REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
11.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, LOCUL 2 PE ŢARĂ la număr de dosare

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, LOCUL 2 PE ŢARĂ la număr de dosare

Replica API 21 februarie 2014 | 00:00 1847

Bilanţ 2013

Bilanţ 2013

Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa este a doua unitate de parchet din ţară din punct de vedere al încărcăturii de dosare pe procuror în raport cu media naţională, pe când Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa se situează pe poziţia a treia ca volum de activitate. În urma bilanţului pe anul 2013 au fost constatate atât creşteri cât şi scăderi în ceea ce priveşte cazurile, în funcţie de speţă. De asemenea, din punct de vedere logistic au fost utilizate dotările puse la dispoziţie de Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie constând în calculatoare, imprimante, video proiector, cameră de luat vederi, aparat de fotografiat performant. Pentru securizarea spaţiului în care parchetul îşi desfăşoară activitatea şi a vecinătăţilor acestuia, unitatea de jandarmi care asigură paza instituţiei a solicitat şi a achiziţionat un sistem video de supraveghere care permite vizualizarea holului de intrare şi a spaţiului exterior din imediata apropiere a parchetului.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa are în componenţă patru parchete de pe lângă judecătorii (Constanţa, Medgidia, Mangalia, Hârşova). În competenţa teritorială intră trei municipii (Constanţa, Medgidia, Mangalia), nouă oraşe (Cernavodă, Hârşova, Năvodari, Negru Vodă, Ovidiu, Murfatlar, Techirghiol, Eforie, Băneasa) şi 58 de comune cu 188 de sate. Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa are o structură organizatorică formată din două secţii: secţia de urmărire penală şi secţia judiciară. Schema de personal a parchetului cuprinde un prim procuror, un prim procuror adjunct, un procuror şef secţie urmărire penală, un procuror şef secţie judiciară şi 19 procurori. În raportul Consiliului Superior al Magistraturii privind activitatea parchetelor în primul semestru al anului 2013, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa este evidenţiat ca fiind a doua unitate de parchet din ţară din punct de vedere al încărcăturii de dosare pe procuror în raport cu media naţională (230 cauze/procuror - media fiind de 127 cauze/procuror).

De asemenea, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa se situează pe poziţia a treia ca volum de activitate cu 56.604 dosare, după Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi pe poziţia întâi raportat la procentul de creştere al volumului de activitate - 14%. Astfel, în ceea ce priveşte cauzele soluţionate s-au înregistrat creşteri semnificative la toate unităţile de parchet cu excepţia Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia. Procentul de creştere cel mai ridicat se înregistrează la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa - 30%, celelalte trei unităţi - Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârşova - situându-se în jurul valorii de 20%. Dintre acestea, în 2124 cauze au fost întocmite rechizitorii, creşterea faţă de anul 2012 fiind de 32,41%, când s-au înregistrat 1.604 rechizitorii. În anul 2013 s-a înregistrat o uşoară creştere a numărului de cauze soluţionate la urmărire penală şi aceasta în condiţiile în care modificările legislative intervenite prin Legea nr.202/2010 au diminuat categoria infracţiunilor pentru care procurorii au obligativitatea de a desfăşura urmărirea penală proprie. Creşterea datelor este de 54 cauze soluţionate (de la 516 la 570), procentul fiind de 10,5%.

Clădirea Parchetului a fost consolidată

Întrucât sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa a prezentat o stare avansată de degradare din punct de vedere fizic, a fost necesară demararea acţiunii de consolidare şi repararea acestuia, având în vedere că arhitectura imobilului nu mai corespundea cerinţelor profesionale şi standardelor europene. Totodată, s-a constatat uzura reţelei electrice, care nu mai permitea instalarea unei reţele informatice moderne, nefiind posibilă nici o repartizare ergonomică a spaţiului de lucru, cu consecinţa unor mari dificultăţi în desfăşurarea activităţii, precum şi în raporturile cu justiţiabilii şi cu alte instituţii cu care procurorii sunt determinaţi să stabilească raporturi profesionale. În aceste condiţii, prin grija Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care are în permanenţă în atenţie ca sediile parchetelor să constituie clădiri impunătoare menite să sublinieze calitatea de putere a statului care revine justiţiei şi să întărească încrederea cetăţeanului că în aceste instituţii vor găsi adresabilitatea necesară, în anul 2009 au fost alocate fonduri băneşti pentru efectuarea reparaţiei capitale a sediului Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

ncepând cu luna iulie 2009 Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa îşi desfăşoară activitatea într-o altă clădire, închiriată, întrucât au început lucrările la vechiul sediu. Întrucât au existat neînţelegeri în cursul derulării contractului între conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa şi constructor, în sensul că acesta din urmă solicita în mod curent plata unor sume mult mai mari decât cele licitate, în luna iunie 2012, contractul a fost reziliat. S-a trecut apoi la o nouă procedură de licitaţie şi a fost semnat un alt contract de execuţie în luna februarie 2013, termenul de finalizare fiind iunie 2014. În prezent lucrările se încadrează în graficul de execuţie, nefiind înregistrate întârzieri, însă, datorită bugetului insuficient, termenul de finalizare a fost prelungit până la finalul anului 2014. Din punct de vedere logistic au fost utilizate dotările puse la dispoziţie de Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie constând în calculatoare, imprimante, video proiector, cameră de luat vederi, aparat de fotografiat performant. Pentru securizarea spaţiului în care parchetul îşi desfăşoară activitatea şi a vecinătăţilor acestuia, unitatea de jandarmi care asigură paza instituţiei a solicitat şi a achiziţionat un sistem video de supraveghere care permite vizualizarea holului de intrare şi a spaţiului exterior din imediata apropiere a parchetului.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212