REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Pasarela Regală din Mamaia, o piesă jucată în trei acte

Pasarela Regală din Mamaia, o piesă jucată în trei acte

Replica API 25 aprilie 2020 | 00:27 3459

Dacă în urmă cu aproape o lună, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Bogdan Bola, solicita antreprenorului care se ocupă de proiectarea tehnică a Pasarelei Regale din Mamaia soluții pentru salvarea monumentului, iată că acestea încep să apară. Recent, ABADL a venit cu trei propuneri de conservare a pasarelei, trimise Ministerului Culturii.

Bogdan Bola: După ce vom dispune de soluții, vom supune dezbaterii acest proiect cu CJC și Primăria Constanța

Dacă ar urma să analizăm ordinea cronologică în care se desfășoară etapele inițierii acestui proiect, se pare că următoarea mișcare ar fi reprezentată de dezbaterea cu factorii de decizie din Constanța, în speță, Consiliul Județean și Primăria Constanța. „După ce vom dispune de aceste soluții, vom supune dezbaterii acest proiect, cu Consiliul Județean, cu Primăria Constanța, ca să putem vedea cine dorește să îl ia”, spunea Bogdan Bola, într-o intervenție pentru Replica de Constanța, la începutul lunii aprilie.

Cum arată cele trei variante prezentate de ABADL?

Prima variantă: Una dintre cele trei variante propuse de antreprenor beneficiarului – A.B.A.D.L., pentru conservarea pasarelei Cazino de la Mamaia, este acoperirea parțială a structurii cu nisip, care din studii resiese că va avea cel mai mic impact general. În această variantă monumentul va rămâne conservat, cu excepția părții neacoperite care se va degrada în timp dacă nu va fi restaurat. Aceasta este varianta ideală în cazul în care autoritățile competente, monumentul fiind în proprietatea Litoral SA – societate aflată în faliment, nu vor lua cu celeritate măsuri de reabilitare și de punere în valoare a monumentului.

A doua variantă: Cel de-al doilea mod de conservare a monumentului, prin care acesta va fi total vizibil este prin panta de tranziție, dar acesta va fi afectat în timp, în mod natural de procesele de eroziune și sedimentare, iar profilul plajei nu ar fi unul uniform.

A treia variantă: În ceea ce privește cel de-al treilea concept care, deși presupune o construcție solidă și stabilă prin protecția marginilor prin piatră, beton și panouri metalice, implică, ca și în cazul celei de-a doua soluții, același impact crescut asupra proiectării, execuției și mediului, dar mai ales prin includerea altor materiale decât nisip.

Îi invit pe specialiști la o dezbatere transparentă organizată de ABADL

„Specialiștilor din Ministerul de Cultură le-am pus la dispoziție cele trei concepte urmând să ne fie comunicat un punct de vedere cu obiecțiunile sau nelămuririle și apoi i-am invitat să participe la o dezbatere transparentă organizată de A.B.A.D.L. cu scopul de a clarifica situația expusă. Având în vedere că antreprenorul nostru a pus pe masă trei variante viabile de conservare a monumentului, trebuie acum să știm și ce are de gând Ministerul pentru viitorul acestei pasarele, când și dacă se dorește reabilitarea ei. Decizia finală le va aparține, însă noi vom fi aici pentru a le da cele mai bune soluții tehnice pentru ca Pasarela să fie încorporată, în mod natural, în profilul plajei constănțene”, a declarat directorul ABADL, Bogdan Bola.

Petruț IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Se fac angajari?
0
0
Si Bola asta e mare circar. Chiar nu gasim o firma a unui machidon sa ii dam banii de 10 ori in plus fata de cat costa reabilitarea?
9
1
Ce zice nenea asta cred ca va Costa mai mult decat reabilitarea propriu zisa
3
0
Ori reparati cu grija , ori nu va apucati de nimic. Daca demolati , veci pururi nu mai construiti asa ceva. Tara arde si baba se piaptana. Orasul Constanta cu atatia arhitecti , arata ca dracu.Este un oras de provincie urat si murdar.Nu avem un parc cum trebuie.Toti sunt pusi pe furat si pe capatuiala.Si singurul parc Tabacarie vor sa il distruga pentru vile machidonesti ,cu gresie si pitici de ipsos.
8
1
Si eu si voi stiti ca nu se va face mimic da-v-as cacatul la lins de hoti !!!
4
0
Cum se poate lasa un proiect cat de cat complex in seama machidonilor de la ABADL, specialisti doar in taiat frunze la caini. Cred ca pana la urma se va face din termopan.
9
1
Toate cele trei variante sunt penibile: ramane in picioare o constructie nesigura, inutilizabila, inestetica. Expertiza tehnica, obligatorie, conform legii la interventia asupra unei constructii existente, va identifica neconformitati si va propune masuri. Consider ca singura solutie este demolarea si eventual reconstruirea dupa planurile originale. Consolidarea si reabilitarea costa mai mult decat una noua.
9
3
treaca vreo 30 de ani pana se pun in aplicare ce au aratat ei in planuri
10
0
Darimati o, ca oricum nu mai prezinta siguranta si construiti alta identica dupa planurile originale , cred ca mai sunt pe undeva , Asta e solutia cea mai buna ,Bola .Ps -m am dat pe toboganele laterale cind eram copil !
17
1
Dar pur si simplu, reparata si facuta asa cum era, nu se poate? Sa demolam si sa construim blocuri pe plaja se poate si sa reabilitam ceva ce este deja construit, nu? Sunteti pusi numai pe distrus si capatuiala!
16
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272