REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

NERVI şi COZI la cabinetele medicilor. ‘E o bătaie de joc!’. Cardurile de sănătate, O BĂTAIE DE JOC NAŢIONALĂ!

NERVI şi COZI la cabinetele medicilor. ‘E o bătaie de joc!’. Cardurile de sănătate, O BĂTAIE DE JOC NAŢIONALĂ!

Replica API 11 ianuarie 2018 | 00:00 298

Medicii și bolnavii din Constanța puși din nou în încurcătură de Sistemul Informatic Unic Integrat pentru Sănătate din România (SIUI), marți, 10 ianuarie a.c.. Un medic de familie ne-a reclamat că „iar nu a funcționat sistemul, pacienții nu au putut beneficia de serviciile medicale”. „Este o bătaie de joc!”, a subliniat medicul de familie revoltat că activitatea îi este mai mult îngreunată de sistemul informatic ce ar fi trebuit, de fapt, să îi ușureze relația cu pacienții. Menționăm că SIUI este programul informatic în care sunt înregistrate toate serviciile medicale, cu ajutorul cardului de sănătate.

De data aceasta, nu au mai fost de vină programele de operare, nici componentele hard din cabinetele medicilor, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, ci probleme au fost din cauza SIUI, care a blocat activitatea în toate unitățile medicale.

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța ne-au confirmat că problema le-a fost semnalată de mai mulți medici din județ, dar că nefuncționalitatea SIUI nu ar trebui să afecteze oferirea de servicii medicale pacienților, având în vedere că procedurile legale au prevăzut și astfel de situații.

„În situația apariției unor probleme tehnice, serviciile medicale, medicamentele, citirea cardului se acordă în regim off-line. Furnizorii pot opera serviciile off-line, prin introducerea cardului în cititor, moment în care rămâne amprenta acestuia, iar ulterior, când sistemul devine operațional, transmit datelor online. Dacă problemele tehnice sunt de la cabinetele medicale, au la dispoziție trei zile pentru a transmite datelor în SIUI. Dacă problemele sunt de la nivel național, de la SIUI, datele pot fi transmise în SIUI până la sfârșitul lunii. Deocamdată nu am primit nicio înștiințare de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate cu privire la nefuncționalitatea SIUI din cursul zilei de marți, 10 ianuarie”, ne-a precizat Aurelia Rădoi, purtător de cuvânt al CJAS Constanța.

În replică, medicii argumentează faptul că se feresc să folosească această procedură, de eliberare a rețetelor offline și de transmitere a acestora în SIUI ulterior, pentru că anul trecut au rămas cu rețete neacceptate în sistem, pentru care ar fi scos bani din buzunar, de ordinul zecilor de mii de lei.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218