REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

O familie SUPĂRATĂ aduce acuzații Bisericii 'Bunavestire' din Năvodari din cauza unui CAPAC FRIGORIFIC

O familie SUPĂRATĂ aduce acuzații Bisericii 'Bunavestire' din Năvodari din cauza unui CAPAC FRIGORIFIC

Replica API 8 august 2018 | 00:00 498

O familie din Năvodari este indignată și acuză reprezentanții Bisericii „Bunavestire” din localitate de faptul că prin serviciile pe care le oferă au „umbrit” cu neplăceri obiceiurile prin care rudele și-au luat rămas bun de la o persoană dragă. În fapt, familia acuză că biserica ar avea capacul frigorific defect și din acest motiv trupul neînsuflețit s-a descompus într-un ritm mai rapid. În fapt, așa cum arată și specialiștii, dar și reprezentanții bisericii, capacul frigorific nu înlocuiește îmbălsămarea, iar când aceasta nu este efectuată corespunzător, apar problemele menționate.

Momentul despărțirii de o persoană dragă care a trecut la cele veșnice este dureros pentru familie și apropiați și nimeni nu își dorește să aibă parte și de împrejurări care să îngreuneze și mai mult aceste clipe dificile. O familie din Năvodari care a îngropat, săptămâna trecută, o rudă, a acuzat reprezentanții Bisericii „Bunavestire” din orașul respectiv de faptul că au folosit, pentru acoperirea sicriului, un capac frigorific defect, motiv pentru care trupul neînsuflețit al persoanei dragi a început să se descompună într-un ritm mai rapid, ceea ce a cauzat alte probleme. Mai mult, familia respectivă susține că nu este prima dată când cei care apelează la serviciile respectivei biserici se confruntă cu astfel de probleme.

Pe de altă parte, reprezentanții Bisericii „Bunavestire” Năvodari ne-au precizat că în cadrul capelei mortuare pe care o dețin oferă doar servicii de expunere a decedaților pentru ceremoniile religioase, nu și de îmbălsămare. Căci, după cum arată atât reprezentanții bisericii, dar și specialiștii Direcției de Sănătate Publică Constanța – după cum prezentam și în articole publicate anterior, în „Replica de Constanța”, capacul frigorific nu ține loc de îmbălsămare!

Iar potrivit specialiștilor din domeniu, astfel de probleme, precum cele semnalate de familia îndurerată, apar în momentul în care îmbălsămarea nu este realizată corespunzător, folosindu-se cantitatea potrivită de produse biocide, în cadrul procesului de tanatopraxie.

Astfel, potrivit HG 741/2016, îmbălsămarea este obligatorie, printre altele, atunci când „familia alege să expună decedatul în locuri publice, precum case mortuare, case funerare, capele, cu capacul de la sicriu deschis” sau atunci când „decedatul este transportat în scopul înhumării într-o altă localitate decât cea în care s-a produs decesul, la o distanţă de minimum 30 de kilometri”.

„Folosirea capacului frigorific a fost luată în discuţie în cadrul grupului de lucru care a participat la elaborarea hotărârii guvernului şi nu a fost agreată ca fiind o metodă sigură din punct de vedere epidemiologic pentru expunerea decedaţilor, motiv pentru care nu apare ca alternativă în textul actului normativ”, precizează specialiștii Direcției de Sănătate Publică.

„Vara apar astfel de probleme, peste tot, din cauza temperaturilor ridicate. Noi nu facem îmbălsămare, avem doar expunere în capela mortuară. De exemplu, avem o altă înmormântare și au apărut probleme încă de când familia a venit la capelă și i-am îndrumat să realizeze îmbălsămarea. Acum, depinde și de ce soluții se folosesc, dar noi nu oferim aceste servicii”, ne-au precizat reprezentanții Bisericii „Bunavestire”.

De menționat că familiile care întâmpină dificultăți se pot îndrepta, cu sesizări, către Arhiepiscopia Tomisului, dacă au ceva de reproșat celor de la biserică, sau către Direcția de Sănătate Publică Constanța, instituția care autorizează funcționarea serviciilor mortuare.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: La Constanţa, o singură firmă este autorizată să ofere TOATE serviciile funerare!

Reguli stricte privind înmormântările! Amenzi de până la 10.000 lei pentru cine le încalcă!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Incinerare si hai pa BOR
0
0
Pt boul de la 9:46.
0
2
De unde sa stie omul cine e de vina: capacul frigorific sau imbalsamarea , doar daca aduce experti medicali si electricieni sa se constate.Cu imbalsamarea e mai greu sa te pronunti singur, dar la capac poti sesiza daca raceste sau nu.Mai bine ca la musulmani si la catolici in 24 de ore duci mortul la groapa.
2
0
Nu exista popi cu har exista preoti care isi fac datoria !Despre retardatii lui Teodosie adusi pe spaga nu aveti decat sa i suportati !
1
1
in tara sunt si preoti cu har care slujesc la inmormantari fara nici o plata,indiferent de potenta materiala a familiei,daca printr-o minune ar apare vreunul in zona,lingurarul de spagoveanu l-ar concedia ca nepregatit
7
1
Incinerarea e cea mai buna si igienica solutie, nu ocupa nici spatiu cenusa. civilizat frumos da popii se opun ca fac si ei bani la cantari.
13
6
Tipic romanesc...trebe neaparat sa vezi mortul cum pute ca daca cumva pui capacul la sicriu si o poza cu raposatul apai nu mai e primit...
16
4

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108