REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Orban: Sistemul actual restrânge dreptul cetăţenilor de a schimba un primar ce nu şi-a făcut treaba

Orban: Sistemul actual restrânge dreptul cetăţenilor de a schimba un primar ce nu şi-a făcut treaba

Replica API 29 ianuarie 2020 | 17:02 216

Ludovic Orban

Guvernul a luat decizia de a-şi angaja răspunderea în Parlament pentru modificarea legii alegerilor locale, astfel ca sistemul de vot să confere legitimitate primarilor aleşi, mecanismul actual restrângând dreptul cetăţenilor nemulţumiţi de a schimba un primar care nu şi-a făcut treaba, a declarat, miercuri, premierul Ludovic Orban.

"Guvernul pe care îl conduc a luat decizia de a angaja răspunderea în faţa Parlamentului pentru modificarea legii alegerilor locale, astfel încât să permitem cetăţenilor fiecărei comunităţi locale să îşi aleagă primarii printr-un sistem de alegere care să confere legitimitate primarilor aleşi - şi anume prin majoritate de 50% plus unu dintre alegătorii care îşi exprimă dreptul de vot", a afirmat Orban, la şedinţa de angajare a răspunderii Guvernului pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

El a spus că sistemul actual restrânge dreptul cetăţenilor nemulţumiţi de a schimba un primar.

"Acest sistem de vot restrânge dreptul cetăţenilor nemulţumiţi dintr-o comunitate locală de a schimba un primar care nu şi-a făcut treaba, care nu şi-a respectat promisiunile electorale şi care nu a avut capacitatea să dezvolte comunitatea locală. (...) În alegerile locale din 2016 s-au ales primari candidaţi care nu avut nici măcar 30% din voturi, aproape 50 de candidaţi au fost aleşi în condiţiile în care nu au întrunit nici 30% din numărul cetăţenilor care s-au prezentat la vot. Dacă ţinem cont şi de faptul că prezenţa la vot a fost de 50-60%, avem situaţii în care un primar a fost votat de 10% dintre cetăţenii cu drept de vot dintr-o comunitate locală. Vă dau numai exemple - e un primar din Caraş - Severin, Moţ Antonică, acesta s-a ales cu 19,24% din voturile exprimate. Peste 600 dintre primarii care au fost aleşi în 2016 au fost aleşi cu un rezultat de sub 50% din voturile exprimate de cetăţeni. Mecanismul de alegere a primarilor trebuie să fie unul care să permită cetăţenilor să aibă o minimă garanţie asupra bunei administrări a localităţii, asupra unei guvernări locale performante care să ducă la dezvoltarea comunităţii locale", a menţionat premierul.

Orban a afirmat că un alt lucru pe care Guvernul îl consideră extrem de important pe mecanismul cu 50% plus unu este că atunci când un primar intră în turul al doilea face "o alianţă transparentă" cu unul sau două partide care să îi confere voturile necesare pentru a câştiga.

"Această alianţă sau o înţelegere cu aceia care sprijină candidatul în turul doi îi conferă şi o majoritate în consiliul local care să garanteze punerea în practică a programului de guvernare locală", a precizat Orban, potrivit Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
corect in conditiile actuale este f greu sa schimbi un primar jegos aflat in functie,e suficient sa lanseze destule sageti care sa imparta voturile
0
0
Muie golanului pesedist Babu
0
1
In localitate la mine avem un primar care nu a facut nimic si totusi a fost reales . Pe care am intrebat , a sspus ca nu la ales . Atunci se intelege cum a iesit primar cand majoritatea nu lau ales .
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272