REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Joi, 9 Mai 2024
Anul XX Nr. 6724
11.9° Constanța Joi, 9 Mai 2024 Anul XX Nr. 6724
 

Obezitatea la copiii sub 10 ani

Obezitatea la copiii sub 10 ani

Replica API 26 mai 2021 | 00:00 709

Obezitatea nu afectează numai adulții, toți mai mulți copii fiind diagnosticați cu supraponderabilitate sau cu o formă de obezitate. Pentru copii însă, obezitatea implică mai multe riscuri decât pentru adulți.

Sursă foto: Shutterstock

Studiile făcute în domeniu în ultimii ani au arătat că obezitatea afectează atât sănătatea fizică, cât și pe cea psihică a copilului. Mai mult decât atât, copiii supraponderali au șanse mai mari de a dezvoltă obezitate și la maturitate, dar și de a avea probleme de sănătate precum diabetul sau afecțiuni cardiace de la vârste foarte fragede, scrie doc.ro.

Rată obezității la copii este în creștere din cauza mai multor factori: factorii de mediu, stilul de viață nesănătos și sedentar, precum și activitățile sociale ale copiilor ori lipsa educației alimentare.

Cum îți dai seama dacă cel mic are probleme cu greutatea

La fiecare control medical, copilul este cântărit de medic, dar și măsurat. Apoi, i se poate calcula indicele de masă corporală. Indicele de masă corporală este calculat în funcție de raportul dintre greutatea și înălțimea copilului. La copii, valorile indicelui de masă corporală diferă, însă medicul va știi cum să îl calculeze și cum să interpreteze rezultatele. După calcularea acestuia, medicul va stabili dacă cel mic este subponderal, dacă are o greutate normală, dacă este supraponderal sau obez.

În cazul în care copilul are probleme cu greutatea, este recomandat că părintele să ia imediat atitudine, pentru a reduce riscurile la care cel mic este expus.

La ce riscuri expune obezitatea copiii până în 10 ani

Copiii care sunt supraponderali sau obezi pot avea de-a face cu o serie de complicațîi și urmări nedorite precum: instalarea diabetului, hipertensiunea, colesterolul amrit, boală de ficat gras sau probleme ale vezicii biliare. În general, aceste afecțiuni sunt specifice maturității, însă obezitatea ii expune și pe copiii până în 10 ani la asemenea riscuri.

Copilul care este supraponderal sau suferă de obezitate este predispus și la următoarele afecțiuni/ condiții:

Probleme articulare precum osteoartrită

Fracturi osoase frecvente

Instalarea precoce a pubertății

Probleme ale aparatului respirator printre care astmul, apneea în somn sau îngreunarea respirației la efort fizic

Deficit de fier sau de vitamina D

Risc crescut de obezitate la maturitate (mai bine de jumătate dintre copiii obezi vor deveni adulți diagnosticați cu obezitate)

Dezvoltarea unor probleme cardiace la maturitate

Supraponderabilitatea în copilărie are efecte negative și asupra psihicului. Această condiție poate duce la stimă de sine scăzută, izolare socială, depresie sau anxietate.

Dacă obezitatea este tratată în copilărie, unele complicații ale acesteia pot fi evitate, iar altele pot fi tratate.

Cauzele obezității la copiii până în 10 ani

Consumul excesiv de calorii este responsabil pentru acumularea kilogramelor în plus la copii, mai ales dacă este asociat cu lipsa activității fizice.

Stilul de viață tot mai sedentar al copiilor, care preferă să stea ore în șir în față computerului sau cu tabletă în brațe, și care totodată consumă preparate de fast-food zilnic, crește radical predispoziția pentru obezitate în rândul celor mici.

Puterea exemplului este extrem de importantă pentru copii, de aceea părinții copiilor cu probleme de greutate ar trebui să se străduiască să mănânce mai sănătos și să facă mai multă mișcare.

În cazuri foarte rare, obezitatea la copii are cauze medicale. Există unele mutații genetice foarte rare care pot cauza supraponderabilitate sau obezitate în rândul celor mici, însă de cele mai multe ori stilul de viață nesănătos este singurul responsabil pentru kilogramele în plus.

Dacă te îngrijorează greutatea copilului tău, e recomandat să discuți cu medicul pediatru, dar poți apela și la un nutriționist, care va concepe un plan alimentar ce îl va ajută pe copil să revină la greutatea normală pentru vârstă și înălțimea să. Încurajează-l pe cel mic să practice un sport și să facă cât mai multă mișcare în aer liber.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212