REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
19.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Neoplasmele tiroidiene sau nodulii tiroidieni: cauze, simptome, tratament

Neoplasmele tiroidiene sau nodulii tiroidieni: cauze, simptome, tratament

Replica API 27 mai 2021 | 00:00 809

Nodulul de la nivelul acestei glande este, conform definiției, un neoplasm sau o tumoră a tiroidei. Acesta poate fi o tumoră benignă (adenomul tiroidian) sau poate fi un neoplasm malign (cancer tiroidian), cum ar fi: cancerul tiroidian papilar, cancerul tiroidian folicular, cancerul tiroidian medular și cancerul tiroidian anaplastic.

Sursă foto: Shutterstock

Dintre toți nodulii tiroidieni descoperiți, doar circa 5% sunt canceroși și sub 3% dintre aceștia au drept rezultat decesul. Tocmai de aceea, este important să recunoaștem simptomele nodulilor tiroidieni, înainte de a fi prea târziu, scrie doc.ro.

Nodulii tiroidieni sunt creșteri anormale ale țesutului din glanda tiroidă, care sunt cel mai adesea mase benigne - dar pot fi canceroși la unele persoane. Unii pacienți au un nodul tiroidian, pe când alții au mai mulți.

Neoplasmele tiroidiene pot fi țesuturi solide sau umplute cu sânge ori cu alt lichid. Nodulii tiroidieni sunt destul de frecvenți, iar aproape jumătate dintre toți oamenii au cel puțin un nodul până la vârstă de 60 de ani.

Ce simptome prezintă nodulii tiroidieni?

Neoplasmele tiroidiene (sau nodulii tiroidieni) cel mai adesea nu provoacă simptome. Cu toate acestea, uneori țesutul dintr-un nodul produce o cantitate prea mare de hormoni tiroidieni (T3 sau triiodotironină și T4 sau tiroxina), iar în cazul acesta, pacientul poate să aibă următoarele simptome de hipertiroidism (ceea ce înseamnă că glanda tiroidă a persoanei este hiperactivă):

anxietate;

irascibilitate sau diverse toane;

nervozitate, hiperactivitate;

transpirație sau sensibilitate la temperaturile ridicate;

ritm cardiac rapid;

tremuratul mâinilor;

căderea părului;

mișcări intestinale frecvente sau diaree;

scădere în greutate;

menstruații nu foarte abundente sau menstruații absente;

dificultăți la înghițire sau de respirație, răgușeală și dureri la nivelul gâtului.

Citește și Ce trebuie să știi despre glanda tiroidă: ce rol îndeplinește și ce boli o pot afecta

Cauzele nodulilor tiroidieni

Fie că este vorba de unul sau de mai mulți noduli tiroidieni, cauza acestora este adesea necunoscută. Nodulii pot apărea la persoanele din aceeași familie, ceea ce înseamnă că pot avea o baza genetică. În plus, nodulii tiroidieni sunt descoperiți și la persoanele cu deficit de iod. În cazuri rare, cancerul este cauza acestui țesut care crește în exces, tocmai de aceea este important să mergi la medic dacă crezi că ai un nodul tiroidian.

Riscul de apariție al nodulilor tiroidieni este mai mare la femei decât la bărbați, iar incidența crește odată cu vârstă. De asemenea, riscul este mai mare în rândul persoanelor expuse la radiațiile de pe urmă tratamentelor medicale sau la cele care au o boală autoimună numită tiroidita Hashimoto, care este cea mai frecvența cauza a hipotiroidismului (când glanda tiroidă este subactivă).

Tratamentul nodulilor tiroidieni

Majoritatea nodulilor tiroidieni nu sunt canceroși, iar medicul doar va monitoriza pacientul, cu ajutorul ultrasunetelor și examinându-l cel puțin o dată pe an. Dacă nodulul continuă să crească și/sau provoacă dificultăți la înghițire sau în ceea ce privește respirația sau dezvoltă trăsături canceroase în timp, medicul poate recomandă îndepărtarea lui pe cale chirurgicală. Dacă nodulul are celule canceroase, un chirurg îl va îndepărta.

Nodulii care produc prea mulți hormoni T3 și T4 pot fi tratați cu iod radioactiv sau cu ajutorul unei metode numite ablație cu alcool. Iodul radioactiv este administrat sub formă unei pilule și determina micșorarea glandei tiroide. Ablația cu alcool implică injectarea alcoolului în nodulul sau nodulii tiroidieni, folosind un ac foarte mic. Tratamentul determina micșorarea nodulilor și îi ajută să producă mai puțini hormoni tiroidieni.

Când e cazul să mergi la doctor?

Deși cei mai mulți noduli tiroidieni sunt benigni (necancerosi) și nu provoacă probleme de sănătate, mergi la medicul specialist și roagă-l să evalueze orice umflătură neobișnuită de la nivelul gâtului tău, în special dacă respiri greu sau înghiți cu dificultate. Este important că medicul să evalueze posibilitatea unui cancer tiroidian.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272