REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
13.3° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

"Pesedizarea" sau cum a intrat PNL în "gura şarpelui"

"Pesedizarea" sau cum a intrat PNL în "gura şarpelui"

Replica API 20 martie 2014 | 00:00 201

Cuvântul de ordine:

Cuvântul de ordine:

Organizaţia judeţeană a PNL a reuşit printr-un comunicat, recunoaştem, îndrăzneţ, să pună pe jar toţi liderii locali ai celorlalte partide. Mai exact, PNL Constanţa susţine că reprezintă "singura garanţie împotriva pesedizării României şi împotriva întoarcerii la perioada 2000-2004". Informarea face trimitere clară la PSD şi la practicile pe care PNL le atacă în ultima perioadă: "Social-democraţii caută cu disperare formule de a se ascunde în spatele unor alianţe pentru că le este frică de propriul nume. Oamenii nu au uitat ce a însemnat PSD pentru România. Astfel, atunci când spunem PSD, ne gândim invariabil la partid-stat, baroni, interese clientelare, subordonare a justiţiei şi jaf din banii statului. Şi lista poate continua la nesfârşit", consideră PNL Constanţa.

De altfel, de aceeaşi părere sunt şi liderii de la centru ai PNL, printre care şi Ludovic Orban, care a declarat pentru Replica de Constanţa: "Dar, cum să nu fim singura garanţie împotriva pesedizării? Din moment ce am trecut în opoziţie, cunoscând bine PSD şi proiectele PSD, normal că ne vom opune oricărei tendinţe de transformare a PSD într-un partid-stat. Cu directorii de deconcentrate sunt două categorii. Unii care sunt funcţionari publici şi care au câştigat nişte concursuri pentru posturile lor, e adevărat, unii sunt membrii PNL, dar şi-au câştigat pe dreptul muncii funcţiile respective şi care nu îşi vor da demisia, că nu depind de o numire politică. Ceilalţi, care sunt numiţi interimari sau în consilii de administraţii, marea lor majoritate şi-au înaintat demisiile sau au fost schimbaţi din funcţii. La un moment dat, trebuie să se termine cu politizarea asta", a declarat Orban, pentru Replica şi care a lămurit ulterior motivele care au determinat, practic, ieşirea PNL de la guvernare: "Uitaţi-vă în programul de guvernare, la toate măsurile liberale şi vedeţi dacă Ponta a acceptat să ia vreuna dintre ele. Nici una. Mai mult de atât, a iniţiat o mulţime de alte lucruri care nu aveau nici o legătură cu programul de guvernare şi care, evident, făceau parte dintr-un proiect de ocupare politică a poziţiilor strategice din societate. În mod evident, niciodată noi nu am fost de acord, nici cu amnistia, nici cu târguiala cu procurorii-şefi sau cu ordonanţa privind insolvenţa şi aşa mai departe", a concluzionat Orban.

Manea: "Suntem singurii cu opoziţie reală"

Liderul pe municipiu al PNL Constanţa, Victor Manea, susţine că, în ciuda participării la guvernare în ultimii doi ani, partidul şi-a respectat traiectoria şi tradiţia istorică şi este singurul în măsură să practice o opoziţie reală, inclusiv la Constanţa. "În general, PNL este singurul care se opune. Şi celelalte partide pot spune acelaşi lucru, dar trebuie să aibă şi forţa necesară. Deocamdată, au problemele lor interne şi de organizare. În 25 de ani, am fost singurul partid care şi-a păstrat valorile şi am afirmat acelaşi lucru. Am rămas tot liberali de 25 de ani, pe când unii din socialişti s-au făcut liberali, alţii din liberali s-au făcut socialişti. Măcar aceşti 25 de ani, nu mai vorbim de ceilalţi 145. Ne-am opus şi în timpul guvernării, să ne aducem aminte de Roşia Montană sau alte proiecte. Nu am reuşit să implementăm alte proiecte, de aceea am plecat de la guvernare. Dacă reuşeam să le implementăm, rămâneam să introducem şi altele. Din păcate, principala temă a fost neimplementarea proiectelor liberale, de aceea am şi dorit schimbarea miniştrilor din funcţii. Prin piaţa de consum, putem crea o viaţă mai bună în România şi un buget mai bun. Din păcate, unii se tem. În 2004, când am propus impozitarea unică de 16%, România şi-a relansat economia. Acum, trebuie să luăm nişte măsuri economice reale", a declarat Manea, pentru "Replica".

Chiru: "Privesc spre PNL cu optimism, deşi nu au multe motive de a fi credibili"

Preşedintele pe judeţ al PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, şi-a manifestat, în stilul caracteristic, prudenţa şi consideră că PNL are o datorie faţă de propriul electorat, pe care l-a dezamăgit în perioada în care "a susţinut PSD să administreze prost oraşul": "Aş putea să spun că nu e niciodată prea târziu să îţi dai seama cu cine eşti în pat, cu cine ai stat în pat în ultimii doi ani. Ei spun acum că au fost păcăliţi în ultimii doi ani şi este un atac destul de tăios la adresa PSD. Acum, la fosta USL nu este o separare şi pe orizontală şi pe verticală. Există o separare la nivel de ministere, de Guvern, dar, pentru tot ce înseamnă structurile deconcentrate, sunt încă mulţi PNL-işti pe funcţii şi, în secunda în care nu ţi-ai retras oamenii, ce pot să cred eu despre o astfel de atitudine? Sunt separaţi sau s-au separat doar din interes electoral acum? E clar că directorii de instituţii care au fost numiţi politic trebuie să îşi dea demisiile şi să lase Guvernul şi, implicit directorii susţinuţi de PSD, să pună în aplicare directivele Executivului, programul de guvernare. Mi se pare normal şi, dacă stau să mă gândesc, PDL a fost singurul partid din România care şi-a asumat numirile politice. Noi am emis pe vremea guvernului Boc acele ordonanţe, 35 şi 105, prin care ne asumeam politic directorii de deconcentrate. Din păcate, acele ordonanţe au fost declarate neconstituţionale. Acel director care este asumat de un partid aflat la guvernare să fie preocupat să aplice linia de guvernare, programul de guvernare şi măsurile Guvernului să fie cât mai eficiente în teritoriu. Asta ar trebui să fie regula de bază. Din păcate, suntem la fel ca la începutul anilor 1990, când partidul aflat la guvernare face numirile pe criterii politice, dar nimeni nu şi le asumă. Practic, ne minţim singuri când spunem că directorii sunt menţinuţi pe criterii profesionale. PNL Constanţa are de recuperat câţiva ani în care i-a susţinut pe cei de la PSD să administreze prost oraşul şi au de demonstrat electoratului liberal şi constănţenilor care au aşteptări de la partidele de dreapta că, într-adevăr, pun umărul la eliminarea dominaţiei PSD în Constanţa. Privesc spre PNL cu optimism, sperând că, până la urmă, în Constanţa, dreapta va da dovadă de maturitate", a menţionat Chiru.

Măndilă, "teologul", îi compară pe liberali cu "Lazăr cel orb"

Cu o experienţă vastă în ceea ce priveşte deliberările din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, cot la cot cu liberalii, democrat-liberalul, George Măndilă, se arată sceptic în privinţa sincerităţii PNL Constanţa şi încadrează opoziţia liberalilor faţă de "pesedizare" drept o "declaraţie eliptică, să fie bine să nu fie rău": "Doamne, Dumnezeule... cum de s-au trezit ei aşa? Zici că sunt Lazăr, care a înviat. Ce se uită din Noul Testament este că Lazăr, când a înviat, era bandajat şi la ochi, deci nu vedea nimic, era în întuneric când a ieşit din osuar. Da, sunt aprecieri generale, mă aşteptam să spună ceva punctual, legat de Constanţa şi de activitatea consilierilor PNL în Consiliul Judeţean şi Local. Câtă vreme cauţionezi ceva şi, după ceva timp întorci declaraţiile, nu sunt credibili. Să-i vedem că s-au întors, s-au spălat de păcate, tot. Să recunoască public că au greşit când au înfiinţat USL, când au spus foarte multe neadevăruri în cor la televiziuni, că propaganda a fost mincinoasă. Dacă, de trei ani, spui anumite lucruri şi acum spui că nu vrei să se întoarcă România în 2000 - 2004... păi, ai făcut tot posibilul în vara 2012 să se întoarcă acolo. Cine răcnea ca din gaură de şarpe? Cine înfiera cu mânie proletară tot felul de lucruri? Cine se dădea la CCR? Cine comenta acţiunile Comisiei Europene? Cine se dădea la Ambasada SUA? Nu erau ei aceia? Şi, în Consiliul Judeţean, cine vota la comandă? Acum, vedem că avem ridicări de documente pe la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri. Cine vota cu ochii închişi lista de obiective şi investiţii sau rectificările de buget şi atribuirile de sume? Asta cu depesedizarea este o frază eliptică şi care se spune de obicei în politică. Să fie bine să nu fie rău, ca echivalent", a declarat Măndilă.

Palaz vrea rezultate. Urgent!

De departe, cel mai "tăios" este preşedintele PMP Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz. Liderul "popularilor" nu a ratat momentul de a ironiza poziţia exprimată a liberalilor şi are pretenţia de la ei să... iasă în stradă: "Mă gândesc că a fost experimentul Philadelphia şi a apărut vreun comunicat din acea perioadă. Cred că din acel experiment face parte, este o întoarcere în timp. Mi-aş dori să văd o opoziţie reală din partea PNL. E bine că se pregătesc să facă opoziţie, dar vreau să văd una reală. Sunt convins că în următoarea perioadă vor fi evenimente în Constanţa, care le vor da posibilitatea să se poziţioneze ferm împotriva acestei pesedizări şi atunci vom putea să tragem un bilanţ. Înţeleg că, după război, mulţi viteji se arată, dar să nu uităm că cel care a revendicat strada şi a dus la mişcări împotriva PSD şi a guvernării a fost Mişcarea Populară, începând cu "marţea neagră". Noi am fost primii care am tras un semnal de alarmă. Foarte bine că au început şi ei, dar vreau lucruri concrete, nu vreau iar iluzii. Vreau să văd militanţii PNL în stradă şi strigă: "Jos PSD! Jos Ponta!" Vreau să văd toţi directorii PNL de la deconcentratele din Constanţa că îşi dau demisiile şi pleacă! Nu vreau să văd PNL Constanţa un pic măritat cu PSD, ci vreau o poziţie clară. Poate că sunt radical, dar dacă vor să se desprindă de PSD, toţi directorii locali de deconcentrate să îşi depună demisiile, aşa cum a făcut Crin Antonescu la nivel naţional şi a cerut demisiile miniştrilor. Aşa vor demonstra că PSD are oameni incompenţi pe care îi pun pe funcţii", a menţionat Palaz.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272