REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
13.3° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Parchet: Nu e de competenţa procurorului să autorizeze modul de acţiune în cazurile de eliberare de ostatici

Parchet: Nu e de competenţa procurorului să autorizeze modul de acţiune în cazurile de eliberare de ostatici

Replica API 4 martie 2021 | 00:00 1099

Parchetul de pe lângă Judecătoria Oneşti a precizat joi că nu intră în competenţa procurorului atribuţia de a autoriza sau nu modul de acţiune sau momentul la care poliţia trebuie să intervină în cazurile de eliberare a ostaticilor.

foto g4media.ro

Potrivit unui comunicat, în cazul de la Oneşti a fost prezent, temporar, la faţa locului, un procuror, la solicitarea poliţiştilor.

"Având în vedere o serie de aspecte apărute în spaţiul media referitoare la rolul procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oneşti la desfăşurarea evenimentului din data de 01.03.2021 de pe raza municipiul Oneşti, judeţul Bacău, în vederea corectei informări a opiniei publice confirmăm prezenţa temporară a acestuia la faţa locului la solicitarea organelor de poliţie sesizate cu comiterea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, în vederea identificării actelor de urmărire penală ce se impuneau a fi efectuate de urgenţă, în strictă conformitate cu prevederile legale ce reglementează atribuţiile procurorului", se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oneşti, scrie Agerpres.

Sursa citată arată că, potrivit art. 56 alin. 1 Cod penal, procurorul conduce şi controlează nemijlocit activitatea de urmărire penală a poliţiei judiciare şi a organelor de cercetare penală speciale, prevăzute de lege. De asemenea, procurorul supraveghează ca actele de urmărire penală să fie efectuate cu respectarea dispoziţiilor legale. În acelaşi sens, conform al. 2 al art. 56 Cod procedură penală, procurorul poate să efectueze orice act de urmărire penală în cauzele pe care le conduce şi le supraveghează.

Procurorii susţin că, potrivit legii de funcţionare a Poliţiei Române, poliţia are printre altele atribuţia principală de a desfăşura activităţi de negociere şi asigură intervenţia, pentru eliberarea persoanelor lipsite de libertate în mod ilegal, imobilizarea sau neutralizarea persoanelor care folosesc arme de foc ori alte mijloace care pot pune în pericol viaţa, sănătatea sau integritatea corporală a persoanei.

''Prin urmare, nu intră în competenţa procurorului atribuţia de a autoriza sau nu modul de acţiune sau momentul la care poliţia trebuie să intervină în cazurile de eliberare a ostaticilor'', menţionează sursa citată.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Scarba ....
0
2
pai si la caracal de ce politistii au stat la dispozitia procurorului? nu era fata ostateca? Oricum VREM RAZBUNARE! MOARTE PENTRU MOARTE! Si daca organele nu o ofera o facem noi singuri si incepem exact cu procurorul.
2
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272