REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Omagiu adus Mărioarei Godeanu, un pionier în cercetarea științifică, la Sanatoriul Balnear Techirghiol

Omagiu adus Mărioarei Godeanu, un pionier în cercetarea științifică, la Sanatoriul Balnear Techirghiol

Replica API 28 martie 2019 | 03:01 727

Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol organizează, în perioada 29 – 30 martie a.c., o masă rotundă dedicată omagierii personalității prof.univ.dr. MĂRIOARA GODEANU, un pionier în cercetările științifice de graniță, care a fost profesor la Universitatea ”Ovidius” în perioada 1990-2001. Evenimentul se va bucura de participarea unui număr impresionant de oameni de știință, universitari, studenți din mai multe centre ale țării.

Prin invenţiile brevetate în domeniul epurării apelor reziduale, prof.univ.dr. Mărioara Godeanu a iniţiat aplicarea şi dezvoltarea tehnologiilor de epurare a apelor poluate. În mod deosebit, s-a ocupat de „efectul de formă“, cunoscut în mod curent sub numele de efect de piramidă. În perioada 1986 - 1992, la 2 piramide experimentale, una construită la Piteşti, cea de a doua la București, a coordonat cercetările ce vizau cunoaşterea tipurilor de energie care determină modificări asupra structurilor vii (ritmuri mari de creştere a biomasei, creşterea cantităţii de ADN, modificări histologice).

A iniţiat prima lucrare de anvergură privind asociaţiile vegetale, acvatice şi palustre din Delta Dunării, dar şi evidenţierea modificărilor suferite de fitocenozele acvatice sub influenţa amenajărilor hidrotehnice. A realizat noi tehnologii de epurare cu ajutorul plantelor şi instalaţiilor specifice pentru fundamentarea cercetărilor privind epurarea apelor uzate cu ajutorul macrofitelor emerse, realizând 20 de staţii-pilot, amplasate în multe oraşe mari ale României.

Sursă foto: Damar General Trading, Youtube

Mărioara Godeanu a creat şase tehnologii noi de valorificare a spirulinei (în domeniul alimentar şi farmaceutic). Nu în ultimul rând, a evidenţiat fenomenul de comunicare între diversele structuri vii folosind tehnica de înregistrare a semnalelor electrice şi de identificare a lor, tehnica vizualizării în infraroşu şi înregistrarea pe peliculă fotografică şi video, tehnica testelor de toxicitate.

Manifestarea de la Sanatoriul Balnear Techirghiol este pusă sub semnul aniversării a 120 de ani de balneologie maritimă românească la Techirghiol. Prima parte a dezbaterilor se va desfășura vineri, 29 martie, între orele 14,00-17,00.

În continuarea dezbaterii va fi susținut concertul „Primăvara la Techirghiol”, unde invitată de onoare este soprana Daniela Vlădescu, managerul Teatrului de operă și balet ”Oleg Danovski”. De asemenea, își dau concursul soprana Nicoleta Ardelean, baritonul Ioan Ardelean, dar și studenți de la Facultatea de Arte, specializarea Canto și Actorie, coordonatori: conf. univ. dr. Nicoleta Ardelean, prof. univ. dr. habil. Ioan Ardelean.

Dezbaterile de sâmbătă, în intervalul 10,00-14,00, vor avea ca subiecte: „Apa - mediu informațional”, „Piramida și efectele ei”, „Potențialul Lacului Techirghiol pentru terapii alternative”.

Totodată, vor fi prezentate în premieră trei filme documentare realizate sub coordonarea prof.univ.dr. Marioara Godeanu.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Noroiul e bun fiindca obisnuieste oamenii cu pamantul - din groapa.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272