Ovidiu-Constanţa, pe harta zonelor unde se cultivă cartofi timpurii
Ovidiu-Constanţa, pe harta zonelor unde se cultivă cartofi timpurii
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestSeceta din acest an şi temperaturile ridicate din ultima perioadă au dat peste cap producţiile cultivatorilor de cartofi din România. Nu doar că acestea sunt reduse la jumătate faţă de alţi ani, ci şi importurile le dau bătăi de cap. În lipsa unor spaţii de depozitare, producătorii sunt nevoiţi să-şi vândă producţia la preţuri ce pornesc de la 15-20 de bani pe kilogram. "Noi acum facem mai puţin de 50% din producţia de anul trecut. Dacă se menţin condiţiile meteo actuale, pierderile vor fi tot mai mari cu fiecare oră care trece. Va fi dezastru", declară Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Naţionale "Cartoful" din România. El susţine că în lipsa unor spaţii de depozitare adecvate, cultivatorii locali sunt nevoiţi să-şi vândă producţia de cartofi timpurii în 2-3 săptămâni, pentru că altfel se strică. Pe de altă parte, piaţa a fost invadată tocmai în această perioadă de importuri din Turcia, Siria sau Egipt, ceea ce constituie o grea lovitură pentru cultivatorii români, nevoiţi să vândă kilogramul cu 15-20 de bani. Cele mai importante zone din ţară unde se cultivă cartofi timpurii sunt Lunguleţu- Dâmboviţa, Peretu- Teleorman, Brezoaiele - Dâmboviţa şi Ovidiu- Constanţa. Anul trecut, în România au fost cultivate 240.000 hectare de cartofi, de pe care a fost obţinută o producţie de 4,1 milioane de tone. Consumul mediu anual pe cap de locuitor se apropie de 100 kilograme, conform agrointel.ro.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News