si cam atat
14
0
UNDE ESTE POLITIA LOCALA CARE ESTE PLATITA DIN BANII NOSTRII???????
18
1
Constanta a devenit o adunatura de turci tigani si moldoveni violatori din Vaslui
20
0
si pe viforului nr.3 la fel
16
0
Unde esti fagadau. Locala militia, jandarmeria... Dormiti, luati banii de pomana. Imbuibatilor.
31
1
Poate mai fave primaria un sondaj pe email cu cat sa creasca ajutoarele pentru tigani
26
2
am trecut ieri prin parcul de la primarie ... lucrari de cea mai proasta calitate ... bani sifonati , primaria ar trebui purificata ... ne transformam nu tocmai incet dar sigur in Tandarei ...
24
1
Focul este purificator.
31
1
Atentie DIICOT ! Fraude Informatice Carduri Bancomate si Masluire Pacanele. Luati si pe astia din Mangalia. Nicolae Tutza condamnat zis nicky impreuna cu Tzatza Andrei zis ciusky , Tzatza Nicu tatal , Dani Lupu , Cubanitz Cristian toti cu domiciliul in Mangalia au furat si fura in continuare din bancomate , carduri si aparate slot machine din Romania dar mai mult prin Tari Straine din anul 2008 pana in prezent. Semnat un fost coechipier de sustragere din bancomate , carduri si masluire pacanele care nu si-a luat partea.
8
2
din cauza incapabililor , nehalitilor etc etc , suntem ultimul oras din romania .europe , o mizerie de nedescris , o haiducie totala , fiecare face ce vrea p lui , nu i intereseaza de absolut nimic pt ca cineva stie pe cineva , orasul pute a mizerie, dpdv economic suntem praf, nu merge absolut nimic ,poate doar sa furi din trolee , avem 2 luni pe vara in mamaia unde vin toti cocalarii , dupa 10 luni e mort orasul . ditai orasul port , nu am facut nimic ,cazinoul e in paragina..ce sa mai zic
35
0
Dar de ce nu le fac si loc un cartier de asistati gen Henry Coanda ? Ca tot e teren liber de la armata. Chiar ca e ingramadit tare Fagadau asta. Pai daca eu, Mazarica, eram la putere mai faceam un cartier nou si le faceam si grajd pt animale. Si pastram si wc-ul din curte, sa se simta ca acasa. Asta e viitorul Constantei !
21
2
imi place sarma ghimpata sanatoasa plantata pe gard. e pusa doar asa sa nu sara vre-un dusman gardul de la unitate militara...
19
1
trebuie sa le dati foc la tigani , doar asa scapati de ei, cu plangeri la primarie si in presa nu se rezolva nimic
30
1
Un oras machedono-tiganesc.Ce pretentii sa ai de la Fagadau,alesul tiganilor ?
37
5
Fagadau vorbeste si iar vorbeste, astuia ii place sa filozofeze. Cu doi vici de tot rasul, dar fuduli nevoie mare, si o gasca de consilieri idioti ca Petre Mihai, cta se duce de rapa. Orasul arata jalnic, dar tampitii astia nu vad ce dezastru e in jurul lor. S-a umplut primaria de psdei, colegii lui Fagadau si ai lui Stroe, iar jaful si neputinta e in floare. Nemernicii astia, dupa golanul Mazare, nenorocesc cta. Bai tampitilor, mergeti in Cluj, Iasi, Oradea, Brasov, Ploiesti, in toata tara sa vedeti cum arata un oras civilizat.Va plimbati pe afara,pe banii nostrii,golanilor, in loc sa munciti
45
3
Aveti ce ati votat. Actualul primar care se ocupa numai de asistati. Orasul este la pamanat, asistatii conteaza pentru voturi acum la alegeri . . .
41
3
Baga mana in foc ca peste 70% dintre cei care se plang acum n-au votat sau au votat cu fatalau.
29
6
Ardeti gunoaiele focul purifica si dezinfecteaza
39
1
Welcome to Constanje aka Vidanje!
32
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272